Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Megkérlek, kicsit pontosíts mire is van szükséged. A huzaltoló tápfeszültségét szeretnéd megoldani?
Tegnap egy másik fórúmón kérdeztem hogy invertert össze lehet e kötni co elötolóval pont ön válaszolt hogy nem.Most ehhez az előtólohoz szeretnék szerezni /épittetni /1 trafót hogy tudjam használni .
Így már tiszta a dolog.
Tehát egy hegesztő áramforrást szeretnél építeni, amelyiket védőgázas hegesztőként kívánsz használni. Itt a hobbielektronikán van egy olyan fórum, hogy "Co hegesztő építése" , szerintem azt olvasd el az elejétől a végéig, és ha még marad kérdés, akkor azt megválaszoljuk. Az építés során felmerülő problémákra pedig itt bizonyosan kapsz segítséget. Felesleges lenne még egyszer leírni azokat a dolgokat, amelyek egyszer már a fórumba belekerültek.
Bocs, igazad van, ez ma már új lapon van, és öt nap alatt, mivel nem az én
gondom, a tudatomban összemosódott a 208b és a2008b...
Működik a szabályzó de valamiért egész más értékekkel mint az a gyári adatlapon találhatók. Ha lesz rá időm megrajzolom és beírom azokat az értéket amelyekkel elfogathatónak találtam. Most még csak izzóval volt tesztelve mivel gyanús a kábelezés.
Baj van ! Nem tudom kitalálni hogy oldjam meg a 400 Voltos használatot úgy hogy a panelra ne jusson akkora feszültség mert szerintem túl feszt kap a panel és vele az IC is. Mivel az egyenírányító előtét ellenállás értéke 230 voltra van kiszámítva. Lehet hogy a 208-as bírta de ezt most nem merem úgy bekötni.
Meg lett oldva ! Megy a trafó szépen csak nem olyan a hangja mint amikor szabályzó nélkül van.Beraktam 1 BZY 15-öst az IC tájára .
Üdvözlök mindenkit. 1 fázisu trafót szeretnék egyenirányitani megvan a wtu 500 hegesztőgép egyben ez 3 fázisu volt most fogjuk áttekerni 1 fázisosra egy co2 hegesztőt akarok belőle csinálni.csatolom a hegesztő eredeti rajzát ebből kellene kihozni a tirisztor irányitását 1 fázisosra.egy egyszerü bekötést szeretnék mert kezdő vagyok.Előreis köszönöm.
Üdv Mindenkinek!
Van egy házi készítésű hegesztő transzformátorom, nagyapám csináltatta úgy 35 éve. 3 fokozat maximum ~150A (áramváltóval mérve), üres járásban úgy ~60V. A problémám a következő, iszonyatosan tehetségtelen vagyok a hegesztéshez. Ezzel a transzformátorral ritkán sikerül elfogadható varratot készítenem (bár ritkán is használom, itt ott a ház körül). A szomszédom több alkalommal is segített nekem, ha valamit jól és szépen meg kellet hegeszteni. Ő tud a fentebb említett transzformátorral dolgozni, igaz nagy tapasztalata van. Tehát a transzformátor, ha nem is tökéletes, de használható darab ház körüli célokra. Arra gondoltam megpróbálnám egyenirányítani és szűrni, először csak próbaképpen, hogy érdemes-e vele vesződnöm (nagyobb ház stb.). Diódáim vannak régi orosz öklömnyi darab úgy 100-150A-esek. Végigolvastam a topicot, tehát tisztába vagyok vele mi lenne az ideális fojtó, de addig nem akarok túlzottan áldozni rá míg ki nem derül, hogy jelentős javulást érhetek el vele. A fojtóra vonatkozna a kérdésem, van itthon egy 1000-1200W-os Siemens mikró trafó természetesen rossz, erre készítenék ideiglenesen fojtót. Az egyik hozzászólásban láttam, hogy az EI mag két oszlopát kivágták és a magra lett tekerve a vezeték. Érdemes így megpróbálni? Vagy mindenképpen szerezzek valami vasat. Múltkor kölcsönkértem egy inverteres hegesztőt azzal sikerült számomra elfogadható módon dolgoznom, innen jött az ötlet. Köszönöm Hegman
Kipróbáláshoz elég lesz a mikrótrafó.EI-nek nincs két oszlopa, járma van 2 rövid(fele mint az oszlop/mag), két hosszú; az E eleje, és az I. A oldal jármok elvágásával bontod (hegesztésnél), és amennyi elfér a kellő keresztmetszetű drótból, teletekered. Az I-t nagy légréssel teszed rá, de nem muszáj. A fojtó vasa min. a fele kell(ene) legyen a trafó oszlopának, de próbára jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
Sziasztok!
Az mennyire jelent problémát ha csak 2-2 egyforma dióda van az egyenirányítóhídban? Köszönöm
2 egyforma típusú dióda + 2 egyforma típusú dióda.
Illetve ha már szóba került a tirisztor, az érdekelne, hogy tirisztorral vagy diódával célszerűbb egyenirányítani hegesztéshez? Tirisztoros megoldás MIG/MAG hegesztésre alkalmassá lehet tenni egy MMA trafót? Köszönöm
Ezen elmélkedem. Kis átalakítással. Ez váltót szabályoz, de két dióda beépítésével egyent szeretnék.
A trafó paramétereitől függ, hogy alkalmas e CO, vagy argon védőgázas hegesztéshez A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
Kis egyszerű kapcsolás!
A meglévő hegesztő adatai: Upri= 220V (lehet, hogy 380V -ról is tud üzemelni), Uszek=65V, Iszek=180A (210A, ha működik 380V -ról), P=7,2kVA, 60% bekapcs. idő (aminek így nem sok értelme van, de majd kiderítem pontosan mit is akart ez jelenteni)
Igen, egy kicsit jobban átnézve. A trafóról mit gondolsz?
Hány helyre akarod még betenni? Az eső karakterisztikára készített trafót semmilyen elektronikai trükkel nem lehet lapos karakterisztikájúvá varázsolni. Ha állítható mágneses söntös (tekerős), akkor teljesen kitekert állásban egyenirányítás után lehet vele valamit kezdeni. Akár tirisztorral, akár PWM-es szabályzással. Tirisztoros szabályzásnál célszerű középkivezetést kihozni és kétutas szabályozott egyenirányítással, PWM-nél (step down konverter) bármelyik megoldás használható.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
Milyen hány helyre akarod betenni? Itt felvetődött, a másik témában pedig rákérdeztem, mert az a MIG/MAG téma.
Sziasztok!
Van egy Hetra 200 SVE hegesztőm, kérdésem, hogy miért úgy oldották meg a munka és testkábel csatlakozókat, hogy ne lehessen felcserélni?Így ugyanis gyárilag fordított polaritással hegeszt, pedig szinte mindenhol azt olvasom, hogy egyenáramnál az egyenes polaritás az elterjedt. Van egyébként előnye az egyenes polaritásnak?Szebb varrat készíthető? köszi
Egyenes polaritás: munkadarab pozitív, elektróda negatív- és ezt olvasom több helyen is egyenáramhoz.
Nálam fordítva van.
Szia!
Egyenes polaritással és fordítottal is lehet hegeszteni.
De melyikkel könnyebb, illetve lesz szebb az eredmény?
Olvasd el a linkben szerepló ismertetőt. Kattints az aláhúzott részre.
Köszönöm szépen a segítséget!
Ez az alkalmazott elektródától is függ, ami az adatlapján le is van írva.
Általában ha bázikus bevontelektródával hegesztünk akkor fordított polaritást alkalmazunk, mert az elektródát kell leolvasztanunk. A rutilos elektródánál mindeggy a polaritás, de ezt a fajta elektródád lehet váltóáramról is használni. Egyenes polaritást pedig AWI hegesztésnél használunk, mert ott a munkadarabot kell megolvasztanunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
Mi az az egyenes polaritás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |