Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Vedd azt is figyelembe, hogy én ennél a készüléknél csak 1 KV-ot mértem, Gaben által közölt módszerrel, fókuszpotenciométer előtét + multiméter. A műszert úgy hitelesítettem, hogy megmértem 1000V alattti feszt az előtéttel, és a nélkül is. Belső ellenállása így min. 60 Megohm, bár lehet, hogy ennek még ez is beterhel, nem tudni, hogy mi van benne a dobozban, a Villard csak tipp, de lehet valami picike trafó is nagyfesz. diódával. Ahhoz képest, hogy 1 KV ott a feszültség? Mégis sokkal erősebb, mint egy tű-rács megoldás 4-5 KV-on. Beletettem az ionizátoromba. Ez elfújja a lángot egyből. A tűk előtt csak libeg azöngyújtó lángja, de nem oltja el. ahol ez az "ecset" van, ott a legerősebb az ionszél. És csak 50 HZ-ről hajlandó működni. Kapcs. üz. tápról (magasabb freki) nem. Vajon mi lehet benne? „Nálam 20 kV-al, rács nélkül, aranyozott tüskékkel is jelentős ionszél volt. Pedig az csak féltucat elektróda.” A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Idézet: „Vajon mi lehet benne?” Ha tippelnem kéne, teljes meghajtás vezérlővel, trafóval, .. Névleges 10.5 kV-os kis "kockákat" lehet rendelni innen-onnan külföldről. Persze csodát nem kell várni tőlük. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Sziasztok! még ennyit sikerült róla megtudni: A termék leírása: Input: 100 ~ 250VAC Ion sűrűség (30cm távolság):> 1 × 10PCS/cm Ózon sűrűség: <0.05ppm Teljesítmény: <1W Méretek: Φ15 × 25mm Vezeték hossza: tárgyalható Állításuk szerint 5 kV-os. Lehet, hogy a jelalak miatt nem sikerült megmérnem DC állásban. 4-5db ilyen egy dobozba, és erősebb, mint amiket építettünk. A vezetékek közt 20 Megohmig ellenállás nem mérhető, kondenzátor mérő 10 nF-ot mutat a fekete-piros vezetékek között. A seprűn mi van? Mellékelem az oszcilloszkópos ábrát. Frekvenciája: 50 Hz. Ára: 2,5 dollár? Van, ahol 25? Nem tudom, melyik a jó ár. Van aki érti, hogy az 1x10PCS/cm mit jelent? Az ábra szerint, törpe fesz. típusok is léteznek belőle, az enyém csak 220 Voltról megy.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Hol nézted, Albaba/Aliexpress? Ott van még szállítási díj, ami gyakran csak FedEx vagy hasonló. Szóval nem lesz olcsó, mire kézhez kapod.
Az adatokat ezeknél felesleges komolyan venni. (Olyan, mint a Silliardos gázspray a Tigris piacon ) Az lehet, hogy esetleg több anionod lesz a rács hiányában, mint az általad építettnél, de valóban ez a cél, vagy a légtisztítás? Meg aztán a tiedre is be lehetne szerezni ilyen "mókusszőr izét", képzeld, úgy milyen sokat termelne! És a jelalakhoz, jó nekünk az, ha nincs egyenirányítva? Ózongenerátorhoz biztosan!
A Villard kimenetét még nem néztem meg oszcilloszkóppal. Ugyanazt a fókusz potit tettem a szkóp elé, mint amivel a -1000 V-ot mértem. Persze ennek más a bemenő impedanciája, éppen ezért jelszint számolgatással nem foglalkoztam, a fűrészfogak 0 és mínusz néhány KV közt vannak, pozitívba nem nyúlik át, ez a képen nem látszik.(Pulzáló egyen) Az, hogy az 50 Hz továbbra is 50 marad, azt sejtteti, nem lehet benne sok elektronika. A hangján is hallani azt, hogy 50 Hz, ha van egy + lemez a közelében.
Nekem volt egy ilyen villard sokszorozós kocka a hauser hepaszűrő+ventilátoros kész.be építve, de nem sokat ért, semmit nem termelt, és érezni se lehetett a friss levegőt.
Amikor rámértem a HV-kimenetre mindössze 2,5KV, jött ki belőle. Olcsónak olcsó, de nem sokra mész vele.
Igen ez így van, koronakisülés nélkül is létrejön az ionizáció, és Dc.áramimpulzus sem kell feltétlenül hozzá.
Az erős elektromos erőtér szeles időben is érezhető,pl.tőlünk 8Km.re lévő 240KV-os nagyfeszültségű távvezeték alá állva. A bicikli kormány olykor csíp, a multiméter hülyeségeket ír ki, kiakad. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Hát én nem tudom, de nem vagyok megelégedve ezzel a cuccal. Járatom egész nap ionizátorral és semmi friss illat, ha kinyitom az ablakot 1 percre ezerszer jobb a frissesség mint ha egész nap járatom ezt. Működni elvileg működik multival rámértem és a műanyag rács ahol kijön a levegő 0.6V-ot mér ahogy kikapcsolom az ionizátort akkor meg nulla. Valami villany mozgolódik, annyi biztos. A mókusra nem tudok rámérni mert csak 250-ig mér ez a vacak a másik ami 2000-ig mér bedöglött. A szoba se nagy, majdnem fele a gép maximumának. Mégis semmi. A készülékház oldalához odatapadnak szőrök, valami dolgozik benne. De semmi frissességet nem tud produkálni. Munkába vagyok egész nap pörög a szobába, hazaérek mintha nem is ment volna.
Olcsón vettem úgyhogy nem akkora bukás, de már abban is kezdek kételkedni hogy egyáltalán van-e értelme egész nap járatni. Ha az ionizátor nem is, de legalább a hepa szűr valamit. Talán. Ebbe se vagyok már biztos.
Sziasztok.
Készítettem én is egy ilyen ionizátort gyújtótrafóval.A nagyfesz. diódát egy régi mikróból bontottam. Attól félek,hogy ózont termelek mert a gyújtótrafó tövénél ahol a gyújtókábel kilép nem látható ugyan de hallható szikrázás,sistergés van.Az termelhet ózont?Ezen kívül rettenet erős olyan szag van,mint gyerekkoromban a fekete-fehér TV közelében nagyon jellegzetes,de nem tudom mi.Ez lehet az ózon szaga? Egy tűt tettem a dióda végére,biztosan működik mert ahogy közelítem a kezemet felé érzem,hogy megcsap az ionszél.Ezen kívül bármilyen tárgy felé közelítem a kezem egyből kis hidegséget érzek,mintha kis szellő csapna meg. Szóval működik,de azért ózonnal nem akarom magam mérgezni,ha nem muszáj.
A koronakisülés ad sziszegő hangot. Azt, hogy ha rossz helyen áthúzgál a cucc, teljes sötétben lehet megnézni, mert ott, ahol áthúz, kéken világít, csak a tű hegye szabad, hogy kékesen derengjen, ha máshol is húz, az baj, ki kell önteni. Műgyanta, paraffin, melegítős pattex, mind nagyon jól szigetel. Az ózont az elektróda távolság növelésével, és a feszültség csökkentésével lehet csökkenteni, mindaddig, amíg érzed. Szerencsére az egészségügyi határérték alatt már jól érezhető szaga van, azt olvastam, tehát elegendő, ha több ember úgy nyilatkozik, hogy nem érezni a szagot, akkor valószínűleg a helyiségben nincs káros mennyiségű ózon. Ha a keresőbe beírod találsz a neten nagyon egyszerű negatív ion indikátor műszert, mindössze 2 darab darlington tranzisztort tartalmaz, nagyon hasznos, és könnyű összerakni, én ezt már 1-2 oldallal előbb belinkeltem, Gaben az övéről nem nyilatkozott, állítólag Fet-eket tartalmaz, de nagyon sokkal többet az se tudhat emennél. Mértékegység, és etalon híján úgysem tudod mihez hitelesíteni, elég , ha teszel rá egy LED-et, egy működő ionizátor közelében fél-egy méterről már teljes fényerővel jelez. Elektrométer (gyógyszeres üvegbe dróton lógatott 2 alufólia csík) is jelez, de az sokkal megbízhatatlanabb, a tranzisztoros ion indikátor LED fényerejéből jobban lehet az ionok mennyiségére következtetni. Az ionszelet meg lánggal a legjobb nézni, mert akkor azt is látni, honnan jön, és merre fúj? Öngyújtó, gyertya csak akad a háztartásban.
Szia.
Köszönöm,hogy foglalkozol velem és bocs ,ha bugyutaságot kérdezek...... Nem nagyon értem ezt a negatívion meg ózon dolgot.... A wikipédián úgy állítják be,mint ha nem is volna olyan ártalmas ez az ózon,persze kis mértékben.Máshol meg teljesen azt mondják,hogy ez méreg.... teljesen mindegy,hogy milyen mértékben,nem tudom.... Én úgy olvastam,hogy -5kV tól -10kV -ig keletkeznek vagy szabadulnak fel anionok....ami élettanilag jó,szóval én úgy értelmezem,hogy e felett már Ózon képződik ....ami nem jó,OK,de akkor mi van +10kV-nál amikor ugye gondolom kationok szabadulnak fel...azzal mi van? Holnap készítek még egy ionizátort mert most már kíváncsi vagyok tényleg a különbségre a kettő között.
Szia!
Hogyha vársz pár hetet, befejezek végre egy cikket, amiben ezekre választ adok. Minden feszültségen keletkezik anion, és ennek egy része ózon lesz, szintén feszültségtől függetlenül. A lényeg az abszolút- és a relatív mennyiségeken van. De ha érzed, hogy szaga van, az biztosan rossz és veszélyes.
Szia.
Jaj,de jó.Természetesen megvárom és addig félreteszem ezt a projektet.
Az enyémben 1db.BUT18A, kapcsolótranzisztor hajtja meg a HV-trafót, jelenleg.
De mivel több db.ot is készítettem már belőle, ezért mondhatom Fett-el is meg lehet csinálni, ugyanúgy fog működni, nekem működött. Az a gond veletek fórumozókkal, hogy nem vagytok elég kreatívak, nincsenek műszerek, és mindig csak 1bizonyos dologból, információból indultok ki, pl. az ózon mérgező káros stb. Mert a neten ezt írták, meg azt régi Rt--ben hogy 8-10KV- felett káros mennyiségű O3keletkezik. Nos ezek csak félinformációk, mert minden viszonyítás és tapasztalat kérdése. Nem mindegy hogy az a HV-trafó, az anionmodul, stabil, szabályozott körülmények között üzemel, pl. 19-20KHz, 12-14V, táp, a vezérlő ic. stabil 10V-ról, avagy mint sok kezdő halandó, összerak egy talált bontott gyújtótrafóból, néhány forrasztással vezetékkel, egy nagyfeszültségű deszkamodellt, aztán csodálkozik, hogy áthúz, meg erős illata van. A levegő ionizátorra visszatérve, köszöni szépen évek óta működik, alu dobozban gyűjti a port, semlegesíti a konyhai szagokat, neutralizálj lebontja a cigaretta füstöt, és annak kellemetlen velejáróit, sok megrendelő felhasználó megelégedéssel használja. üdv.
Természetesen ha komolyan szeretnél valami hasonlót építeni, segíthetek a HV-trafó tekercselésében profi vagyok, ETD49, ETD39-Epcos, méretűt érdemes használni, kis helyen elfér, kiváló hatásfokkal dolgozik, 16-18-20KHz, de még 24KHz- en is leadja a 4KV-os impulzusokat.
Nem melegszik, nem húz át, és hangtalanul üzemel,/vízálló kivitelben is, lásd műgyanta/ meghálálja a belé fektetett munkát.
Egy légtisztító szabályozható ozonizátor, az idén készült.
Be táp 12-15V/1Amp.adapterrel működik. Az egyik képen jól láthatóak a csúcsokon létrejövő un.csendes kisülések. Igaz nem a legjobb felbontásban, és csak megfelelő fényviszonyok mellett készültek, E72, telefonnal. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
Jól néz,ki ügyes munka.Biztos jól is működik.Én is valami hasonlót szeretnék.
Bocs, de nem az ionizátort emlegettem, hanem, hogy az ionmennyiség mérő műszered nem lett még publikálva, csak ezért emlegettelek. De végül is, ha jól működik, azt nem lehet, vagy nem szabad, a szobában érezni, ezt is fölösleges tovább ragozni.
Idézet: „Az a gond veletek fórumozókkal, hogy nem vagytok elég kreatívak, nincsenek műszerek, és mindig csak 1bizonyos dologból, információból indultok ki, pl. az ózon mérgező káros stb.” A valódi gond nem ez, hanem, hogy megépít valamit, és ide beír, hanem amiket eddig ide valamennyien már leírtunk, azt nem olvasta el, az derül ki a hozzászólásából. Szerintem. Így vagyok vele én is a 100 oldalas, vagy annál terjedelmesebb témáknál, de ez a tíz még gond nélkül végigolvasható. Nem terád értettem ezt sem, hanem az új hozzászólóra. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
Elkészült az Ionizátor II, ide kattintva olvasható egy leírás róla. Tartalmazza blokkokra bontva a legfontosabb tudnivalókat, mi alapján javasolt megvalósítani.
Valamint lelövöm a poént: véleményem szerint messze kerüljük el a létező összes ionizátort, mert rendkívül veszélyesek lehetnek! Mind. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
Úgy látom jól sikerült az ionizátorod, második megépítése, elég rendesen gyűjti a port, és a cigaretta füstöt is lebontja, rövid idő alatt.
Már csak azt ne mond, hogy a tied nem termel még 0,02ppm. O3-t sem, mert ha ez így lenne, akkor a cigi füstöt soha az életben nem tüntetné el. Nyilván az elhelyezése az nem mindegy, be kell tartani bizonyos előírásokat, ez a Selva, használati utasításában, részletesen megvan, odahaza pedig tapasztalatok megszerzése, után dönt az ember, attól függően, milyen célra, ill.hol használja ezt, a sokoldalú készüléket. Nekem is van egy jó kis videóm a you.tube-n, légtisztító ionizátor működés közben, címmel, 2szál cigaretta füstjét neutralizája, az ozonizátor high fok.ban. Egyébként minden ionizátornak, de az ozonizátoroknak, gyárinak is, van egy jellegzetes illata, a kilépő nyílásoknál,ez tény. Kár ebbe folyton bele kötni, ez a működésből adódó folyamat, ha nem volna aktív oxigéntermelése, akkor az a friss anionos oxigéndús levegő sem lenne érezhető a szobában, lakásban, amiről a korábbi vevőim, így írtak a bekapcsolás után azonnal érezhető a levegő minőségi változása, könnyebb légzés, "este 11h-kor feküdtem le és reggel 5h.kor ébredtem, kipihenten, a korábbi allergiás tünetet, fejfájás, megszűntek, hála az ionizátornak. Mások pedig arról számoltak be, "nincsenek szagok, a lakásban," nincsen szálló por, a hálószobában" a dohányfüst eltűnt szellőztetés nélkül, de még a tárgyak sem sárgulnak be". A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Van igen, Air Ion Meter a neve, -és +ionszintet is mér, az ebayról rendelte meg a haverom,/használtan/ azt hiszem az Usa-ban gyártják.
Jól mondod. Pár éve magam is építettem pár ionizátort. Nem bonyolítottam, a legegyszerűb létra-sokszorozóst csináltam közvetlen a hálózati feszből. Igaz csak két nyílás fújja az iont, de a gyufát simán elfújja. Ez csak beállítása kérdése, igaz azzal sokat játszottam.
A tapasztalatok 3-4 év után: mivel erős dohányos vagyok, nálam ezek nonstop működnek a szobában, hálóban, műhelyben. A pár éve kialakult porallergiám a lakásban sosem kínoz, csak a munkahelyemen ahol nincs ilyen készülék. Az ablakokra, függönyökre töredéke füst, sárga réteg rakodik le. A hálóban télen szellőztetés nélkül is kellemes a levegő. Nem voltam 4 éve sem influenzás, sem egyéb fertőzéses betegségben. Nem egyszer jött vendégem, aki megjegyezte hogy "milyen érdekes erdei illat van itt" ... Nekem már nem feltűnő, de ezek szerint a kívülállóknak érezhető az iondús levegő. Hogy a fentiek mitől vannak nem tudom, de erre szokták mondani hogy "ártani nem használ"
Idézet: „Már csak azt ne mond, hogy a tied nem termel még 0,02ppm. O3-t sem, mert ha ez így lenne, akkor a cigi füstöt soha az életben nem tüntetné el.” Átforgatja és magához vonzza, ahhoz még nem kell O3, csak megfelelő kialakítás. Egyébként termel ez is, mint mindegyik – bár kevesebbet, mint mondtál – és a hangsúly ezen van, hogy mind termel. Ez pedig rendkívül veszélyes, bárki bármit mond. Ugyan véletlenül sem vagyok hvg olvasó, de környezeti ózonszennyezés. Vagy munkahelyi ózonszennyezés. Az tény, hogy vannak kétségtelen előnyei a készüléknek. Sőt, az is feltételezhető, hogy aki dohányzik, ráadásul a szobában, sokkal jobban károsítja az egészségét azzal, mint amennyi bajt egy ionizátor okoz minden tekintetben. De ne akarjuk már megmagyarázni, hogy ez egy egészséges és jó dolog, mert nem az. Dohányzásmentes környezetben feltételezésem szerint brutális egészségügyi bajokat okozhat. Persze, rövid távon tényleg kitisztítja a légutakat, csak épp a hatásmechanizmust nem tudhatod. Ha orrba vágnak, attól is hirtelen kitisztul, de hát mégsem javasolt az ilyen kezelés
Ez mind így igaz, ahogyan leírtad, az ozonizátorok nem megfelelő túlzott használata, hosszú távon káros lehet, pl.egy kicsi jól szigetelt ablakkal megáldott szobában, bizonyosan.
De azoknak akik rendszeresen, vagy alkalmanként dohányoznak, pl. 28-30nm. lakásban, panelban, ahol még erkély sincsen a 3ik.emeleten, és ráadásul a lépcsőházban is tilos a bagózás nagyon jól jön,egy ilyen 2fokozatú készülék. Egyébként attól függően, mekkora az adott levegőszennyezés, pl. dohányfüst, és/vagy konyhai sütés utáni olaj +zsír,-égett szagok, annak arányában, függvényében bomlik le az O3, az adott helységben, /büdös légtérben/, Ez röviden annyit jelent, hogy ahol vágni lehet a füstöt, konyha+előtér egyben kis lakásban, ott bizony egy jó erős 6csúcsos gép is szükséges, és nem okoz túlzott koncentrációt, mivel ahogyan a füst, és káros mérgező összetevői/gázok/, és a készülék által megtermelt, kifújt O3, igencsak hamar gyorsan lebomlik, pl. 10-12nm.en 20-30-40perc, vagyis semmiféle káros hatást nem fejt ki, az adott bent tartózkodóra, kivéve persze a nikotint, meg azt amíg még elszív az illető, füstszűrőből ki oldódó anyagok stb.inkább nem mennék ebbe bele. Tehát ha valaki egyedül él, /vannak sokan ilyenek/, már rendeltek tőlem, és óránként rágyújt a kis panelban 1szál cigarettára, akkor ott kis túlzással,állandóan mennie kell, az ozonizátornak, high.fok.ban, és 14V/1Amp.adapterrel, míg másutt, ahol csak a friss aniondús levegő +a szálló porok allergének csökkentése a felhasználói cél, ott elegendő a 12V/1Amp.adapterről való működés, és low, fokban, így már nem fog felhalmozódni, semmiképpen 5-6órás folyamatos használatra vonatkozó, eü-i határértéket megközelítő mennyiségű O3, még a készülék közelében sem, vagy attól 1-2m.re. Ezt nevezzük stabil működésnek, egyfelől, másfelől sokoldalú felhasználhatóságot biztosítva, 10-30nm-de 40nm.ig is bevethető, a levegőtisztulása, érezhető, 3-4személy számára is, a szobában lakásban. A szellőztetés pedig nem mindig és pláne nem mindenütt megoldható, mint azt tudomásomra hozták, korábbi megrendelőim, pl.Bp. Debrecen belvárosában élők. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
A környezeti ózonszennyezés, az azért egész más, jóval több összetevőből áll, /károsabb is lehet/, de akkor most gyorsan ide írhatnánk,/enni erővel/ hogy ne menjünk ki nyáron napos időben a strandra, és ne menjünk ki a szabadba bicikli túrázni, mert az Uv. sugárzás nagyon káros tud lenni.
Igen ezt én is tapasztaltam, az elmúlt években.
Mikor a rokonaim eljönnek, az egyik azt mondja, itt milyen jó kellemes hűs levegő, /nyáron volt/, az unokatestvérem meg azt mondja olyan furcsa illata van ennek az ionizátornak, közelről nézte meg. De volt olyan idősebb ember, aki azt mondta érezni hogy fújja ki a levegőt magából, 2-3m.ről is, gyertya sem kell hozzá, de mást nem érzek. Persze érthető is, mert 5-10p.alatt nem lehet tesztelni semmit. Egyébként a legerősebb változat, ami 14V-os adapterrel megy, a gyertyát 40cm.ről simán elfújja pillanat alatt, Én sem voltam megfázva, évek óta, 1-2tüsszögés előfordul, na de inkább a pollen időszakban, ez természetes válasz, az immunrendszer reakciója. Egyébként én is voltam allergiás, úgy 87től, 2002-ig, gyógyszereket is szedtem,/olykor/ ezek semmit nem értek, és alig tudtam aludni a pollenszezonban, le voltam taknyosodva, ez mára folyamatosan elmúlt. Azért a porra persze, mai napig allergiás vagyok, a munkámnál sem szeretem,de sajnos velejár, csiszolás, köszörülés, alu-bakelit megmunkálása, főleg száraz időben. Teljesen csak a szobában lehet kiszűrni, nyilvánvaló. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Idézet: „az ozonizátorok nem megfelelő túlzott használata, hosszú távon káros lehet” Erről van szó, nem tévedsz. Idézet: Ne bagatellizáld el! Az ionizátor csak különösen indokolt esetben jöhet szóba. Ha beszáll egy kis pollen az ablakon, amitől prüszköl kettőt az ember, akkor inkább az. Más a helyzet a beltéri láncdohányzással, mint említettem is a bejegyzésemben. „ne menjünk ki nyáron napos időben a strandra, és ne menjünk ki a szabadba bicikli túrázni, mert az Uv. sugárzás nagyon káros tud lenni” A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
Nem kell elbagatellizálni semmit, hanem az akinek nincsenek megfelelő műszerei, és idevonatkozó szaktudása,tapasztalatai, nem ismeri az Eü, határértékeket, az inkább ne építsen semmit, még otthoni használatra sem.
Egyébként nekem akkor fájdul meg a fejem, amikor kb.12nm.es szobámban, hajnali órákban, elfogy a levegő,és rájövök nem volt bedugva az ionizátor, az időzítőkapcsolóba. Amikor meg be van dugva, akkor nagyon jót alszok, kipihenten ébredek, fél hatkor, bár óránkénti bekapcsolásra, és 35p.es működésre van beállítva, ez pont elég, az elhasznált levegő helyett, friss anionos levegőt szívjon be az ember. Ez tény, sok éves tapasztalat. Egyébként a mugu-ionizátorokat, pont azért nem forgalmazzák, már vagy 2éve, mert magas volt az O3,koncentráció, kisebb szobában, helységekben. Az idevonatkozó Mo-i törvények, szabályozások, Eü, határértékek, a legszigorúbbak, Európában, és a tengerentúli, távolkeleti országokhoz képest is. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
Persze hogy működik, én 4évvel ezelőtt még ilyent használtam, 40cm, zsebrádió antennája gyüjtötte össze az anionokat, műszernek egy 500ohmos, kb.1mA érzékenységű deprez műszert használtam.
A 100Mohm-ot sorba kapcsolt 20Mohm/5db. alakitottam ki, nem szabad kisporólni belőle. |
Bejelentkezés
Hirdetés |