Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Üdv!
Építettem egy ilyen icl7107 kapcsolást. Feszültséget szeretnék mérni vele 20 voltig, de pulzusos a kimenet amit mérni szeretnék. Mit tegyek, hogy úgymond kiátlagolja a bemenő, mérni kívánt feszültséget? Valami olyasmit olvastam, hogy 10 k-s ellenellás sorba a pozitívval és utána negatív, és pozitív közé egy 10 mikrós kondit, igaz ez?
Hello! "Cipőt a cipőboltba!" Mondta a régi reklám. Csúcsértéket mérni, csúcsérték képzővel lehet. Ezt hívják Sample-Hold áramkörnek. Kb. olyan mint amilyent a VU métereknél használunk, kisütő ellenállás nélkül. Az egyszerű diódás egyenirányító is "csúcsérték képző", csak éppen a kondi töltéséhez kis belső ellenállású eszköz szükséges, Valamint a dióda nyitófeszültsége hibát okoz. Aktív csúcsértékképző, mentes ezektől a hibáktól. üdv!
értem én az első gondolatot, de mi a megoldás? semmi?
Ha értenéd, akkor tudnád mit kell tenni, csúcsérték képzőt kell készíteni. pld. mint itt. Csak a kisütő ellenállás nem kell. üdv!
én azt írtam h értem az első gondoltaod: "Hello! "Cipőt a cipőboltba!" Mondta a régi reklám." Nem értek annyira hozzá, mint itt a legtöbb szaki, ezért kérdezek. Tehát a linkelt kapcsoláson a VG1 a jel forrás és az r2-t, vagy az rb-t hagyjam ki?
Szia
A Rb az a jelforrás, ellenállása. Azt ne szedd ki. A R2 kell nővelni esetleg a végtelenig. Ha végtelenre választod, akkor a műszer belső ellenállása, és a kondenzátor szivárgó árama, fogja csak kisütni. ( ha, a kezdeti értéknél, kisseb feszültséget kap, akkor lehet, percekig nem fogod látni, a váltózást. ) Az igénynek, megfelelőre kell, választani a R2 ellenállást. Ha tudod (nézted) hogy ha kisseb feszűltség az 3sec után jeleneik meg a kijelzőn, akkor a mérés alkalmával, legalább annyit kell várnod. üdv.
Ezt a kapcsolást építettem meg: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/fa/fa36cebd2cb89ca13b669...29.jpg
Ezt kellene módosítani, nem baj, ha nem másodpercenként látom a változást, sőt! Egy olyan áramkörben van, ahol kb 33 voltot süt ki az áramkör, de csak pár nanoszekundumra egy akkura (akku szulfátoldó az áramkör) 1-10 impulzus / s az időzítése. Mivel hol 33, hol pedig az akku aktuális állapotát lehet mérni, emiatt a kijelzőn az értékek ugrálnak, semmi értelmeset nem lehet leolvasni. Multiméterrel szépen lehet mérni regenerálás alatt az akkut, de az icl kapcsolásnál nem. Amit linkeltem kapcsolást, milyen alkatrészt és hova rakjak be?
A szóhasználatodon egy picit félre viszi a dolgot. A kijelző áramkörön semmit nem kell módosítani, mert az 199,9mV-os egyenfeszültség kijelzését végzi. Csak ennyit tud, nem többet.
Neked egy olyan "illesztő fokozat" kell, ami a mérendő jeledet úgy alakítja át, hogy a panelmérőn megjelenő számok arányosak legyenek a mérni kívánt paraméterrel.
Akkor bocsánat a fogalmazásmódom miatt. Én kifejezetten arra gondoltam, amit te is írtál, arra kérném a segítséget, ezért is írtam, hogy mire használnám.
Szia
Amit linkeltél kapcsolást, ott az UM hez kell poralitás helyessen kötni a proli007 által ajánlott megoldás, VM1 pontjára. Ezzel, egy átlagfeszültséget fogsz, mérni. Ami függ, a akumulátortól, és a ráengedett 33V időtartamától. ( még azt is eltudom képzelni hogy akár 17V akumulátor feszűltséget mérsz. Ami, szerntem nem az igazi, vagy nehezen értelmezhető. ) Én javaslom a Mintavevő/tartó áramkört. Ha a akumulátorra vagy kiváncsi akkor a mintát akkor kell venni mielőtt ráengeded a 33V ot ha a 33V ra vagy kiváncsi akkor akkor kell mérni mikor ráengeded. A tartó része, sok mindentől függ, de 1....3percre, különösseb bonyolitás nélkül, lehet használni. Bővebben: Link Lehetséges megoldások, a kialakitásra, de a vezérlést, (akumulátor/33V) ki kell találni, hogy mi kell neked, és mikor. üdv. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Köszönöm, megcsinálom, és visszajelzek mi történt!
Üdv. Segítséget szeretnék kérni a két lcd bekötésével kapcsolatban.
A csatolt tápegységet építettem meg de az alul jelzett egy dvm +kapcsoló helyett 2 dvm-et szeretnék beépiteni, hogy egyszerre lássam a feszültség és áram értékét. Viszont ha a két műszert bekötöm akkor feszültségértékre a beállított 15V helyett 75 voltot mutat a voltmérő, árammérés helyett pedig megbolondul az árammérő.... a két műszer külön trafóról de azonos 9V-os tápról kapja a tápfeszültségét, az In Lo bemenetek közösek és a főtáp + ágára vannak kötve. az IN HI bemenetk pedig a jelzett bekötésben vannak. Megpróbáltam azt is h csak az egyik műszer kapja a tápot a saját tápegységéről, a másik 9V-os elemről de akkor sem működik az árammérő és a feszültségmérő is megbolondul. Ha a két műszer együtt vagy külön külön vannak feszültségmérésre bekötve, tökéletesen működnek. Ha csak egy műszert használok + kapcsoló akkor a feszültség és árammérés is tökéletes. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
Hello! A hibát, még is csak a két műszer tápfeszültség közösítése okozhatja. ennek ellentmondana, ha az egyiket a tápról, a másolat elemről táplálod. De ekkor az elemnek és a tápnak nem lehet közös pontja.
Az IC belső referencia feszültsége, a plusztápról "lóg le", ami kb. 2,8V. A referencia plusz pontja a +9V, a mínusz pontja a Ref-Lo. Ami jelenleg közösített az In-Lo bemenettel. Vagy is ha azonos tápról járatod, és a két In-Lo közös, akkor a két referencia párhuzamosítva van. Vagy ezek között folyik áram, vagy a tápok és a referencia között. Próbáld meg az egyik műszernél bontani az átkötést a 30-35 láb között. A mért érték megváltozása is a referencia megváltozására utal.. üdv!
Szia!
Köszi a gyors választ. A két műszer tápfesz közösitése esetén - amennyiben fesz mérőnek vannak bekötve - mindkét műszer külön-külön szépen beállítható. Megpróbáltam azt is h a két műszer közül az egyik elemről a másik a tápról van ellátva. Amelyik a tápjáról megy az továbbra is tökéletes a fesz mérő feladatkörben, amelyik elemről megy az nem jó árammérőnek, de még a feszmérő is megvadul ha bekötöm...az elemnek és a másik műszer tápjának nincs közös pontja. Amit javasoltál azt kipróbálom. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
Akár honnan szemléled, akkor is a két műszer egymásra hatását kell keresni. Mérő és referencia pontok feszültségváltozását kell mérni. Mert vagy elnézel valamit, vagy valami triviális hiba van valahol. (pld. össze van még is kötve valami amit nem veszel észre.) üdv!
Kipróbáltam. Azóta a műszer nem mér semmit, ha a bemeneteit rövidre zárom akkor is számok ugrálnak rajta, gyak. a chip tönkrement... ezt a variációt senki meg ne próbálja!
Hello! Akkor valamit nagyon nem jól csinálsz. Ha a két műszer tápja közös, és az egyik In-Lo lába le van kötve a Ref-Lo lábhoz, a másiké pedig nincs, akkor nem lehet gond. Hiszen minimális feszültség különbség van csak a két Ref-Lo láb közözött. Ha nincs a két Ref-Lo összekötve akkor nem folyhat a kettő között áram.
Mert a bementek szempontjából annyi a feltétel, hogy a Ref-lo "körül" +-2V-on legyenek. A 9V-os táp biztos hogy galvanikusan független mindentől? Mert én kételkedek benne.. Ha az In-Lo láb a táp AGND-n van (ami a táp + kimenete) akkor a feszültségmérőnek negatív feszültséget kell mutatnia, az árammérőnek pedig pozitívat. Ez nálad így volt? üdv!
Teljesen független volt mivel 9V-os elemet használtam, biztos ami biztos alapon...
A jól működő műszer pontosan úgy dolgozik ahogy leírtad, és a saját tápjáról. A 2. műszer a jelzett 30. láb lekötéssel ( a 32-35-től) és 9V-os elemről táplálva pedig semmit sem csinál... ugrálnak a számok össze vissza. Sem nullázni sem beállitani lehet, a jelzett számok mindentől függetlenül vannak. A ref poti tekergetésével annyit tudok elérni h "100" és túlcsordulás között változnak a számok.... a két műszerpanel teljesen egyforma. Átnéztem nagyítóval a hibás panlet, nincs zárlat sem szakadás, hozzáteszem, mindkét panel külön-külön a kisérlet előtt tökéletesen működött! Most a kettes panel szerintem tönkrement. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
De amikor ezt próbáltad a két tápfeszültségnek közösnek kellene lenni. Különben a lebontott In-lo miatt a két bement "lóg a levegőben". Valami hidd el itt nagyon nem kerek. De ha úgy gondolod,miattam ugrott el az IC, szívesen küldök neked egyet..
Ez nem arról szól h most kell egy IC. Szedek elő másikat a fiókból. Szeretnék rájönni h mi a hiba és szeretném megoldani.
Oké, De amikor volt az első hibás működés, nem mérted meg amit javasoltam. (Vagy nem írtad le.) Mert lehet abból kiderül valami..
Mi okozhatja, hogy a műszer elemes tápról sem mér csak a számok ugrálnak összevissza?
Ha a bemenetét rövidre zárom akkor sem nullát mutat hanem pl. 080-at.
Vagy tényleg megpusztult, vagy a referencia feszültség hiány is tud csodákat művelni. Ugyan is a bemenet és a referencia arányát méri a műszer. Ha a referencia kicsi, akkor nyilván ugrálni fog.
Az átforrasztást mindjárt kipróbálom.
Proli: mond h mely lábakat mérjem meg és leírom azt is.
utólag átgondolva... forrasztással nem lehet gond, hiszen a műszer tökéletesen működött. A kisérlet óta bolondult meg....
A +9V-hoz képest kell megmérni a Ref-Lo lábat. Ez lesz majd a közös "analóg GND pont".
Majd ehhez a lábhoz képest a Ref-Hi, In-Hi és In-Lo pontokat. (Ha az In-Lo és Ref-Lo közös, akkor nyilván In-Lo nulla kell hogy legyen.)
Az elem 8,5V. A 30,32,35 láb közös.A Ref Lo láb -2,5V. műszer ekkor túlcsordulást jelez, amikor másik multival mérem.
Ref Lo -hoz képest, az ref-hi 0V, In hi 0V. A poti nagyjából középállásban van. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
A Ref-Lo hoz képest a Ref-Hi nem lehet nulla volt, mert akkor nincs referencia. Annak 100mV-nak kellene lenni. Olyan, mint ha a poti feletti ellenállás szakadt lenne. A Common és a +9V között, 2,4..3,2V-ot ír a katalógus, tipikusan 2,8V. De az cseppet terhelhető. Ha a műszert ráteszed, nem vehetné észre. A referncia mA-okkal terhelhető, nem egy digimulti 10Mohm-jával..
Common és +9V között 2,8V mérek.
Ref Lo és Ref Hi között pontosan 90mV, a poti állásától függően változik. Az előző mérésnél nem váltottam méréshatárt. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
Akkor az előbb hogy jöttek ki a nulla értékek? Nincs összekötve a Ref-Lo a COMMON-al?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |