Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lehet hogy egyszerűbb lenne ha egy ilyent vennél, és abba dugnád az aktív hangSUGÁRZÓdat
Ja, ha csak a ki-be kapcsolás a lényeg, akkor az is elég hozzá. Én azt hittem, hogy kell a többi fánksön is hozzá.
Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni hogy egy PDF formátumban lévő nyomtatott áramkört hogyan lehet tükrözni? Köszönöm a segítséget. sopi
Sziasztok!
Érintésvédelem szempontjából mennyire ítélitek veszélyesnek egy olyan áramkört ahol a táp 230V~ de az eredő áram csak 69mA? Ez megrázna ha véletlen hozzáérnék? Ha ez így veszélyes akkor az megoldás lenne ha egy greatz híddal egyenirányítanám?
Ha hozzáérsz, és egy olyan ponthoz, ahol fázis van, mindegy mekkora áram folyik ott, meg fog rázni. Amennyiben alkalmazható, jobb lenne a kisebb fesz, vagy egy kis leválasztótrafó.
Szia!
Középiskolai balaesetvédelem: Az áramerősség, és a szervezet reakciója: 0,5 - 2 mA bizsergés 2 - 6 mA enyhe görcs 6 - 10 mA fájdalmas görcs 10 - 15 mA elengedési küszöb 15 - 25 mA mellkasi görcs, légzésbénulás 25 - 30 mA < szívbénulás, szívkamralebegés, halál.
Sajna a trafó nem fér el. A fesz lehetne ugyan kisebb, csak akkor az áramerősség fog megnőni ami még nem is olyan vészes. 15W teljesítményt kell előállítanom ami 12V -on ha jól számoltam I = P/U = 1.25A
Ez az eredő áram lenne, mert ha elosztom egy párhuzamos kapcsolásban pl, 3 felé (3 * 5W) -os ellenállásra, akkor az áram is eloszlik és ellenállásonként csak 0.41A fog átfolyni darabonként rajtuk. Jól számolok? A lényeg, hogy van 3db 10K 10W -s ellenállásom amiket párhuzamoson akarok kötni. Így számoltam: U = 230V R = 10K I = U/R = 230/10000 = 0.023A = 23mA P = U * I = 230 * 0.023 = 5.3W Ez csak 1 ellenállásra, a háromra párhuzamosan: R1 = R2 = R3 = 10K Re = (R2 X R3) X R1 = 3.33K ( X = replus nem szorzás ) I = U/Re = 230/3333 = 0.069A = 69 mA P = U * I = 230 * 0.069 = 15.87W De ez csak 230V esetén. Azért kérdeztem hogy ha egyenirányítanám akkor megoldás lenne-e, mert itt mindegy hogy egyen vagy váltakozó feszültség van a körben. A graetz híd jó megoldás? Jól számoltam egyáltalán? Kadarist: köszi, ezt jó tudni. Még nem tanultuk ezeket.
Nagyobb feszültség=nagyobb áram. Ohm törvénye.
Az eredőd azt mondod 3k3. Ez 230-on 230/3,3 vagyis tényleg 70mA. De most számold ki ezt 12V-on. 12/3,3 azaz 3,6mA.
Hahó, ébresztő! Ha esélye van annak, hogy megfoghatod ennek az áramkörnek akármelyik pontját is, akkor galvanikus leválasztás kell! Keress egy kisméretű kapcsolóüzemű tápegységet, olyat, mint a telefontöltő.
Igen, igazad van, de akkor nem lesz jó a párhuzamos kapcsolás mert így 43.2W teljesítményt ad le ha jól számolok amihez már kevés lesz a 10W os ellenállás és sok is .
Nem jól számoltam, bocs. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
A-A.
P=U*I. Ha jól látom, ezt már tudod. Amit te számoltál, az mW. Ha voltot szorzol mA-al, akkor mW-ot kapsz, ezt ne feledd. A képletekben mindig SI-beli értékekkel kell számolni, tehát 12V*0,0036A=0,0432W=43,2mW. Látom, közben rájöttél. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Értem, köszi. Kadarist -nek igaza van. Szerintem egy telótöltővel oldom meg. Most csak úgy 12V -al számoltam ki csak kicsit kevésnek találom az ellenállást, meg nem tudom lehet-e ilyen kis ellenállást kapni 10W -osba.
Kadarist: köszi, jó ötlet. U = 12V I = 0.5A = 500mA R = U / I = 12 / 0.5 = 24 Ohm P = U * I =12 * 0.5 = 6W A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Igen, ez lesz a jó megoldás. Azt hiszem maradok ennél, köszi.
Sziasztok lenne egy kérdésem jelbemenetre 0.47mikro50V helyett rakhatok nagyobbat pl. 47mikro 50V rádió + aux bemenetet akarok rá csinálni cxa1019s erről lenne szó telefon mp3 lejátszónak erősítő része http://media.elcomp68.com/products/pdf/c/3325-CXA1019S-1024-009.png ha nem jól gondoltam írjátok meg hogyan kell erre az ic-re rádió/aux bemenetet csinálni köszönöm
Ez egy rádió IC, ennek nincs külön bemenete.
kb. így gondoltam a képen látható egy kapcsolóval a 0.47 mikro 50V helyett gondoltam 10 mikro vagy 47 mikro 50V-ot http://hu.ushareimg.com/view.php?filename=265jel_bek_t_s.bmp
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
Több adatlapot, és alkalmazást is megnéztem, de olyat nem találtam, ahol bemenetként használnák ezt a lábat, pedig egyes helyeken annak írják.
Viszont szinte mindenütt "Amplifier filter", vagyis szűrő. Ezért van rajta az elkó is.
Ennél az IC-nél inkább közvetlen hangerőszabályzáshoz lehet használni ezt a lábat a beépített erősítőhöz, a hangszóróra kötött megoldás helyett. Legalábbis erre találtam alkalmazást. Gondolom digitális hangerőszabályzáshoz lehet használni. De ettől függetlenül nem jó arra amire szeretné a kérdező. Gondolom az zavarta meg, hogy "Power Amplifier input pin"-nek hívja az adatlap. Imádom ezeket a rövidítéseket, az AF lehet "Alternative frekvency" az állomástartáshoz, "Amplifier filter" vagyis szűrő, vagy "Audio frekvency" power amplifier vagyis hangerősítő...
Egyenirányítás utána mekkora kapacitású kondit kell rakni hogy ne lüktető hanem egyenletes egyenfeszültséget kapjak?
Egyutas egyenirányítás esetén ( ha csak minden fél periódust engedek át ) akkor a kimenő feszültség a felére csökken? Ha a bemenő fesz 230V~ akkor a kimenő 115V egyen lesz?
Az első kérdésre: minden leadott amper után 2200uF, vagyis 2 ampernél legalább 4400uF.
Hello! Tökéletes egyenfeszültség nincs szűréssel, csak megfelelő. A szűrőkondenzátor kapacitását a terhelő áram szerint választjuk meg. Általános ökölszabály, hogy amperenként 1000..2200µF-al számolunk. Ahol nincs további áramkör (stabilizátor-szabályzó) mint pld. egy végfok esetében, ott inkább 4700µF-ot szokás alkalmazni.
Nem a feszültség lesz a fele az egyutas egyenirányításnál, hanem a munkavégző képesség. Vagy is a jel időbeli integrálja lesz azonos egy fele akkora egyenfeszültség értékével. De ez csak akkor igaz, ha nincs szűrőkondi. Ha van, az a váltófeszültség csúcsértékére töltődik. És úgy hullámzik, amilyen a terhelőáram és a kapacitás viszonya. üdv!
Hello
Xbox kar analóg joy át szeretném kicserélni a nyákon, le tudtom olvasztani de vissza már nem megy, az egyik "ponton nem ragad meg az ón nem ragad a nyákhoz, remélem nem rontottam el, mit csináltam rosszul ?
Nagyon szépen köszönöm! Ilyesmire gondoltam. Most kisegítettél!
Sziasztok!
Van egy könnyen elkészíthető tápegység... Bővebben: Link 2x12V-os transzformátorra van tervezve (középmegcsap.) Van itthon egy trafóm, de csak 1x 24Vos. Bontás nélkül megtudom oldani a középmegcsapolást?
sziasztok!
Van egy 10K potim abból hogyan tudok egy 1K potit csinálni?
Elcseréled egy 1K-osra.
A megcsapoláshoz mindenképpen meg kell bontani a trafót.
Nem a legjobb megoldás, de ha egy 1,1k-s ellenállást párhuzamosan kötsz a potiddal, akkor használhatod 1k ként.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |