Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1601 / 2208
(#) Gery78 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 29, 2014
Végső megoldásként az jutott eszembe, hogy a csatolókondikat visszacserélem a gyári értékre. Ekkor megszűnt ez a bekapcsolási jelenség, viszont az erősítő hangja megdöglött. Úgy néz ki, hogy sok most neki valamiért a 470nF-os olajpapír csatolókondi. Egyesével megpróbáltam visszatenni őket a jelútba, és kiderült, hogy a katodin fokozat katódoldali kondija csinálja a zűrt, amikor azt visszatettem, akkor jelent meg ez a búgási jelenség újra. Most azt csináltam, hogy azzal a kondival párhuzamosan kötöttem egy 22nF-os kerámia kondit és úgy tűnik, hogy így most jó, de még tesztelem. Igazából nem értem, hogy most miért mondta be az unalmast, hosszú évek óta működött ezekkel a nagy olajpapír kondikkal hibátlanul. Ennyit számítana, hogy nem a kis értékű kondik vannak benne? Ettől létrejöhet ez a gerjedés?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) FordPrefect válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Idézet:
„Sajnos szkóppal nem tudok ránézni, mert nincs szkópom.”

Pedig enélkül nemigen megy. Manapság már nem is elérhetetlen. Olcsón beszerezhető.

*Nem kellenek az idézetek, főleg nem kiemelten!*
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) icegun91 hozzászólása Jan 30, 2014
Sziasztok!
A gondom hogy kb a 100. oldalig jutottam el.. ezt képtelenség végigolvasni.
Van 2db ECH81-em(triode-heptode) és 1-1 db EZ80 és EM80-am.
Szerintetek ezekből lehet csöves erősítőt varázsolni?
(#) mofesa válasza icegun91 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Nem hinném. Az ECH81 jó lenne meghajtásnak, ha nem lenne nagyobb a torzítása, ugyan akkora erősítésnél, mint az ECC82 -nek. Az EZ80 egyenirányító cső, az EM80 meg varázsszem.
(#) icegun91 hozzászólása Jan 30, 2014
Szóval akkor még vennem/gyűjtögetnem kellesz hozzá hogy megépíthessem én is a sajátos erősítőmet..
(#) icegun91 válasza mofesa hozzászólására (») Jan 30, 2014
Esetleg nem tudod miben találok megfelelő elektroncsöveket?
(#) mofesa válasza icegun91 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Ezekhez szükséged lesz trafókra is. A csövek önmagukban még kevesek lesznek.Esetleg rádiókban, tv -kben, a börzéken, és persze az interneten.
(#) icegun91 válasza mofesa hozzászólására (») Jan 30, 2014
hát rézhuzalom van több km több vastagságban meg van sokféle vasmagom is szóval a trafó nem gond ellenállások kondik is. Megtaláltam a másik régi rádiómat amibe viszont van egy ebl21 de ahoz is kellene egy ecc85-ös ha jól gondolkozok..(trafó csak toroid nincs, van E,M, még ferrit is. azt hiszem az szűrő volt tv-be)
(#) icegun91 válasza icegun91 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Egyébként így kezdődött minden:
Elterveztem hogy építek egy erősítőt, de a kis 10w-os ic-s erősítőbe nincs semmi élvezet, megláttam "A VARÁZSSZEM"-et és az EM84-et, ezek fényjátéka és az üveg burkolatok fogtak meg.Most már kb ott járok hogy szétszedek a másik régi rádióbat is, és csinállok belőlle egy erősítőt ha adottak az alkatrészek. 5 banándugó van hátul: 1 az antennának, 2 a lemezlejátszónak, és 2 pedig a plusz hangfalnak. a gondom vele hogy kapcsolóval van ellátva a bemeneti feszültség kiválasztáshoz, és több mint nyolc helyre állítható de felirat csak 4 van rajta
(#) kristikoma válasza icegun91 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Ha el tudod olvasni rendesen a kapcsolási rajzát a rádiónak, rögtön rájönnél.
(#) icegun91 válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 30, 2014
Na olyan neki nincs
(#) mohinger válasza icegun91 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Nézegesd a Vaterát, ott gyakran vannak egy-két ezer forintért üzemképes csöves rádiók. Abban minden megtalálható egy alap csöves erősítőhöz: táptrafó, kimenőtrafő, szűrőelkó, stb. Minimális alkatrészcserével-módosításokkal egész jó hangú erősítőt lehet belőlük faragni. Érdemes olyat venni, ami már nyomtatott áramkörös, így még azzal sem kell vesződnöd. Ezekben általában ECL86-os cső a végfok, ezzel a legegyszerűbb erősítő megvalósítható könnyen.
(#) kristikoma válasza icegun91 hozzászólására (») Jan 30, 2014
Gugli a barátod! Beírod a gyártót(pl.: Orion), a típust(pl.: AR 612), meg azt, hogy kapcsolási rajz, esetleg némi kutakodással, de meglesz.
(#) djcaveman válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 30, 2014
Viszont mindenki más... Úgy gondolom, hogy ha megfelelő szigeteléssel van ellátva minden ami nagy feszültségről üzemel, akkor nem lehet itt baj...
(#) szili83 hozzászólása Feb 2, 2014
Ha a varázsszemet úgy kapcsolom ki, hogy a fűtést kapcsolom ki, akkor az okozhat problémát, vagy károsodást?
A +250V-ot problémásabb kapcsolni, és a fűtést azért jobb, mert az könnyebben kiég.
(#) mofesa válasza szili83 hozzászólására (») Feb 2, 2014
De még mekkorát. Egy kis idő múlva, már hiába kapcsolgatod a fűtést, nem indul be. Kapcsolgasd a gnd -t.
(#) szili83 válasza mofesa hozzászólására (») Feb 2, 2014
Akkor marad mindkettő együtt kapcsolása relével.
A következőbe akkor lehet ez bekerül, de a mostanit már lehet nem bántom.
(lehet el is adom, de hogy ki vesz csöves erősítőt, az kérdés)
(#) gkari válasza szili83 hozzászólására (») Feb 2, 2014
A varázsszem élettartama szempontjából jobban jársz, ha csak az anódfeszt kapcsolod ki. 250V kapcsolgatása miért lenne macerás (max. 1-2mA), az összes csöves rádió PU-ra való kapcsoláskor így működik (van, amelyik 80éve).
(#) CIROKL hozzászólása Feb 4, 2014
Egy kolléga kérésére a GU50pp előfesz panelje / CIROKL /
(#) djcaveman válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 4, 2014
Köszönöm CIROKL
(#) bta válasza mohinger hozzászólására (») Feb 7, 2014
Idézet:
„Nézegesd a Vaterát, ott gyakran vannak egy-két ezer forintért üzemképes csöves rádiók. Abban minden megtalálható egy alap csöves erősítőhöz: táptrafó, kimenőtrafő, szűrőelkó, stb. Minimális alkatrészcserével-módosításokkal egész jó hangú erősítőt lehet belőlük faragni.”

Igen, nagyjából olyan "jót", mint ami eredetileg benne van

Hogy el ne felejtsük, sztereóhoz két egyformát kellene szerezni, tehát a posta is duplán számolandó. Ezzel a jótanáccsal könnyen oda jut a csodaváró amatőr, hogy sok-sok órás vatera-nézegetés gyümölcseként, kis szerencsével egy éven belül >>10eFt-ért beszerez egy gyenge minőségű "alap" alkatrészhalmazt, kiszáradt, de többnyire amúgyis aláméretezett pufferelkókkal, hiányos csőkészlettel (jellemzően a leamortizáltan is jó áron menő ECL, EL szokott hiányozni), fantasztikus, szorosan visszacsatolva akár hat oktáv átfogására is képes kimenőtrafókkal...:S
(#) bta válasza szili83 hozzászólására (») Feb 7, 2014
Idézet:
„(lehet el is adom, de hogy ki vesz csöves erősítőt, az kérdés)”

Többen, mint gondolnád, csak körül kell nézni a vaterán A kinézet számít, a minőség lényegtelen. Aki nagyobbat lódít, jobban jár - így megy ez Északnyugat-Balkánon
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) Gery78 hozzászólása Feb 7, 2014
Sziasztok!
Gondoltam megosztom Veletek, hogy milyen kellemes kis sasszit sikerült összehoznom két EAG AE-782/A csöves erősítő dobozából. Ez lesz az alapja a sztereó 782/A-nak. Amúgy nem görbe az eleje, csak a fénykép torzít. Az a tervem, hogy a két monoblokkot összeépítem sztereóra, megmarad benne minden ami eddig is benne volt: Két hálózati, két kimenő és négy fojtó. Az tetszik különösen ebben a sassziban, hogy tükörszimmetrikus a középvonalára. Az elején, ahol a két sasszi összekapcsolódik volt egy felhajlítás, és azt le kellett hajtanom. (Azért is látszik a sok kalapálás nyom. Baromi nehéz volt, mert 1,5mm-es acéllemezből van. Tegnap este kifúrtam a megfelelő helyeken, úgyhogy végre kezdődhet az építés.
(#) Allen Collins hozzászólása Feb 7, 2014
Sziasztok!
Beszereztem egy tk 222-a kimenőt. Utánanéztem, és azt találtam, hogy a bemenet a P-U (100V) a kimenet a d és h 100w 8Ohm. Hogyan forrasszam be. Melyik helyére a pozitívat, melyik helyére a negatívat?
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 7, 2014
Szervusz!
Hova szeretnéd beforrasztani, mibe?
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2014
A beag apx 100 kimenő vezetékeire, oda kellene elvileg a P és U-t, utána pedig az apx 100 V-os kimenetét ezzel a trafóval 8 Ohmra illeszteni. Ezek az adott fülnek az elnevezései elvileg, de nem tudom, hogy a trafóknál a polaritás hogy van. Köszönöm!
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 7, 2014
Nincs polaritásfüggőség ennek a trafónak a kapcsán.
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2014
akkor mindegy, hogy mit hova forrasztok a kimenetnél is? Amúgy azt vettem észre, mintha nem lenne meg a 100V kimenő teljesítmény, amikor rákötöttem, ugyan nem volt meghajtva, de 50%on állt a potenciométer, és még csak véletlenül se mért a műszerem, rögtön az eredeti kimenetre rákötve nagyobb feszültséget, mondjuk 50-40-60Voltot. Ennek mi lehet az oka? Köze lehet a P4 beállításához? Akkor viszont ahhoz is köze lenne, hogy a jobb oldali izzó, csak alig-alig villan fel néha, azaz ezt a p4-gyel lehetne korrigálni? Vagy csak simán rossz lenne a multiméterem? Köszönöm szépen, csak gondoltam felteszem a kérdéseimet, hátha tud segíteni, mert ezekkel kapcsolatban bajban vagyok... Lévén, hogy 10.-ig fizikaórán nem tanítanak ilyet, elég analfabéta vagyok ebből. Köszönöm szépen.
(#) Orbán József hozzászólása Feb 7, 2014
Mivel csak 2-2 tekercsvéged van, a felcserélésükkel csak fázist fordítasz maximum.
Nem tudom, mit mértél, hangfrekvenciát, zenét?
(#) Szpisti válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 7, 2014
Azért még mielőtt gond lenne csak szólok, hogy azt a 100V-os kimenetet terhelés nélkül ne nagyon kergesd, mert a kimenő vagy a végcsövek bánhatják...
Anélkül be se kapcsold, hogy a másik trafó nincs rákötve!
A másik trafóra meg vagy egy 8 Ohm műterhelést, vagy egy hangszórót tegyél rá.
Ha az első trafó kimenetén 60V-ot mérsz, az már nem kis teljesítmény , a 100V az a maximum, ne várd el tőle hogy fél hangerőállásban ez kijöjjön belőle.
Hogy a p4 mit állít nem tudom (melyik rajzot nézed?), de trimmerekkel a munkapontot szokták állítani , nem a kimenő teljesítményt.
Olvasgass az APX100 topicban!
Következő: »»   1601 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem