Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1154 / 1679
(#) zenetom válasza pont hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Szia,
Jól néz ki, egyébként hivatalos nevén ez egy VCO
Műveleti erősítőkkel csináltad?
(#) nik válasza hackerfish hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Nagyon ötletes kis célszerszám, nekem kifejezetten tetszik a kreativitásod.
(#) pont válasza zenetom hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Igen, két LM358-as. Az opto a leválasztás miatt van, hogy a mérendő feszültség független legyen a PLC-től. Egy 48V-os akku telep feszültségét mérem így.
(#) 20sz Jófiú válasza hackerfish hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nagyon jó! Tetszik!
(#) _ampervadasz_ válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Az az igazság én is onnan vettem a Sennheiser fülesem. Sajnos akárhogy vigyáztam rá (összetekerve, médialejátszóval (fél gyufásdoboz méret a lejátszó 15h akksiüzemidővel) egy helyen), nekem a szilikongumi volt az ami előbb utóbb megszakadt, maga a vezeték nem. Mindennapi ingázáshoz használtam. Azóta egy panaszkodikot használok, az már meg is szakadt, pedig ezt már nem használtam olyan gyakran, mert ennek nem olyan szép a hangja. off vége...
(#) papus51 hozzászólása Márc 14, 2014 / 14
 
Kb. egy évvel ezelőtt közzétettem itt egy MAX038 IC-re tervezett hullámforma generátort. Azóta tovább fejlesztettem. Kiváltottam a zavarérzékeny részeket analóg multiplexerekkel és egyéb olyan áramköri megoldásokkal, amelyek azt eredményezték, hogy a kezelő szervek jelentős részéhez csak egyen feszültség került kivezetésre. Így digitálisan illetve egyen feszültséggel vezérelhető a funkciók nagy része, ide értve a kimeneti szélessávú erősítő jelszintjének szabályozását is.
A készülékben két független hullámforma generátor található. Az egyik a már említett MAX038-al 0,1Hz-től 35MHz-ig hangolható 8 sávban, szinusz, négyszög, háromszög jelalakokkal. A másik hasonló jellemzőkkel, csak a hangfrekvenciás tartományban rezeg egy ICL8038-as tok jóvoltából. Ezzel a két egységgel megoldható lett a kimeneti jel modulálásának széles variációja, AM, FM, PWM, különböző jelalakokkal.
A MAX038 oszcillátora sweep-elhető, minden sávban max. 1:100 frekvencia átfogásig. Ezen belül marker jeleket lehet behúzni a kívánt frekvenciákra, igy lehetőség van szűrők átviteli karakterisztikájának vizsgálatára, a frekvencia határok markerezésére és a marker frekvenciák leolvasására is. Ez utóbbit a kimenő jel frekvenciáját folyamatosan kijelző digitális frekvenciamérő biztosítja.
Végül néhány fotó válogatás a lehetséges funkciók közül:
(#) nik hozzászólása Márc 14, 2014 / 1
 
Sziasztok!

Egy újabb után építéses óra-móka, ezúttal nox72 numitrona. Több kép:kukk meg!
(#) Istvanpisti válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Gratulálok!
Nagyon szép igényes munka, ritkán látni ilyet. Nem csak a sok funkció dicsérhető, de a kivitel is makulátlan, jó ránézni.
Egy cikket megérne!
(#) papus51 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Köszönöm.
A cikket tervezem. Kivételesen ledokumentáltam az egészet. A kísérő ismertetőt kell még megírnom.
(#) erdgab válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Szervusz!
Ilyet régen éreztem egy készülék láttán,soká nézegettem,libabőrös lettem a csodálattól,rendkívül szép és IGÉNYES minden téren,javaslom néhány gyártónak,menjenek el hozzád tanulni és busásan fizessenek meg érte.Gratulálok!
(#) sargarigo válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Ez igen! A belbecs szépségéhez társul a külcsin is!
(#) papus51 válasza erdgab hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Szia!
Egy fémmegmunkálás terén profi kollegától ez egy különleges elismerés.
Köszönöm.
(#) quint válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Arany Jánost idézve:
"Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik."
(#) Szpisti válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Gyönyörű!
(#) soos csaba válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Szia! Gyönyörű szép és igényes munka! Gratulálok hozzá!. Én már rég óta szeretnék egy jel generátort csinálni ami tudja a szinuszt négyszög és a háromszög jeleket, 0,1Hz-tol legalább 1MHz-ig, csak sajnos még nem sikerült egyetlen jó kapcsolást se találnom ami jól működne!, ha nem nagy kérés nem lehetne hogy meg oszd velünk ennek a gyönyörű gépnek a kapcsolását?.
(#) (Felhasználó 46585) válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nagyon szép munka!

De én hiányolom belőle a kimeneti szint osztóját, illene 15 V-ot is generálnia, mondjuk a CD sorozatú ic-khez. A másik, hogy az igaz, hogy van rajta frekvenciamérő, de kellene egy szép, nagy köralakú tárcsa ( mit a régi generátorokon ) és akkor egy mozdulat, míg beállítod a kb. frekvenciát. Az esetek ritka hányadában van szükség digitális pontosságra. Így állandóan nézni kell a frekvenciamérőt, ez lassú, kissé nehézkes.

A forgatógombok gyáriak, vagy valami házi gyártmányok? Azok is nagyon mutatósak. Az külön tetszik, hogy rendes, műszerméretben építetted meg. Legyen súlya, ha megrángatódik egy zsinór, vagy benyomsz egy kapcsolót, ne akarjon elmozdulni, ne akarjon leesni a polcról, stb.

Szóval profi...
(#) elektrorudi válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nagyon komoly. Gratulálok!
(#) papus51 válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 14, 2014 / 1
 
Köszönöm!
Az a tapasztalatom, hogy a különböző folyóiratokban, Interneten közölt kapcsolások jó részét sohasem építették meg. Ez még a nagy múltú Elektor-ra is igaz. Pont egy ebben leközölt cikk miatt vesztegettem el rengeteg időt és kezdhettem előröl az áramkör és nyák tervezést, mert találtam benne egy frappáns megoldást ami aztán nem úgy működött ahogy kellett volna. Nem is tehette, mint később kiderült, mert az az IC, amire az ötletet alapzták katalógus adat szerint sem volt alkalmas. Én meg elhittem a nagy Elelktor-nak és csak akkor jártam utána alaposabban amikor már szopacs volt.
Természetesen megosztom a HE-n nem csak a kapcsolást, hanem a tervezési gondolatokat is meg a nyák terveket és lötstop fólia terveket is. Megtehetném akár most is, de meghaladja a topik méreteit és szeretnék ebből egy cikket írni.
Picike türelmet kérek.
Üdv.
(#) papus51 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Köszi!
Van kimeneti szint szabályozás, csak amint azt már leírtam, elektronikus. Egy DC-500MHz sávszélességű analóg szorzó állítja be a kívánt kimeneti szintet egyen feszültség vezérléssel.
Hát, nagy tárcsa nem került bele, helyette helipotok vannak, amikkel meglehetősen jól rá lehet állni a kívánt frekire. Amúgy magam a szkópot szoktam nézni és a frekimérőt akkor, ha pontos értékre vagyok kíváncsi.
A szerkezet valószínűleg kisebb lett volna, ha a belvilága engedi. Ha alaposan megnézed az előlapot nem nagyon találsz lehetőséget a zanzásításra. Nekem nem kevés tervezői órámba került a végleges kialakítás, figyelembe véve, hogy minden kezelőszerv elférjen és funkciójában is a megfelelő helyre kerüljön
(#) papus51 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
A forgatógombokat a neten rendeltem.
(#) Andrassss hozzászólása Márc 14, 2014 / 1
 
Bedobozolva a csöves erősítőm, így néz ki.
(#) Mybuster válasza nik hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nagyon ízléses! Szép munka!
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
De hát én pont azt írtam, hogy nagyon tetszik, hogy ekkora a mérete! Végre van valami, ami nem szappantartóba van beépítve...

Azt én tudom, hogy jó a helipot, csak az a baj vele, hogy mire oda tekered ahova kell, lemegy a nap. Ezt én is így csináltam annak idején, ráadásul egy értékállító is volt rajta és még nagyon pontos is volt. A Műhelytopicban van róla fotó. A kb. frekvenia mérésekhez jobb a tárcsa.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) papus51 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Bocsi!
Értem én, csak azt akartam mondani, hogy nem is tudtam volna kisebbre összehozni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza papus51 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nem is kell, ez egy műszer és már nem a hobbiszint! Mégegyszer: gratula!
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Nekem három is van, de mindig a régi tárcsás van használatban. Mert egyszerű a használata, pillanatok alatt bármit beállítok.
Én a helipot helyett egy durva és egy finomállító potit tettem volna a frekibeállításhoz. Ettől függetlenül remek munka papus51 műve, nagy elismerésem, pontoztam is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Ez így igaz!

Jó, hogy mondod a pontot, már vésem is befelé, mert nagyon igényes a dolog!
(#) Sanyi220v válasza nik hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
nagyon szép, és nagyon pontos. és az a sötétbarna rész nagyon illik a világoshoz. gratulálok!
(#) 20sz Jófiú válasza papus51 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Ez így ebben a formában nagyon jó! Gratulálok!
(#) gtk válasza nik hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Ez nagyon szep. Az oldalak kialakitasarol nincsen reszletesebb keped ?
Következő: »»   1154 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem