Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   66 / 119
(#) didyman válasza - Mixa - hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Az már jó lesz. 10%-on belül van az érték, még ha nem is sokkal, régen ez volt a szabvány. Terhelésre beáll. Ne változtass semmin, azt sem tudjuk, miféle szabályozás van, de ha egy kör van, akkor a két feszültség csoportszabályozott, és az 5Vsb magasabb terhelésére fog a 12V is beállni. Vagy piros. Próbáld terhelni nem túl egyoldalúan.
(#) - Mixa - válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Még egy ellenállást kicseréltem, mert színkód alapján 10ohm, mérve azonban 27Ohm. 10Ohm-ra kicserélve, terhelve az 5Vsb-n 4,6V áll be, míg a 12V-on marad a 10,8V. Ha ki van kapcsolva a táp, akkor 4,3V-ot mérek az 5Vsb-n. Ezt csak azért csináltam így, mert számolva pont az említett 10% az eltérés mindkét feszültségen. Az utolsó két mondatodat nem értem, piros és egyoldalú terhelés? Viszont a válaszokat nagyon köszönöm eddig is!

Megnéztem és a gépet 2000 körül gyárthatták, amibe a táp megy majd. Ott az ATX12V első verziója már érvényes és a két feszültségnél csak 5% tűrést enged (mármint + vagy -, ami összeadva 10. Én azért megemelném ezt a feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
(#) didyman válasza - Mixa - hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Mondom, hogy ne cserélj még semmit. Ha 27 ohm, az e-sorra illeszkedik, elsőre hagyjuk, ha nem égett. Az érvelésed rendben volna, de ez nem ATX táp! A 12 V szigorúbb toleranciája azért válhatott szükségessé, mert CPU táplálására kezdték el használni (nem mintha lenne gyakorlati jelentősége), az addig csak ODD/HDD táplálására, motorjaiknak édesmindegy volt a 10%-os érték is. Kivéve a Quantum HDD-ket . Ha eddig eljutottunk a táppal, én rá merném dugni az alaplapra. Aztán nézzük, hogy ott mi történik.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

..A színeket biztosan jól olvastad le? Most jut eszembe, hogy a 27 lila-piros csíkja némi hőhatásra el tud változni fekete-barnára elég könnyen.
(#) - Mixa - válasza didyman hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Barna fekete fekete arany. De lehet, hogy elszíneződött, viszont akkor meg ... ... mindenesetre visszaforrasztottam az eredeti ellenállást.

Lényeg, hogy rákötve az alaplapra a következő eredményeket produkálja a táp (multiméterrel mérve):
Bekapcsolva alaplappal, 21W-os procival két memóriamodullal és egy billentyűzettel BIOS-ba lépve:
10,43V a 12V-on
4,54V az 5Vsb-n

+ vinyóval BIOS-ba lépve:
10.22V a 12V-on
4,5v az 5Vsb-n

+ vinyóval rendszer betöltve és tesztprogram futtatásával:
9,78V a 12V-os ágon
4,47V az 5V-os ágon
(#) zoli0078 válasza - Mixa - hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Szia,

Nálam is volt már olyan táp ami 5V-os ágon 4.5V-ot adott ki de így nem indult rendesen a táp csak ütemessen indulgatott. Ha jól értem neked a tápod elindul rendesen még a rendszer is betölt meg tesztprogram fut, nem lehetséges, hogy a mérésban van valami hiba (múszerben merülőben van az elem én már jártam így)?

Üdv
(#) didyman válasza - Mixa - hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Érdekes.. A HDD-nek nem is lenne szabad működnie ekkora eltéréssel a 12 V-os ágon, és az 5V is több, mint necces a 10 % körüli eltérésével, alaplapok ekkor már nem engednek róla működni. Biztos jó a mérés?
(#) - Mixa - hozzászólása Feb 8, 2014 /

Lemértem a gyári elemet a műszerben, 9V-ot mutat, megmértem azt amivel mértem, tehát egy új agfa elemet, 9,8V-ot mutat. Azt tudom, hogy az alaplapi szenzorokra azt mondják, hogy nem megbízható, de az is hasonló eredményeket mutat.

Lemértem a labortápot is, 10V-nál 10,17V-ot, 5V-nál 4,99V-ot mutatott a műszer mindkét elemmel (a két feszültség két külön ágon van.) Vagyis az elemet kizárnám emiatt. Következő lépés az optocsatoló állító ellenállás beállítása, amivel a primeren emelem meg a feszt? (Vagyis a szekunderen az áramot csökkentem, amíg a 12,5V nem lesz a feszültség?) Vagy szerkesszek hozzá egy mikrokontrolleres digitális potméteres szabályozást, amivel az optót helyettesítem plusz X alkatrésszel dinamikusabban? Bár ez majdnem még egy tápegységszabályozó a tápegységben.
(#) blaslie hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok!
Van egy gagyi M-TECH táp!PC-ben leesik a 12V 10.5-re .a gép leáll.Szétszedve megmértem és az 5V-nál 5.32V-ot mutatott a műszer.Ha 12V-ot megterheltem egy 12V 20W-os akkor lett 10.7V és maradt 5.32,ha az 5V-ot terheltem meg ugyanezzel az izzóval akkor 12V 12V lett és az 5V 5.1V lett!
Ha mind a kettőt egyszerre terheltem akkor is 12V lett.Ezek szerint ha 5V-on többlet van akkor nem kapcsol rá a táp.Akkor most túl nagy az 5V-on a többlet vagy a gép kevésbé terheli?
Hogyan lehetne a az 5.32V-ot 5V-ra visszavenni.
Köszi.
Üdv
(#) geri12 hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok!

Régebben volt pár szívatos tápom, amiket nálam hagytak és a mai nap megtaláltam. Gondoltam beírom ide az egyiket, hátha van valakinek tippje erre a hibára. Először is egy Chieftec ATX-410-212 típusú 410W-os tápról lenne szó. Ez egy típikusan típus hibás PC táp. A stby körben a zéner dióda szokott zárlatos lenni, amit a C404-es 4,7uf-es kondi hibája szokott okozni. Ezek akkor cserélve is lettek. Természetesen utána ESR mérővel további kondik ellenörizve. (PFC áramkörben két kondi lett még cserélve) Teszt! Táp elindult, terhelésnek kapott egy 150W-os 12V-os izzót. Utána mikor ez rendben volt rá mertem rakni egy alaplapra is. És most jön az érdekes hiba. Bekapcsol, windows betöltödik, aztán gondol egyett és kikapcsol. De véletlenszerűen, mert van hogy 10 percig játszani is lehet, olyan játékkal ami használja erősen a videókártyát is, tehát van terhelve rendesen. Kondikat már kínomban újra átmértem, de semmi. Feszültségek rendben vannak, terhelésre sem esik vissza. Én már arra is gondoltam a táp IC rosszalkodik benne, de még nem cseréltem. Egyébb tipp? Köszi előre is.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) didyman válasza geri12 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

TL431 is szeret elhalni benne, az SG6105 tápjában lévő, asszem' 47 µF-os kondi is cserés kérdés nélkül.Üzem közben mekkora feszültségek vannak?
(#) didyman válasza blaslie hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Tipikus gond a 12 V-on főleg terhelő, 5 V-on meg alig terhelő maibb gépeknél és a régi, 5V-ra súlyozott visszacsatolású tápoknál. Az egyszerű megoldás egy pl. 21 W-os autóizzó az 5 V-ra, a kicsit bonyolultabb a visszacsatolás átalakítása úgy, hogy a 12V legyen hangsúlyosabb.
(#) didyman válasza - Mixa - hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Az a baj, hogy ekkora eltérésnek kéne szervi okának lennie. Én az alakítás helyett a hibás alkatrészt kergetném, mert gyárilag ennyire biztos nem volt elrontva a táp. Optocsatoló esetleg? talán az szivárog és állít elő valami érdekes hibajelet..
(#) geri12 válasza didyman hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Az előbb megnéztem. Win alatt:

5V = 5,062V
12V = 12,073V

A TL431-et és a 47uf-et cserélem, aztán meglátjuk.

TL431 ebben a típusban nem található. SG6105-höz tartozó kondit cseréltem. Sajnos a helyzet ugyanaz volt. Még odáig is elmmentem hogy egy másik ic-t beltegyek. Nem nyert. Még arra tudok gondolni hogy a secunder oldali kondik rosszalkodnak, attól függetlenül hogy az ESR mérővel jónak mérem. Még annyit megteszek hogy kicserélem őket, ha meg utána sem, akkor ennyi, bontás. Azért köszi a segítséget/tippet.

De, kettő is: Benne az SG6105-ben. Egy a 3,3 V-hoz, egy a készenléti 5 V-hoz. Amikor leáll, akkor lehet azonnal indítani, vagy áramtalanítás után csak? PG jel megvan, mekkora értéken áll, nem mozog kismértékben?

Ic csere előtt még a tranyókat, diódákat is kivettem bordával együtt hogy jobban lássam. Opto van a készenléti táphoz, de a sec oldalon csak 2222A tranyóból van 2db. De azét megnézem mégegyszer, hátha mégjobban el van dugva, de az is lehet hogy SMD, mert vannak benne smd alkatrészek is. Mikor leáll 1-2 másodperc múlva vissza is kapcsol magától. PG-t megnézem.

Kéne mérni a PS_on szálat is a PG-vel együtt. A 2N2222-k közül azzal szokott baj lenni, ami a mag-amp meghajtását adja a 3,3V-os stabkörben. De ekkor a 3,3 V valahol magasan jár, és az SG letilt.
(#) - Mixa - válasza didyman hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Szia!

A régi optocsatoló miatt újra nem működik, vagyis a csere ezt bizonyította. Azt, hogy nem kellene működnie egy dolog, a Vcore, 3,3V 2,5V és az 5V jó értékek körül mozognak. A 12V és az 5Vsb ami "érdekes". Egyenlőre összeraktam teljesen a gépet. A tápon még mi jöhet szóba, amit érdemes megnézni?
(#) didyman válasza - Mixa - hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Jó, de a lemezen a szervó tápfesze 12V és annak is van UVLO értéke, tűrése. Ez tíz százalék. A tápon mindenképpen a visszacsatolás bűzlik. Az eredeti opto is lehet valami érdekesebb típus, meg lehet ott megnyúlt ellenállás, dióda, akár a segédtáp körül is.
(#) geri12 válasza didyman hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Bár még PS PG-vel nem foglalkoztam, de annyira szakítottam most időt hogy másik gépbe rakva mi történik. Hát meglepődtem, mert ott teszt programmal fullra terhelem a gépet, és semmi. Már 35 perce megy gond nélkül. Feszek stabilak. 3V=3,38V 5V=5,15V 12V = 12,26V Szerintem felesleges PS és PG-t nézni, mert arra gondolok hogy amiben most van nem terheli le annyira a tápot még teszt programmal sem kihajtva. A kikapcsolgatos gép pedig egy i5-ös egy középkategoriás videokarival. Valószínűleg az jobban terheli. Bár korábban azt mondtam, és azt is hittem hogy nem terhelés függő, de ezek után lehet rosszul mértem fel. De akkor meg csak a secunder oldali kondik szolhatnak bele, nem?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) didyman válasza geri12 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Az i5 meg sem kottyan ennek a tápnak. Az egyoldalú terhelés a 12 V-on viszont lehet, hogy problémás neki. Ez is lehetett oka. De terhelés nélkül is jól kellene mennie neki.
(#) geri12 válasza didyman hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Kondik most már 1000% hogy nem szolnak bele, mert új low esr-t raktam bele az előbb. Sajna a helyzet i5-ös gépen ugyanaz. Még utána annyit megtettem hogy fogyasztásmérővel néztem a táp teljesítmény felvételét. (230-as hálózatból) Azon a gépen amin nem kapcsolt ki a táp, a max teljesítményfelvétel csak 65W volt. (core 2 duo, integrált videokari, winyó nélkül, csak cd a service bootoláshoz) Remekül is ment vele. Az i5-ösbe vissza rakva pedig ha eléri a 90W-ot kikapcsol. Azt hittem először véletlen, így többször megnéztem, de mindig akkor. Vicces, és nem kondi hiba okozza. Az igazság az hogy nem is ér ennyit az egész, csak már marhára bosszant.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) didyman válasza geri12 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Mondom, egyoldalú terhelés.. Terheld meg az 5 V-os ágat valamivel, ami eleszik 5-10 W-ot. Ha így nem áll le, akkor ott a gond.
(#) geri12 válasza didyman hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Oké, köszi. Este megnézem.
(#) geri12 válasza didyman hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia

Na megnéztem. Ha terhelem az 5V-os ágat, akkor i5-ös gépen sem kapcsol le.
(#) SzZoli hozzászólása Feb 18, 2014 /

Sziasztok,

Volna egy 350W-os Codegen táp 12 cm ventivel ami hibásan került hozzám. Szétszerelve láttam pár púpos kondit ezeket kicseréltem a SB rész az helyre is állt, de nem volt hajlandó elindulni. A vezérlő IC TL494 iszonyat meleg volt és a VCC lábon csak 1.5V-ot lehetett mérni. A vezérlő IC-t kicseréltem a VCC lábán 15V-ot mérek és a táp megy is, de itt van a hiba, ahogy áram alá kerül egyből elindul a PS-ON vezetéken mérek 3.5V-ot. Az IC 13 és 14-es lábán 5V van a 4-es lábán meg nulla.
Egyébként feszültségek rendben vannak.
Az IC melyik lábán van a bibi?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) SzZoli válasza SzZoli hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Sikerült megoldani a hibát megosztom hátha másnak is hasznos lehet. Szoval 230 csatlakoztatására azonnal indult a táp a PS-ON vezetéken mégis 3,5V mérhető. A hibát a PS-ON körében lévő C945-ös tranzisztor okozta ami zárlatos volt igy a PS-ON-t állandóan földön tartotta. Csere után tendesen kezdett működni a táp.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) avaki hozzászólása Feb 28, 2014 /

sziasztok

Az lenne a kérdésem hogy próbálok indítani egy tápot addig el i ms jutottam hogy moccan a venti de ennyi. Egy táp csatlakozóba bekötöttem a 12 voltra eggy 12v21w os izzót az 5 v ra meg eggy 12v55w osat de ugyan úgy semmi csak moccan eggy pillanatra ad is 12 v ot de az égő még fel se villan. mi lehet a baj? (a táp gépbe ment)
(#) kadarist válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Szia!
Szokás szerint kösd össze a zöld vezetéket valamelyik feketével és utána indulni fog.
Következő: »»   66 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem