Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Köszönöm, minden segítség (így a tied is) nagyon jól jön!
Bátorkodtam rákeresni az ebay-en a "fostex full range"-re csak kíváncsiságból, de az egy másik pénztárca... Gondolkodtam autóbaszerelhető verzión is de félek nagyon érzéketlenek. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Én amikor meghallottam egy kis 13cm-es Hertz autóhangszórót kíváncsiságból egy üzletben, a többihez képest hallhatóan hangosabb volt. (Jó, volt ott MNC meg Sal is, de sok neves gyártó drágább termékeit simán lealázta.) Természetesen a hangszórók impedanciája megegyezett és ugyanarról a fejegységről volt járatva azonos hangerőn.
Semmi elől nem zárkózom el, még könnyebb is lenne 1-1 többutas hangszórót beszerelni/elhelyezni mint külön mélyekkel-magasakkal-hangváltókkal bajlódni.
Hozzávetőleg mi lehet az ára ezeknek?
Pontosan nem tudom, olyan 16-20ezerFt körül van egy pár. Viszont találtam egy jónak ígérkező típust. 17centis, szélessávú, érzékenysége nagyon jó, viszont a mélytartomány nem olyan jó. Szerintem jól szólna ilyen kis teljesítménnyel is. Bővebben: Link
De miért akarsz csöveket akkuról járatni? Nem akarlak lebeszélni róla, de ha hordozhatót szeretnél szerintem nem fontos annyira a hangminőség, hogy csövekkel kéne felépíteni. Na meg persze zabálja az akksit és hatásfoka sem valami jó, mivel A osztályú. Ha csak a látvány miatt kell, akkor berakod a csöveket, ledekkel alulról megvilágítód vayg csak szimplán bekötöd a fűtését. Akkor szépen világít! A nagy "high-end" gyártók is előszeretettel alkalmazzák ezt a technikát!
Nem rossz, nem tudom csalnak-e picit az érzékenységnél. (Mondjuk 2,83V-on mérik, ami 8Ohm-on egy W, tehát 4Ohm-os hangszóró esetében már plusz 3dB! ) Bár lehet a Visaton esetében sem igaz!?
Neeeem, nem csinálunk ilyet
Csak annyi csövet amennyi muszály és azok dolgozzanak is... Az egész a kuriózum hatás miatt lesz, ha esetleg jó minőségű (amire azért törekszik az ember) az a ráadás!
Rendben, Te tudod! Az a Hertz hsz. nem tűnik rossznak. Vagy esetleg Shalafi féle szélessávúak jutottak eszembe még. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Hú ezek nagyon szépek és az áruk is kellemes.
Mondjuk a 17C558AN jó lenne szerintem, mélyre is megy és érzékeny is. És hitelesek az adatok is! A másik inkább mélyebbre megy, de annak sem rossz annyira az érzékenysége.
Kb. ugyanannyiba kerülnek, mert a Hertz-ből egy pár annyi, a szélessávúból meg egy darab.
Valóban, de a Monacornak meg kicsi az érzékenysége.
Olyan 86 dB körül van , de ez csak 10 centis. Amit az érzékenységéből veszít azt behozza mélytartományban.
Persze, de hordozható hangsugárzónál gondolom nem ez számít, no meg 0,4W-tal lesz hajtva.
Srácok, komolyan hálás vagyok hogy ennyit foglalkoztok az ügyemmel!
Figyelemmel kísérem és tanulok belőle, még ha nem is szólok hozzá.
Apropó hordozható...
Fizikai kialakítását tekintve jelenthet bármilyen előnyt ha egy hordozható (tehát ide rakom - oda rakom, de nyílván azért nem dobálom) szerkezetbe autóba szánt hangsugárzókat építünk? Gondolok itt a jobb rázásállóságra vagy kinn a szabadban süti a nap... ilyesmi. Ha van a kialakításában bármi változtatás az nyilván az érzékenység rovására mehet...
Én speciel abban a hitben voltam de szerintem andras99 is ,hogy nagyon rá akarsz gyúrni a minőségre. Pl a csövek miatt is.
A tv-s hangszórók mind szélessávúak, amúgy is az illik a csöves mellé. Kis zárt vagy TL habár az nem olyan pici.
Persze hogy minőségit, de a maga kategóriáján belűl...
Pici kb. 40x30x10 (bár robosztus) ládába beletenni hangszórókat max. 25-30.000 Ft-ig erősen behatárolja a minőséget. Amúgy meg ezek telepes csövek és nem a méregdrága hi-end cuccokban fellelhető elektroncsövek. Ezektől nem szabad ugyan azt elvárni (állítólag). Nyitott vagyok mindenféle hangsugárzóra akár valamekkora méretnövelés árán is, de akkor az legyen üzembiztos és találjak belőle két egyformát
Lassan már mindenki úgy gondolja, (a retrohájp miatt) hogyha elektroncső van valamiben, akkor az már a tökéletesség netovábbja. Pedig az semmi minőségi garanciát nem jelent. Lehet az trutyiszkusz maximusz az istenített csővel is. Hordozhatóság szempontjából meg hátrány. Kuriózum, érdekes megoldásként O.K.
"Kuriózum, érdekesség" ez volna a fő szempont a többi meg majd adja magát,
Köszönöm a védőbeszédet
Sziasztok!
Van egy komoly kérdésem hozzátok! Abból kifolyólag, hogy Unokaöcsém kapott egy szép fekete pianínót, nagyon megtetszett a zongoralakk bevonat. Arra gondoltam, hogy a TL dobozaimat bevonatnám ilyen zongoralakk bevonattal. A dobozok 120cm magasak, kb. 30cm szélesek, és 35,5cm mélyek. Az anyag amiből készült az bükk furnérozott lécbetétes bútorlap. A lécek benne fenyőből vannak. Ez lényeges, hogy puha fából van a belseje a bútorlapnak, és nem forgácslap. A kérdésem az volna, hogy ha bevonatom Zongoralakkal a dobozt, akkor megváltozik ill. meg fog-e változni a hangja a hangsugárzóknak, és hogy hol csinálnak ilyet, ill. tudtok-e embert aki elkészítené nekem a bevonatot profi módon, mintha egy zongoráról lenne szó.
Nem kapható olyan, hogy "zongoralakk"!
Azt a hatást amit Te annak gondolsz, azt a festési rétegek utolsó fázisának fényezésével érik el. Igen, van aki profin elkészíti neked, de mélyen zsebbenyúlós lesz. Ez nem a pár ezer forintos kategória, inkább az 50 felé tendál. Magad azért nem tudod elkészíteni, mert hiányzik hozzá az anyagismereted, a gyakorlatod, technikai eszközeid, ami egy fényezőnél adott. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Szia Szami!
Persze ezt tudom, hogy nincs olyan, hogy zongoralakk, hanem, hogy ezt egy komplikált fényezési eljárással kell felvinni a fára. Komoly előkészületeket igényel, ki kell glettelni minden kis göcsörtöt, 50x megcsiszolni hogy tükörsima legyen a felület, aztán festik feketére, lakkozzák, majd fényezik. Ez eddig tiszta. Persze, hogy nem tudom magam megcsinálni, mert max. csak fújós festéket tudok venni az OBI-ban. Ehhez komoly cucc kell. Ezért is kérdeztem, hogy esetleg tud-e valaki ajánlani egy embert aki tud ilyet csinálni. Hát ha 50 lepedő körül van a dolog, akkor erősen meggondolandó, de azért még alszom rá néhányat. Az nem világos nekem, hogy ez a kemény felület, amit ez a felületkezelés ad, az megváltoztatja-e a doboz hangját? Gondolok itt arra, hogyha pl. MDF-ből készül egy doboz, az az anyag sokkal magasabb frekvencián rezonál, és a magasakat emeli ki, ami torzítja a hangképet. Ha meg puha fából készül akkor ez a dobozrezonancia (a doboz saját hangja) lejjebb tolódik, és kevésbé zavaró, vagy (szinte) nincs is. Tehát a doboz anyaga is okoz ilyet. Mondjuk az én dobozom lécbetétesből készült ami puha fa, és ez szépen furnérozva is van, tehát sok baj nem lenne a felülettel. Csak ha erre kerül egy kemény réteg, (epoxy lakk?) akkor fog-e úgy csilingelni mint egy MDF-ből készült doboz. Mert ha igen, akkor inkább meghagyom másnak a zongoralakkot. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
Úgy gondolom, hogy a lakkozásnak nincs negatív hatása, hiszen "sokk" millás dobozok készülnek ezzel az eljárással. Ott pedig már elég kompromisszummentes szintet kell megütni a vájt fülű vastagtálcáséknál.
Sziasztok! Egy kis tanácsra lenne szükségem!
Adott egy 60x33x35 cm-es üres láda,valamint egy SPA 2030 és egy SRP 2030 hangszóró! Nos az lenne a kérdésem hogy ha beleteszem a 2 hangszórót a ládába akkor el kell őket különítenem? Reflexnyílást is szeretnék csinálni rajta.. A válaszokat előre is köszönöm!
Olvastad a topic címét?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |