Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm! Így egyszerűbb. D6 és C3 feltétlenül kell oda? És mi van, ha az nincs, de a többi az ábra szerint van? Én R2=R1((V/1.25)-1) képlettel számoltam az ellenállásaimat, R1-et 240ohm-nak véve, viszont ha R1 100ohm, akkor nem jönnek ki a leírt feszültségek!(az ellenállások számozása az én ábrám szerint értendő) :S Ez hogy lehet? (Bocsánat a sok kérdésért, de még kezdő motoros vagyok, így elkél a tapasztaltabbak segítsége.)
Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
Hello! Kimenettel soros diódának, csak akkor van jogosultsága, ha az IC áramgenerátoros módban dolgozik, és aksit töltenek vele. De akkor is csak azért, hogy hálózat kimaradása esetén, ne fogyasszon a töltő. Feszültség stabilizátor esetében ez értelmetlen, mert csak rongálja a stabilitást. Védelem pedig úgy van, ahogy István rajzán és az adatlapon látható. üdv!
Köszönöm a gyors választ! Szóval akkor ezek szerint nyugodtan kihagyhatom a D6-ot és a C3-at ezen az ábrán látható kapcsolásból: Bővebben: Link , valamint D5 látja el a védelem szerepét.
És az ellenállásokkal mi a helyzet? Lehetséges, hogy rossz képletet alkalmaztam?
Ha van egy kész kapcsolás, akkor miért akarsz abból dolgokat kihagyni? AZ adatlap is ezeket ajánlja. A diódák azért vannak benne, mert ezek védik az áramkört a visszatáplálástól. (Aksi -nagy kondi a kimeneten.) Az ellenállásokat sokféle képen ki lehet számítani, de az IC számára a minimális 5mA terhelést biztosítani kell. Ezért használnak legtöbb eseteben 240ohm-ot. Ugyan is a referencia 1,2V. (1,2V/240ohm=5mA) Ha más ellenállás vannak alkalmazva OUT és ADJ között, más értékek jönnek ki. üdv!
Szia! Akkor kapcsolás megvan, holnap úgy is megyek alkatrészért, úgyhogy hétvégén megtervezem-megépítem, aztán visszajelzek, mi hogy sikerült! Köszönök mindent! Üdv, Vuko
Sziasztok! Egy LM317-et szeretnék digitálisan vezérelni, 6-12V tartományban. Van egy TPL0501-es digitális potméterem, amivel próbálkoztam. Az LM317 datasheet-en látható R2 ellenállás helyére beraktam a TPL0501-et, de ahhoz hogy kb. azt csinálja amit én szeretnék egy az R1 helyére 10k ellenállást kellett raknom. Terhelés nélkül többé-kevésbé tudtam egy AVR mikrokontrollerel állítgatni a kimenő feszültséget, de amint terhelést kapott leesett a kimenő feszültség 3V-al. Az első kérdésem az lenne, hogy jól okoskodom-e, a túl nagy ellenállások miatt terheléskor nagyon lecsökken az LM317 ADJ lábon az áramerősség, és ezért mászik el?
A második kérdésem az lenne, hogy merre fele keresgéljem a megoldást, mert ez láthatóan zsákutca. Egyáltalán TPL0501-el próbáljak valamit okoskodni, valami más DAC eszközt javasolnátok, vagy van valami szokásos megoldás, amit nem találtam meg a neten?
Szia!
Használj erősítőt a digitális vezérléshez: Bővebben: Link.
A fölső tag ( R1 ) 100-240 ohm között kell legyen, az R2, a poti pedig 5 k ohm körüli. Jelentősen eltérő értékekkel nem fog menni!
Hát igen... ezt tapasztaltam. Ha jól értettem a leírást az LM317 ADJ lábán 0-100 uA áram folyhat át, és ettől függ kimenő feszültség. Ha R1 és R2 fix ellenállás, és valahogy megoldom, hogy ADJ lábon 0-100 uA közötti változó áram menjen át, akkor ezzel vajon tudom vezérelni kimenő feszültséget?
Hello! Nem így működik az LM317. Addig szabályozza a kimenti feszültséget, míg az R1 ellenálláson a belső 1,2V referencia feszültség be nem áll. A kimeneti feszültség így Uki=1+(R2/R1)*Uref lesz. Mivel az IC belső működéséhez szükség van minimálisan 5mA áramra, ezért választják az R1 ellenállást általában 240ohm-ra. Mert 1,2V/240ohm=5mA. Az említett 100uA az IC ADJ bemenetének árama, ami szükséges a működéséhez, de nem ez szabályozza kimenti feszültséget. Azért van megadva, mert ez is átfolyik R2 ellenálláson, nem csak R1 árama. Így kissé módosítja a kimenti feszültséget. üdv!
Köszönöm, sokat segített, hogy merre ne keresgéljek. Esetleg az eredeti kérdésemre valami tanácsot kérhetek, hogy hogyan tudnám az LM317-est TPL0501-el vezérelni? Vagy TPL0501 felejtős?
István belinkelte számodra a lehetséges megoldásokat. Én ugyan nem ismerem a digipotikat, de mivel abban analóg kapcsoló lesz, a poti végpontjainak feszültsége nem lehet magasabb, mint az IC tápfeszültsége. Így ha ellenállásként kötöd az LM317-hez, akkor ott a potin mindig a kimenti feszültségnél 1,2V-al alacsonyabb feszültség van. Vagy is a maximális kimeneti feszültség nem lehet több, mint a poti tápfesze, plusz 1,2V.
Ha a potit feszültségosztóként használod, és azt a műveleti erősítővel erősíted mint az első képen, akkor megoldható a szabályozás. De a stabilitást befolyásolja a potiti tápláló feszültség, és a műveleti erősítő tápfesz és egyéb kimeneti paramétere.
Ez lenne az első kép? És akkor digitális poti, mint feszültségosztó kimenetét kellene a PWM helyett bekötni?
Hello! Igen, bár a leírásban ajánlott LM741 nem megfelelő, mert sem a bemenetei sem a kimenete nem tud 0V-ra lemenni. Minimum egy LM358 kell, de 5mA áram miatt, az sem fog lemenni teljesen. Vagy is a helyes választás, egy Rail-to-Rail erősítő lenne. Az LM317 tápfesze is 12V, miközben a kimenti feszültséget 11,25V-ra írja. Miközben az maximum 10V lenne.
üdv!
TPL0501 ket okbol nem megfelelo neked. 1., csak 100k-ban letezik 2., a max megengedheto feszultseg rajta 7V ami sokkal kevesebb mint 12V-1.25V=10.75V. Talan a legjarhatobb ut lenne a PWM-es megoldas. Egy PIC vagy egy Arduino PWM kimenetevel, de ha jol emlekszem az arduinonak nem valami nagy lenne a felbontasa, kb 8 bites ami 256 lepesnek felelne meg.
(Analog Devices-nek van nagy felbontasu nagyobb feszultsegturesu peldanyai, pl AD5293, csak epp nincs 5k-s, a minimum a 20k)
Menet kozben egy hirlevelemben talaltam, a Microchip mar gyar nagy feszultsegu, akar 5k-s digipotikat: MCP41HV51 Bővebben: Link
Ez néz ki a legegyszerűbb megoldásnak! Köszönöm!
Üdv!
Építettem egy tápot LM317-es IC-vel és szimmetrizáóval (tehát +/- feszültségem van a kimeneten). Csak még nincs megfelelő trafóm hozzá. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi a maximális feszültségtűrése az IC bemenetének? Az adatlapokban csak a be/kimenet külömbségét találtam... Van egy trafóm, ami egyenirányítás után 42 Voltot ad, ezt kibírná? Kérlek segítsetek egy kezdő pákásnak!
Szia!
Idézet: „Az adatlapokban csak a be/kimenet különbségét találtam...” Ebből indulj ki, mert ez az adat a válsz a kérdésedre.
Hali!
Azt értem hogy ott 40voltot visel el, de mi van ha én nem akarom 5volt alá vinni a kimenetet?
Az IC belső áteresztő tranzisztora legfeljebb ekkora feszültséget visel el. Tehát úgy válaszd meg az osztó elemeit, hogy a legkisebb beállított feszültség esetén se lépd túl ezt a 40V-os értéket a ki és a bemeneti feszültség vonatkozásában.
Helló. Olyan kérdésem lenne hogy van itthon egy ilyen tápegység ic-m. 1. Kérdésem az volna hogy ezt a típusú ic-t számolhatom az oldalon lévő tápegység ic számláló programmal? 2. Ezt megfejelhetem egy AD162-vel vagy egy 2N3055-el? És ha igen akkor ehhez van külön kapcsolás? A válaszokat előre is köszönöm. Bocsánat az értetlenkedésért.
Köszönöm,akkor megpróbálom összerakni a 2N3055-el.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy 35 voltig tudjam állítani milyen r1 illetve ellenállás potméter kell?
Szia, szerintem 240 Ohm és 5k-s poti jó lesz.
Szia, köszi és a bemeneti max hány volt? És még olyan kérdésem lenne hogy valami kapcsolást tudsz adni?
40V. A kapcsolás itt van, a "figure 1" például.
Lehet hogy most hülyeséget mondok de ha 2-t párhuzamosan kötök akkor ki lehet csikarni belőle 3 ampert?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |