Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Azért válik le, mert a gyanta rideg. Az egész pvc cső és a zománchuzal pedig ahhoz képest flexibilis, így hőmérséklet ingadozáskor mindig mozognak egymáshoz képest.
Akkor tapadna biztosan, ha a gyanta oldaná a zománcot, vagy más módon kötésbe kerülnének, de ilyenről szó sincs. Ez milyen teslához lesz?
A meghajtás két MOT, vagy két MOT+fesz kétszerező lesz, primer kondi kb. 66nF (ha elkészül egyszer...). Most hogy tudom a szekunder induktivitását, újrakalkulálom a méreteket Wintesla-val.
Lehetett volna a szekundert gyantázás közben tekerni, ha tudom, hogy ilyen lassan szilárdul meg és akkor alul is lenne szigetelő réteg. Kevesebb edzővel amúgy is majdnem négyszeres fazékidő van megadva. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
66nF-hoz igen nagy szikraközsebesség kell, 1000bps felett.
A wolfram elektródák már megvannak, de jelenleg nem tudok megfelelő szikraközt csináltatni. Egy régebbivel lesz kipróbálva. A méretezés szerint egészen kicsi toroid kell: 53cm külső átmérő 15cm aluflex csővel, hogy a hullámhosszal is egyezzen. Nagyon nem variálhatok a primer kondenzátorral, mivel 10 menetnél több amúgy sem fér el. N=9 és 58nF tűnik a jónak, bár nem tudom a primer számítás mennyire szokott eltérni a valóságtól.
Mért van minimum BPS érték egy adott konstrukciónál?
Mert az energia a primerről a szekunder felé csomagokban érkezik. Több energiacsomag, több energia.
Jó lenne tudni az optimális paramétereket. Ha túl kicsi a primer átmérőm, akkor több menet kell, ugyanahhoz az induktivitáshoz és nagyobb feszültség ugyanahhoz a teljesítményhez.
Illetve az áttétel változik. Egyenlőre 110mm átmérőjű primerre gondoltam kb. 25 menettel. De van itt egy link, itt ha jól látom csak 5 menet van VTTC PL504. Van még hozzá egy 2x400pF-os forgókondim is. Egyenlőre a szekunder 4cm átmérőjű kb. 1800menet és 17,8mH. 500kHz-re saccolom a rezonancia frekvenciát. Lentebb a linken látszik, hogy egy hasonló tekercsből is ki lehet hozni 15-17cm szikrát, megfelelő teljesítmény mellett. Később tervezek még egy szekundert 63mm-es csőre 0,2-0,3mm-es huzallal. de jó lenne tudni, hogy mi az optimális menetszám és tekercshossz. Illetve milyen teljesítménynél a legoptimálisabb a teljesítmény / kimenő feszültség arány. Mert gondolom, hogy ha egy 110mm-es szekundert meghajtok 10W-al, akkor kisebb kimenő feszültséget fog adni, mintha egy 43mm-est hajtanék vele.
Kipróbáltam a PL36-os csövemet, de elég gyengén muzsikált. Éppen csak begyújt egy kompakt fénycsövet.
A g2-t egy 15kOhm-os ellenállással a +220V-ra kötöttem, g1-el összekötve nem indult el. Tervezek még két féle meghajtást: 1. Egy egytranzisztorost, vannak BD243C tranzisztoraim, illetve láttam egy rossz monitorban IRF630-as FET-eket, de lesznek még benne szerintem komolyabbak is. A lényeg az lenne, hogy olyan kapcsolást sikerüljön összehozni, hogy a tranzisztort ne vágja tönkre. Arra gondolt, hogy a primerre itt is lehetne tenni egy hangolókondit. Ez védené a visszalökődő impulzusoktól, másrészt hangolhatóvá válna. A Feedback-en is variálok, tranzisztornál talán elég lenne egy soros ellenállás vagy párhuzamos kondi. Illetve FET-eknél láttam zeneres védelmet, de azt nem biztos, hogy találok itthon. Jó lenne találni valami tényleg megbízható, egyszerű kapcsolást. 2. Van egy MOT-om, talán még jó is. Itt az lenne a kérdés, hogy milyen fojtást használjak, hogy kell méretezni? Talán a primer oldalra lenne célszerű betenni valamit. De ha úgy is a gyári kétszerezőt fogom használni, akkor szerintem bírni fogja a rövidzárat is. Mert a kondi ott marad rajta zárlat esetén sorosan, a diódán meg még könnyít is a rövidzár.
Sziasztok!
Már jó pár hete bővülök pár Tesla tekercset, de nem jutok kielégítő eredményre. Van ez az áramkör Bővebben: Link. Mivel nekem nincs olyan fet meghajtó IC amit a rajzon használnak, viszont van TC4420 és még az után kötve IRF640 + 9640 páros teljes hídban, ezért ezekkel hajtom a Gate meghajtó trafót. A probléma az, hogy számtalan trafót tekertem, és játszottam a menet számokkal, induktivitásokkal, de nem jövök rá mi a titok nyitja! Nagyon melegszik az IRFP460 -ból felépített félhíd ami a Tesla tekercs primer tekercsét látja el árammal. ;( Ha meredek a felfutó él akkor a fettel párhuzamos dióda hal meg + extrán melegszik a FET. Ha túl kicsi árammal hajtom meg, lassú a Gate töltés. Szintén melegszik a FET. Rezonancia Frekvencia 600kHz. Ekkora frekin miért nem lehet normálisan meghajtani a gate-et?! Mi kell hozzá, hogy ne fűtsön annyira egy 500V 20A-es Mosfet ami alig kap 2,5Amper áramot?! Róla van szó Bővebben: Link Valaki mondhatna valami okosat... A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
Erről van szó: Bővebben: Link
Tessék megnézni, és tanácsokat adni! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
Üdv. Gratulálok a tesládhoz remekül néz ki.A melegedés talán annak tudható be, hogy ez eredetiben teljeshíd meghajtás van és így egy fetre kevesebb teljesítmény jut.
Szia
Alig kap 2,5A áramot? 325V x 2,5A = 812,5W ! És ha jól látom akkor ezek a FET-ek csak 280W-ot tudnak darabonként (560W).
Na a videón ott az izzó ami 500W. Sorosan van a táppal áramot korlátozni. Alig pislákol, szóval 230W körül mutat a fogyasztásmérő 0.45 cos fí mellett. A 2.5 Ampert a nagy tekerccsel küldtem, ott volt akkora áramfelvétel is. De ez a FET miért 280W-ot tud? Annyi a disszipácíós teljesítmény.
500V * 20A ha 25 fokon bírod tartani. Amúgy 100 fokos homersekletnél már csak 13 Amperre képes. De ha jó a hatásfok, akkor nem akarok 280W- ot eldisszipálni. Nem?!
Én is kísérletezek kisebb tekercsekkel, figyelem az áramfelvételt stb. Amit nálad észrevettem, hogy a tetőkapacitás nem igazán megfelelő. Gömb alakúnak kéne lennie, vagy olyan alakzatnak aminek nincsenek élei és ugyanígy egy csúccsal.
Vagy az is megoldás lehet, ha nem teszel tetőkapacitást csak a tüskét. Ebben az esetben picivel nagyobb lenne a frekvenciája max. 700kHz körüli. De a hatásfok szerintem sokkal jobb lenne.
Megnézem úgy is, csak a vége elég a vezetéknek, valami kell rá.
Csináltam egy 12 pólusú szikraköz tárcsát a kis magnifierhez. Pont akciós volt az auchanban a sarokcsiszoló, úgyhogy abból is vettem kettőt
![]() Az egész belemegy majd egy dobozba. Ha kell valakinek szikraköz tárcsa szóljon, mert még csinálni fogok, és akkor úgy veszek anyagot hogy legyen többlet. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
Alakul a magnifier dobozolás. 3 része lesz, vezérlődoboz, meghajtás, és külön valami állványon a szabad rezonátor.
Az elsődleges tekercs szigetelt vezetékből készült, oka? NST + doorknob, elég egyszerű felépítés, "MOT párti" voltál, ez miért változott? Teljesítményt már nem szabályozod, csak a fordulatszámot? Feltűnően nagy helyed van csak nem szanáltál a cuccokból? (:
Oka az hogy vastag vezeték kell oda. Nem vagyok semmilyen párti, 350W-ra nincs mot.
A teljesítményt a fordulatszámmal is lehet szabályozni (+ a soros meghajtásnál a fordulatszám sokkal lényegesebb) 300W alatt meg nincs sok értelme használni, így a trafóhoz külön szabályzó toroid igen nagy pénzkidobás lenne. Sok cuccot eladtam, meg még fogok is, sok hely kell ![]()
Üdvözlök mindenkit!
Annyit szeretnék kérdezni, hogy a teslásoknak nincs valamiféle találkozójuk itt Magyarországon? Olyanra gondolok mint például a hobbi CNC-seknek, ők minden nyáron szoktak szervezni találkozót azt hiszem kettőt is, az egyiket Hatvanban a másikat nem tudom hol. Hatvanban már voltam két alkalommal. Vannak kiállítók meg lehet nézni ki hogy csinálta a gépét, nagyobb alkatrész kereskedők is jelen vannak mint például a Klávió. Egy csomó hasznos ötletet el lehet lesni, meglehet vitatni másokkal. Biztos itt is sokakat érdekelne hogy ki milyen tekercseket és hogyan épített. Átbeszélhetnénk a személyes tapasztalatokat, meg ilyenek. Engem nagyon érdekelne egy ilyen találkozó.
Túl kevés ember van ilyen találkozóhoz.
Üdv mindenkinek. Azoktól szeretnék kérdezni akik valamennyire jártasak az SSTC technikában.A Gate meghajtó transzformátor tervezéséről szeretnék többet megtudni. Milyen magok alkalmasak?
Menetszámokat mi alapján lehet kiszámolni? Eddig amit tudok hogy csak ferrit toroidokat alkalmaznak nagy Al számmal de hogy milyen anyagú magokat érdemes használni azt nem tudom. Köszönöm előre a segítséget.
Nemrég építettem egy tesla tekercset. Egy ISSTC-t egy darab fet (IRFP260N) van benne kapcsolóelemként.Tápfeszültség eddig 60V olyan 2 amper áramfelvétel mellett.A tekercs rezonanciája 850khz körül mozog. A kapcsolási rajz saját tervezésű az interneten tanultakból. Az ív hossza olyan 6 cm.
Üdv mindenkinek.
Egy kis segítséget szeretnék kérni, építettem egy Skori féle 24V-os Tesla-tekercset viszont akadt vele egy kis problémám, csak akkor hajlandó működni, ha a T6-os BUZ11-es (N-csat. MOSFET) Drain-Source lábait rövidre zárom (erre véletlenül sikerült rájönnöm miközben a multiméterrel mértem). Kicseréltem a MOSFET-et, de ebben az esetben is csak így volt hajlandó működni. Mi lehet a probléma, kérlek segítsetek. Válaszokat előre is köszönöm.
Az a FET az 555-ös tápját állítja elő. Ha nem zárod rövidre, mekkora a feszültség az 555-ös 8-as lábán (Vcc)?
A Z2 helyes polaritással van bekötve?
A Vcc lábán 3,2V-os feszültség esik. A Z2 pedig helyes polaritással van bekötve. Át néztem mindenhol helyesen vannak a diódák. Más ötlet?
Akkor gond van vagy a tápellátással, vagy az 555-tel. Az a Vcc igen karcsú...
Megfelelő értékű ellenállásokat építettél be? Műszerrel ellenőrizd őket, mert a színkódos jelölés becsaphat, ha nem tudod jól értelmezni.
Atáp egy labortáp 20V-ra van beállítva 3A-es áramkorláttal. Volt egy malőr mikor először rövidre zártam a BUZ11-et akkor vettem észre, hogy a 10 Ohm-os helyett egy 2,2kOhm-os van bekötve de azt hamar cseréltem is a megfelelőre. Utána egyből át néztem az összes ellenállást. Nem volt több hiba benne.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2014
Kicseréltem az 555-t egy másikra, de nem történt változás, csak akkor van áram felvétel ha rövidre zárom a lábakat. Addig semmi, nem értem mi lehet a gond.
4m magas DRSSTC soros meghajtással.
Bővebben: Link ![]() Azért hobbiból egy ilyet... A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |