Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Azon a 10-esen tényleg el lehet gondolkodni
A többieknek pedig sajnálattal közlöm csak neten találtam ezt a képet, és gondoltam itt fog tetszeni pár fórumtársnak, de el lehet készíttetni üzletben ahol nyomtatnak pólóra.
Az első kérdésedre a válasz, ha fogsz két képet, és valami szerkesztővel csinálsz belőlük egy olyat amin egymás mellett van a kettő. A beállításnál meg kiválasztod a szimpatikusat (tapéta, középre igazít, stb). Így mindkét "monitoron" két külön kép van, noha csak egy van beállítva.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Szia! Nem tudom, hogyan szólhatott a múltkor az User, de EZT biztosan jól fogja lejátszani és EZ is, "brutálisan" jól szól Amerika üdvöskéjétől az X factor-ból. Ő pedig nem összetévesztendő a helyi zenészekkel Ashanti Floyd.
Szerintem ez sokkal jobb.
Vicces Link törölve! A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Ezek a lökések vajon hányadikra sikerültek neki? Amúgy nagyon ügyes.
Mint ha magamat látnám
Mindegy meddig gyakorolja, ha nincs adottság/tehetség. Olyan mint a hegedülés; sokan bazseválnak, de kevés a Menuhin, Paganini.
Volna egy elektronikamentes kérdésem:
Egy zsákfuratba tört menetfúrót ki lehet szedni valahogy? M10-es 3 élű, és gyakorlatilag a teljes menetes része beletört, a vége pedig nem lóg ki semennyit sem, sőt, pár milliméterrel mélyebben ül a síktól. A 3 lépcsős készlet első tagja, nem gépi menetfúró. Egy tippet már kaptam, hogy törjem össze a furatban valami vékony hidegvágóval, vagy élesre köszörült csapkiütővel, mert elég rideg ahhoz, hogy ripityára lehessen zúzni. Ha más ötletet nem kapok, ezt fogom megpróbálni, de bízom benne, hogy kevesebb roncsolással is megoldható. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Egy balos fúró akad kéznél? Szerintem a magja azért nem annyira kemény.
Szia! Esetleg ha van turbó maród kéznél, egy normál csavarhúzó hornyot bele marsz és kihajtható...nekem is volt már hasonló esetem, és többségében sikerrel jártam, igaz kisebb menetfúrókkal. Az M10-es elég jól kapaszkodik viszont helyed is nagyobb van.
Esetleg, ha köszörülsz egy ellendarabot, egy 10-es gömbvasból, középen furattal, és három kis körmöt beköszörülsz ami a menetfúró forgácshornyaiba illeszkedik, az is segíthet, kihajtani. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Ennél a résznél tört el, ami a rajzon is van.
A szürke a vastömb, a piros a szerszám. Ezen a részen teljesen át van eddzve, nem fúrható. Az ellendarab ötlete nem rossz, de valami komolyabb rugóacél kell hozzá, mert a 3 pálca, ami melléfér, nem lehet túl vastag. Félek, a sima gömbvasat elnyírná, utána már tele lenne a lyuk, és nem férnék mellé az összetörős megoldással, illetve nem lenne helye repedni/törni.
Csak 1/3 - 1/2 fordulatot kéne visszatekerni, azután már könnyen kicsavarodik.
Akkor csak két furatot használj fel, egy nem sajnált csavarhúzónak a közepét reszeld ki, vagy köszörüld ki és próbáld két horonnyal megmozgatni, mert a visszatekerésnél még le kell tördelned a vágási sorjákat is, esetleg egy zéger fogóval ha hozzá férsz. A kisebbeket egyszerű hegyes csipesszel szoktam kiműteni, vagy keresztbe köszörülök turbóval egy hornyot, és csavarhúzóval kihajtható aprólékosan oda-vissza mozgatással.
Kitekerés előtt öntsél a furatba egy kis olajat, az nagyban megkönnyíti a mozgatást. Én is inkább a kitekerést javasolnám, mert ha összetöröd nehéz lesz kiszedni.
Találtam ilyet a neten, úgy érzem, valami hasonlót kellene összehoznom:
Bővebben: Link A pálcához találtam itthon szekrényajtó zárópálcát, ami ilyen félkör alapú hasáb, és elég acélos, kis alakítással szépen becsúszik a fúrószár és a lyuk közti résbe. Azon gondolkodom, vágok belőle 3 db 5-centiset, bedugom a hézagokba, a kilógó végek közé bedugom a második lépcsőjét az M10 menetfúrónak, és ráhúzok egy gyűrűt, ami passzentosan illeszkedik rá, és nem engedi a horonyból kifordulni a vasakat, és óvatosan megmozgatom.
Jó az elképzelésed, konkrét eljárás amúgy sincs, a helyzet határozza meg mindig a rögtönzést.
A mellé dugott kis pálcák ne legyenek túl hosszúak, nem kell a fenékig menned, mert azok is befeszülnek és azért nem fog megmozdulni. Elegendő a törött szár felső harmadába belekapaszkodni, ha már megmozdul és legalább egy menetet tudsz visszaforgatni ki fog látszani a síkból is, és nagyobb eséllyel tudod megcsípni a végét. Így a már bevágott menetet sem teszed tönkre és használható marad a munkadarabod.
Ha nem tudod a leírt módszerekkel kivenni és a munkadarab is pótolhatatlan, akkor tömbszikraforgácsolással kivehető.
Hegesztőtrafó is lehetséges megoldásnak.
1: Hegesztőpálcát rápöccintünk, hogy ráhegedjen. Utána -ha kihűlt!- a rápöccentett pálcával esetleg kitekerhető. Minél vastagabb pálcával. 2: Ha helyezhető úgy a furat, hogy nagyjából lefelé nézzen, akkor nagy áramú "hegesztéssel" kifolyatható, tehát nem rámegy a pálca anyaga, hanem az olvasztott menetfúró kifolyik. Ekkor feltapadhat a furat falára is rizikósabb, gyakorlott hegesztő meg tudja csinálni. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
Most van időm gondolkodni, érlelni őket, mert úgy alakult, hogy legközelebb 2-3 hét múlva leszek a környékén a vasnak. A hegesztőpálcás ötlet is nagyon jó, de annak én nem állnék neki kis gyakorlattal. Meglátjuk, mi tűnik elmélkedés után kivitelezhetőnek.
Még egy tanács az előzőekhez. Egy kicsit kocogtasd meg egy alkalmasra köszörült vasdarabbal, kitekerés irányba. Ha egy kicsit mozdult aztán próbáld tekerni a szerszámoddal. A hegesztőt én nem javasolnám, mert könnyen a munkadarabba ragadhat a szerszám.
Kocogtatni már próbáltam a hétvégén, de meg sem moccant. Mondjuk eléggé hegyesszögben lehet csak hozzáférni, így nagy forgatónyomatékot nem tudok átadni ezzel a módszerrel.
Azon gondolkodtam még, hogy megküldöm a lyukat hidrogén peroxiddal és sósavval, hátha megoldja a dolgot, legfeljebb M12 menetet fúrok bele utána, ha nagyon kibővíti a lyukat. A menetfúró nem rozsdamentes, az tuti, a letört, kint maradt részen megpróbálom a kémiai reakciót, hátha működik.
Nem jó ötlet, ha berozsdásodik nem szeded ki sosem.
Idézet: „A pálcához találtam itthon szekrényajtó zárópálcát” Emlékeim szerint az nagyon puha anyag. Melegíteni esetleg (nem a fúrót, hanem a tömböt)? Illetve 8-as acél anyagot (akár 10-es acélcsavart a menetet leszedve!) vékony flex-el három oldalról bevágva kapsz egy "célszerszámot"... |
Bejelentkezés
Hirdetés |