Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » pc tápellátásának a megoldása a kocsiba
Témaindító: koboraram1221, idő: Nov 14, 2007
arragondoltam hogy leviszek egy p3-as gépet a kocsimba csak a tápellátását nemtudom sehogy megoldani..meg a monitor(lcd) ha valakinek van bármien ötlete ezzel kapcsolatba irjon elöre is kösznom
Szerintem egy 12V-->240V Inverter a megoldás(bár eléggé lehúzná az aksit)
Bővebben: Link
Talán ez működik!
igazábol én valami olyanra gondoltam ami az aksibol kiad ugyanolyan feszt mint a táp.. vagy vég valami olyasmi hogy a tápba belenyulni de nemtudom hogy mi lenne a legjobb és a monitor táplálását is + kéne oldani valahogy :yes:
Szerintem a legtisztábban úgy tudnád kihozni, ha vennél vagy csinálnál egy 300w invertert. Ha csinálni akarsz akkor keress rá a keresőben, van egy csomó.
Nekem van egy ijen 300w inverterem, a P4 gépem képcsöves monitorral (+modem) egy 1000éves autóaksiról vidáman elmegy 4 óráig. A táp átalakítását nem ajánlom, (hacsak nem vagy profi), mert a a gépnek külömböző feszültségekre van szüksége, és ezt esetleg nehéz lehet megoldani.
Szerintem az inverter nem túl gazdaságos hiszen 12 - > 220 aztán a pc táp 220 -> 12 v 5v stb... inkább ilyesmit kéne csinálni
aszem magyar oldalon is láttam de most nem találom ez a kocsi 12-14 voltjából közvetlenül állítja elő az atx minden feszültségét, aszem még olyan is van benne hogy ha leállítjuk az autot vagy alacsony az akku fesz kikapcsolja az atx-es gépet. sajnos kapcsolási rajzot nem tudok adni de hátha segít.
az 5 meg 3,3 az nem gond, hisz stabkocka, polaritás fordítás, satobbi...
a 12V gáz, mert startoláskor léphetnek fel problémák, hisz leeshet a fesz 12 kornyékére, ill alá, és ha ezt is ki akarod stabilizálni, ígyhát ezzel kell kezdeni valamit. tehát step-uppal nem ártana feljebb tenni az akksi 12voltját, és azt visszastabilizálni 12-re, ill a -12-t megoldani. de van ilyen: Bővebben: Link Bővebben: Link
Hello! Szerintem ha a monitor tápellátsát is meg akarod oldani, akkor kikerülhetetlen az inverter készítése. Egyébként itt az oldalon is van egy jó kis inverter, teljes leírássalBővebben: Link
Levagc egy ATX tapcsatlakozot, a megfelelo helyekre rabogozod a 12v -ot aztan a tobbit 5v meg 3.3v stabkockaval racuppantod csak szerintem tobb kakao kell neki ami atmegy egy stabkockan,.. (ja es a 12v -ra is kell kocka) Lehet hulye otlet, meg soha nem gondolkodtam ilyenen, talan kiprobalom egy 100Mhz -es geppel
felmerült 1-2kérdéd ugye a monitort(lcd) hajtom220ról az a kérdés hogy télen a minuszokban nem mehet -e tönkre a kijelzö..és nyáron??
Nemhiszem, h tonkremenne,.. En vittem a tengerpartra LCD -t es semmi baja (en nembirtam a meleget, a monyitor igen) A hideggel pedig csak annyi a tapasztalatom, hogy lelassul picit a kepsebessege pl; ahogy mozgatod a kurzort, de semmi mas,..
(amikor nyomod az ujjaddal akkor meg nem folyik ugy szet )
Hi!
Szeretnék kérdezni valamit skacok: nézegettem a belinkelt home made pc tápegységet... nem rossz de lenne egy kérdésem: adott ugye az aksinak a tápegysége, ami kb. 12V-ot ad ... namost az ok, hogy ezt feltolom a step-up-al olyan 15-16V-ra, hogy tuti legyen elég fesz ... ezután neml enne elég egyszerűen megcsinálni azt, hogy +12V-os, +5V-os és +3,3V-os stab ic-kel (ha kell, akkor párhuzamosan kötve akár többet pl. 2 ma 3 is, hogy ne melegedjen nagyon vészesen) illetve a -12V-hoz a megfelelő IC-vel hozzájutni, persze valami izmos ELKOkat elétenni és kész .... vajon elég lenne egy alacsony fogyasztású (miniitx lap (max. 60W) + 7"-os TFT (12V,1A)) meghajtásához? Illetve vajon hogy bírná az indítózást a cucc??? Mert ha csak az lenne a baj, akkor azt is meg lehetne csinálni esetleg, hogy egy puffer aksi lenne közbeiktatva (pl. egy pici 7Ah-ás) valahogy .... persze ha a stab ic birja enélkül is az lenne a legjobb!!!
Illetve : PC tpot át lehetne alakitani a célnak megfellően: ugy értem, hogy mintha az rémlene, hogy ott is előállítják a DC 15-18 V-ot és azt viszik tovább ... namost azt meg tudnám oldani egy szivargyújtós notitöltővel is ...
hi szerintem hogy ha eléggé
értessz az elektronikához akkor csináld eszt meg http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/olcso_12-220V_inverter.html :yes: a boltban egy 500-w os invertet 13000-ft
Idézet: „a boltban egy 500-w os invertet 13000-ft” Vagyis sokkal jobban megéri boltban megvenni. Az a kapcsolás négyszöget generál (a legkevésbé sem stabil feszültséget), nagyon érzékeny az induktív meddő terhelésre, és vacak a hatásfoka. Az alkatrészek, doboz, stb... talán még éppen kijönnek 13000 Ft-ból, aztán már csak 2-3 nap munka (10-15 ezer Ft munkaköltség) kell hozzá, és szerencsés esetben lesz egy garancia nélküli, gyenge áramkörünk. Ha valaki mégis megépítené, a végranyókkal párhuzamosan kellene 1-1 shottky az induktív terhelés hatása ellen, az emitterellenállásokat le kellene csökkenteni, az előmeghajtó (és esetleg a meghajtó) kollektorát egy ellenálláson keresztül a tápra átkötni.
hi
vagyis megéri?
üdv! a monitor problémás, akkor már inkább használj 12v-os lcd tv-t ,bár ezeknek a felbontása csak 320*240 , úgyhogy a betűkkel gondok lesznek(van már 640*480-as is ez már jobb , igaz drágább is, de legalább minden olvasható a winamp-on ). táppal viszont kár görcsölni, sokmindent meglehet építeni házilag, de a pc érzékeny a tápra, és a kocsi 12 v-ja sem stabil...és mire megépíted, a sok munka meg idő.és itt nemcsak a kihívás, mert ha rossz a táp, megy a pc-d is.ezért vettem énis inkább egy ILYET
én 1gigás Epiával használom 2 hete, kifogástalan.nekem kb 15e-be állt meg postával, igaz mást is vettem az illetőtől.és nem utolsó szempont, hogy önindítózásnál is tartja a tápokat,valamint több mint 90 %-os a hatásfoka, úgyhogy nem igényel hűtést
Na igen.... nézegettem én is a gyári tápokat, de nem akarok annyit kiadni rá ... márcsak azért sem, mert nekem a komplett cucc tft-vel mindennel nincs ennyiben.... Ne kérdezzétek, hogy, de igy alakult ... másrészt valóban, a pc tápra érzékenyek a legjobban, de pl. egy c3-as epia lap még a 12V nélkül is megy!!! de ez csak egy beszúrás volt.. én egy micro atx-es s370 lapot fogok használni egy 766-os p3-assal, az simán elég egy autóba.
Invertert nem akarok, mert nagy aveszteség, és ahogy irtátok is érzékeny ... ezt a PC tápos átalakitást viszont megnézem majd , csak most holiday van, de ha hazamentem megnézem.... Erről nincs senkinek tapasztalata? Ha nincs az sem baj, mert szétkapok egy tápot, aztán megmérem ... ugyis van egy olyan microatx tápom, ami valószinuleg zárlatos a nagyfesz részén, mert lenyomja a biztit ... na abbol kell elkülöniteni majd az alacsony fesz. DC részt, ésmegkinálni a stabil noti autod tápról, mert az birja az inditozást is ....
Valaki csinált mát esetleg ilyet? Vagy ismeri egy atx táp pontos felépitését? Ugy értem, hogy pl. mikortol van dc, mit kell leválasztani, ilyesmi .... csakhogy ha vkinek van ilyen tapasztalata, ne szenvedjek vele feleslegesen sokat ...
azért az sem mindegy, hogy az epia winyóval eggyütt fogyaszt kevesebb mint 40 wattot, egy normál pc főleg a p3-as 1 giga körüli, és az első generációs p4-ek ennek jóval többszörösét fogyasztják...így ha ehhez még komoly(komoly!ezt szó szerint értem)zenét rak az ember a kocsiba,hát spórolni kell az amperekkel, hogy mindenkinek jusson.és akkor nemmindegy, hogy 160 wattot zabál a pc(feleslegesen)vagy 25-35 watt között(ne felejtsük, az epiák közép-felső kategóriái hardweresen támogatják az mpeg2 tömörítést,tehát a dvd lejátszás sem hajtja csúcsra a procit).
Helló!
van valakinek ötlete arra, hogy ennek a kapcsolásnak az 5V-os ágát hogy lehetne felpumpálni olyan 10A körülire? Bővebben: Link multkor vettem egy ilyen mini alaplapot amiben egy 800Mhz-s P3karcol, és méréseim szerint 5Vból olyan 5A kell neki átlagosan (max 7A) ezt kéne a kocsiba berakni. Hali
Hát .... valamilyen szinten egyetértek, de vannal más tapasztalataim is ... nálam van itt egy 1gigás Via epia alaplap... namost van egy olyan nagyon pici atx tápom, ami DC-DC (csak egy panel, olyan 80*20 cm körüli) de 19V körül kell neki, hogy menjen, nem jó neki 12v, de ezt át lehet hidalni egy autos noti táppal ... a lényeg: az epia ugyan megy róla, de összevissza húzza a feszeket, nem stabil, egyes déli híd vezérlők instabilak, vagy meg sem jelennek stb ... ellenben egy p3 766-os procis (olyan 25 W fogyasztású a proci ha jól emlékszem )matx-es alaplap egy alapon hajtott gef5500-al vígan elmegy róla 2D-ben ... uis most még kisebb fogyasztású videot teszek bele (egy passziv rad9200-asat) és még downclockolom is minek bele olya erős video, csak az Svideo miatt van benne ,igy még jobb lesz ... ráadásul igy ez is sokat segit filmnézésben - és igy kevesebbet eszik mint az epia .... ami tényleg jó, de csúcson járatva uigyanannyit eszik ... persze az uj c7M procis cuccok tuti nem de én low cost gépet építek ... és egy p3 766-os bizony odaver egy 1-1,3 GHz-es Via-nak ... sajnos ... amugy énis azért vettem az epia-t, hogy autóba tegyem ... de mivel most nincs pénzem, venni egy autos tápot neki, igy ügyeskedni kell .. de egylőre ez a m-atx-es lap jónak tünik..
Amugy nálam nem komoly hangcucc, csak átlagos ...
még olyan 5letem van hogy 115 voltos rendszer nem lenne egyszerűbb mármint a pc táphoz csak nemtom hogy a monitor mit reagálna rá na nemtom jah de akkora z amper is nő ugye??
Szia!
a 115 V milyen? AC ___DC? szinte mindegy ! ! Nálam 12X12 V-ról megy a lakásban TV-- ÁMITÓGÉP+MONITOR... a UPC box 12V-os A hangfalak meg 15 helyett 12 is beérik----MEG ÉN IS a 3/4 hangerővel... Az Akkukat 12V-ról töltöm /SOROS-párhuzamos kapcs ---3db KR relé + kapcsoló / Az "ÁTLAG gép +Monitor" elindul 65 V Ac-tól vagy 90V Dc-tőá.
Szia!
mert a lakás 12 V-s alapból.......s ráadásul az akkuk hozzáférhetőek --NEKEM Az invertert venni kéne------
Autóba építhető számítógéppel kapcsolatban nyitok egy új témát, mert konkrétan ilyen még nincs.
A következőkről van szó: asztali gépet akarok beépíteni az autóba (most abba ne menjünk bele, hogy miért, mert itt biztos sok lenne a pro-és-konta, de nem ez a cél, hanem a megoldások keresése). Fontos a jó tápegység, amire várok javaslatokat. A legtöbb alaplap hasonló áramokkal dolgozik (12V, 5V, stb), szóval az biztos, hogy stabil kell hogy legyen. Vannak már kész cuccok is ilyen rendszerekhez, csak drágák. A másik dolog: egy 15" TFT-t is be akarok rakni tetőmonitornak, annak a tápellátása is érdekes eset. Én az invertert elvetném első körben. Várom hozzászólásaitokat
Szerintem előbb utóbb a dc/dc konverternél fogsz kikötni.
Itt méretezheted . A 12V szerintem a legnehezebb ,mert egyik tipúsú konverterre sem igazán jó,directbe pedig megint csak nem jó. CSAK érdeklődés szintjén ,egy pc táp transzformátorát kicserélni,meg a 220 részt átalakítani mennyire bonyolult? A tft monitorból meg esetleg lehet 12V választani ,bár nem tudom mennyire bírja a túlfeszültséget.
Miért nem jó az inverter? Kevesebb gond van vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |