Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   129 / 272
(#) sany hozzászólása Márc 6, 2014 /

Sziasztok!
Sikerült szert tennem egy Silver Star 1A -as beültetett panelre. A problémám vele, hogy a tápfeszültség ráadása után illetve a hangszóró csatlakoztatása után a kapcsolási rajzon látható R18 -as pozíciójú ellenállás és a T4-es tranzisztor is eléggé melegszik. A tranzisztort már kicseréltem azt hittem az okozta a hibát, de a hiba így is fenn áll. A potméter bekötését és a fülhallgató csatlakozó bekötését már többször ellenőriztem. A tápfeszültséget lemérve a a C2 -es kondenzátoron 12,15 V -ot mérek, a C3 kondenzátoron pedig 8,60 V-ot.
Mi lehet a hiba oka?
(#) yaessu válasza deexteer hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Az ami éles az TT be használták vagy PP géppisztolyban az már tutti hogy nem működik mert a gyutacsban vegyi folyamat hatására tönkre megy a puskapor még működhet de kalóriája már nem nagy a másik az éles repesz gránát avval vigyázz mert az még működhet
(#) B.Panther válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Azt had kérdezzem, sikerült behangolni, ellenben úgy hogy nem nyúlok hozzá, elmászik
ahogy merül az elem, úgy megintcsak elmászik... szinte lehetetlen működésre bírni :/
szerinted ha rakok bele egy stabIC-ét, az megoldja a problémát?. esetleg 5V-on működhet?
még egy kérdés. Volt egy alkalom, ogy elkezdet... gerjedni (nade nem a szokásos módon, hanem szerintem oda vissza tüskéket ültetett saját magára, mint egy tesla tekercs) 20 centiről is rábólintott egy 9 voltos elemre, ez a jelenség mi olt (alapjáraton ... "kattogott cirka 4-5/sec, és begerjedt ha vm-t közelítettem, de mondom, elég messziről érzékelt... körbe, és nem csak vonalirányban)
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) vandorbot válasza sany hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Nem lehet, hogy fordítva forrasztottad be a tranzisztort ?
(#) Yowie válasza B.Panther hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Nem tudom, mitől gerjed. Meglehet csinálni stab ic vel is, akkor szerintem valami low drop típussal érdemes.

Ha egyszer belövöd a neked jó érzékenységet, (érdemes elsőre egy műanyag csőben csak gyertyaviasszal rögzíteni, ha tuti, kiönteni kétkomponensű ragasztóval) fogod látni, érdemes e alakítgatni.
Ezeket jellemzően minden bekapcsoláskor finomhangolni kell, rutinnal csak egy mozdulat. Én évek óta használom, persze biztos van jobb, de annyira bevált, hogy sajnálom az időt piszkálni. Mai napig egy gyógyszeresdobozban lakik ragasztószalaggal rögzítve és csak az szokott gondot okozni, hogy a kapcsolóba belemegy a nedves föld...
(#) Yowie válasza yaessu hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Igen, valószínűleg az MD elmarad a TGSL-től, bár nem hiszem, hogy ennyivel. Sajnos minden alkalommal visszatérünk oda, hogy keresőt szkóp nélkül nem lehet beállítani. EGYIKET SEM

Rém egyszerű az ok. Mindent jól csinálsz (tegyük fel, hibátlan minden), a fej fázistolása változó az építés, beállítástól függően. A GEB és DISK csatorna fázistolása 90 és 180 alapvetően (majd ezeket lehet kisebb nagyobb mértékben szabályozni. Azonban a ezt be kell állítanod, hiszen a fej fázistolása változhat. És ez nem fog menni multiméterrel. Ha Disc nélkül fémeket nem érzékel, akkor nyilván nem jó az alap fázishelyzet.

Egyébként megvan az MD építési leírása?
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Minden gépnek van egy földhöz állítási procedúrája. Ezt a legtöbben nem csinálják meg valami érthetetlen okból és így nem jön ki a gép max teljesítménye. Próbálj meg rákeresni, a golden sabrenál mit is javasoltak eredetileg. Szerintem keress egy eredeti manualt hozzá. Persze igazán csak akkor lesz jó, ha a fázistolások pontosan be vannak állítva a gépeden. Egyébként valami harcmezőn mászkálsz? Ha valami nagy és kerek, akkor ott nem biztos hogy lábosfedő
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Beletettem a másik fettet de rosszabb lett vissza raktam a 201 avval működik vannak olyan pontok ahol működik minden ahogy kell de nem teljesen 100% veszek bele 107 és leárnyékolom a tekercseket és kiöntöm nullázva -szerintem addig nem érdemes tovább vackolni vele mert elmozdúl azt borul minden beállítás amúgy egy rádió feritjét ami átmérőre 9 mm 8 cm hosszú azt kb méterről érzékeli ugy hogy hossz irányba a 9mm felével
a diszkel ki tudom szűrni --na szerintem ha kész a fej utána érdemes bizdergálni

És ha esetleg néznél a hangkártyás szkóp progit csak hogy legalább tudd, hol mi történik? A leírásában vannak szkóp ábrák is... csak lehetőség persze

Van Hangfrekvenciás hullámgenerátorom négyszög szinusz háromszög 1 hz---1 Mhz ig leosztható kimenettel 100 voltra ---oszciloszkopal vagyok meglőve mert van 2 de mindegyik egy csatornás ---nézegettem az ábrákat már a 101-leírásban még a mérőpontok is jelölve vannak --a fejet elkészítem mert mozdul azt egyből áll el a 0 pont --a tekercseket jól kötöttem be kezdet vég adónál vevőnél --de próbáltam forgatni a d idomokat mindig másként funkcionált lehet az sem jól van a tekercselésnél is mindegyiket balról jobbra tekertem az jó úgy ?
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

próbáld meg azért, hogy lekötöd a fejhallgató aljzatot. Hangszóród 8 ohm? Bár kell is melegednie valamennyire.

Ja, bocs, azt hittem neked nincs szkópod.

Mindegy merre tekered, hiszen úgy fordítod, ahogy akarod, meg a bekötést is tudod forgatni.

Elővettem az évkönyvet, nagyon jó a leírás benne, bár meg kell lelni a szerző logikáját Ő azt mondja, nagy érzékenységű fejjel (mi a fenét jelent ez?) 14cm ről ad határozott jelet egy 1Ft-ra. Valamit biztos lehet tuningolni rajta, de 20 meg 30cm ebből nem hiszem, hogy lesz. A fejet véglegesre kell építened, leárnyékolnod, addig nem mérvadó a dolog. Lehet hogy elrontod, ritkán lesz jó az első.

Ez tetszik a nagy érzékenységű fej , 14 cm 1 ft az MD-1023-G25-kínai gépem 21-cm ad határozott jelet régi kicsi egy ft ra erős diszkel is 16 cm régi 20 ra 24 cm diszk 21 cm új 20 -25 cm diszk 23 cm ezek levegő tesztek és határozott jel ---gondolom a tgsl alapból többet tud -meg nem zavarják a repülők hajók úgy mind ezt az MD mert ez 6,7 khz működik

Mit tudok elrontani rajta amire nagyon figyeljek ?
(#) Neuzer hozzászólása Márc 6, 2014 /

Sziasztok!
Elkezdtem csinálni a TGSL-t lenne egy két kérdésem.Hány poti van benne és milyen?(az r22 lenne az)
Mi a Tr4 J107 és a TR5 J107 és a J3?
12v-al működik ugy-e?
Elöre is köszi a segítséget!
(#) yaessu válasza Neuzer hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Három poti van benne 2 db 100 k ohm 1 db 10k ohm ezek külső potik de ha akarod a földkiegyet a panelba is teheted de szerintem jobb kint tr tranzisztor mosfett 12 voltról működik
(#) Neuzer válasza yaessu hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Milyen tranyók ezek?Mi az a mosfett?
Sima potik kellenek bele semi extra incs bennük?Bekapcs gombot kell neki rakni?
(#) Pitti hozzászólása Márc 6, 2014 /

Yowie!

Nekilátok egy másik IDX panelnek, mert a változtatásokat csak gányolással tudnám kivitelezni. Tervek között van az, hogy negatív földelésre állok át. Most a tekercs árnyékolása is a pozitívon van. Erről mit gondolsz? Csak célszerűbb lenne a másik potenciált használni, nem?
(#) yaessu válasza Neuzer hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Olyan mint egy tranzisztor eben is van n csatornás és p csatornás a lábkiosztása nem emiter bázis kollektor hanem D.G S Drain Gatte Source ----sima potik kellenek bele de ha van bontott rádiód régebbi akkor abban általában a kapcsolós poti van én azt tettem bele így egy kapcsolóval kevesebb kellet szenzitív meg ki be
(#) B.Panther válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Szia.
Köszi az összes helpet.
Nem jöttem rá, hogy mitől gerjedt úgy be :/ passz ... de azért jó lenne tudni, mert akkor... valami iszonyat érzékenységet produkált!
Tekertem egy új párt, és lám, müxik. Ahogy mondtad, hangolni kell
Már csak azt kell kitalálnom, hogy teszem vízhatlanná... bár lehet arra majd egy másik típust keresek.
Nem tökéletes se a hangolás se a kivitelezés
nem egy garrett pro-pointer, de egyenlőre megteszi XD jah, és hogy ne essen messze az alma a fájától.. bár a doboz nem egy gyógyszeres, de a tekercset és a magot tartalmazó nyúlvány egy fecskendőből lett
köszi még egyszer a helpet!
(#) Pitti hozzászólása Márc 6, 2014 /

Nincs meg valamelyikőtöknek a H.E. füzetek fémkeresők epizódja? Letöltöttem az előbb PDF-be de olyan a szkennelés hogy el sem lehet olvasni....
(#) vandorbot válasza Pitti hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Akad. Priviben a többit.
(#) sany válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Ellenőriztem az eredetileg beforrasztottat is, és az újat is biztos jó tettem bele.
(#) sany válasza Yowie hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Szinte már füstül olyan meleg. Hangszóró 8 Ohm 0,25 W -os. Mást nem vettem észre , hogy melegedne.
Ellenőriztem úgy is , hogy a potmétert kiiktatva direktbe kötöttem a tranzisztor bázisát az IC5A 2 -es lábával , de úgy sem jó. Egyébkét gondolom alaphangnak is kellene lennie.
Mit lehetne megnézni. illetve megnézni? A hanggenerátort hogyan lehetne ellenőrizni?
(#) vandorbot válasza Neuzer hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Nem olyan rossz az az MD-1. Tény, hogy az élesztés szkóp nélkül lehetetlen. Elég egy kis gerjedés, tüske, egyéb bosszantó jelenség és akkor még a korrekt fázisbeállításokról még nem is szóltam. Itt ott lehet rajta turbózni. Kommersz IC-ket nem raknék bele az biztos. Szívtam eleget pl. CD4066-al.

Alaphangot ki kell tudni sajtolni belőle, a treshold potit is állítani kell.
Neked sincs szkópod. Huha. Először is iktasd ki a fejhallgatócsatit, úgy nézd meg. A fűrészgenerátoron jusztírozni kell az valószínű. lépj a kimenetére (ic2a 2-es láb) egy telefonhangszóróval vagy valami hasonló nagy impedanciás hangszóróval. köss sorba a hangicsával egy 680 ohmos ellenállást.
(#) sany válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

A fejhallgató csatit már kiiktattam , úgy sem jó. Melyik a treshold potméter?
Megpróbálom.

Valószínűleg a komparátor valamelyik irányba ki van akadva. Multival mérd meg mi van a kimenetén meg a tranyó lábain. azt a 22 ohmot cseréld ki egyenlőre 100-ra.
(#) Yowie válasza sany hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Ami meghajtja a tranyót, a műveleti erősítő, ott van egy poti, azzal lehet állítani, mikor billenjen át, próbálkozz azzal.

Ha fülest dugsz bele, tán nem gyullad ki a ház
(#) Yowie válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 6, 2014 /

Ja, ezt nem láttam bocs, csináld így.
Következő: »»   129 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem