Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   19 / 28
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Ennyi vezérlő vezetékem azért nincs.... 14 van max, abból kell összehozzam.

A tranyóim BD140 -esek, lehet hogy ők nem bírják a frekit?
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
De nem, mert az egyik soron a tranyót áthidaltam és csak fényesebb lett, gyorsabb nem...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
IU a másik oldalon áthidaltam a földet, és a sor szépen világított és alig vibrált (mint egy crt monitor, távolról észrevehetetlen), tehát az IC másodpercenként 50x ki tudja választani a sorokat, csak a sorok elemeit nem tudja 8x olyan gyorsan, ezért vibrál a mátrix annyira, amit nem értek, mert az IC elvileg 25ns alatt reagál ami bőven ez alatt van, az Mhz -t is el kéne viselje...
(#) mythbuster válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Kiváncsiságból lefuttattam egy tesztet C# -ban ami megszámolja egy másodperc alatt a kiírások számát és kiderült, hogy lassú a DLL mivel csak 1.182 kiírás történt, ami 18Hz -s frissítésnek felelt meg. Kaptam egy másik DLL -t, amivel sikerült javítanom 102.032 kiírásra, ami 1600Hz -t eredményezett, ezt már csak rontanom kellett késleltetésekkel, most 80Hz -s frissítésen szerintem nagyon jó lett és a fényerő is visszajött.

A végeredmény: LED Panel Beta 2.0

Köszönöm a segítségeteket!
Üdv!
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Köszi!

Jó észrevétel, szerintem azért van, mert az a led 2x annyit világít mint a többi.
(#) proba válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Gondolom a nyil mindhárom vonalával kirajzoltatod azért, ha egy képként rajzolod ki akkor ennek nem volna szabad előfordulnia.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) _JANI_ válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Szia! ( Multiplexált vezérlésnél kétszer annyit!? Más gond lesz! )

A tranzisztorok is befulladhatnak a túl nagy a bázisáramtól. Nincs ideje a telítődésből lezárnia.
Én javaslom, hogy építsd be ( legalább próbára ) a bázisellenállásokat. 220 ohm - 1K közötti ellenállást javaslok. Ha SMD ellenállásokat használsz, akkor szinte nem is fog látszódni a "műtét" a nyákon.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) _JANI_ válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Szia! ( Multiplexált vezérlésnél kétszer annyit!? Más gond lesz! )

A tranzisztorok is befulladhatnak a túl nagy a bázisáramtól. Nincs ideje a telítődésből lezárnia.
Én javaslom, hogy építsd be ( legalább próbára ) a bázisellenállásokat. 220 ohm - 1K közötti ellenállást javaslok.

A tranzisztorokkal címzed meg a LED-mátrix oszlopjait?
Vagyis a tranzisztorokat lépteted egyesével?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
De igen, módosítottam a kódot és így már nem világít jobban... Lényeget jól látod, egy időben mindhárom vonalat kirajzolja, ez idő alatt az a led 3x kapcsol be, mert mindhárom vonal része, a többi viszont csak 1 alkalommal, ezért világít jobban.
(#) mythbuster válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 29, 2014 /
 
Igen, a tranyós oldal végzi a nagyobb melót. Jövő héten rendelek cuccokat a Hestortól, akkor ellenállásokat is pakolok a csomagba, amúgy a hiányuknak milyen hátrányai lehetnek azon kívűl amit leírtál?
(#) _JANI_ válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Az elsősorban a meghajtó áramkörön múlik. Ha áramgenerátoros a kimenet, akkor a tranzisztorok bázisáramát az IC kimeneti fokozata állítja be. ( Még nem néztem meg, hogy a 74hc138 -as milyen kimenettel rendelkezik. ) Szélsőséges esetben a túl nagy bázisáram is tönkre teheti a tranzisztort vagy a meghajtó IC-t. Mivel az áramköröd még működik, inkább csak az lehet a gond, hogy telítődik a tranzisztor ( kapcsolóüzem ) és nincs ideje időben lezárnia. Én erre gondolok...
A videón 2.12-nél is látszik egy egy rendellenes felvillanás. Bár ez valószínűleg szabad szemmel nem lehet észrevenni.
(#) proba válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Mivel PÍ-vel használja, lehet az oprendszernek is kell némi időszelet.Az ekkor bekapcsolt led sajna bekapcsolva marad , amíg rá nem ér újra foglalkozni az OS. ( hátrány ha túl rövid ideig világítanak a ledek mert sokat akar egymás után vezérelni itt 64 - 16 a maximum amit használnék - , több áram kell a normál fényerőhöz, így az esetleges nyújtott műszak a led halálát is okozhatja) Tranzisztorok helyett feteket használnék, a fényerőt a ledekkel soros ellenállással oldanám meg.
A képet multiplexernél úgy szoktam megoldani, memóriában összerakom a képet , utána egyben kiíratom. Így elkerülhető a fényesebb, haloványabb led. A kiíró résznek csak annyi a dolga, megy folyamatosan végig az ledeken/sorokon/oszlopokon konstans időzítéssel, nem érdekli mi van a képen.Azt egy másik rész dolga átírni. Mondjuk ha teljesen te vagy az úr a hardver felett, akkor lehet megoldani egyszerűen. Én pl úgy szoktam , adott időközönként megszakítás , egy új oszlop kijelzése ( nálad ez egy új led.), a következő megszakításig. A főprogram közben előállítja az új képet. és szükség esetén módosítja a kiírandó táblát.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Az erősebben világító szegmens nem biztos, hogy programhiba. Ezt abból gondolom, hogy csak az az egy LED (szegmens) világít erősebben, s a hozzá kapcsolódó sor és oszlop többi LED-je rendesen világít. Ilyen eset leginkább a sor és oszlop címzés felcserélésére vagy tranzisztor befulladása okozhatna. Persze valóban lehet szoftver hiba is. Csak hangosan gondolkodom...
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Már csak a ledek fényerején kéne javítanom valahogy, hogy akkor is jó fénye legyen ha minden led világít. Három megoldáson gondolkodom:
1. Mivel a muxon csak max 25mA -t lehet áthúzni, így növelem a feszültséget a másik oldalon 5V -ról 8V -ra. Ennek a hátránya, hogy ha lefagy magy megáll a program, akkor az álltalában egy LED -t égve hagy, ami ebben az esetben földkörüli pályára áll.
2. Tranzisztorok mindkét muxon, ebben az esetben a muxot is cserélni kéne, ha nem akkor soros tranzisztorokkal lehet megoldani az ominózus helyzetet, így is úgy is gányolni kéne a nyákon amit nem szeretnék.
3. Generátor. Azaz az első megoldás PWM -s IC -vel táplálása, ami figyeli az ellenálláson eső feszültséget, és a másik oldalon(ledes) stabil 2-3V -n hagyja. Ezzel az a baj, hogy a 8 db PWM -s IC marha drága, és nem tudom hogy reagál a Khz -s frekvenciákra...

Ha van egyébb ötletetek, szívesen fogadom.
(#) vicsys válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Idézet:
„Ennek a hátránya, hogy ha lefagy magy megáll a program, akkor az álltalában egy LED -t égve hagy, ami ebben az esetben földkörüli pályára áll.”
Javíts a programodon. Használj watchdogot. Egyébként meg mi van, ha kimegy egy led? Rossz esetben, így is előfordulhat, hogy a mátrixodban lesz 1-2 alapból gyengélkedő ledecske...
(#) mythbuster válasza vicsys hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Ez egy mátrix, a szakdolgában kocka lesz, ahol egy led sem halhat meg, és messziről szeretném elkerülni ennek a legcsekélyebb valószínűségét is.

A programomon nem tudok javítani, ha megáll akkor valahol a program megszakad, 90% -s valószínűséggel egy led világítani fog, ezt nagyon el akarom kerülni. Azt szeretném elérni, hogy a szoftver bármilyen mértékű meghibásodása ne legyen hatással a hardver élettartamára.
(#) proba válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Ezt azzal érheted csak el , ha egy led minél hosszabb ideig világít.Ezért írtam hogy maximum 8 lépés ben kellene előállítani a teljes képet.Így ha egy ledet nem hajtasz ki teljesen ( jellemzően a maximális áram 1/3 1/4 részén már szépen világít) akkor ha leáll akkor is csak a max környéki áramot kapja. Ezt úgy tudod elérni kevés lábbal, szintenként 8 soros beírású, párhuzamos kiolvasású regiszterrel egyesével megcímezhető ledeket készítesz, programból az adott szintre szükséges képet kiküldöd , majd az ic-k kimenetét engedélyezed.Így elérhető, hogy a kiírás viszonylag nagy sebességű lehet , a ledek mégis lassan vátoznak.Az emeleteket meg már az általad választott multiplexerrel is váltogathatod.
Ha maradsz a régi elképzelésnél, a ledeket talán úgy védheted meg, ha a mux valamely lábát egy időzítővel figyeled, és ha nincs egy bizonyos ideig jelváltozás , akkor sötétség.
A ledek áramát hiába figyeled, állítod, azt az elektronika nem tudja , egy led kapja-e vagy több, gyorsan egymás után.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Ezen már nem változtatok, csinálok majd egy új nyákot, ugyanezzel a módszerrel, csak Y irányban is megrakom a mux kimenetét P -s Fetekkel, ha mindkét oldalon FET -k vannak, akkor az árammal már nem lesz baj, a frissítési freki meg így is nagyon sok(1,6KHz).

Ami a 8x8x8 -s kockámat illeti szerintem ott is működnie kell, 8FET/szint, 64db 0,5A -s FET a szintek ledjeinek, 100Hz -s frissítéssel...

Ennél jobbat nem tudok, a Shift-regisztereket szeretném elkerülni, a tárolókhoz meg ugyancsak kellenek FET -k, és marhasok kábel amire kevés lenne az RPI GPIO 14 tüskéje.

Persze ha valami nem stimmelne a számításaimmal, szívesen fogadok további észrevételeket és tippeket...
(#) proba válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Ha egyszerre egy ledet tudsz megcímezni (mivelhogy két mux-ot használsz) így egy kép kirajzolásához a tényleges idő 64 szerese kell ( 64*0.625 ms) így kb 0.04ms azaz 25 hz frissítés jön ki egy teljes képre. Ez már annyira nem jó. Ha az egy kép kirajzolási ideje ennyi, akkor esetleg még lassítanék is rajta, a kapcsolóelemeket kímélendő (mellesleg kevesebb rádiós zavart is termel.)
Nem tudom, a kockánál is mindig egy ledet akarsz címezni egyszerre ( 3 mux) ? Ha igen nagyon kíváncsi leszek az eredményre. Szerintem a normális működés/fényerő már a 64 leddel is eléggé bizonytalan.
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Ez az 1,6KHz már az átszámolt, teljes képre 8x8 -s mátrixban, mivel másodpercenként 102.032 kiírás történik, így ezt osztottam le 64 -re, így jött ki az a cirka 1,6KHz -s képfrissítés. Ezt butítottam le késleltetésekkel 100Hz -re. A baj csak akkor van mikor minden led világít, ebben az esetben a mux 25mA -ét teljesen kimeríti, ha jól számolom 8x ennyire lenne szüksége ahoz, hogy jó fénye legyen. Kiváncsiságból az egyik sort a földre hidaltam ezzel kikerülve a mux gyenge áramát és teljes fényerőn virított a sor.
(#) proba válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 2, 2014 / 1
 
Kezdjük az elején. Fogj egy ledet, köss rá egy kapcsolót, tegyél rá egy áramgenerátort. Ekkor kapsz egy ledet amit két sorbakapcsolt kapcsolóval tudsz működtetni. Ez ugye az alapkapcsolás. Ez után jön az, hogy a kapcsolót egy rövid időre felkapcsolod, majd le. Ha kellően ügyes vagy, így a led fényerejét tudod szabályozni.Beláthatod , ha a kapcsolók "kitöltési idejét" tehát a be/ki arányt a ki javára változtatod, akkor a led fényereje csökken. (A te esetedben most az idő 1/8 (egyik kapcsoló) és ennek az időnek 1/8 ad részében világít a led - tehát 1/64 ) Belátható hogyha ugyanazon fényerőt szeretnél mint teljesen bekapcsolt állapotban akkor a led áramát növelned kell.
Ha most a muxok kimeneteit egy egy ideális kapcsolóval helyettesíted, akkor ugyanez a helyzet áll elő két sorbakapcsolt kapcsolóval .Ebben az esetben belátható , a kapcsolón pillanatnyilag átfolyó áram vagy nulla, vagy a maximum amit az áramgenerátor biztosít. NEM függvénye az "együtt" világító ledek számának, mivel azok a valóságban NEM egyszerre világítanak.Tehát a mux kimenetének minden pillanatban tudnia kell a maximális áramot biztosítani.
Amit te tapasztalsz fényerő növekedést, az abból adódik, hogy az ominózus rövidrezárt tranzisztorral a ledekre jutó időt is megnövelted ( mivel az alsó kapcsolósor NINCS kikapcsolva az idő 8-ad részében, mint a valós üzemi körülmények között.
Ha te mindenáron ebben a projektben gondolkodsz, akkor a kijelzést nem az általam javasolt módon kell megoldani, hanem ki kell számolni mely ledeknek kell világítani, ÉS csak azokat megcímezni. Ami fontos, egyidejűleg látható ledek számát maximalizálni kell (10-20) Az így kapott szám (egyenlő a ledek számával) eldönti mennyi ciklus kell egy teljes képtartalom kiíráshoz. Ez után egy ciklus egy led, ha esetleg elfogytak a ledek, akkor csak várakozás az összes ciklus eléréséig ( ha több led kell akkor rosszul volt meghatározva a ciklusszám). Szerintem csak így garantálható az állandó és megfelelő fényerő.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 1
 
Amit még javaslok.Egy tranzisztorral villogtass egy ledet, kb 100Hz-el a kitöltés tényezőt addig csökkentsd, amíg a fényerő még az általad elfogadott szintre csökken, A LED-en átfolyó áramot pedig növeld. Így egy led beáldozása árán , kiderítheted mennyi a max áram, és min kitöltési tényező, amivel még elfogatható fényerőt érsz el.Ha ezt az időt tudod, akkor már kiszámolhatod hány lépéses multiplexert használhatsz. (0.01s/ a mért idő) , valamint a kijelző meghajtását is pontosan méretezheted.Arra vigyázz, nem a körben árammérővel mért áram lesz a mérvadó méretezésnél, hanem valamilyen módon a leden folyó pillanatnyi áramot kell meghatározni (akár a tápfeszültség és a soros ellenállás ismeretében számolni.) vagy ha tudod áramgenerátorral táplálni akkor ennek a rövidzárási árama.
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Nyomva tartod a shift gombot Nem kell ezeknek a kijelzőknek a tudomására hozni valahogy, hogy van utánuk is élet? Vagy a CS multiplexelése? Vagy ezekre már te is gondoltál?
(#) atesz33 hozzászólása Feb 3, 2014 /
 
Sziasztok! valaki csinált már 8X8 matrix(MAX7219) kijelzős hőmérőt ,DHT 11es sensorral?
Nem találok működő sketchet hozzá.

atesz33
(#) vidra8 hozzászólása Feb 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Tudnátok mondani olyan ledmatrix-os kiejelző komplett tervet (kapcsolás,nyákrajz,program) amiben bele van integrálva mondjuk egy hőmérő szenzor is?
Hasonló mint ez, itt az oldalon: gabilow ledmatrix
A google-el nem sokra mentem.
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Azt észrevettem hogy ha berakok 50.000 műveletidőnyi késleltetést engedélyezett módban, akkor kevesebb led esetén jobban világít, a célom az hogy legroszabb esetben ha minden led világít akkor se essen a fényerő, de ha 1 led világít akkor az se térjen földkörüli pályára, így elkezdtem olvasgatni különböző oldalakon hogyan lehet megoldani a fényerőt magasabb frekvencián, a következőkre jutottam:

Utánaolvastam pár helyen hogy mivel kell számolni magasabb frekvencián, és mindenhol azt írják, hogy magas frekvencián el lehet felejteni a 25mA -t, ha azt akarom hogy teljes fényerőn világítson a cucc, akkor minden ágon tranzisztorokat kell használni, amivel biztosítani lehet hogy az ágak akkora áramot vegyenek fel amekkorára épp szükségük van, elvileg magas frekin 10x akkora áramot fognak felvenni az egyes ágak és azért romlik a fényerő tranyók nélkül, mert a muxok nem tudnak 25mA -nál többet átengedni.

Most azt tervezem, hogy a kockámban már 9x9x9=729 ledet fogok használni. Ha a vezérlő-sebességet vesszük, akkor 729x70Hz=51KHz, amit leteszteltem Raspberry Pi -n 15 vezérlővezetékkel(minden vezérlővezetéket 2x felülírtam) 60KHz jött ki, tehát az elektrónika bírni fogja.

Közben utánanéztem a ledek adatlapjának, http://www.hestore.hu/files/JSL-502xx.pdf amiben találtam egy bejegyzést ami szerint 1Khz -n 150mA -t kell neki biztosítani.

Így átgondolva úgy tervezem, hogy a 9 emeletet(ellenállásmentesen), az alsó 81 vezérlővezetéket 0,5-1W -s 100Ohmos ellenállásokon keresztül FET -ekkel fogom táplálni, így a megnövelt frekvencián az egyes ágak(9 led/ág) nagyobb áramot tudnak felvenni, ha pedig csak egy led világít akkor az ellenállás miatt nem fog megsülni 5V -s fszültségen. Nem egy költséghatékony megoldás a 90 tranzisztor és 81 ellenállásos megoldás de elvileg működnie kell... Vagy nem?
(#) proba válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 6, 2014 / 1
 
Javasoltam az egyszerű tesztet led fet ellenállás 100 Hz Hókuszpókuszolhatsz mindenféle frevenciával ami ezen a teszten elbukott azon a frekvencia nem segít.
A ledek akkor világítanak egyenlő fényerővel, ha mindegyikre ugyanakkora időszelet jut.
A rajzon vázolt esetben így egy ledre 1 másodperc alatt max 1/9s idő jut (hiszen 9db van,és egyszerre csak egy világíthat) . Ezt mindegy milyen bontásban kapja.( 100Hz esetén pl kb 1ms minden ciklusban. 1kHz esetén 0.1ms .A led fényereje számára mindegy.)
Ha a led 10mA val világít rendesen, akkor így már 9* akkora áram kell ugyanakkora fényerőhöz.
Ha a te eredeti kockádat nézzük akkor egy ledre 1/(8*8)s jut, tehát ugyanakkora fényerőhöz 64* nagyobb áram kell. Ez pontosan nem igaz, mert nem lineálisan nő az áram a fényerővel,(ezért javasoltam a tesztet) de belátható hogy gyorsan eléri a kezelhetetlen értéket.Az 1s alatt a ledre jutott időt nem növelheted, mert akkor fényesebb lesz a többinél, ha mind az összes ledet akarod egyszerre világíttatni, hiszen ezt csak a többi rovására teheted. Tehát az 1/64 s mindenképpen a leghosszabb, a 10mA*64 viszont szükséges a fényerő tartásához (és ez a bukta az elképzelésedben) .
Én inkább a 24*24 -es (regiszteres) elképzelést támogatnám. 48 tranzisztor 24 ellenállás.És talán a fényerővel sem lesz probléma.Így kép 24 lépésben megvan.

multiplex.jpg
    
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Sokat gondolkodtam azon amit írtál, elvégeztem pár tesztet és igazad van. Ha úgy írom meg a szoftvert hogy ugyanaz a sor világít csak de az egész mátrixot bejárja, akkor is alig van fényereje és nem igazán tudok javítani rajta.

Most jött el az a pillanat amikor másban kezdek gondolkodni... Itt jönnek be végül a registerek, amiktől azért féltem mert úgy tudtam ahogy töltöm felfele a tárolókat úgy azonnal meg is jelenik az eredmény a kimenetükön, így viszont hogy a latch bebillentésével íródik ki még jobb is lehet a muxoknál.

Sikerült találnom PWM -s kimenetű 16 bittes shift-registereket, tlc5940. Számításaim szerint 6 darab ilyen regiszterrel és 9 darab FET -l teljes fényerejű 9x9x9 -s kockát tundék vezérelni.
(#) proba válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A PWM es kimenetű regisztereknek semmi értelme.Olyat keress ami soros beírású párhuzamos kiolvasású, és egy órajelre írja át a belső tárolót a lábakra.
Ha a teljes kocka fényerejét szabályozni akarod a PI től függetlenül (minek is?) akkor kellene a PWM-es tároló.( bár arra is inkább szabályzott tápot használnék )
Ha csak a fényerő szabályzás a cél, akkor egyszerűbb(-nek gondolom) a programon olyan módosítás, hogy a multipex neki jutó szeletét is csak félig kapja meg a led (hosszabb kioltás a két led között pl) így ledenként tudod állítani a fényerőt szoftveresen.A PWM egyébbként is csak egy új problémát hozna be: a hullámzást. (két frekvencia interferenciája lásd monitorról, TV-ről készült videófelvétel. )
Én ha a láb spórolás cél, talán egy 16 bites demultiplexert keresnék (ez kb 4 adat és 1 kimenet)
és 6db 8 bites soros beírású párhuzamos kiolvasású regisztert használnék. Nem kell minden kimenetet használni. (kb 1 adat,1 clk, 1 eng láb) (ha több láb van akkor a párhuzamos beírású regiszter gyorsít a beíráson, több időd lesz a képváltásig hátra az egyéb számításokra)
A kép kiírása a következő módon történne:
1 multiplexer adat=0, (kép kioltás)
2 mux oszlop beállítás ( ez még csak az indulás,ha kell képtartalom beállítás)

4 multiplexer adat=1 (ettől kezdve már az új kép van)
5 shift regiszter feltöltés ( ez a megjelenítéstől független, a háttérben zajlik, hiszen a lábakon még a régi érték van )
6 idő kivárás (kép még él)
7 mux adat=0 (képkioltás, ne legyen szellemképes)
8 mux cím beállítás
9 shift regiszter átíratás ( csak a belső tárból a kimenetre, a belső tár feltöltése már megtörtént)
10 goto 4

Mindez oszloponként ha 16 oszlop van akkor 1/100 /16 s időtartamonként. 100 Hz kell hogy ne látsszon a villogás. ( természetesen kevesebb oszlopot is használhatsz) Ennél nagyobb kijelzési frekvencia felesleges, csak zavart termel.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) mythbuster válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A PWM azért lenne jó, mert akkor nem lenne hullámzó teljesítmény és megspórolnék kismillió ellenállást, mivel minden egyes kimenetén 120mA -t le tud adni az IC, a PWM meg terheléstől függően(egy oszlopban egy vagy több akár mind világít) táplálja a ledeket. Elképzelésem szerint a multiplexereket teljesen kihagyom a buliból, 6 darab ilyen regiszteres meghajtó sorbakötve 96bittes kimenetet eredményez ami fedezi a teljes LED-kockát(81 oszlop(minden oszlopra 120mA) + 9 emelet(9 FET -l)). A vezérlő lábak nálam is így néznek ki, CLK, Adat, Latch a kiíráshoz.

A szoftverben csak egy forciklussal fellőném a registerek tárolóit, majd a Latch bebillentésével kilőném a kockára a tartalmát.

"A PWM egyébbként is csak egy új problémát hozna be: a hullámzást. (két frekvencia interferenciája lásd monitorról, TV-ről készült videófelvétel. )" -ezt nem értem, a PWM az IC -ben önálló életet él vagy nem?
Következő: »»   19 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem