Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ezt a kapcsolást nem megépíteni, hanem gyökerestül kiirtani kellene az egész netről. Úgy rossz, ahogy van.
Ezek szerint ne helyettesítsem
Akkor talán tudsz ajálnani müködô kapcsolást 2N3055-el, ami nagyobb mint 20-25W ???? üdv
1.: Ott van közvetlenül Darka előző hozzászólása alatt egy jól működő rajz.
2.: ST151. Keress rá! 3.: Nézz szét a honlapomon! 4.: Keress rá google-ban! Ennél csak jobbat találhatsz. 5.: TDA7293. Stb... a végtelenségig lehetne sorolni. Darka! Ne varrj kabátot egy gombhoz!
Kell egy kapcsolás, ami 2N3055-el megy és 25W 8Ohm-ra, 40W 4Ohm-ra? Ez még egy reális teljesítmény, amit ki lehet hozni 50-55V tápfeszből. (60V a 2N3055 letőrési feszültsége.)
Egy tápos, vagy kettős tápos erősítő legyen? tehát max tápfesz +-27V, vagy csak simán +55V. Ja és nyomtatott áramkört nem tervezek hozzá. Azt neked kell megtenned. Csak a kapcsolás méretezését vállalom.
Hali!
Minden bizonnyal örülnék egy ilyen kapcsolásnak ha tudnál mutatni A max tápfesz legyen +-27V, de az 55V-ost se utasítanám el A nyák legyen a legutolsó dolog, csak a kapcsolás müködjön !!!! Kösz elôre is !
Nekem nem az a bajom h sehol nem kapok egyetlen kapcsolást sem, hanem az h van egy marék 2N3055-öm, és nem kapok jól müködô kapcsolást hozzá !!!!
Amúgy én is oda vagyok a TDA-s erôsítôkért, csak most a tranyósok kötnek le üdv !
Sziasztok!
A B5 kb mekkora teljesítményt adna le +-32V tápfesz mellett 4 Ohm-ra?
A régi castone-ba is jó a 2n3055 Építs belőle azt
80 minőségi vatot ad le +-32V-ról. Szóval legalább annyit, mint az a "120W-osnak" nevezett darlingtonos hulladék, ami itt van leközölve, de az a 80W egész másképp szólaltatja meg a hangsugárzót, mint a darlingtonos izé 80W-ja.
Még 1 kérdés: 775mV eff. bemenő jel kell a csúcs kivezérléshez?
Szia!
Itt a rajz. Ha ezt megépíted, akkor ez jó lessz. Itt a nagy testvére is (Bár ebbe nem 2N3055 való). Valaki kért egy "tényleg 300W-os" erősítőt. Ezt hoztam össze, bár NYÁK-ot nem terveztem ehhez sem. Mellékes tulajdonsága, hogy 4Ohm-ra 600W és rövidzárvédett. "Tényleg 600W"
Hello !
Köszönet a rajzért, meg is építem, s majd jövök a kérdésekkel ha lesznek A 600W-ossal várok még, a 60W az szuper nekem csak sikerüljön összeraknom üdv !!!
+-32V tápfesz esetén kb 600mV eff jel elég a B5-nek a teljes kivezérléshez.
(A bemeneti érzékenységet lehet csökkenteni és növelni is, ha valaki akarja.)
B7-et össze kellene már dobnom, régóta ott a kimart nyák
aztán az st151-et is élesztenem kellene és mehet a teszt st151 vs B7
bizony-bizony
Jó kis erősítő az ST, a B7 kritikát pedig szivesen várjuk.
Én megcsináltam az ST151-et. A B5-el történő összehasonlítás: hát hogy is mondjam, az már az alázás kategória volt, annyival jobb hangja volt a B5-nek.
A B5 az ST-nél sokkal jobb erősítőknél is sokkal jobb. Bár lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de például a 10W-os A-osztályú JLH ellen is bizonyított több rendszeren, több elkészült példány ellen. A "gainclon-nál" is egyértelműen jobb volt. Azzal idáig két összehasonlítás volt. Az ST akkor jó, ha egy nyúzni való erősítő kell közepes teljesítményre, olcsón. Ha zenét akarunk hallgatni, akkor már azt kell mondjam, nem elsőrangú választás. Persze dícséretes kis kapcsolás, meg minden, arra a célra, amire tervezték valóban az a legjobb (könnyen utánépíthető univerzális erősítő), de azért nem kell elszálni tőle, a hangminőség szempontjából nem rúg labdába egy igazi high-end erősítő mellett.
Ja és ha valaki szeretné kritizálni mondjuk a B7-et, ("B5 olcsósított változata"), de azt se tudja, hogy az mi, annak itt a kapcsolás és a teljes építési leírás a B5 és B7 végerősítőről:
Ja mégegyszer ne kérdezze senki, hogy a két végfok közül melyik a jobb. A B5 a jobb, de a B7 sokkal olcsóbb és egyszerűbben elkészíthető.
Szia!
Találtam "véletlen" itthon két darab műgyantába kiöntött 100VA-es 2 X 26V szekunder feszültségű toroid trafót. Gondoltam ezek pont jók lesznek a B5-höz. Kérdésem az, hogy ekkora táppal kb mekkora teljesítmény csikarható ki a végfokból ?...a helyzet az, hogy 10W JLH-t hallgatok itthon, és annak a teljesítménye is bőven elég számomra. Képet tudnál feltenni a végfokodról?..a hűtés mérete érdekel Tényleg nem akarsz egy cikket írni róla...? üdv.: Zoli
Udv hapro,
Nalam mar mukodik egy B5 ... azaz B5' (béöt vessző ), nezd meg ITT Azert B5' mert KD mester ajanlasa ellenere en TIP35/36 parossal epitettem meg az erositot Volt egy "elfekvoben" levo 100VA-es toroidom aminek 2x22V a nevleges szekunderfeszultsege. Ebbol kb. 2x29V-os tapfesz lett egyeniranyitva, pufferelve. Szoval gondoltam megepitem en is a B5-ot csokkentett tappal es igy termeszetesen csokkentett teljesitmennyel. Ehhez a teljesitmenyhez pedig tokeletesen passzolnak a TIP vegtranyok. KD mester szerint rosszabb a hangja a TIP vegtranyokkal, de nekem igy is meggyozo! 4ohmos muterhelesen kb. 40-45W-os teljesitmenyt mertem hatarolas elott. Azonban nekem 8ohmos hangfalaim vannak szoval a kiveheto teljesitmeny meg tovabb csokken ... ami egyelore nem is baj, mert a hangfalak viszonylag erzekenyek, igy a 10W-os JLH is siman meghajtja oket es boven tudok veluk a lakasban bombolo hangerot produkalni. Azonban keszul az igazi B5 is MJL vegtranyokkal, stb. stb. ugy ahogy azt KD mester megalmodta .... vagy legalabbis hasonlokepp Az alkatreszek mar megvannak, csak megfelelo hutoborda es doboz hianyzik ... aztan johet az epites.
Szép munka, még a léghuzalozás is a profizmust sugalja.
Nekem is megvan mindenem már hozzá, csak a trafó hiányzik.
Sziasztok!
Elhatároztam magam, megépítem az első erősítőmet. Egy tda 8560-asra gondoltam, mivel az jó ótókba (Köszi Szabi83!) DE!! most jön ám a bonyolultabb része. Legalábbis számomra. Sztereo erősítő lévén van egy jobb meg egy bal oldala ugye Nekem meg két hangszóróm. Eddig jó is lenne, de két különbözö (méretre, de mindakettő 4 ohm, 25W). Egyiket, a nagyobbat szeretném befogni mély hangszórónak, míg a másikat a kicsit magasabb hangok sugárzására. (ha háromutasat építenék ez olyan közép szinten lenne) Bss-en van egy hangváltó kapcsolás, ezt szeretném felhasználni.(kép szerint) Az lenne a kérdésem, felhasználhatom-e így, ebben a formában, vagy hozzá se kezdjek? Másik kérdés BSSen fent vana képlet is. Z-t tudom hogy a hangszóró impedenciája, de mi az az f-t ?? Milyen freki? Hány Hz körül legyen, hogy egy kellemes mély/magas hangzást kapjak? kössz elrőre is: Uli
A hangváltókat a végfok után szokták berakni. Ha elé akarod akkor azmár előfok, amivel szintén lehet mély és magasat vágni. Az f az a hangszóró alap rezonanciája(rezonancia frekvencia) ezt a hangszór adatlapjábol megnézheted.
Véleményem szerint ez nemtúl jó ötlet, hogy különböző hangszórókat kötsz rá. Én a helyedbe vennék az egyiknek egy másikat(így lesz egy pár) majd akár tda1562-vel meghalythatod a mélyet.
Szia!
VAn a kisebbik hangszóróból mégegy, de az az igazság, szeretnék egy komolyabb hangfalat, amiben van mély és magasabb hangszóró is. ezért gondoltam igy megoldani. amugy a hangszórók vééegülis egyformák nem? teljesítmény/ellenállás megegyezik. vagy ez nem igy van?
Szia!
Ez egy olyan dolog, amit nagy valószínűséggel csak kisérletezéssel fogsz tudni megállapítani, hogy neked azokra az adott hangszórókra milyen értékű ellenállás és kondi párosítása a legmegfelelőbb, meg aztán ott van a szubjektív tényező is (kinek mi tetszik). Tehát ha jól értem a dolgot, akkor passzív elemekkel szeretnél egy hangváltót építeni a végfokod elé. Magas vágásra egy ellenálláson keresztül megy a bemenő jeled, aztán azt letesteled egy kondival. Ez az első rendű váltó, ha meredekebbet szeretnél akkor ugyanezt megismétled, tehát két ellenállás sorban, és mindegyik ellenállás után egy egy kondi a testre. Ezek nagy mértékben gyengíteni fogják a bemenő jeledet ami megy a végfkokba, tehát jóval halkabban fog szólni mint azt tervezed. Azért mert ez egy passzív hangváltó passzív elemekből és nem végeznek semmiféle erősítést, csak gyengítést. Vagy nagyobb bemenő jel kell vagy egy előfokot is be kéne építened ennél a verziónál. A mély hangok vágása pontosan ugyanígy történik ahogy a magasé, csak ott az ellenállás és a kondi helyet cserél. Javaslom, hogy MKT kondikat használj kondenzátornak. Azok értékét meg döntsd el a füled alapján meghallgatás után. De egy kis közelítő érték: pl magas hang vágásra használhatsz kb.: R - 0,47-5kohm C - 0,2-10uF. De ez az egész attól függ neked mi jön majd be. Ezek csak olyan körülbelüli értékek. Egyszer építettem én is valami hasonlót és emlékezetből nyomom az adatokat. "amugy a hangszórók vééegülis egyformák nem? teljesítmény/ellenállás megegyezik. vagy ez nem igy van?" Ez mondjuk azért egy kicsit meredek így... Ilyen alapon a trabi meg a BMW is egyforma, mer van mindkettőnek 4 kereke meg üzemanyaggal mennek, és bele lehet ülni mindkettőbe. üdv.: Zoli
Egy hangszórónal legalább 30paramétere van ami alapján meghatározzuk a tudását és például milyen doboz kell neki.
Bár kocsikba nemigazán szoktak szélessávú hangfalakat rakni (mert azt csak a csomagtaróba lehet gondolom én ) hanem ajtóba a közepet és a magasat, hátra a mélynyomót. De végülis úgyis lehetne, de akkormeg nemsztereo és nemhallasz ki menden effektet. Szerintem ez nemtúl jó megoldás, de várj még meg valaki "nagyágyút" hogy mitmond
Sziasztok!
Van 4 darab A1265n és 4 C3182n tipusú tranzisztorom, meg csomó közepes és kisebb tranzisztor, meg egy 2x50V,2x12V trafóm nem kis amperrel. Szeretnék összedobni ezekböl valami nagyobb teljesítményű erősítőt, ezért szeretném kérni a segítségeteket, ki mit építene a helyemben?
Epithetsz a 4 par tranyoddal es a 2*50Vac-s trafoval egy kb. 200W-os erositot, azonban csak 8Ohm-os impedanciaju dobozzal lehet majd terhelni.
Ha megfelel a 200W/8Ohm akkor mehetunk tovabb. (Milyen celra [hifi/audiofil/pa/szub/hangszer], milyen "kornyezetbe", stb... kell a vegfok.) Udv., BUEK!
Megfelel a 200w/8Ohm Hifire gondoltam, itthon használnám amíg meg nem unnám, aztán valószínüleg továbbadnám mint mindent Van még 2 darab A1306B és 2 C3298 (ezek kissebbek az előző hsz-ben említetteknél) meg sok BD139,140 tranzisztorom is. Úgy szeretném építeni, hogy minél egyszerűbb legyen (kevesebb hibalehetőség). Nem vagyok túl igényes a hangminőség terén.
Ja és köszönöm a segítőkészségedet B.U.É.K neked is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |