Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1511 / 2499
(#) melorin válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
A fejhallgatóerősítő is direktben van most a PGA-ra kötve, annak a kimenetén 1,8mVDC jön ki.
Amit linkeltél képet, szinte pont olyanom van, kivéve hogy nem 220ohm hanem 680ohm van a bemeneten.
(#) melorin válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Gondolom így viszont sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy ha beüt akár a PGA-ba vagy a fejhallgató-erősítőbe a ménkő, mert mondjuk a +/-15V tápjukról lepottyan az egyik féltáp, akkor a hangszórót a szembefalról kaparhatom le
Vagy az a bemenetekre nincs visszahatással?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) reloop válasza melorin hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
A végfok (legyen az fejhallgató-erősítő) kimenetén a 10mV alatti DC hiba vígan elmegy.
(#) szikorapéter hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Helló. Olyan erősítő kapcsolást keresek mélyhez,ami +-50V-ról (maximum 300W-ot bír) elmegy. Remélem tudotok nekem segíteni,köszönöm előre.
(#) reloop válasza melorin hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ha a hangszóró értéket képvisel a számodra akkor természetesen gondoskodni arról, hogy tartós egyenfeszültség ne juthasson a kapcsaira.
Alapból nem vagyok csatolókondenzátor ellenes. A helyesen megválasztott kapacitású kondi nagyon észrevétlenül teszi a dolgát. Jótékony a felüláteresztő hatása, a hallható hangok alatti tartománnyal minek nyúzni szegény erősítőt vagy a hangszórót.
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia! Nézd meg itt min ügyködnek, hátha Neked is szimpatikus.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Köszönöm a választ.
(#) melorin válasza reloop hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
De hisz van egy kondi a lánc legelején, a PGA előtt. Az nem elég? Ha lehet hinni az adatlapjában megadott 10K bemeneti impedanciának, akkor mekkora kondi lenne célszerű elé? A 2,2µF passzol oda?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) reloop válasza melorin hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Természetesen elegendő. A hangsugárzó védelemmel külön téma foglalkozik, ha szükségét érzed találsz rá megoldást.
(#) Robi85 hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok.

Egy Technics SU-V10X javitásán dolgozom, de nem nagyon akar helyre jönni. Mérések szerint minden alkatrész jó, de mégsem akar jólenni. A hibajelenség a következő: először végfokos volt a ball oldala ezt kijavitottam még régebben és jó is volt ez idáig. Nos most a jobb oldallal vannak a gondok. Végtranzisztorok és meghajtók eredetiek. Ez a fele még piszkálás mentes. Bekapcsolás után egy pár percig müködik majd a Q611-Q612 bázisán megjelenik a tápfeszültség és bekapcsol a védelem, illetve a Q607-Q609 bázisán is az 1.8V helyett a tápfeszülség mérhető (56V). A végtranzisztorok bázisán is a teljes tápfesz lesz jelen ilyenkor. Átnéztem már többször a nyákot kontakt hibákat keresve, de nem találtam semmit. Kicseréltem a nyugalmit szabályzó trimmert újra és azzal hosszabb ideig volt jó az erősítő, de aztán ugyanúgy előjött a hiba. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Szia! Az IC601-re gyanakszom.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Mit mérjek meg rajta?? Ha ez ment tönkre akkor az az erősítő végét jelenti, mert ezt már nemlehet beszerezni.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Ilyen a belseje.. A 16-os lábra befut a visszacsatoláson keresztül a pozitív feszültség, a 8-asnak nyitásba kéne vezérelni Q601 bázisát. Lehet Q601-is rossz, vagy az emitter-ellenállása. A DC szervó működését a doksi alapján nem tudom értelmezni.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
A Q601 bázisán jelen van a +56V. De miután bekapcsol a védelem mindegyik lábán a tápfesz lesz. Kiveszem és megmérem, vagy kicserélem egy másikra.
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Kivettem a Q601-et és hFE mérésre jó. Az emiter ellenállása is a doksi szerinti értékű.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Az előbb pontatlan voltam. Mikor pozitív feszültség van a kimeneten leesik Q601 bázis-emitter feszültsége 0,5V-ra, vagy az alá?
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Nem. Akkor minden lábán ott lesz a +56v tápfeszültség. Megfogtam az IC-t és nagyon forró volt. Gondolom ez nem jó jel.

Szerk: Most a collectoron +0.7v van és a másik kettőn +56v. Ha a B-E között mérek akkor az 0.3V. Q601-nél.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) dave500 hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy 20 éves HiFi-nel sokat számíthat ha átkondizom az egészet? Most is szép tiszta a hangja, de gondolomrengeteget vesztettek a táp pufferjei.. 2x150W-hoz +-45V-hoz 63V 10.000 µF elég lenne?
Előre is köszönöm!
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Ez biztatóan hangzik az IC-re nézvést
A 0,3V-tól Q601 zárva kell legyen, az ügyességeden múlik, hogy kiderítsd merre talál magának utat az áram a pozitív felé.
(#) pjg hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
A paraméterek alapján egész jónak tűnik. 23-34W. Project a legújabb Elektorból. Van még benne egy igen egyszerű be-kikapcsolási koppanás gátló. Ezt az alkatrésztemetőt ajánlja elé.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Ez az (alkatrésztemető) előerősítő.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) Szabi1 hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok! Tudtok olyan erősítő kapcsolási rajzot, ami 12V ról megyen tehát kocsiba való erősítő, olyan 150w RMS @ 4 ohm körüli elég volna.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Szia! Maga az erősítő közömbös, a 12V-ból kell ±45V-ot előállítanod kapcsolóüzemű táppal.
(#) klaca78 hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy Pansonic SA-HE 100 házimozi erősítőm. Két szervízben is volt és nem tudták megcsinálni. Abban bízom itt okosabbak tudnak segíteni nekem!
Hiba: Egyik-másik hangszoró nem szól, a centerrel kezdte, aztán hol az egyik hátsó, később már a frontok valamelyike is elhalgatott. Valamikor csak egy, valamikor több hangszoró is elhalgat.
Jellemzően az elején egy nagy hangerőlökettel visszajöttek, aztán már azzal sem. Az első szervízhez 3x vittem vissza, mert amikor elhoztam minden szólt, de csak egy napig aztán kezdte előről. A második szervízben érdekes, abszolút nem jelentkezett a hiba. NEM értem! Az első szervízből kijöttek, kimérték a hangfalakat, azok rendben vannak.Cseréltek IC-ket teljesen átnézték, jah az un. digipanel állítólag jó, nincs baja!
Tanácsolták semmit ne kössek rá csak a rádió menjen ezzel kiszűrve a külső behatásokat, (tv, PC, dvd)
Jelenleg a center szól folyamatosan, de csak úgy szólalt meg amikor hazahoztam, hogy hirtelen nagy hangerő és megy most, segített legközelebb már szerintem az sem fog. Sorban kötök rá mindent. Egy hétig csak a közép volt rákötve, szólt, jöhettek a hátterek, az egyik már nem is szólt Nagy hangerőlökettel játszottam vele vagy 10 percig, de legközlebb ha bekapcsolom tuti valamelyik nem fog szólni.(Jah valmikor menet közben is elhalgat valamelyik)!!! A frontokat már rá sem kötöttem.Már nem tudok mire gondolni, az árammal lehet gond?, de minden más működik, a hangfalak jók, a szevízekben csak néznek tétlenül. Egy szaki szerint valami kondezátor vagy mi nem húz be, ezt említettem a szervízben azt mondták nem az.
Ha valaki Kaposvár közelében lakik és elég szakinak tartja magát akár el is vinném hozzá, utoljára még fizetek érte aztán lemondok róla.
Minden tanácsot megpróbálok kipróbálni, csak segítsen valaki!!!
Köszönök előre is minden hozzászólást!"
Mondják, hogy kondi hiba. A szervízben azt mondták az nem lehet. Én inkább hiszek ebben a lehetséges kondi problémában, csak nem tudom melyik lehet az. Itt, Kaposváron a szervízekben nem nagyon ásták bele magukat, és nincs is több ahova elvihetém megpróbálnám kicserélni ha tudám hogy az a hibája ill. hogy melyiket kell.
(#) Primary hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Nem teljesítmény erősítő, de erősítő, méghozzá előfok.
Adott a következő helyzet:
Van egy DAC, aminek a kimenetét szeretném hangerő szabályozni, amire az elég nagy jelszint miatt elég egy potméter. Viszont szeretnék egy szabályozatlan (kb vonalszint) kimenetet párhuzamosan a szabályzottal. Mindkét kimenetre erősítő csatlakozna.
Elégséges megoldás-e az, hogy párhuzamosan vonalkimenetet és a potméteres kimenetet, vagy kell esetleg műveleti erősítő pufferként?

Melyikkel járnék jobban? Minőségre minden bizonnyal a műveleti erősítő nélkül passzív előfokként, de nem zavarja egymást a két eszköz, amit rácsatlakoztatok?

A dobozban 9VAC áll rendelkezésre, de lesz egy egyenirányítás, illetve egy stabilizátorral 5V lesz, tehát szimmetrikus ellátásnak nyoma sincs, jó lenne elkerülni a még egy trafó beszerzését.
(#) Ge Lee válasza klaca78 hozzászólására (») Feb 24, 2014 / 1
 
Gondolod ha kondi hiba lenne nem cserélték volna ki? Valamit kellett mondani, azt mégse mondhatták hogy fogalmuk sincs, mert az elég ciki. Annak ellenére hogy azt állítják hogy jó a digitális rész, szerintem biztos hogy ott van gond. A rajzot elnézve ember legyen aki ennek nekiáll, a közelben nem nagyon fogsz találni erre senkit, én sem állnék neki. Proci van benne, rengeteg digitális áramkör, a végfokokat meg ki sem tudom hámozni a rajzból.
Esetleg annyit lehetne csinálni, hogy egyik esetben lehűteni a nyákot és megnézni mit produkál úgy, majd a másik esetben felmelegítés után szintén. Ha forrasztási hibák vannak akkor előjön olyan is, amit szabad szemmel nagyítóval sem venni észre. A leírtak alapján lehet hogy csak ennyi baja van, tehát van néhány repedt forrasztás.
Ha gondolod megkérdezhetem egy ismerősömet, talán elvállalja.
(#) klaca78 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Kérdezd persze, minden megoldás érdekelhet, Köszönöm!
A nyák lehűtés alatt mit értesz? kiszedni és úgy? vagy egyben lehűteni az egészet? ezt hogy kell érteni? be a hűtőbe vagy mi?
(#) pjg válasza klaca78 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Hűtő spray.
(#) golem hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy Grundig V7200 erősítőm és néha csinál olyat hogy lekapcsol aztán vissza pár másodperc az egész. Mért csinálja? Volt szervizelve már.
(#) GyurikaBx válasza klaca78 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Szia! Ugyan ilyen hibajelenséggel javítottam egy sony házimozi erősítőt és abban a kimeneti relénél volt a probléma el voltak oxidálódva a relék érintkezői. Meg kell nézni, hogy a relé előtt meg van e a kimenő jel, ha igen akkor biztos, hogy a relé.
Gyuri,
Következő: »»   1511 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem