Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Igazad van, ésszerűbb lett volna megmaradni a megadott tekercs paramétereinél és a végén piszkálni a menetszámot.
Viszont más frekvenciára hogyan tudnám rábírni a gépet? Beállítottam a kívánt értéket a potival és megpróbáltam kiegyenlíteni de nem jött össze.
Na ez a másik rajz, ahol a bemeneti fokozat valami máshoz készülhetett eredetileg. kapásból átalakítanám. A freki változtatást a szűrők egy darabig tűrik, viszont a fázisszög attól is el fog menni, így valószínűleg kell majd egy kis passzív tolót beépíteni, vagy ez előfokoz, vagy a négyszögesítő elé.
Mekkora frekin megy és mennyit akarsz?
Ennek a gépnek a vevő erősítője frekvencia függő, szerintem azt is variálni kell.
A frekvenciával valószínűleg a C1-es kondit is módosítani kell. Új fejet akarsz csinálni a géphez, amivel magasabb frekvencián üzemel?
Igen, kíváncsi vagyok hogy milyen lenne magasabb frekin.
Nem teljesen értem, mi nem jött össze. Én az épített gépemen odarakom a frekit, ahova akarom, utána állítom a fázistolást és működik, persze ha nagyobbat változtatok, akkor a kondikkal is kell játszani, hogy rezonancián legyen az adótekercs, de az táplált tekercs és nem az oszcillátor része. Az igaz, hogy gyári az fej, azok talán kisebb menetszámmal készülnek (?), de ebben Mateateknak van tapasztalata.
Nem tudom, milyen előnyöket vársz a freki emeléstől. Van itt egy videó, amiben láthatod, hogy mik az előnyei a magasabb frekinek, viszont azt hozzá kell tenni, hogy kisebb tárgyakhoz (pici aranyrög, vékony aranylánc) KISEBB FEJJEL! Mert ez mindig kimarad, csak hogy milyen király a 20KHz-s gép. A Garret AT Gold-nál is ha megnézed, döntően mások a beállítási lehetőségek mint a pro nál, olyannyira, hogy sós vízben nem is lehet beállítani, de a fej is kicsi, nem önmagában a magasabb frekitől hozza hajszálnyival jobban a láncot, ráadásul fele akkora fejjel. No ennek szellemében nézed a videót, akkor más egy kicsit Bővebben: Link Én a 4,8KHz-es gépet használtam 3,5-5,5 tartományban. Igazából csak abban állt a különbség, hogy mennyire sikerült beállítani a fázistolást az ideálishoz. Sajnos a kézi GEB is egy csapda, mert több eséllyel állítod rossz helyre mint hogy jobb legyen. Továbbra is azt mondom, ennek a gépnek a bemenő fokozat a hibájába, az illesztetlensége miatt összeszed minden zajt meg zavart. Én azt alakítanám át elsőre. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
A mostani 6,75 kHz-en elég jól látja az apró dolgokat is és ezért kezdte piszkálni a fantáziámat hogy magasabb, pl. 18-20 kHz-en milyen lenne. Sajnos nincs sok tapasztalatom az átalakításban, ezért is kérdeztem meg tőletek akiktől lehet tanulni. Nem hiszem hogy belemélyülök mert nem tudom hogyan kellene átalakítani a bemenő fokozatot.
Sziasztok.
Lenne egy hülye kérdésem. Nekem se scópom se semmi spec kütyüm. Viszont vettem egy AT Goldot, amindek az 5x8"-os feje kicsinek találtatott, és esetlegesen meg próbálkoznék egy nagyobb fej építésével. Namost adott, hogy a jószág 18kHz-en működik. Se inpedanciát, se semmit nem tudok hangolni Tudom, ez így elég karcsú, viszont egy valamit tudok. A két tekercs sima multival rámérve 37,8 és 6,4 ohm. Gondolom a nagyobb a tx, a kisebb ellenállású az rx. A kérdésem az lenne, ha nem sikerül (márpedig elég kicsi az esélyem, h az impedanciába bele találjak) eltalálni a gerjesztést, azzal tehetek kárt a gépben, ha a tekercsket csak ellenállásra lövöm be? Ill ha valaki ezekhez a tekercsekhez tudna bökni vm menetszámot, huzalátmérőt, v a 8,5x11-es fej leírását, azért nagyon hálás lennék (tudom, most sokan a fejüket fogják, hogy vakon próbálnám meg, de ez van ) köszi előre is az észrevételeket, B.P.
nem vagyok egy nagy elektro műszerész, és sokat nem is tudok, ellenben a hullámtanhoz konyítok valamit... ha nem is sokat. Minél magasabb egy freki, annál előbb elnyelődik. Ellenben a freki emelésével sokkal nől a találati esély. Magyarul, ha magasabb a freki, kevésbé látsz le, mert az impulzusok előbb elnyelődnek, viszont jobban fog jelezni a különböző fémekre.
Ha adott gép van, ezt max nagyobb fesszel, v kisebb ellenállású tekercsel /nagyobb áram folyással/ lehet kimozdítani, viszont ezt nem ajánlanám a gép érdekében. Vagy esetleg próbálkozni kell egy jobb fej építésével. (de biztos jön valaki, aki nálam sokkal tapasztaltabb, és helyre teszi a dolgokat / engem is /
Igen, én. Azt értem hogy a vevő tekercs erősítőjét is módosítani kellene az új frekvenciához. Csak a bemenő fokozattal mi a baj konkrétan, miért illesztetlen?
A kisebb ellenás a Tx. De tényleg meredek, mert van egy ex has 230ezer forintos géped amihez van egy csomóféle, jobbnál jobb gyári fej, amelyek nem áznak be, rohadt strapabírók és bedugás után tökéletesen működnek. Valamivel száz euró felett vannak, de van használt is. Én spec úgy vettem a fejet, hogy bevittem a boltba a gépet és kb 2órán keresztül próbálgattam. Nos egy fej építése sem fog kijönni 6-8ezer alatt és egész kicsi a valószínűsége, hogy az első jó lesz. Ha nem vagy felműszerezve, nem tudod jól megcsinálni, és ha nem vagy felműszerezve, gondolom inkább keresőzni és nem barkácsolni akarsz.
Mert egy nagy bemenő ellenállásra akasztasz egy szál tekercset. Egyébként a tekercsed másik vég féltápra vagy a negatív tápra megy?
Már itt vannak és helyre is szokták tenni a dolgokat!
Értelek, köszi.
Viszont a hazai forgalmazónak nincs boltja , és ahogy elnézem, a hajlandóság elég kicsi, főleg arra, hogy én próbálgassak 8,5x11-es fejeket :/ Bár egy próbát lehet megér, meglátom mit szólnak hozzá. Van itt olyan, aki tudna segíteni megépíteni egy ilyen fejet ha mégis dugába dőlne az 'A' terv? . Amúgy ha tudjuk hogy mekkora ellenállású a két tekercs, és valaki esetleg tapasztalatból tudja, hogy körülbelül mekkora menetszám és mekkora huzalátmérő kell, akkor akár egy próbát meg is érhetne, nem?
Egyik szál sem megy a negatív tápra.
Mateateknak írj fej ügyben. Többen is forgalmazzák ezt a gépet itthon. Én a fejet Bécsben vettem. De talán a legegyszerűbb, ha a fémkeresős fórumon keresel valakit, akinek van és megkéred, had próbáld ki.
Szia, köszi.
Mateateknak írok mailt. Igaz, h többen is forgalamzzák, de amikor írtam a Garrrettnak (USA-ba) vissza írtak, h van hivatalos forgalamzójuk itthon, és majd ők felveszik velem a kapcsolatot. Amúgy jó fejek, de messze is vannak (igaz a cuccot múltkor is kihozták) viszont nonszensznek gondolom, h 5-6 vadonat új fejet csak úgy póbálgathassak.... erre mondtam, megprószálom, hátha Keresek valakit kölcsönlenegtni. köszi,
5-6 fejet biztos nem kell próbálgatni, mert gondolom van egy elképzelésed, mire szeretnéd, onnantól kezdve 1-2 jöhet szóba és azt kell eldönteni, működik vagy nem. Az építéssel csak az a gond, hogy az első jó néhány elég esetleges. Nagyjából 5ezer a gyanta + a zománchuzal 2féle méretben, kábel+csatlakozó, törésgátló, majd ezeket mind kidobod és megint megveszed és arról még nem beszéltünk, hogyha normálisan kinézőt és használhatót akarsz, akkor kell egy sablon és az asszonyt is kupán kell verni, amikor kiveri a balhét, hogy mirt raksz műanyaglemezeket a sütőbe.
Tatabányán forgalamazzák a NEL fejeket, van elég sokféle, esetleg kérdezd meg, hátha van neki garretthez is raktáron.
A tekercsek ellenállásából kb. semmire sem lehet következtetni. Azt sem egyszerű kideríteni, hogy van-e a fejben kondi. Ha van, akkor azzal nem nagyon lehet mit kezdeni. Ha nincs, akkor szkópon meg lehet nézni mennyire van kiegyenlítve, illetve elvileg a menetszámot is meg lehet mérni, bár keresőfej esetében ezt még sosem próbáltam.
Trafót kell kialakítani a fej adott tekercséből (beletenni egy nagyobb ferritmagba), és egy külső ismert menetszámú tekercsről, adott frekvenciájú négyszögjellel meghajtani. Az így kialakított primer-szekunder feszültségek arányából meghatározható a fej tekercsének menetszáma. Ebből már egy aránylag pontos huzalhosszúságot is lehet számolni, amivel a réz fajlagos ellenállása alapján a huzalátmérő is nagyjából meghatározható.
Jelenleg a fej és a panel között de rá akarom ültetni a nyákra.
Bocsánat, mind a két kondit jelöltem de a C1 a felső.
perfect, szép lépéssorozat. (ha van benne kondi, azt még kiderítem neked, de hogy mekkora, azt nem ... ellenálláson keresztül dióda üzemmódban rá lehet lesni, és ha csökken, akkor van kondi... persze kell pár megaohm ha pár pikós a kondi )
Köszi a gyors választ. Azt hiszem, hogy ebbe most nem piszkálok bele, rendelek egy gyári nagyobb fejet, úgy legalább nem lesz garis problémám. Bár, a kérdés még mindig adott.. Ha tudom az ellenállását, és egy ugyanakkora ellenállású tekercspárt csinálok, mint ami egyezik az eredetivel, azzal tudok kárt tenni az eszközben? Köszi, B.P.
A Minelab Exploreren nekem kapott már rövidzárt, de nem szált el, egy ismerősöm E-Trackjában viszont elszállt a meghajtóerősítő, amikor zárlatos lett a fej csatlakozó. Elég strapabírók ezek.
Mindent átgondolva, én inkább elmennék kukoricát egyelni, és a napszámból vennél új fejet. Kevesebb vesződség, és még hamarabb is lenne nagy fej a gépemen.
Értem. akkor marad a kérdés, h mikor és hogy fogom tudni valaki helpjét igénybe venni a két tekercs menetszámának kisilabizálásában
Kondikkal meg lehet játszani..... ha egyáltalán a fejben van... majd meglesem.
itt azt hiszem hogy többször inkább a kihívás élménye, és a megépítés gyönyöre szokta hajtani az embereket , azthán ha valami össze jön, és még pénzt is lehet belőle csiholni, az már csak haba a tortán
Ez igaz, én is azért építek magamnak gépet. De a Te esetedben nehéz az ismeretlen géphez egy alig meghatározható fejet csinálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |