Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Köszi! Most akkor a másik laptop akkuját helyre lehet hozni valahogy? Nem szervizre gondoltam
Ezzel a "Smart Battery Workshop" meg az "i2c busz átalakítóval" meg lehet oldani?
Szia !
Két éves LENOVO G560 akku a leírt jelenséget produkálja és ez csodás módon 2-3 nap alatt történt, 10 perc és lemerül. Egyébként nem ragaszkodnék ahhoz hogy kommunikáljon a pc.-vel ha mégis teszi megelégednék annyival hogy kiírja alacsony a feszültség, tegyem töltőre. Ciklusszámlálóra és memória chipre nem tartanék igényt. Nagy üzlet ez is, mint a többi / lsd. nyomtatópatron, kártyafüggő mobiltelefon stb./ az akkugyártóknak is meg kell élni valamiből. A megoldás egyszerű, ezt csinálják az akkukat felújító vállalkozások is, cellacsere chip reset, újracsomagolás és mindez féláron.
Szia!
6 cellám volt, 4-et beraktam egy behajtó akku pakkjának,most ma délután meg 2-öt egy morzsaporszívóba. Mind a kettő megy mint állat. Tehát az akkunak semmi baja. Egy ilyennél nem biztos hogy akkut is cserélnek,lehet csak chip reset "de ez csak az én véleményem" Most 15 percen keresztül használtam a morzsa porszívót kíváncsiságból hogy meddig bírja de a motor teljesítménynél nem hallottam hogy csökkent volna,mint előtte a másik akkuval. (na ez most végül nem ide tartozik). A kérdésem az lett volna hogy azzal a progival meg az átalakítóval meg lehet e oldani,vagy valakinek sikerült e már. Most találtam egy oldalt ahol újonnan olcsóbb mint a felújítás(igaz egyenlőre nem tudni milyen gyártmányú cellák vannak benne) a régiben Japán CGR18650 esek voltak.
Nem tudok róla hogy közülünk valakinek sikerült volna a chipet újraírni, törölni ugyan lehetne
de ez kevés , az alapadatokkal kellene megírni. Ez viszont annyira titkos mint a CC receptje. A felújítók biztos hogy új cellákat raknak bele, ha megnézed nem érték az akkupakkban, nem éri meg hogy emiatt reklamáljanak.
Akkor itt nincs más választás csak az,hogyha bedöglik,veszek egy másikat,majd a döglöttet szétszedni és más célokra felhasználni. Még így is jó,legalább van mire felhasználni.
Igen fel lehet használni más célra, csak a töltés és kisütést elektronikára kell bízni. Használd
hozzá a mobil akkukban levő védő áramköri egységet és külső korrekt LI-ION töltőt.
Köszönöm!
Ilyet szoktam hozzá csinálni: Bővebben: Link
Töltőnek tökéletes, de a cellát sem szabad védelem nélkül hagyni. Két tipusa van , az egyik
tartalmazza beépítve a töltő és kisütőáram korlátozó és feszültségfigyelő elektronikát a másik nem. Ebben az esetben használni kell hozzá külön elektronikát. Ezeket lehet mobilakkukból kinyerni.Ha több cellát kapcsolsz sorba más tipusú elektronika szükséges ami alkalmaz egy töltéskiegyenlítő áramkört is a cellák egyforma töltöttségének biztosítására.
Köszönöm. A behajtóban 4 db van sorba kötve,egyenlőre külön külön lettek feltöltve az intelligens töltővel Bővebben: Link
A morzsaporszívóban ott 2 db van párhuzamosan kötve és a följebb belinkelt kis töltővel töltve. Itt máris megy vissza töltésre használat után. A mobil akkut szedjem szét és van benne ilyesmi? Az utolsó mondatodra esetleg kaphatnék egy kapcsolási rajzot? azt megköszönném! Mármint többcellás sórabkapcsolásnál való töltéshez.
Igen, a mobilakku házát óvatosan szétbontva a felső részén találod egy vékony és keskeny
panel SMD alkatrészekkel. Két kivezetése pont hegesztve az akkura, rugós érintkezőről kapja a telefontól a töltést.Ezt kell a cellákra kapcsolni és ezen keresztül tölteni és kisütni. Egy két cellás töltőt itt megnézhetsz. És egy kapcsolás 3 cellára
Az előbb töltéskiegyenlítésről beszéltél soros celláknál. Ebben az áramkörben nincs ilyen, és normális esetben nem is kifejezetten szükséges, ha egyforma, együtt használt cellákról van szó. Sőt, a párhuzamosan kapcsolt celláknál még csak ennyi védelem sincs, ha az egyik cella belső ellenállása megnőtt, a teljes terhelőáram az egyikből fog elcsurogni, hiába van áramkorlát.
Köszönöm!
Egy-két sorba kötött cellás kapcsolást én is találtam,csak mind olyan IC-ket használnak ami itt nem kapható. A rajz amit linkeltél,nem igazán tudnék eligazodni hogy minek milyen az értéke. De "didyman"is írja hogy nincs benne töltéskiegyenlítő. A csavarbehajtómnál ami 4 egyforma akku van sorba kötve,maradok pillanatnyilag a cellánkénti kivezetésnél és egyesével töltöm. Még olyan kapcsolást nem találtam amibe 4 sorba kötött Li-Ion lenne és úgy lehessen tölteni.
Csak tájékozódás képen küldtem a rajzot, nem megépítésre. A 4 soros cellás kapcsolást
ne keresd, a laptop akkupakkokban megtalálod, önállóan használhatod a pc úgy nem szól bele. Keresd meg a + és - kivezetést és a laptop töltőjével / DC 19V / tölheted és utána használhatod. PC nélkül csak a feszültségszinteket és áramkorlátokat figyeli a benne levő elektronika.
Szia! Na mire jutottál?
Megcsináltam én is ezt,de semmi nem javult.
Sziasztok!
Új vagyok még az oldalon és elnézést kérek ha nem jó topic-ban járok. A kérdésem a következő lenne. Van egy Dell D820-as laptopom. A DC-aljzat közepe kitört belőle és így dugtam rá a töltőt (nem tudtam a hibáról) ezzel sikerült benne egy zárlatot csinálnom és a töltést aljzat csere után sem veszi. Ez nem is lenne nagy probléma de be sem kapcsol töltőröl. (A töltő az jó , mert a ölcsön laptopot ezzel töltöttem és az az akkut beleraktam az enyémbe és bekapcsolt vele.) A másik laptop 3 napig volt nálam így tovább nek tudom használni a gépet. Külső akku töltő számomra felejtős mivel sajátom sajna nincs. Na itt jön szóba a kérdésem(bár nem sok esélyt látok rá); Valahogy meg lehetne azt oldani hogy aksi felől egy adapterről üzemeltetni a laptopot. Még nincs meg a az adapter hozzá , mertami itthon van az 12v 2,8A . Ha megoldható lenne akkor be szereznék egy az akkumulátor fesz/erősségü adaptert. Előre is köszönöm.
Üdv!
Nem lehet, hogy a csatlakozó után lévő biztosíték szált el? F vagy FU (fuse) valamennyi szokott lenni a poz szám.
Üdv Lenne egy kérdésem. Ma kicseréltem a laptopomban az akkumulátorcellákat. 4400 mAh ról 5600 mAh- ra, csak sajnos töltéskor 99% on megáll, de tölti közben a laptop. Amikor kihúzom a töltőt felugrik 100%-ra, és kb úgy megy 1 órán keresztül, hogy 1% sem esik le a töltöttségi szintből. Majd amikor eléri a töltöttségi szintet 100% ról kb 1 órán belül merül le. Tudom, hogy a firmware- ét kellene átírni az akkumulátornak, de valami egyszerű kapcsolás kellene amivel össze tudom kötni a gépet az akksi elektronikájával. Egy szem IC van az akksiban (Made in china ) bq3060 a pontos neve. A laptop típusa Compaq 615
A korábban ide felrakott rajz jó hozzá.
Adatlap szerint csak SMBUS kommunikációja van, ezért nincs külső eeprom.
Sziasztok.
MSI Wind U100-as akkuval jártam úgy, hogy 3év állás és gyakori rátöltés után (sajnos elfelejtettem kivenni az akkut, pedig hálózatról használtam csak) azt vettem észre, hogy amikor 30-40% alá merítem véletlenszerűen lekapcsolt minden jel nélkül az aksiról. Most pedig lassan vinném a netbookot magammal utazáshoz, de így nem hazsnálható. Utána googléztem és a cellák fáradtak meg. (6cellás 2esével vannak páruzamosan majd sorban a cellák.) Kivezettem a cellákat a pakkból és rákötöttem a többcellás litium pakkra tervezett voltmérőmre: Video a merítésről és a cellafeszültségekről A középső 2 cellás blokk jónak tűnik, az első cella blokk kicsit megfáradt de még bírja, de a harmadik cellablokk feszültsége igen hamar leesett 3Volt alá az 1-1,5Amperes merítéstől. Arra gondoltam, hogy kicserélem ezeket a cellákat, de sajnos nincsennek pont ugyanilyen típusú celláim, de van pár cellám másik megfáradt akkupakkokból kiszerelve. Némelyik még jól tartja a feszültséget. Az lenne a kérdésem, hogy most csak egyben érdemes-e cellát cserélni azaz ha 6db telejesen egyforma típusúnak és "újnak" eladott cellát rendelek és mindet cserélem, vagy az is működhet, ha a megfáradt 2 cellát helyettesítem másik típusú 18650-esekre? Úgy hallottam nem jó variálni típusokat, mert más lehet kicsit a kémiájuk hiába LiPoli mindegyik 18650-es és különböző lehet a belső ellenállásuk és így egyenetlen lehet a töltés. Az akkupakk balancere szerintem nem a legjobb, ha van egyáltalán benne olyan, különben nem jutott volna ide az aksi. Az kicsit költséges lenne, hogy 6 új cellát vásároljak, de attól még tartok, hogy ha csak pár cellát cserélek és az egyik másfajta típusú és mondjuk megszakít a vele prhuzamos másik hirtelen nagy terhelést kaphat és bummm. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Üdv!
Egy olyan problémám lenne, hogy egy akkut egy másik laptopba fordítva raktam be. Sajnos nem volt rajta jelzés, hogy melyik a + és a - és sikerült fordítva rákötnöm. Nem történt semmi gondolom kinyomot egy biztit vagy valamit, semmi szikra... Vissza tettem az eredeti laptopba, a laptop felismeri, kiírja, hogy tölti de mégsem. Mert nem marad abba a látszólagos töltés, és abban a pillanatban ahogy lehúzom a tápot ki is kapcsol a laptop. Szétszedtem az akkut, de a panel sértetlen, nincs megégve egyik alkatrész sem. Hogyan tudom kimérni, hogy mivel van a probléma?
Sziasztok!
Elöljáróban annyit, hogy nem értek ezekhez a dolgokhoz, ezért is fordulok hozzátok. Volt egy IBM notebook akkumulátor, amiből kiszedtem a 18650-es cellákat. A cellákra nincs semmi írva, szép pirosak. Azt szeretném valahogy megtudni, hogy hány amperórás egy cella. Amit tudok. Az akku 10.8V 4.0AH értéken üzemelt. 6 db cella volt az akkumulátorban. Ha jól tudom a 18650-es cellák 3,7V-ra tölthetőek (ha nem így van, javítsatok ki!). A fenti adatok alapján ki lehet valahogy számolni, vagy következtetni, hogy hány AH-s egy cella?
Soros kapcsolás 3 cellával.
2-2-2 párhuzamosan. Új korában 2Ah, használtan kevesebb. Lehet, hogy 4V-ig érdemes lehet tölteni. 4,2V-tal nagyobb a kapacitása, de lecsökken az élettartama.
Igen, 4,16-ig tudom tölteni.
Akkor, ha jól értem 2000 mAh-s? Mondom, (!) baromira nem értek ehhez. E-Cigihez használnám, csak szeretném tudni a paramétereit.
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne, hogy a laptop akkuban lévő NYÁK-ról leszakadt a hőellenállás és el is tűnt. Van valami általános hőellenállás amit laptop akkukba raknak? (pl NTC 10K). A laptop akku Asus A32-K52 típusú. Ha enélkül próbálnám meg használni akkor ugye nem menne?
Sziasztok!
Adott egy laptop akku, melynek a cellái le lettek szedve az elektronikától, és teljesen le lettek merítve (vagyis szinte amennyire csak lehet). Ha visszakerül az elektronikába, akkor újra üzemképes lesz?
Szia !
Nem lesz újra üzemképes, sőt nagy valószínüséggel az elektronika fel sem ismeri. Az újra cserélt cellákat nem fogadja csak akkor ha a memória chipet reseteled. Ez egyenlőre még itt senkinek sem sikerült, laptop akku felújító vállalkozások privilégiuma.
Köszi a választ!
Ezt már máshol is hallottam, de nem akartam először elhinni, viszont akkor úgy néz ki, mégis csak igaz.
Sziasztok,
Van egy Fujitsu 6 cellás 11,1V-os akku amire a gép kiírja hogy 0% a töltöttség, de az elhasználódás csak 34%, és szétbontva feltöltöttem, és a 4400mAh-ból 3000mAh felett kicsivel simán bele ment az akkuba és a cellafesz is balansz töltés nélkül is azonos. De a noti továbbra sem látja. Vajon a töltő elektronika ment tönkre az akkuban, vagy mi okozza ezt a hibát? Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, és hogy javítható-e kérem írjon. üdv PIXI
Még annyit, hogy a +- csatlakozókon nem mérek feszt!
Az kezelöelektronikában van néhány teljesitmény FET, ezeken keresztül kapja a laptop a delejt, vagy ez ment tönkre, vagy az ezeket vezérlö elektronika tiltotta le az akkut. ( ez végleges is lehet, ha valamilyen ok miatt az cellák feszültsége 3,2V/cella esett. Ezt megjegyzi a proci, és véglegesen lekapcsolja a cellákat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |