Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NUMITRON 6 csöves óra
 
Témaindító: nox72, idő: Jan 12, 2014
Lapozás: OK   4 / 8
(#) gyimesi.sandor hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretném gyarapítani a sikeres után-építők táborát. Íme két kép az általam épített Numitron óráról. Érdekessége, hogy a kezelő gombokat külön panelra szereltem. Kapott az óra egy led-fényerő szabályzást, a két mini izzó is kapott fényerő szabályozást, minimumnál gyakorlatilag ki is van kapcsolva. Ugyanakkor ez a két kis izzó is külön kis panelra került, próbáltam a magasságukkal variálni. Ez talán nem volt a legjobb ötlet. És a csipogó is kapott hangerő szabályozást, bár itt egy kicsit változik a hangszín minimum és maximum között. Még egy-két apróságot kell finomítani, s jöhet a dobozolás. A kezelő panel előlapja már félig készen is van.
(#) nox72 válasza nemerei hozzászólására (») Feb 24, 2014 / 1
 
Szia! Küldöm az előző verziót. Fog működni az is. Megjelenítésben nincs különbség az előző és az új között. Azért kellett megváltoztatni mert fórumban jelezte 2 utánépítő, hogy gond van. Kiderült, hogy pár 7442 eltér a régebbi modellektől és ebben az estben ki kellett cseréni az IC-t. Az újnál ez már nem fordulhat elő. Nálam mind a kettő működik hibátlanul.
Küldöm a régebbi verziót is. Amihez kedved van azt használod. Küldöm még az új alkatrész listáját is.
(#) nik válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Szia!
Jó lett a tiéd is. Látom kicsikét áttervezted az elrendezést itt-ott, nem sajnáltad a csatlakozókat az biztos. Kíváncsian várom a dobozolt végeredményt.
(#) nox72 válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Szia! Jók a módosítások. Az óra az csak egy alap. Mindenki a saját igénye szerint módosítja, szabja személyre. Ez a jó benne. Jó pár sort venne igénybe, ha csak fejlesztési ötleteket írnánk le.
(#) nemerei hozzászólása Feb 25, 2014 /
 
Még annyi hogy ezek az ic-k jók lesznek? sn74ls47n, sn74ls42n, sn74ls74an, PCF8583+a pic
és a v7 verzióban sn7445 van a régiben asszem sn74ls42 volt. Még mi kellene a v7 verzióba?

köszi.
(#) gyimesi.sandor válasza nik hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Szia!
Igen, kicsit belenyúltam a panelrendezésbe. Most, hogy a dobozon variálok, már látom, hogy a csatlakozók számát csökkentenem kell a kijelző panelon. Nekem csak a csövek fognak látszani, zárt lesz a doboz. De hát ez egy játék, átvariálom
A Te dobozod hogy áll? Nem gondoltál esetleg arra, hogy lakkozás előtt pácold? Esetleg cseresznye színre?
(#) gyimesi.sandor válasza nox72 hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Szia!
Köszi, de nekem kell megköszönnöm a tervet amit közzétettél.
Csak így van módom saját igényem szerint módosítani bármit is. Ha kicsit is értenék a pic programozáshoz, akkor azt is átalakítanám, mert nyilván vannak olyan funkciók amiket nem használok, s lenne olyan amit beleírnék, ami nekem tetszene.
(#) nox72 válasza nemerei hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Jók, persze. Ha az újat csinálod akkor 7442 nem kell, mint láthatod, hanem helyette 7445. Jó utánépítést!
A cikk újra fent van. Remélem nem hiányzik belőle semmi.
(#) nik válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Szia!
Sötét színű lakkal kenem majd le az alsó és felső lapot, van még egy kevés itthon, asszem sötét dió. A sarkok és a fémrács kerete pedig színtelen lakkal lesz kezelve, abból is akad még, hacsak be nem száradt már. Az elülső oldallapot még el akarom látni pici, díszes zsanérokkal, hogy egyszerűen lehajtható legyen, jól jön majd az elemcserénél. Ez a terv...egyenlőre.
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Majd tegyél fel képet, ha elkészült. Érdekel.
(#) nik válasza nox72 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Egyenlőre nem tudtam szerezni semmiféle pici zsanért, még a legkisebb is nagy lenne ide, azok közül, amiket néztem. Sebaj, változtatok a koncepción. Kapni fog az előlap néhány réz díszítőelemet így is, már össze is gyűjtögettem őket, csak idő kell "összehegeszteni" a darabokat, de ilyen szép napos időben inkább a bringámat nyúzom most.

elolap.jpg
    
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Érdekes kialakítás. Remélem küldesz képeket az elkészült darabról. Kíváncsi vagyok milyen lesz a ráakasztott óra kerekektől.
(#) gyimesi.sandor hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok! Végre eljutottam odáig, hogy az óra stabilan működik. Minden apróságot orvosoltam. Nox72 tanácsára kicseréltem a 2db gyanús BC327-es tranzisztort. Így megszűnt a 4-es 5-ös csőben jelentkező izzószálak derengése. Ledobtam a panelről az utólag feleslegesnek ítélt csatlakozókat. Az izzókhoz tervezett külön kis panelt is megszüntettem. Most már teljes vállszélességgel a dobozolással foglalkozhatok. Olyat terveztem, hogy előbb muszáj volt lemodelleznem papírból. Tettem fel pár képet erről a modellről. Eredetileg plexiből szerettem volna kivágatni, de olyan árat mondtak, hogy abból három órát is meg lehetne építeni. Marad tehát a fa, pontosabban a rétegelt lemez, sötétre pácolva, vagy esetleg fekete magasfényű zománccal festve. Szerintem külön jó lett ahogy a csövek hátterében visszatükröződik a kék LED fénye. Lesz mit fűrészelnem
(#) gyimesi.sandor válasza nik hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia Nick! Biztos, hogy letettél a zsanérról? Merrefelé laksz? Holnap majd teszek fel képet arról a zsanérról amire ráakadtam ma mütyürjeim között.
(#) yulo5310 válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Hali! Már most jól néz ki,hát még a végleges fa tokkal. Gratula!
(#) gyimesi.sandor válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia! Köszi. Tudod, két napig küldtem halálba a karton dobozokat, mire elértem azt a formát amit elképzeltem.
(#) yulo5310 válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ez így lesz tökéletes,letisztult,és egyátalán nem giccses!
(#) gyimesi.sandor válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Főleg úgy, hogy az eredeti ötlet sajnos nem tőlem származik. Nox72 kolléga is betette ezt a képet a cikkébe a dobozolási ötletei közé, ami amúgy már régen a telóm háttérképe is. Kicsi a világ.
(#) yulo5310 válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Azannya!! Ez se semmi!
(#) nox72 válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Nagyon durva lett!!!! Csak gratulálni tudok! Látszik benne a munka.
A csövön itt is megfigyelhető, hogy a szegmensek majdnem az üveg széléig kiérnek, a nixie-vel ellentétben.
(#) nik válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Szia!

Nem semmi türelmed van az ilyen munkákhoz, gratula! Ha elkészül fából is nagyon durván irigy leszek az biztos Amúgy nekem is bejönnek ezek a "lamina" dobozolási technikák. Csak kissé nehéz kiviteleznem itt a panelban egy szál minidrill+forrasztópáka+kommersz svájcibicska kombóval, nagyjából ennyi a szerszámkészletem. Még az alkatrészlábakat is egy ócska körömollóval szoktam levagdalni.
Mindenképp fel akarom használni azokat a fogaskerekeket (kár, hogy nincs több). Amolyan enyhe steampunk-os kinézetre törekszem az előlappal. A zsanérok nem is annyira fontosak már, azért köszi a felajánlást. További jó munkát!
(#) yulo5310 válasza nik hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Hali! Akkor még nem láttál egy igazi (konyhaműhelyt),majd teszek fel képeket. Én egy tégla panel konyháját alakítottam át. 2 eszterga,1 oszlopos marógép,1 oszlopos fúró,2 szerszámköszörű,na meg az elektromos készülékek garmada! Most,hogy így egyben látom az órákat én is csinálok egyet ami nem lesz könnyű lévén egyre romló látásomnak(látóideg elhalás),most is csak úgy tudok dolgozni,hogy 3 halogén refi adja a főfényt és számtalan géplámpa. Sajnos a led-fénynél semmit nem látok úgy hogy van villanyszámla rendesen! Deegy ilyen óa kellha belevakulok akkor is.
(#) gyimesi.sandor válasza nik hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Szia! Ha nem, hát nem. Akkor nem kapsz fényképet a zsanérról.
De ha már szóba hoztad a steampunkot, akkor itt egy kép. Kicsit ugyan giccses lett, meg túl zsúfolt, de poén.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014

steampunk.jpg
    
(#) gyimesi.sandor válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
A félreértések elkerülése végett, nem én vagyok a képen, s nem is az én művem ez a valami!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) nik válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Vannak jó mókák steampunk moddingokból pedig, némelyik egész pofás Link
(#) gyimesi.sandor válasza nik hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Hát igen, erről a témáról is lehetne bőven beszélni. De térjünk vissza az eredeti témához. Van itt egy két apróság, amit az óra építése közben tapasztaltam, s érdemesnek találtam arra, hogy megosszam. Kicsit belenyúltam a panel elrendezésébe, s utólag nem minden ötlet tűnt jónak.
Először is én a ledeket a csövek alá ültettem. Bár próbáltam gondosan kiválogatni az egyforma fényű ledeket, mégis az az érzésem, hogy az első cső alatti led halványabb mint a többi. Én már nem tudom cserélni. Ha az eredeti megoldást választom, akkor nem gond a csere.
Másodszor, ha van lehetőségetek a numitron csövek vásárlásakor válogatni, akkor érdemes teljesen egyformákat keresni. Nekem 3 különböző évjárat jutott, és sajnos apró eltérések vannak az évjáratok között. Például a 3. csőben az egyik függőleges izzószál befelé dől, a 4. csőben az egész szám lejjebb van mint a többiben. A 2. cső hátulja fehér "festékkel" van bekenve, bár ennek nincs jelentősége, hiszen nem a hátulját nézzük normál esetben.
Harmadszor, fentebb említettem, hogy a tranzisztorok is megtréfáltak. Nem vagyok nagy szakértő, de talán ki lehetett volna mérni beforrasztás előtt, hogy melyik a jó, s melyik nem. szerencsére nem volt túl bonyolult a csere sem.
És még egy dolog, bár ez csak egy ötlet. Ha van lehetőségetek, akkor próbáljátok ki a CNC mart panelt. Van itt egy srác aki megcsinálja. Pazar dolog, és nem is drága.
Remélem tudtam valamit segíteni.
(#) nik válasza gyimesi.sandor hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Hát...igen, ezek a numitron csövek már csak ilyenek. Különböző gyártmányok igencsak eltérőek lehetnek esztétikai szempontból. A kezeim között is megfordul már pár darab és igencsak válogatni kellett őket. Még a szegmensek egymástól való távolsága is változhat, a szálak sokszor ferdén futnak, túlfut ez egyik a másikon...stb. Nekem a "legcsúnyább" került a másodperc egyesnek, így állandóan változik és nem annyira feltűnő a pontatlansága. Nox panelterve szerintem egész jó úgy, ahogy van. Még a csavarok is kényelmesen elférnek, nem ütköznek alkatrészekbe, nem lógnak le a panelről.
(#) nox72 válasza nik hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
A numitron tényleg ilyen. Ezt megerősítem. A szegmensek kissé változhatnak. Érdekes a megoldás, mert ahogyan felfűt a szál, úgy is változik a hossz. Az orosz numitronokat nem tudom kézzel vagy géppel rakták össze. Valószínűleg géppel, de szórás miatt lehet kézzel is.

Az, hogy fehér pár csőnek a hátlapja azért van, mert változtatták a gyártás technológiáját. Régen ragasztották a szegmenseket, ezért fehér. Később szegecselték, ami már pontosabb volt.
Talán még egy érdekesség. Van olyan IV-9 amin középen van két pont, de nincs szegecs vagy izzó szál. Ezek a hátlapok az IV-10-hez is jók. Ott volt szükség a középső + kiképzése miatt a szegecs helyekre.
Minden numitron egyedi!
(#) gyimesi.sandor válasza nik hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Mivel életemben először került a kezembe numitron cső, engem meglepett a különbözőség, főleg, mert ez csak bekapcsolás után derült ki számomra. Én továbbra is azt mondom, érdemes válogatni, aztán persze mindenki úgy csinálja, ahogy jobban tetszik.
Nox72 panelterve úgy jó ahogy van. Egyszerűen csak szeretek panelt rajzolni, így kicsit magaménak érzem. A vicsys féle plazmacsöves kivezérlés mérőm panelját is átrajzoltam. Mondjuk azt azért, mert az enyém 4 csöves lett.

Ma végre megvettem a dobozhoz kinézett faanyagot. Kemény 500.- forintomba került.
Még egy kicsit finomítok a hétvégén a szabásmintán, s a jövő héten nekiállok a fűrészelni.
(#) nemerei válasza nox72 hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Szia
Nagyából kész az órám, pár hibát azonban észrevettem. Néha az első cső alsó szegmense nem világít, mind ahogy a képen van, aztán a sw3 nyomógomb megnyomása után néha felvillannak a ledek és egyből el is alszanak. És a két középső izzók nagyon halványan világítanak. Az izzókon kb 1.3V van az előtét ellenállásukon pedig kb 2.2 V esik.
Szerintem a gondjaim az átvezetéseknél vannak, mert azok csak ideíglenesek és tekercsrézből vannak úgy kellet lekaparnom a lakkot róla. És a P1 poti az mire való? 12V 0.83A táppal használom. A másik képen már megy a szegmens.
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem