Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2234 / 3975
(#) nedudgi válasza Mairtin hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Nem jó így. A képeket inkább közvetlenül ide, a HE fórumra töltsd fel, ne kelljen minden egyes kép miatt ablakokkal foglalkoznunk. Minden szegmenshez külön ellenállást használj. Ha valamelyik áramköre megszakad, így egymás után mindegyik tönkre fog menni. Például kétszer hét darab 27 Ohm ellenállásra van szükséged, ha a tápfeszültég 5V. Nem tudom, milyen áramforrást használnál a művedhez. Elem, akkumulátor esetén ez az érték nehezen állítható elő. Nem lehetséges, hogy halványabb a fény, ha két kijelzőt használsz egyszerre, csak akkor ha az áramforrás kis teljesítményű.
(#) martonroli válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
12V van rá irva, egyébként nem találtam semmilyen sérülésre utaló jelet, szerintem csak szimplán gagyi és nem jó semmire.Majd ha szereztem normális multimétert még jelentkezem, addig is köszönöm az eddigi segitséget!Jó éjszakát!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) speedbump válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Foglalatból van régi, de van viszonylag új is és mindegyiknél jelentkezik a probléma. Tudom, hogy a dimmer fényerőcsökkentésre való, de gondoltam, hogy a tekercs meg a kondik csak számítanak valamit.

Igazából eleve nem értem, hogy a dimmer hogy növeli az izzó élettartamát, hiszen folyamatosan ki-be kapcsolja, ráadásul a bekapcsolás pont hogy nem a feszültség null átmeneténél történik. Megannyi rejtély...
(#) speedbump válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Hú, kicsit megzavarodtam, mert ez alapján (második ábra), nekem az jött le, hogy jobban igénybe veszi, mint a sima szinusz.

Kis kézi multiméterrel megmértem a feszejt: 234V-ot adott ki 600V-os állásban. Ez sok? Ha 230 a névleges, akkor nem tűnik annak.
(#) Mairtin válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 3, 2014 /
 
Utólag már én is gondolkoztam, hogy rosszul értelmeztem a képletet, de most, hogy megírtad már biztos.
Akkor összegezve: 4x1,5V AA elemmel 6V-ot tudnék létrehozni és ebben az esetben 1 szegmensre 75 ohm a számított így 82-est kell tennem, a pontra meg 187,5 számított, azaz 220-ast kell tenni?
Az adattábla szerint a nyitófeszültségeknek van min. és max. határa. Érdemes feljebb vinni az értéket, vagy nem érdemes és inkább maradjak a minimumnál?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) nedudgi válasza Mairtin hozzászólására (») Feb 3, 2014 / 1
 
A legrosszabb esetre kell mindig méretezni. Ez ebben az esetben a minimális nyitófeszültség, és a tápfeszültség maximális értéke. Így a szegmenseken nem folyhat akkora áram, hogy az veszélyes legyen a kijelző számára.
A nyitófeszültség a hőmérséklet emelkedésével csökken, és az adott példány gyártásbeli és válogatási körülményeitől is függ.
Nem érdemes a legnagyobb megengedhető áramon használni a LEDeket. 10-15 százalék áramcsökkentés a fényerőben nem biztos, hogy szabad szemmel érzékelhető. Ez, különösen elemes tápláláskor, üzemidő növekedést jelent.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) Mairtin válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget!
Akkor a héten neki is állok, és a gyakorlatban is megvalósítom az itt tanultakat.
(#) Fidel hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy mp3 lejátszó, aminek a kimenetével történt valami egy kis hangszóró felcsatlakoztatásakor.
A GND-n van egy smd dióda, amin nincs szám, és ezzel történhetett valami.
A hibajelenség az, hogy ha a fülhallgató kimenetet rádugom a számítógépre, akkor nagyon erőtlenül szól, elmegy a közép és a mély hang, mindaddig, amíg az usb töltőkábelét be nem dugom. Akkor rendbejön minden. Kicseréltem a diódát egy másikra, amitől jobb lett, de nem az igazi még mindig. Ha egy darab huzallal átkötöm, a diódát, akkor teljesen jól szól.
Mi lehet ennek a diódának a célja, valamilyen védelem? Milyen alkatrész kellhet ide, zéner dióda esetleg? A behalt dióda egyik irányban 870Ohm volt.
(#) Collider hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy hete dekkol egy egyszerű kérdésem a pákás témában, az most más kérdés, hogy én nem értek a lovakhoz. De fontos lenne. Valaki ránézne? (Nem húzódott sokáig a beszélgetés )
(#) kadarist válasza Collider hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Szia!
Mi a kérdésed? Az ICL illesztésével van gondod?
(#) Pepe0101 hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Sziasztok valaki tudna nekem küldeni egy kapcsolási rajzot egy simson hátsólámpáját akarom átalakítani ledesre, ehez van nekem 12 darab led a féklámpához ami 12v 21w, és 5 darab led a hátsólámpához ami 12v 5w, kaptam még hozzá 3 darab ellenállást.
Ha valaki küldene azt előre is köszönöm.
(#) Collider válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Szia!
Igen. Az már tuti, hogy mindkét esetben az opamp 1-es lábára megy a hőmérő bemenete. De vzolee állomásában ott van az az ellenállás, ami ott nagyon fontos, Attila kapcsolásában meg nincs ott, és nem tudom, vzolee állomásának esetében gondot okoz-e ez nekem a hőmérő odapasszintásakor. Gondolom az az ellenállás húzza le az opamp kimenetét a földre, de mondom, nem igazán értek még a lovakhoz...
(#) kadarist válasza Collider hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Próbáld ki élesben és akkor választ kapsz a kérdésedre. Vagy szimuláld le.
(#) Collider válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Igen, itt tartok, hogy le fogom szimulálni, meg amúgy is megépítem, csak nem tudom, mit csinál ott az az ellenállás. Pákatípusonként más ellenállás kell oda. Azért lehet ez, mert pákatípusonként más-más termisztor van a pákákban? És akkor ennek tudatában kéne következtetni arra, hogy egyáltalán odapasszintható-e a hőmérő. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) kadarist válasza Collider hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
A pákákba hőelemeket szoktak tenni, mert ők több száz fokon is jól működnek. Egyébként a két rajzon ott van a különbség: elem: hőelem, a másikban meg ugyanaz termisztor néven szerepel.
(#) Collider válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Köszönöm, csak a kérdés teljesen másra vonatkozott. De leszimulálom és csak kiderül, mit csinál az az ellenállás ott.
(#) Peet19 hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Ha párhuzamosan kötök 2db 68Ohm 10W -os ellenállást ahol U = 19.4V akkor Ie = 570mA lesz, így a teljesítmény 11W. Az a kérdésem hogy ez a 11W az eloszlik a 2 ellenálláson? Vagyis 5.5W teljesítményt ad le ellenállásonként?
(#) kadarist válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Igen, eloszlik.
(#) kadarist válasza Collider hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Csak azért írtam ezt, mert a hőelemhez másképp kell hozzáállni, mint a termisztorhoz. Sok sikert az illesztéshez! És igen, nyilván azért kell átállítani az erősítést, mert típusonként más lehet a hőelem vagy termisztor vagy akármi.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) Collider hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Köszi, remélem, nem lesz tanulópénz belőle.
(#) ic20 hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni , hogy tudnátok mondani olyan stab ic-t ami 4V-ot tud le adni max 0,5A-val ? Potival változtatható ic is jó csak ne lm317 legyen .Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) ic20 válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Köszi , valami preciziosab stab ic kellene.
(#) BEMcorp válasza ic20 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Ha az 5V-os stabkockával sorba kötsz 2 diódát, kb 1V-os feszültségcsökkenés lesz.

Szerk.: Ok, akkor ez a megoldás se jó.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) ic20 válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Köszi egyébként, láttam egyszer egy olyan 5 lábú smd ic-t ami heltrimer potival álitható volt kerestem de nem találtam meg .
(#) BEMcorp válasza ic20 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Az LM317-et miért nem jó helivel állítani?
(#) vizor válasza ic20 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Ha a méretével van probléma, akkor tudnod kell, hogy LM317-ből van kisebb méretű is. Ez is le tud adni 1.5 ampert.
(#) ic20 válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Preciziosab kellene mert gsm modulhoz lenne és emiatt lm317-et nem akkarok mellé rakni majd .
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) BEMcorp válasza ic20 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Precíziósabb? a 317-es elmászik, ha egyszer beállítod? A GSM modul ennyire érzékeny pár tized volt mozgásra? (nem ismerem a lelki világukat)
Nem hiszem, hogy nagyobb ingadozást produkálna egy ellenállásokkal beállított 317-es. Gondolom nem kell helipot, ha egyszer fix a tápfesz, egyszer kell csak belőni a pontos értéket.

Amúgy ez a 4V nekem gyanús. Nem a gsm modul akksijának töltése végett kell 4V? Mint írtam nem ismerem a gsm modulokat, de a 4V nem tűnik 'szabványnak', nem ilyen 3,3V-okat szoktak használni?
(#) sany hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy 9 V -os (6F22) -es akkumulátort, úgy tölthetnék -e , ha elé sorba egy piros LED-et kötnék?
Jelzésre szeretném használni a LED-et.
(#) nedudgi válasza sany hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Ha a töltő áram nem lépheti túl a LED nyitóirányú áramát, akkor igen. De honnan fogja tudni a töltő, hogy mikor fejeződik ne a töltés?
Következő: »»   2234 / 3975
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem