Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   318 / 579
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 10, 2014 / 1

Itt egy másik:

sa_525w.gif

(#) andras99 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

KÖSZÖNÖM!
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1

Üdv Megint. Tovább vagyok a SABA-.val, már szól, igaz pótolt csövekkel. Ki kellett cserélni egy rakás kondit, gyakorlatilag az összes hidegítőt, és csatolót. Meg ilyen kerámia szerűek voltak a KF-ek ben, meg az osz. körben, mind szakadt. Az ECH 11 helyett csináltam egy hevenyészett átalakítót prespánból, meg huzalokból, és ECH21-el indítottam be. A végcső valaha EL 11 volt, most ECL 11 van benne, két lábat kellett csak átkötni, egyébként ugyan az a cső, még az alakja is azonos. Hangolni kicsit macerásan lehetett, mivel a tekercsek egymás felett vannak, és az alsókba nútos vasmag van, a felsőben meg lukas, imbisz kulccsal csavarható. Az alsó tekercseket a KF-ek ben, meg a mod-oszc. körben úgy lehet hangolni, hogy egy vékony hosszú csavarhúzóval át kell nyúlni a felső vasmag lyukán, és úgy lehet csavarni. Pihent agya lehetett a németnek amikor kitalálta. Meg én is töprengtem rajta egy fél délutánt, mire rájöttem. A skálát meglevő mintából nyomtattam ki fóliára, és egy kimaszkolt, feketére festett üvegre ragasztottam. Így sikerült. Majd ha valaki jelentkezik hogy tud jobbat, akkor kicserélem. A többi a képeken.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Kösz hogy írod. Beszéltem már Zsoltival Győrben, meg is tudnák csinálni eredetiben, csak az egyedi szitanyomás nagyon drága mulatság. Mivel már így is nagyon sokba került, és alapjában a gép nem túl értékes darab, meggondolandó, hogy érdemes-e ezért még plusz tizezreket áldozni rá.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szép munka ez is, gratulálok hozzá. Öröm nézni a munkáidat.
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Nagyon szép munka gratulálok hozzá!
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Hihetetlen jó lett! Biztosan sok-sok délután ráment ,de kifogástalan lett!
(#) fecameca hozzászólása Feb 13, 2014 /

Eszméletlen, hogy milyen hamar kész lett. Gondoltam is, hogy ez most egy ideig el fog tartani, mire mindene meg lesz. Akartam is mondani, hogy nagyon bonyolultnak tűnik nekem ez a készülék. Ráadásul azokban a hatlyukú KF serlegekben milyen tekercsek lehetnek? Egyébként milyen százalékban kell újrahangolni őket? Ennyi idő után deformálódnak a dolgok, úgy vettem észre. Viszont nálam az egyik Orion 211 muszáj volt újra hangolni, minden vasmag szét volt benne barmolva, annak az volt csak a baja, emezt, a hullámváltós, forgókondi zárlatosat, nem is kellett hangolni, csak végig varázspálcáztam, egy vasmag kívánt egy fél fordulatot beljebb, a többihez nem nyúltam hozzá, annak az egy vasnak is a nútja teljesen ép volt.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Azért olyan hamar nem lett kész. Szombaton délben álltam neki, és ma csütörtök délre lett ilyen állapotban. Én ha csinálok valamit, akkor nem nagyon szoktam mással is foglalkozni, így kb napi 8-10 órában ezt csináltam. Tehát ebben a felújításban kb 48-50 munkaóra van.
A KF-ek serlegén a sok lyuk, csak a szellőzés miatt van gondolom, nincs más funkciója. Az ennyire felújított gépeket mindenképpen újra kell hangolni, hiszen kicseréltem az összes olyan kondit, amely a frekvenciákat befolyásolja, elhúzza.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) küzmös Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Idézet:
„Sajnos a dolog most komplikáltabb az eddigieknél. Le kell gyártani a hál trafót az AZ 11 foglalat tartójával, be kell szerezni az elég ritka csöveket, skálát kell gyártani, kitrafót találni, elkókat, kondikat készíteni, szóval most nehezebb lesz a szokottnál.”

No igen.. Én is azt hittem hogy ez bizony akkor minimum hetek kérdése lesz.. Amiből csak annyi igaz hogyha hetekben akarjuk mérni hogy majdnem 1 hét volt. 5 nap! ,és a készülék olyan mint új korában volt. Külső ,belső munkák is a szokott mesteri!! módon. Hát le a kalappal Janó bácsi!
(#) Ferenc 47 hozzászólása Feb 14, 2014 /

Nagyon tökéletesre sikerült! Csak gratulálni lehet hozzá! Lakkozásnál még mindig a Supralux parkettalakkot használod?
(#) Janó bácsi válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

A dobozt nem én javítottam, már így került hozzám. Én csak a belsejével foglalkoztam.
Egyébként az utóbbi időben Trinát-tal lakkozom a dobozokat, ha én csinálom. Üdv.
(#) Ferenc 47 hozzászólása Feb 14, 2014 /

Lemaradt, hogy Janó bácsinak küldöm a gratulációt! Mi most egy Orionette bakelit káváson dolgozunk, és egy Orion 449-en. A fiam szerzett egy 449-es donort, annak a felújítása is folyik. Az eredeti kávának nem hangszóró selyem az eleje, hanem valamilyen damil szerű szövet, ami eredetinek tűnik, de nagyon jó állapotban van. Majd teszek fel képeket.
(#) zolika60 válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Ha használod a hozzászólások fejlécében lévő Válasz gombot, nem kell leírnod kinek válaszoltál.
(#) Ferenc 47 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Köszi zolika! Amikor elküldtem, már én is rájöttem, de már elment! Azért mégegyszer köszönöm!
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Azért kérdeztem, mert a dobozát is nagyon szép fényesnek láttam! Én még ezután foglalkozom a kávákkal. Köszönöm a választ!
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Nem írtam még, hogy gratulálok. Az én kedvemért fotóztad le? Egész más van benne, mint amit elképzeltem. Elég bonyolult, ahhoz képest, hogy csak AM-es, sok benne a serleg, amelyekben már URH is van, azokban sincs több tekercs. azt írod:
Idézet:
„és alapjában a gép nem túl értékes darab”
Pedig nem egy kis rádió, és nem is valami gyakori.
(#) gkari válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

A 449-nek valóban az eredeti az a "damil"-szerű , ezt a gyártó tényleg az örökkévalóságnak készítette, de pl. a hálózati kapcsolót már közel sem.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

A készülék csak nálunk tekinthető ritkaságnak. Német területen ez egy elég gyakori rádió volt, átlagos középkategóriás szupernek számított. A sok serleg csak a kor rádióépítő gyakorlatát követi, akkoriban minden tekercset igyekeztek külön árnyékolni, mint később kiderült feleslegesen. A gép előkörös, hármas forgóval, igy a három serleg alatt az előkör, a modulátor, és az oszc. tekercsek vannak, mint már említettem elég buta módon egymás fölé berakva, jócskán megnehezítve ezzel a hangolásukat.
Ja és nagyon köszönöm a gratulációkat.
(#) zapkorte hozzászólása Feb 15, 2014 /

Ezt az előkörös szupert sosem értettem... nem lett volna egyszerűbb azzal a hármasforgóval egy három hangolt körös egyenesvevőt építeni? Kb. ugyanott lettek volna vele, mint egy két kf-es szuperrel...
(#) Janó bácsi válasza zapkorte hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Ez persze nem így van, nem véletlenül találták fel, és alkalmazták a szuperheterodin elvet.
Tanulmányozd kicsit az irodalmat, például:

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) Ferenc 47 hozzászólása Feb 15, 2014 /

Itt az Orion 449-es. Úgy néz ki, hogy már működik is, elég jó szelektivitása van, és nagy az érzékenysége is. Apróbb igazításokat azért megkíván! Még az alapzajt lehetne egy kicsit kezelni, de a régi papír kondik nagy része benne van. A varázsszem sem működik tökéletesen, de jelenleg itthon nincs megbízható EM 4-es, amelyekkel próbáltuk (3 db.), mindegyikkel ugyanaz a tünet. Alig van fényereje, és ha mérjük a feszültségeket rajta az anódon 255 V, a két 1 Mohmos ellenállással táplált fegyverzeten pedig 150, és 45 V-ot mérünk. Itt nem azonos feszültségnek kellene lenni? Hiszen elvileg egy szimmetrikus szerkezet van benne. Vagy tévedek?

Orion 449.jpg

(#) kristikoma válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Az EM 4-ben kétféle érzékenységű rész található. Valószínűleg az egyik rész több áramot eszik, ezért eltérő a mért feszültség. Egyébként a két áram különbsége elég kicsi.
(#) gkari válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

A fényerő elsősorban a katódemissziótól függ (sajnos ált. kevés), ha semmi fénye nincs - kuka, ha van valami fény, akkor vizsgálandó a 2 db. 1 Mohm, a 10Mohm, valamint absz. szivárgásmentesnek kell lennie a 20nF-nak is (ide ált. elég 10nF is). Szerintem a két eltérítő között nem kellene ekkora fesz. különbség (1Mohmok?).
(#) gkari hozzászólása Feb 15, 2014 /

Végre sikerült megbírkóznom egy O331-el. Egyik KF trafó betört mag, és rossz kondi, szűrőkondi, csatolók, hidegítők(eredeti ruhában) csere, érdekes, hogy csak 1db. ellenállás volt rossz, de az is 3,3Mohm helyett csak 1Mohm volt, egyik sem "megnyúlt". Teljes KF, Osc, Mod hangolás. szépen szól.

Mod: Képek fentebb.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Hát ezek a képek nem az igaziak, bocs!
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Modit kérek a tegnapi képek törlésére, remélem most jók:
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 18, 2014 /

Kedves barátaim! Végre teljesült egy régi álmom, vagyis azt hittem. Sikerült megkaparintanom egy Horthy néprádiót. A boldogság ennél sokkal tovább nem is tartott, most nagy nyomozásban vagyok. Valaki ugyanis durván átalakította valamikor. A VCL11+VY2 csőkészlet helyett APP4120+DG107 csövek vannak benne. Ezek ugye egyetlen paraméterükben sem passzolnak a készülékbe, de szinte semmi más sem. Ezen okokból az eredeti állapot helyreállításáról gyakorlatilag le kellett tegyek, most azon fáradozom, hogy az átalakított verziót keltem életre. A csövek nagyjából egyidősek az eredeti csőkészlettel, tehát mondhatni korhű átalakítás. Eddigi tesztjeim alapján mindkét cső fűtése rendben van (mérve, tesztelve), és a hangszóró is jó egészségnek örvend. Érdekességképp említem a remix kondikat amelyből kettőt is félig megevett egy kedves egér, ennek ellenére szépen hozzák az 500pF kapacitást. És akkor most térnék a kérdésre. Van a második két képen egy szép Orion feliratú alkatrész, de nem tudok rájönni mi lehet. Táptranszformátorhoz nem passzol a P G + - kivezetés feliratozás, kimenő sem lehet, mert lengőnyelves hangszóróhoz szükségtelen. Esetleg kondenzátor? Valakinek van ötlete?
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

A kérdezett alkatrész egy Nieder trafó. A P(platte) = anód, a G(gride) = rács, + = anódfesz, - =test.
A két cső közti csatolásra szolgál 1:3 1:4 arányban a rács felé feltranszformálja a hangfrekvenciát.
Ellenállás mérhetsz a G és - között meg a P és + között
Légyszíves küldj róla méreteket replika készítéshez! Az is jó ha a képre ráírod a méreteket. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) (Felhasználó 20218) válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Szia!
Köszönöm-köszönöm a kimerítő választ, erre önállóan nem jöttem volna rá. Képem nincs róla több használható és fél órája értem vissza szüleimtől a lakásomba. Sajnos a rádió náluk van, mert csak ott van helyem bütykölni. Amint náluk járok ismét akkor készítek normális képeket, és méretet is veszek, de lehet leghamarabb vasárnap lesz.
Következő: »»   318 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem