Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2231 / 3980
(#) Szpisti válasza tackydav hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Lehet hogy egyszerűbb lenne ha egy ilyent vennél, és abba dugnád az aktív hangSUGÁRZÓdat
(#) mikrokapcsolo válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Ja, ha csak a ki-be kapcsolás a lényeg, akkor az is elég hozzá. Én azt hittem, hogy kell a többi fánksön is hozzá.
(#) sopi hozzászólása Feb 1, 2014 /

Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni hogy egy PDF formátumban lévő nyomtatott áramkört hogyan lehet tükrözni? Köszönöm a segítséget.

sopi
(#) reloop válasza sopi hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

(#) Peet19 hozzászólása Feb 1, 2014 /

Sziasztok!
Érintésvédelem szempontjából mennyire ítélitek veszélyesnek egy olyan áramkört ahol a táp 230V~ de az eredő áram csak 69mA?
Ez megrázna ha véletlen hozzáérnék?
Ha ez így veszélyes akkor az megoldás lenne ha egy greatz híddal egyenirányítanám?
(#) mikrokapcsolo válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Ha hozzáérsz, és egy olyan ponthoz, ahol fázis van, mindegy mekkora áram folyik ott, meg fog rázni. Amennyiben alkalmazható, jobb lenne a kisebb fesz, vagy egy kis leválasztótrafó.
(#) kadarist válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Szia!
Középiskolai balaesetvédelem:
Az áramerősség, és a szervezet reakciója:
0,5 - 2 mA bizsergés
2 - 6 mA enyhe görcs
6 - 10 mA fájdalmas görcs
10 - 15 mA elengedési küszöb
15 - 25 mA mellkasi görcs, légzésbénulás
25 - 30 mA < szívbénulás, szívkamralebegés, halál.
(#) Peet19 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Sajna a trafó nem fér el. A fesz lehetne ugyan kisebb, csak akkor az áramerősség fog megnőni ami még nem is olyan vészes. 15W teljesítményt kell előállítanom ami 12V -on ha jól számoltam I = P/U = 1.25A
Ez az eredő áram lenne, mert ha elosztom egy párhuzamos kapcsolásban pl, 3 felé (3 * 5W) -os ellenállásra, akkor az áram is eloszlik és ellenállásonként csak 0.41A fog átfolyni darabonként rajtuk. Jól számolok?
A lényeg, hogy van 3db 10K 10W -s ellenállásom amiket párhuzamoson akarok kötni. Így számoltam:
U = 230V
R = 10K
I = U/R = 230/10000 = 0.023A = 23mA
P = U * I = 230 * 0.023 = 5.3W

Ez csak 1 ellenállásra, a háromra párhuzamosan:
R1 = R2 = R3 = 10K

Re = (R2 X R3) X R1 = 3.33K ( X = replus nem szorzás )
I = U/Re = 230/3333 = 0.069A = 69 mA
P = U * I = 230 * 0.069 = 15.87W

De ez csak 230V esetén. Azért kérdeztem hogy ha egyenirányítanám akkor megoldás lenne-e, mert itt mindegy hogy egyen vagy váltakozó feszültség van a körben. A graetz híd jó megoldás? Jól számoltam egyáltalán?

Kadarist: köszi, ezt jó tudni. Még nem tanultuk ezeket.

Nagyobb feszültség=nagyobb áram. Ohm törvénye.
Az eredőd azt mondod 3k3. Ez 230-on 230/3,3 vagyis tényleg 70mA.
De most számold ki ezt 12V-on. 12/3,3 azaz 3,6mA.
(#) kadarist válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Hahó, ébresztő! Ha esélye van annak, hogy megfoghatod ennek az áramkörnek akármelyik pontját is, akkor galvanikus leválasztás kell! Keress egy kisméretű kapcsolóüzemű tápegységet, olyat, mint a telefontöltő.

Igen, igazad van, de akkor nem lesz jó a párhuzamos kapcsolás mert így 43.2W teljesítményt ad le ha jól számolok amihez már kevés lesz a 10W os ellenállás és sok is .

Nem jól számoltam, bocs.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014

A-A.
P=U*I. Ha jól látom, ezt már tudod. Amit te számoltál, az mW. Ha voltot szorzol mA-al, akkor mW-ot kapsz, ezt ne feledd. A képletekben mindig SI-beli értékekkel kell számolni, tehát 12V*0,0036A=0,0432W=43,2mW.

Látom, közben rájöttél.

Értem, köszi. Kadarist -nek igaza van. Szerintem egy telótöltővel oldom meg. Most csak úgy 12V -al számoltam ki csak kicsit kevésnek találom az ellenállást, meg nem tudom lehet-e ilyen kis ellenállást kapni 10W -osba.

Kadarist: köszi, jó ötlet.

U = 12V
I = 0.5A = 500mA
R = U / I = 12 / 0.5 = 24 Ohm
P = U * I =12 * 0.5 = 6W

Pont 24 Ohm-ost nem fogsz kapni, viszont 10R + 15R még jó lehet, vagy esetleg 22R.

Igen, ez lesz a jó megoldás. Azt hiszem maradok ennél, köszi.
(#) hobbielektro hozzászólása Feb 1, 2014 /

Sziasztok lenne egy kérdésem jelbemenetre 0.47mikro50V helyett rakhatok nagyobbat pl. 47mikro 50V rádió + aux bemenetet akarok rá csinálni cxa1019s erről lenne szó telefon mp3 lejátszónak erősítő része http://media.elcomp68.com/products/pdf/c/3325-CXA1019S-1024-009.png ha nem jól gondoltam írjátok meg hogyan kell erre az ic-re rádió/aux bemenetet csinálni köszönöm
(#) Csupasz válasza hobbielektro hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Ez egy rádió IC, ennek nincs külön bemenete.
(#) hobbielektro válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

kb. így gondoltam a képen látható egy kapcsolóval a 0.47 mikro 50V helyett gondoltam 10 mikro vagy 47 mikro 50V-ot http://hu.ushareimg.com/view.php?filename=265jel_bek_t_s.bmp
(#) Csupasz válasza hobbielektro hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Több adatlapot, és alkalmazást is megnéztem, de olyat nem találtam, ahol bemenetként használnák ezt a lábat, pedig egyes helyeken annak írják.
Viszont szinte mindenütt "Amplifier filter", vagyis szűrő.
Ezért van rajta az elkó is.
(#) vizor válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Ennél az IC-nél inkább közvetlen hangerőszabályzáshoz lehet használni ezt a lábat a beépített erősítőhöz, a hangszóróra kötött megoldás helyett. Legalábbis erre találtam alkalmazást. Gondolom digitális hangerőszabályzáshoz lehet használni. De ettől függetlenül nem jó arra amire szeretné a kérdező. Gondolom az zavarta meg, hogy "Power Amplifier input pin"-nek hívja az adatlap. Imádom ezeket a rövidítéseket, az AF lehet "Alternative frekvency" az állomástartáshoz, "Amplifier filter" vagyis szűrő, vagy "Audio frekvency" power amplifier vagyis hangerősítő...
(#) Peet19 hozzászólása Feb 2, 2014 /

Egyenirányítás utána mekkora kapacitású kondit kell rakni hogy ne lüktető hanem egyenletes egyenfeszültséget kapjak?

Egyutas egyenirányítás esetén ( ha csak minden fél periódust engedek át ) akkor a kimenő feszültség a felére csökken? Ha a bemenő fesz 230V~ akkor a kimenő 115V egyen lesz?
(#) vizor válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Az első kérdésre: minden leadott amper után 2200uF, vagyis 2 ampernél legalább 4400uF.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Hello! Tökéletes egyenfeszültség nincs szűréssel, csak megfelelő. A szűrőkondenzátor kapacitását a terhelő áram szerint választjuk meg. Általános ökölszabály, hogy amperenként 1000..2200µF-al számolunk. Ahol nincs további áramkör (stabilizátor-szabályzó) mint pld. egy végfok esetében, ott inkább 4700µF-ot szokás alkalmazni.
Nem a feszültség lesz a fele az egyutas egyenirányításnál, hanem a munkavégző képesség. Vagy is a jel időbeli integrálja lesz azonos egy fele akkora egyenfeszültség értékével. De ez csak akkor igaz, ha nincs szűrőkondi. Ha van, az a váltófeszültség csúcsértékére töltődik. És úgy hullámzik, amilyen a terhelőáram és a kapacitás viszonya.
üdv!
(#) kcsilla hozzászólása Feb 2, 2014 /

Hello
Xbox kar analóg joy át szeretném kicserélni a nyákon, le tudtom olvasztani de vissza már nem megy, az egyik "ponton nem ragad meg az ón nem ragad a nyákhoz, remélem nem rontottam el, mit csináltam rosszul ?
(#) tackydav válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm! Ilyesmire gondoltam. Most kisegítettél!
(#) fifadani hozzászólása Feb 2, 2014 /

Sziasztok!
Van egy könnyen elkészíthető tápegység...
Bővebben: Link

2x12V-os transzformátorra van tervezve (középmegcsap.)
Van itthon egy trafóm, de csak 1x 24Vos. Bontás nélkül megtudom oldani a középmegcsapolást?
(#) Kaszagabor hozzászólása Feb 2, 2014 /

sziasztok!

Van egy 10K potim abból hogyan tudok egy 1K potit csinálni?
(#) Bakman válasza Kaszagabor hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Elcseréled egy 1K-osra.
(#) Bakman válasza fifadani hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

A megcsapoláshoz mindenképpen meg kell bontani a trafót.
(#) mikrokapcsolo válasza Kaszagabor hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Nem a legjobb megoldás, de ha egy 1,1k-s ellenállást párhuzamosan kötsz a potiddal, akkor használhatod 1k ként.

10k to 1k.png

Következő: »»   2231 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem