Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 328
(#) erbe válasza Directors hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

MCP73833
Elemek, akkuk, töltők
Az oldalon többszáz között válogathatsz 130-220.-Ft között.
Egy ilyen "lábas" SMD beforrasztása nem túl nehéz.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) Directors válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Az lesz most már. Azért köszönöm és neked is erbe.
(#) Midis64 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Köszönöm a segitséget !
(#) noi hozzászólása Feb 19, 2014 /

Sziasztok!
Nem teljesen ide vág, amivel kapcsolatban érdeklődöm, de jobb helyet pár perc alatt sajnos nem találtam.
Szóval szeretnék építeni a Li-ion akku töltőimbe egy buzzert, ami jelzi a töltés végét.
MCP7383x és TP4056 IC-ket használok, melyeken a vég-jelzés tisztán kijön, pl. LED-et "gyújtva".
Erre a kimenetre szeretnék kötni egy olyan megoldást, hogy háromszor kb. fél másodpercig meghajt egy buzzert, fél másodperces szünetekkel, majd elhallgat. Igen, ha teli akkut rakok rá, akkor is fog zizegni, de ez nem baj.
Lehetőleg az elhallgatás után ne fogyasszon sokat (álló autóban is használom, estére). Az idők nem kell hogy pontosak legyenek.
Sima piezo is szóba jöhetne, mert akkor tudnám elég laposan szerelni. Ha úgy bonyolult, akkor aktív buzzer.
Minél kevesebb alkatrésszel, minél olcsóbban
Valami kondenzátoros megoldás esetleg?
Ja, és a töltők USB-ről, tehát 5V-ról mennek.
Valami ilyesmi lehetne, bár erre mágnesest ír.
Előre is nagyon köszönöm! -- Üdv, Norbert
(#) Szammer hozzászólása Feb 20, 2014 /

Sziasztok!
Múltkor feltettem egy kérdést LG Li-Ion akksival kapcsolatban. Most előszedtem megint és kirajzoltam az akksiban lévő nyákot. Vélhetőleg ez tényleg nem töltő áramkör.
Ami a kérdés: Nem értem, hogy a 9926A (Dual N-Channel 2.5V Specified PowerTrenchÒ MOSFET) drain lábai miért nincsenek sehova kötve?
A rajz tuti, lekopasztottam a nyákot. Az 1XXR valamit továbbra sem találtam meg.
Üdv:
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) gerenk válasza Szammer hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Biztos hogy a drain lábak áramkörben vannak, vigyázz sok NYÁK megtévesztő, lehet 2-3-4....
....16 rétegű is lehet. / lásd. PC alaplap/
És az 1XXR adatlapjaitt
(#) Szammer válasza gerenk hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szia!
Hát én is ezt gondolom, de kicsengettem az összes alkatrészhez képest, meg mint írtam lecsupasztottam a nyákot és semmi.
Nem vagyok nyeretlen kezdő, de ezt nem értem.
Az adatlapot köszi.
Üdv:
Zsolt
(#) Kovidivi válasza Szammer hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Könnyen lehet, hogy ami adatlapot találtál, az nem is az IC-hez tartozik. Sokszor előfordult már, hogy azonos kódra teljesen más adatlapot találtam. Ha tényleg csak saját magához csatlakozik, akkor nekem csak ez jut eszembe.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Ja és átvilágítva a nyákot, tuti kétoldalas.
(#) Szammer válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Hát nem tudom. Azt hiszem felejtős, hogy ezt az áramkört használni tudjam. Azért a "kopasz" akksikat már használtam saját töltővel és ok.
Az adatlapot félig-meddig átbogarászva,nem lettem okosabb.
(#) proli007 válasza noi hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Hello! Ha ez megfelel.. üdv!

BEEP-3.sch

(#) Szammer hozzászólása Feb 20, 2014 /

Sziasztok!
Úgy tűnik megoldódott a probléma.
Ez egy impulzus üzemű gyorstöltő áramkör, pulzálva 1,6A-el indít, folyamatosan szabályozva a töltőáramot. Kb. fél óra múlva ez már csak 530mA.
Az akksifesz (még nincs kész), közelíti a 4, 2V-ot (most 4,18).
Mellékelve a bekötés.
Ja és azért még az áramkör működését nem értem.
Üdv:
Zsolt
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szia!
Eagle nem akarja megenni. Felrakod kérlek képként? Köszönöm!
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Bocs, a rossz file névvel raktam fel.
(#) bakaruha hozzászólása Feb 25, 2014 /

Sziasztok lehet hogy rossz helyre írok előre is elnézést ha igen. Egy ilyen aksitöltőt kapcsolási rajzára volna szükségem.Ebben kérném a segítségeket Üdv.Bővebben: Link
(#) proli007 válasza bakaruha hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Hello! A kapcsolási rajzzal nem sokra mennél, mert szemmel láthatóan mikrokontroller van benne, ahhoz pedig a programra (és programozóra) is szükség lenne. (Egyébként ez nem Li-ion aksi, hanem zselés.) üdv!
(#) bakaruha válasza proli007 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Szia és ehhez hasonló kapcsolást hol találok amihez minden forráskód adott. Üdv
(#) proli007 válasza bakaruha hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Tőlem ezt hiába kérdezed. Én csak felvilágosítottalak..
(#) laszlokunstar válasza bakaruha hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Nem lenne célszerű először talán a video feltötlőjét megkérdezned? Látom több hasonló projektje is van.
(#) gerenk válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Ha figyelmes voltál akkor láttad hogy megtette !
(#) Prome hozzászólása Márc 3, 2014 /

Sziasztok.
A Li-Po akkuk nagyon kényesek a túlmerülésre. Tönkremennek emiatt.
Az lenne a kérdésem, tudtok e valami egyszerű kapcsolást ami amikor a meghatározott feszültség alá megy a LiPo akkor lekapcsol? - Bont az áramkör. Asszem 3.3 Voltnál kellene lekapcsolnia az egy cellás 3.7 Voltos Lipo akkunak.
Köszi
(#) nedudgi válasza Prome hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Milyen az az "asszem 3.3V"? Lítium akkumulátorokat addig szabad kisütni, amennyi rá van írva. Ha nincs ráírva, akkor is el lehet menni 3,0V-ig.
Azt is áruld el, mekkora áramfelvételre számítsz!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Prome válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Többféle áramkör lesz.
1/3 Ampert tervezek maximumra.
A konkrét értéket nem ismerem de én 3.3 Voltról hallottam, ezért irtam az asszemet..
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014

De mi a szösz az az "asszem"?

Nagyon ritka az a LiPo akku, amelyikben nincs védelmi elektronika. Ilyeneket készen is lehet venni, anyagáron. Ha sajátkezűleg akarsz csinálni, akkor itt nézz körül. Bővebben: Link
(#) noi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Kedves Gábor!
Nagyon szépen köszönöm a rajzot!
Bocsánat hogy csak most írok, csak nem értesített a fórum új hozzászólásról, mert lehet rosszul állítottam be.
Van egy kis rajzocska a rajzban a be és kimenet viszonyáról. Ezen a kimeneten a kezdeti 3 magas szint után további 2x2 magas van. Ez azt jelenti, hogy 3+2+2 beep lesz? Vagy végtelen (a dupla beep-ek ismétlődnek míg van betáp)?
A cél az, hogy ha végez a töltés, akkor csak a 3 beep legyen, aztán csend a végtelenig Lehet nem egyértelműen írtam, bocsánat.
Persze hamarosan megveszem az alkatrészeket, és kipróbálom.
-- Üdv, Noi
(#) proli007 válasza noi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Hello! Nem! Csak próbáltam egy Móricka rajzon ábrázolni a működést. Háromszor fog megszólalni, melyből az első kicsit hosszabb lesz. Ez három "impulzus csoportot" akart ábrázolni, lévén hogy magát a hangot (hangfrekvenciát) is kelti az áramkör. (Tehát nem kell bele önrezgő piezo.) Csak annak a hámon megszólalási időhöz képest sokkal sűrűbbnek kellett volna lenni, de azt arányosan lerajzolni nem lehet. Szóval három beep, aztán csend. üdv!
(Nem tudom az előző rajzból hogy lett sch ez sima png volt..)
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
(#) noi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Kedves Gábor! Értem Szuper! Köszönöm a magyarázatot! -- Üdv, Noi
(#) noi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Hello! Ez a 47 milli Henry értékű tekercs lehet kifog rajtam. Csak a Conrad-ban találtam egyelőre, rendelésre, elég drágán (195Ft). Lomex-ban 22 mH a legnagyobb. Itt 33mH a legnagyobb, az is 108 Ft. Holott egy komplett aktív buzzer 35 Ft az ebay-en, csak az magas beépítésű . Van esetleg valami jó ötlet? -- Üdv, Noi
(#) proli007 válasza noi hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

Hello!
- Megfelelő lesz a 33mH is.
- "Van esetleg valami jó ötlet?" Pld. tudok küldeni 135Ft-ot. ha ez a gond..
üdv!
Következő: »»   70 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem