Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Végső megoldásként az jutott eszembe, hogy a csatolókondikat visszacserélem a gyári értékre. Ekkor megszűnt ez a bekapcsolási jelenség, viszont az erősítő hangja megdöglött. Úgy néz ki, hogy sok most neki valamiért a 470nF-os olajpapír csatolókondi. Egyesével megpróbáltam visszatenni őket a jelútba, és kiderült, hogy a katodin fokozat katódoldali kondija csinálja a zűrt, amikor azt visszatettem, akkor jelent meg ez a búgási jelenség újra. Most azt csináltam, hogy azzal a kondival párhuzamosan kötöttem egy 22nF-os kerámia kondit és úgy tűnik, hogy így most jó, de még tesztelem. Igazából nem értem, hogy most miért mondta be az unalmast, hosszú évek óta működött ezekkel a nagy olajpapír kondikkal hibátlanul. Ennyit számítana, hogy nem a kis értékű kondik vannak benne? Ettől létrejöhet ez a gerjedés?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Idézet: „Sajnos szkóppal nem tudok ránézni, mert nincs szkópom.” Pedig enélkül nemigen megy. Manapság már nem is elérhetetlen. Olcsón beszerezhető. *Nem kellenek az idézetek, főleg nem kiemelten!* A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Sziasztok!
A gondom hogy kb a 100. oldalig jutottam el.. ezt képtelenség végigolvasni. Van 2db ECH81-em(triode-heptode) és 1-1 db EZ80 és EM80-am. Szerintetek ezekből lehet csöves erősítőt varázsolni?
Nem hinném. Az ECH81 jó lenne meghajtásnak, ha nem lenne nagyobb a torzítása, ugyan akkora erősítésnél, mint az ECC82 -nek. Az EZ80 egyenirányító cső, az EM80 meg varázsszem.
Szóval akkor még vennem/gyűjtögetnem kellesz hozzá hogy megépíthessem én is a sajátos erősítőmet..
Esetleg nem tudod miben találok megfelelő elektroncsöveket?
Ezekhez szükséged lesz trafókra is. A csövek önmagukban még kevesek lesznek.Esetleg rádiókban, tv -kben, a börzéken, és persze az interneten.
hát rézhuzalom van több km több vastagságban meg van sokféle vasmagom is szóval a trafó nem gond ellenállások kondik is. Megtaláltam a másik régi rádiómat amibe viszont van egy ebl21 de ahoz is kellene egy ecc85-ös ha jól gondolkozok..(trafó csak toroid nincs, van E,M, még ferrit is. azt hiszem az szűrő volt tv-be)
Egyébként így kezdődött minden:
Elterveztem hogy építek egy erősítőt, de a kis 10w-os ic-s erősítőbe nincs semmi élvezet, megláttam "A VARÁZSSZEM"-et és az EM84-et, ezek fényjátéka és az üveg burkolatok fogtak meg.Most már kb ott járok hogy szétszedek a másik régi rádióbat is, és csinállok belőlle egy erősítőt ha adottak az alkatrészek. 5 banándugó van hátul: 1 az antennának, 2 a lemezlejátszónak, és 2 pedig a plusz hangfalnak. a gondom vele hogy kapcsolóval van ellátva a bemeneti feszültség kiválasztáshoz, és több mint nyolc helyre állítható de felirat csak 4 van rajta
Ha el tudod olvasni rendesen a kapcsolási rajzát a rádiónak, rögtön rájönnél.
Na olyan neki nincs
Nézegesd a Vaterát, ott gyakran vannak egy-két ezer forintért üzemképes csöves rádiók. Abban minden megtalálható egy alap csöves erősítőhöz: táptrafó, kimenőtrafő, szűrőelkó, stb. Minimális alkatrészcserével-módosításokkal egész jó hangú erősítőt lehet belőlük faragni. Érdemes olyat venni, ami már nyomtatott áramkörös, így még azzal sem kell vesződnöd. Ezekben általában ECL86-os cső a végfok, ezzel a legegyszerűbb erősítő megvalósítható könnyen.
Gugli a barátod! Beírod a gyártót(pl.: Orion), a típust(pl.: AR 612), meg azt, hogy kapcsolási rajz, esetleg némi kutakodással, de meglesz.
Viszont mindenki más... Úgy gondolom, hogy ha megfelelő szigeteléssel van ellátva minden ami nagy feszültségről üzemel, akkor nem lehet itt baj...
Ha a varázsszemet úgy kapcsolom ki, hogy a fűtést kapcsolom ki, akkor az okozhat problémát, vagy károsodást?
A +250V-ot problémásabb kapcsolni, és a fűtést azért jobb, mert az könnyebben kiég.
De még mekkorát. Egy kis idő múlva, már hiába kapcsolgatod a fűtést, nem indul be. Kapcsolgasd a gnd -t.
Akkor marad mindkettő együtt kapcsolása relével.
A következőbe akkor lehet ez bekerül, de a mostanit már lehet nem bántom. (lehet el is adom, de hogy ki vesz csöves erősítőt, az kérdés)
A varázsszem élettartama szempontjából jobban jársz, ha csak az anódfeszt kapcsolod ki. 250V kapcsolgatása miért lenne macerás (max. 1-2mA), az összes csöves rádió PU-ra való kapcsoláskor így működik (van, amelyik 80éve).
Egy kolléga kérésére a GU50pp előfesz panelje / CIROKL /
Idézet: „Nézegesd a Vaterát, ott gyakran vannak egy-két ezer forintért üzemképes csöves rádiók. Abban minden megtalálható egy alap csöves erősítőhöz: táptrafó, kimenőtrafő, szűrőelkó, stb. Minimális alkatrészcserével-módosításokkal egész jó hangú erősítőt lehet belőlük faragni.” Igen, nagyjából olyan "jót", mint ami eredetileg benne van Hogy el ne felejtsük, sztereóhoz két egyformát kellene szerezni, tehát a posta is duplán számolandó. Ezzel a jótanáccsal könnyen oda jut a csodaváró amatőr, hogy sok-sok órás vatera-nézegetés gyümölcseként, kis szerencsével egy éven belül >>10eFt-ért beszerez egy gyenge minőségű "alap" alkatrészhalmazt, kiszáradt, de többnyire amúgyis aláméretezett pufferelkókkal, hiányos csőkészlettel (jellemzően a leamortizáltan is jó áron menő ECL, EL szokott hiányozni), fantasztikus, szorosan visszacsatolva akár hat oktáv átfogására is képes kimenőtrafókkal...:S Idézet: „(lehet el is adom, de hogy ki vesz csöves erősítőt, az kérdés)” Többen, mint gondolnád, csak körül kell nézni a vaterán A kinézet számít, a minőség lényegtelen. Aki nagyobbat lódít, jobban jár - így megy ez Északnyugat-Balkánon A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Sziasztok!
Gondoltam megosztom Veletek, hogy milyen kellemes kis sasszit sikerült összehoznom két EAG AE-782/A csöves erősítő dobozából. Ez lesz az alapja a sztereó 782/A-nak. Amúgy nem görbe az eleje, csak a fénykép torzít. Az a tervem, hogy a két monoblokkot összeépítem sztereóra, megmarad benne minden ami eddig is benne volt: Két hálózati, két kimenő és négy fojtó. Az tetszik különösen ebben a sassziban, hogy tükörszimmetrikus a középvonalára. Az elején, ahol a két sasszi összekapcsolódik volt egy felhajlítás, és azt le kellett hajtanom. (Azért is látszik a sok kalapálás nyom. Baromi nehéz volt, mert 1,5mm-es acéllemezből van. Tegnap este kifúrtam a megfelelő helyeken, úgyhogy végre kezdődhet az építés.
Sziasztok!
Beszereztem egy tk 222-a kimenőt. Utánanéztem, és azt találtam, hogy a bemenet a P-U (100V) a kimenet a d és h 100w 8Ohm. Hogyan forrasszam be. Melyik helyére a pozitívat, melyik helyére a negatívat?
Szervusz!
Hova szeretnéd beforrasztani, mibe?
A beag apx 100 kimenő vezetékeire, oda kellene elvileg a P és U-t, utána pedig az apx 100 V-os kimenetét ezzel a trafóval 8 Ohmra illeszteni. Ezek az adott fülnek az elnevezései elvileg, de nem tudom, hogy a trafóknál a polaritás hogy van. Köszönöm!
Nincs polaritásfüggőség ennek a trafónak a kapcsán.
akkor mindegy, hogy mit hova forrasztok a kimenetnél is? Amúgy azt vettem észre, mintha nem lenne meg a 100V kimenő teljesítmény, amikor rákötöttem, ugyan nem volt meghajtva, de 50%on állt a potenciométer, és még csak véletlenül se mért a műszerem, rögtön az eredeti kimenetre rákötve nagyobb feszültséget, mondjuk 50-40-60Voltot. Ennek mi lehet az oka? Köze lehet a P4 beállításához? Akkor viszont ahhoz is köze lenne, hogy a jobb oldali izzó, csak alig-alig villan fel néha, azaz ezt a p4-gyel lehetne korrigálni? Vagy csak simán rossz lenne a multiméterem? Köszönöm szépen, csak gondoltam felteszem a kérdéseimet, hátha tud segíteni, mert ezekkel kapcsolatban bajban vagyok... Lévén, hogy 10.-ig fizikaórán nem tanítanak ilyet, elég analfabéta vagyok ebből. Köszönöm szépen.
Mivel csak 2-2 tekercsvéged van, a felcserélésükkel csak fázist fordítasz maximum.
Nem tudom, mit mértél, hangfrekvenciát, zenét?
Azért még mielőtt gond lenne csak szólok, hogy azt a 100V-os kimenetet terhelés nélkül ne nagyon kergesd, mert a kimenő vagy a végcsövek bánhatják...
Anélkül be se kapcsold, hogy a másik trafó nincs rákötve! A másik trafóra meg vagy egy 8 Ohm műterhelést, vagy egy hangszórót tegyél rá. Ha az első trafó kimenetén 60V-ot mérsz, az már nem kis teljesítmény , a 100V az a maximum, ne várd el tőle hogy fél hangerőállásban ez kijöjjön belőle. Hogy a p4 mit állít nem tudom (melyik rajzot nézed?), de trimmerekkel a munkapontot szokták állítani , nem a kimenő teljesítményt. Olvasgass az APX100 topicban! |
Bejelentkezés
Hirdetés |