Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   106 / 272
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Az tény, hogy pozicionálni nem egyszerű vele. A készülőfélben lévő SMW-n nagyon jól meg tudtam ezt figyelni, szinte még a tekercs mellől (90 fokból) is majdnem olyan jól hozott mindent.
Kíváncsi lennék ezekre a nyújtott fejekre (pl. Feri féle 28x22cm-es a Magnum-hoz), szerintem ebben a tekintetben jobbak lehetnek, meg talán érzékenyebbek is. Az adótekercs által gerjesztett tér oldalról szűkebb, és a két tekercs nagyobb felületen van csatolva egymáshoz.
- Ásót le kell tenni, aztán 10-20 méterenként visszamenni érte.
- A nagy amplitúdójú adójelhez nem feltétlenül kell óriási energia, ez sok mindentől függ (oszcillátor, tekercs ellenállása, induktivitása, hangolása, stb.).
Pl. az SMW tranyós-IC-s oszcija egy nagyon jó kompromisszum. Nálam a 12,6V-os Lion akkuról 43Vpp van az adótekercsen, ami már jónak mondható. A komplett áramfelvétel még így is 40mA körül van jelzés nélkül, amivel a 3db 65mm hosszú és 18mm átmérőjű akkucella elboldogul egy darabig. Itthon feltöltöm, és akár egy hosszú hétvégére sem muszáj töltőt vinnem magammal. A 3 cella súlya kb. 10 deka ami nem kevés, de nem ez a gond hanem a fej, azt nem könnyű sokáig cipelni. Ahhoz kellene valami sokkal könnyebb anyag mint a műgyanta.
(#) Ge Lee válasza Balu12 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Mint minden ez is relatív. Egy két LED-es villogóhoz képest bonyolult, egyébként meg nem. Ha megnézel egy adott kapcsolást abból már a költségek zöme látszik. Nem az alkatrész a költség mert az megvan néhány ezerből, hanem a többi (nyél, doboz, akku). Persze ezt is meg lehet csinálni, akkor valamivel olcsóbb.
A fej az ami macerás, de az sem kimondottan az ára miatt, hanem az elkészítésére szánt idő és munka miatt. Persze vehetsz gyári fejet is, de ott az utóbbiakat keményen megfizettetik.
(#) yaessu hozzászólása Jan 24, 2014 /

Igen amit az árnyékolásról írtam, hogy az adótekercset nem árnyékolom azt itt olvastam fent -és mivel adóvevőket építettem az adófokozat teljesítményen van -mert az árnyékolás nagy kérdés mert kapacitíven és induktívan is hat rá csökkentve a teljesítményt -a vevőt természetes a külső zajok végett grafittal jó vastagon megpróbálom hátha be jön addig megcsinálom üvegszálas panelra és teszt után gyantázok lehet az adót is kel árnyékolni nincs kizárva
(#) yaessu hozzászólása Jan 24, 2014 /

TGSL tekercs készítés
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Ezekkel a doksikkal azért van egy-két baj alapból. Például, a 7. oldal bal alsó képe. Ha ilyen jel van az adó tekercseden, akkor valamit csináljál, mert ez túl torz. Ha a kapuzó FET-et ilyen duplázódó jellel akarod vezérelni, akkor abból sok jó nem fog kisülni.
A 10. oldalon, a jobb felső képen, az alsó sugár jele nagyon gerjedős. Ebből a jelből a komparátor szörnyűséget fog csinálni.
A képeken azt látni, hogy a tekercset szigszalaggal bugyolálják. Ehelyett inkább lakkal kellene impregnálni.
Az árnyékolást képező alut spirálisan tekergetik rá. Ha ezek a spirálok nem érintkeznek tökéletesen, akkor van a tekercs körül sok-sok önálló életet élő menet, amiket majd a fűszálak csiklandozhatnak.
Aztán, hogy ez után az USB kábel ront a helyzeten, vagy orgazmust okoz-e, azt nem tudom.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Köszönöm a jó tanácsokat nagyon rendesek vagytok hogy szóltok -és szeretném tőled is megkérdezni hogy a grafitos megoldás is jó mert ha nem ajánljátok akkor nem költök sprére a tekercset inpregnáltam alkoholos lakkba és átkentem még 2-szer parketta lakkal kemény mint a beton
(#) jethro hozzászólása Jan 24, 2014 /

Talán alakul a tekercsem.Jól fog ez a grafit!
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Léteik olyan műgyanta, ami könnyűfa súlyú. Fél centi vastag darabot nem tudtam meghajlítani.

Arra akartam utalni, kipróbálhatná valaki a koncentrikusat. A hosszúkás nem jobb, csak nagyobb területet fog át.

40 mA? Az én gépem 8óra alatt megeszik 8x2700mA akksit
(#) yaessu válasza jethro hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Jól haladsz vele jól néz ki enyém még grafitszűz
(#) jethro válasza yaessu hozzászólására (») Jan 24, 2014 / 1

Hosszú még az éjszaka.
(#) Attilawap hozzászólása Jan 24, 2014 /

Légyszi, ha nem túl nagy kérés, tudnátok fotókat csinálni lépésről lépésre, hogy hogyan kell TGSL fejet készíteni? A jövőben SMW-t szeretnék csinálni és ahhoz is ilyen fej kell. Főleg ez a grafitos árnyékolás nem világos számomra.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

- És van ennek a fajta gyantának valami pontos neve is? Láttam már én is olyat ami könnyű de már kész állapotban, és azt sem tudom milyen tulajdonságai lehettek, pl. hogy hogyan keményedik, mennyire húzza el a kiegyenlített tekercseket eközben.
- Egyáltalán nem biztos hogy nem jobb, a Feri szerint pl. jobb, és látatlanban én is úgy gondolnám.
. Egészségére a gépednek.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Mi az ami nem világos?
Feltekered a huzalt, megcsinálod a két tekercset, szkóppal nagyjából összehozod őket. Utána mindkettőt impregnálod lakkban. Aztán feltekered mindkettőre az árnyékolást, ami lehetőleg valami csupasz réz vagy ezüstözött huzal legyen. Összeforrasztod a 6db kivezetést a kábelekkel, majd végezetül lefújod grafittal a tekercseket, kihagyva mondjuk 1-1cm-t (a grafit a rátekert huzal árnyékolással a teljes felületen érintkezik, levegő sem marad alatta, az alufóliával ellentétben).
Azért érdemes a félkész tekercset hangolgatni, mert ha már ráfújtad a grafitot, nem lesz egyszerű hajlítgatni, utána már csak tologatással tudod leginkább hangolni (kiegyenlíteni), előtte viszont még formálható.
(#) jethro hozzászólása Jan 25, 2014 /

Sziasztok.
Hány cm műanyagot illik használni a fejtől felfelé?
(#) mateatek válasza jethro hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

40-50 körül.
(#) jethro válasza mateatek hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Köszi
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Azt hiszem, a farix kft-nél láttam, gyakorlatilag nem zsugorodott.

A Feri fejeit nem ismerem, de amikor bejöttek a hosszu sef fejek, mindenki azt vett,... aztán el is adták. Nem a mélység növekszik, csak a terület, mikőzben oldalra nem érzékenyebb.
(#) Ge Lee válasza jethro hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Nekem az SMW most (jobb híján) gyalult tölgy nyélen van, amit még a Surf-hoz csináltam. Ez is egész jó, könnyebb is mint a GS-em műanyag nyele, sőt a doboz is lehet fából ha esztétikusan meg tudod csinálni. Hátránya hogy fix, de két lyukkal és 2db ülőke csavarral ez is lehet szétszedhető, táskában hordható.
A surf doboza rétegelt lemezből volt, csak az előlap volt egy nyákdarabból megcsinálva.

Köszi, majd utána nézek. A koncentrikus fej nekem is szimpatikusabb, csak olyan tyúk meg a tojás esete. Nem egyszerű elsőre eltalálni azt az omega formát amibe majd pont úgy fog passzolni a másik tekercs, hogy a kiegyenlítéssel együtt is elfér az elképzelt sablonban. Vagy játszani kell vele, és utólag kialakítani az öntőformát.
- A két fej nagyon hasonló, de azért mégsem ugyanaz. Szerintem ez valamivel érzékenyebb lehet mint a SEF.

28x22_sef.jpg

(#) tnadas hozzászólása Jan 25, 2014 / 1

http://radiodom.ucoz.ru/_fr/0/2964912.pdf
ezt a jó kis leírást nem tudom ismeritek-e? Pár hete akadtam rá, tervezem az elkészítését
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
(#) jethro válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Én kaptam egy Svéd mankót annak az állítható szárát csinálom PVC-ből.A doboza műanyag lesz és lehet,hogy kifújom grafittal.

A koncentrikus nem feltétlen omega, én biztos nem azt csinálnám, hanem valós koncentrikust, mint pl a melléklet, vagy a Fisher 1500,2500 fejek

na meg találtam egy leírást, használjátok egészséggel
(#) Yowie válasza jethro hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

A mankó, ha hajlított, kényelmetlen, jobban jársz egy sima PVC csővel, a leg kényelmesebbek az egyenes szárak. (én sem hittem amíg ki nem próbáltam )

Ilyet csináltak ahhoz az ALL 1 nevűhöz is rajz infó kép.
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Még a pecabotnyelek és a kihúzhatós száknyél is jó pl 2m hosszú a súlya grammok

na ez jópofa! Ilyet szeretnék, vagy az ellenadó kis tekercs lehetne még beljebb, mint a fishereknél. A régieknél egyébként az a fehér fej is vagy ilyen, vagy omega lehetett, de szárazon jobb volt mint a DD, csak nem volt vízhatlan. Így vízben a DD-t szárazon meg a tányért volt jó használni.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
(#) yaessu hozzászólása Jan 25, 2014 /

Azt szeretném kérdezni valakinek megvan az SMW fémkereső olyan leírása ami biztos működik helyes szerelés mellett, nyák rajz és beültetés

Mondjuk ennél azt nem értem, hogy hogy van ez kiegyenlítve? Gondolom az L2 menetszámával, vagy az átmérőjével (L3-hoz lévő távolságával) variálnak. Annyi huzalom most nincs itthon hogy kipróbáljam (ami van az vésztartalék a kapcsitápokhoz).
Ki szokták ezeket is önteni, akkor így néz ki.
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

A rajzot nemrég tettem fel (SMW4) az biztos hogy működik, csak az oszci jelét kicsatoló 4k7-et rövidre kell zárni. Így is működik, csak a talajban érzéketlenebb lesz.
Nyák is lesz majd, csak egyrészt még nem jött meg hozzá a kedvem (elképesztően utálok nyákot tervezni), másrészt addig nem akarom megcsinálni amíg nem csináltam vele egy normális földtesztet. Egyet csináltam ugyan kutyafuttában, de azzal nem nagyon lettem előrébb, és majdnem szét is fagytam.
De ha türelmetlen vagy nyugodtan állj neki, van fent már vagy 3 variáció is a nyákra, csak át kell rajzolni.
(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Inkább megvárom a tesztedet mert most a tgsl vagyok elfoglalva , a nyáktervezés nagy munka én az eaglét használom egyszerű áramkörökhöz , én nem merek ekkora projektnek nekivágni tudni is kell melyik alkatrész nem kerülhet közel a másikhoz egyebek, én meg nem tudom, csak felesleges paneltemető lenne tervezésem , az áramkör tervezés az egy komoly dolog ,nagyon érted előre is köszi a segítséget
Következő: »»   106 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem