Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   119 / 272
(#) mateatek válasza Pitti hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Igazából erre frankó választ nem tudok adni. Sok bemenetet megpróbáltam. A cél az, hogy egy kis szinusz jelet erősítsünk. Ezt mindegyik erősítő megteszi. Én a gyakorlatban nem találtam különbséget egy széles-sávú, és egy hangolt vevő erősítő között.
Az, hogy az erősítőd csak azt a frekvenciát erősíti, amelyiket kell, az biztosan nem hátrány egy olyan gépnél, ami csak egy frekvencián működik. De ha egy széles-sávú bemeneti erősítő jó egy méregdrága multifrekis gépnek, akkor nekem is.
(#) Pitti válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Azon elmélkedek hogy változtassam-e az IDX-ét vagy sem. Nézegettem már több variációt de én sajnos nem látok akkora különbséget.
(#) mateatek válasza Pitti hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Hogy megnyugodjál, az IDX-ednek ugyanilyen bemenete van, csak nem soros, hanem párhuzamos kondival, és nincsen a vevő tekercsen lezáróellenállás.
De ha át akarod hangolni az IDX-et nagyobb frekvenciára, akkor a bemeneti erősítődnek az R-C tagjait meg kell változtatnod, hogy a kívánt frekvencián legyen a legnagyobb erősítésed.
(#) Pitti válasza mateatek hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Megbabráltam. 13,4 kHz-en megy. Nem kellett még a vevőerősítőt komolyan piszkálni csak a C1-et módosítottam. Ráraktam először a TGSL vevőjét ami 5,75 mH de nagyon instabil volt és a diszkrimináció sem működött. Most egy ugyanakkora méretű de nagyobb menetszámú, 15 mH-s tekercs van rajta és szépen működik minden viszont a ferritre egyáltalán nem reagál.

Szerinted meghagyjam az eredeti tekercsek paramétereit vagy készítsek újakat?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) yaessu hozzászólása Feb 19, 2014 /

Sziasztok lenne egy olyan kérdésem ha valaki tudna segíteni itt a tgsl nél van a sematikuson sorba 2 kondenzátor az egyik 10qf a másik 4,7qf most azt nem tudom hogy csak a 4,7qf bipoláris vagy a 10qf es is , előre is köszönöm c14 c14b
(#) Pitti válasza yaessu hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Azok 10µF-os elkók.
(#) yaessu válasza Pitti hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Köszönöm Pitti mind a kettő 10q 4.7q ami földre megy az a bipolár
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Oda egyszerűbb berakni egy 4,7µF X7R SMD-t, és akkor nem kell 2db elkót sorba kötni (meg attól sem kell félni hogy az majd a későbbiekben kiszárad), és jóval kisebb helyet foglal. Lehet hogy én is összedobom majd kíváncsiságból, mert az SMW-től nem vagyok elragadtatva. Amilyen jól teljesít a levegőben, olyan rosszul a talajban. De lehet hogy csak a szanaszét forrasztgatott nyák nem tetszik neki, mert most már a talajra is elég gyakran begerjed.

Ezt a nyákot már nagyjából átalakítottam, ezen már az SMD kondik vannak a soros elkók helyett.

tgsl_joo.lay

(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Ge Lee --nem értem, tehát bele kell tenni a sima 10qf elektrolit kondit és avval sorba a bipollárist ami földel Sajnos a csatolt fájlodat nem tudtam megnyitni
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Mit nem értesz? Oda kellene a konstruktőr szerint egy 4-5µF körüli bipoláris kondi (had ne számoljam ki hogy mekkora kéne valójában, mert az sacc/kb jó). Ez a fenti esetben 2db 10µF-os sorba kötésével lett kialakítva (a soros eredőjük ugye 5uF). Nálam meg 1db 4,7µF-ból ami eleve polarizálatlan, mert nem elkó hanem többrétegű kerámia.

A lay-t itt megnyitni nem lehet, jobb gombbal lemented, és a vinyódról már meg fog nyílni.
(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Köszönöm már megértettem
(#) Pitti hozzászólása Feb 19, 2014 /

Nem is lesz olyan egyszerű dolog ez a frekvencia változtatás. Képzeljétek, a nagyobb nemesfém darabokat nem jelzi, az aprókat igen mint az érmék ám azok közül a húsz forintosnál nagyobb bronzokat sem... Na ez a kemény!
(#) Yowie válasza Pitti hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Közben kaptál segítséget. Viszonylag kevés a párhozamos LC megoldású vevő, én is kipróbáltam és nem igazán jött be, messzemenő lenne, miért. Szerintem gond nélkül cserélheted, de minden akkor derül ki, amikor kipróbálod. Teszek pár rajzot ide, nézegesd őket. Érdekességnek teszek fel egy párhuzamos LC re épülőt, a Bandido-t ami jól van méretezve. Cibola, Tejon, 1265 (ez a tejonhoz hasonló kategória, mélységben kevesebb, hangban nagyon jó).

Fázisszögeket nézed? Fej kiegyenlítés ill megfelelő offset vagy erősítés be állítás.

Végül nem tudom, mi lett a bemeneti erősítővel, de természetesen a kondit is meg kell változtatnod. Mateateknek igaza van abban, hogy a sáverősítőt is át illik méretezni. Ha már így mondta, ki is számolhatná

Az egész dologgal az a probléma, hogy ezeket a kapcsolásokat méretezik egyenáramú és válatkozóáramú szempontból....egy gyárban. Az orosz fórumon meg odaraknak valamit, ami éppen a fiókban van és az ő szkópján ( ha van neki) az ő tekercsével és az ő áramkörével (amiben kb 5 hiba van) valamiben jobbnak látja. Ezért inkább olyat érdemes kiollózni, amit szakemberek csináltak. Persze akinek hobbija az elektronika, az számolja csak ki magának.
(#) mateatek válasza Pitti hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Ez a talajhatás helytelen beállítása miatt van. Megnövelted a frekvenciát, de a GEB-nél az R-C tagok maradtak a régiben. Próbáljad a C22-es kondit 100p-ra cserélni.
A talajhatás helyes beállításának az ellenőrzéséhez használjál egy kb 6-8 centi átmérőjű, 2 milliméter vastag alu lemezből készült lyukas tárcsát. Ez lesz az első, amit kiszűr a géped a helytelenen beállításnál. Tehát, a ferritre nem, de erre jeleznie kell a gépnek.
Valószínűleg a diszkriminációnál is lesz állítani való.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014

Láthatod, hogy a skála legvégén van az ezüst, és a jól vezető fémek. Ha beállítás közben a talajhatás potiját nem csak odáig tekered, hogy éppen elhallgasson a földre, hanem tovább, akkor a géped elkezd "hátulról" is diszkriminálni, tehát a legjobban vezető találatokat nem jelzi.
(#) Pitti hozzászólása Feb 20, 2014 /

A fejkiegyenlítés megfelelő viszont a fázisszöget még nem néztem mert csak egy mérőzsinórom van. A két tekercsen lévő jelet kell összehasonlítani hogy egymáshoz képest milyen fázisban vannak, ugye? A Silvernél néztem de már nem emlékszek annál hogy volt. A vevőerősítőhöz még nem nyúltam. Az lesz hogy csinálok egy másik áramkört és azon kísérletezek, nem akarom összekutyulni a jelenlegit mert örülök hogy van egy viszonylag normális gépem... Tényleg "hátulról" diszkriminál viszont nagyon stabil. Odaraktam a PC-hez a fejet és szinte alig gerjedt rá meg a páka sem zavarta annyira és az 5Ft-ost is jelezte közben. Lehet hogy a GEB nagyon precíz beállításán múlik a legjobb stabilitás? Néztem a G.Max Power fejét és az sincs kiöntve, csak be van ragasztva a tekercs és kész mégis atom-stabil az egész. Valamit nagyon jól tudnak azok a mérnökök a stabilitás terén.

Ezer köszönet a doksikért és a tippekért! Jó kis lecke lesz ez az átalakítás de a tanulság lesz a legnagyobb haszon! Remélem valami f..sza dolog jön össze a végén és én is fel tudok valamit mutatni itt a fórumon nektek.
(#) Pitti hozzászólása Feb 20, 2014 /

Alu műszerdobozt hogy szoktátok árnyékolni? Negatív tápra vagy a GND-re vagy egyikre sem. Ezzel kapcsolatban is többfélét hallottam már. Nálam a GND-n van.

Idézet:
„Néztem a G.Max Power fejét és az sincs kiöntve, csak be van ragasztva a tekercs és kész mégis atom-stabil az egész.”

Ők csinálnak egy masszív műanyag házat, jófajta műanyagból, és egyszerűen beleragasztják a tekercseket. Jó dolog, de ehhez fröccsöntő gép, és szerszám kell, amibe belenyomja a gép a műanyagot. 1 millióért egy olcsóbb szaki meg is csinál egy ilyen fröccsöntő sablont, majd ezután fizetheted darabonként az öntést. Ha két darabból van a fej, akkor két szerszám kell.
Belátható, hogy egy-két fejért ez nem kifizetődő.

A múltkor láttam egy csomagtartót megpakolva repedt GM4 fejjel. Szerintem sikólemezből megvákuumozzák a fejformát, beleragasztják a tekercset, nyakon öntik kemény-habbal, grafittal árnyékolják, és az aljára öntenek kis gyantát, hogy síma legyen.
(#) vandorbot hozzászólása Feb 20, 2014 /

Ennek a belső felépítéséről, bekötéséről tud valaki valamit ? Úgy reklámozzák, hogy az összes Bounty hounterhez jó. Amit kétlek.
http://www.whiteriverprep.com/vintage/ArticlesTipsAndTech/bh4inchcoil.pdf

Elsőre azt kell megértened, mit miért csinál a gép, mi a GEB csatorna, mi a DISC csatorna és mi ennek a kettőnek az egymáshoz való viszonya. Így nehezen fogunk segíteni, mert pl egy fázis helyzet ellenőrzésre azt gondolná az ember, hogy azzal kezded.

Én a következőt javaslom: Ha most működik a géped, hagyd ahogy van, esetleg tegyél egy 5K-s ellenállást a bemenetre az előfoknál, hogy csökkentsd az illesztetlenségből adódó hátrányokat.

Aztán próbáld meg megszerezni valahonnan a Hobby Elektronika füzetek 1 számát. Le lehet tölteni valahonnan, de szerintem érdemes papír alapon megvenni. Nagyon sok info van benne, az építésnél jól leírja, mit mikor és miért kell csinálni. Ha megértetted, akkor kezdj építeni. (Én nem is az IDX-et építeném). Egyébként még a silverstár dokumentációjából lehet megérteni a beállítások logikáját, lényegét, ahhoz egyszerűbb hozzájutni, de nyilván nem olyan komplex.

Egyébként a fázis viszonyokat a kapuzás után látod és ott is a legegyszerűbb nézni, így értelemszerűen egy mérőzsinór elegendő. A két mérőzsinóros, un. lissajous ábrás mérés nehezebben leolvasható, mintha a vágott jeleket nézed.
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Miért-ne lehetne jó? Csatoltam az össz tudományom a BH-val kapcsolatban,, remélem hasznát veszed. Nem valami sok (erről sem )
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Talán ezek a gyári fejek nem is annyira érzékenyek, nem egy géphez készülnek, hanem több típushoz.

Van itt egy jó kis méretező, talán hasznos lehet:
Bővebben: Link
(#) Pitti válasza Yowie hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Mindenképp megszerzem valahonnan a H.E. füzeteket mert már én is rájöttem hogy jobban meg kell érteni a dolgokat ahhoz hogy ilyen módosításokat sikerrel véghezvigyek.
(#) vandorbot válasza Yowie hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Örök hálám.
Ehhez nem valószínű, ez zavart meg
http://www.phazitron.com/archiv/schmd/BountyHanter_840.gif
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Na ja, ez nem egy mai darab, a kis fogókájával.

De jó ez az oldal! Na ennek a whitesnek (csatoltam) jó az előfoka! Hogy miért nem ilyet használtak a 20 évvel ezelötti tesorokba meg fisherekbe? De ez egy jó hatásfokú szűrő.

V3i-sch.jpg

(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Számolgattam. Az IDX bemeneti erősítője úgy, ahogy van szörnyű. Ha jól emlékszem, akkor az valahol 6.5kHz körül megy eredetileg? Mert akkor R1=120ohm C32=220n R2=100kohm C2=220p
A Cibola bemenete viszont 13.5kHz körül frankó.
(#) Neuzer hozzászólása Feb 20, 2014 /

sZIASZTOK!
SEGTSEN NEKEM VALAKI mennyi menet számunak kell lennie optimálisan a dd fejnek.
előre is köszi!
(#) Pitti válasza mateatek hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Igen, az enyém pl. 6,75 kHz-en. Ez tényleg nem semmi! Köszi hogy kiszámoltad. Kipróbálom ezekkel az értékekkel meg azt is amit Yowie javasolt. Kíváncsi vagyok mit mutat majd.

Bocsánat de megint felteszem ezt a kérdést mert nagyon fontos: Alu műszerdobozt hogy szoktátok árnyékolni? Negatív tápra vagy a GND-re vagy egyikre sem. Ezzel kapcsolatban is többfélét hallottam már. Nálam a GND-n van.
Következő: »»   119 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem