Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   58 / 184
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Szia!
Szalag szélének gyűrése mechanikus eredetű, görgő, kuplung, hátsó leeresztő orsó orsó hibája, megfelelő szalag feszítés hiányából is eredhet, esetleg lendkerék csapágyának kopása is lehet.
(#) steelbird válasza CHZ hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Ha a görgő és tengely csapágya rendben van, a kuplung ereje is jó, akkor a leeresztő orsó fékezőereje kevés.
Ha csak egy adott kazettával jelentkezik, akkor a kazettában lévő, a szalagot a fejhez szorító filc is okozhatja, illetve annak a rúgója.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) CHZ válasza steelbird hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Ezeket a hibalehetőségeket próbáltam én is felsorolni.., a kazettában filc hatása nem okozhat ilyen problémát, ha a mechanika hibátlan!
(#) Tomi94 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Szia!
Ezeket megnéztem kb. én is, a tengely kopását leszámítva. Nem gondoltam még erre, mivel a fejen is éppen látszik a kopás, és amúgy rajta van még a gyári lakk, tehát első fejegység van benne.. Görgőkről ott a kép, az alapján szerintem nem szabadna ilyen hibát produkálnia.. Kuplung kézzel lefogva nem erősebb, mint a rendszeres használatban levő magnómon, és nem is rángatva húz. A leeresztő orsót ha előre tekerem csavarhúzóval (így teljesen megszűntetve a szalagfeszítést), akkor se változik. A tengelyre is ránézek majd..
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Hátsó orsót inkább gyengén próbáld fékezni, nem lazítani.., ha megszűnik a szalag félretolása, akkor itt lesz a hiba oka. Csapágy kopás egyszerűen ellenőrizhető..
(#) megott válasza CHZ hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Nem ártana egy nyomatékmérő kazetta, meg egy szalagpálya ellenőrzés sem, bár ezekhez mind eszköz kell, ami gondolom nem áll rendelkezésre. Ezt az utat már végigjártam, beszereztem minden eszközt, ami nem kapható pl. fej és pályabeállító "kazetta" (ez inkább csak egy nagyon pontosra kimart test és mérőpálca) az CNC-s marással elkészíttettem. Jelen pillanatban ott tartok, hogy egy külön sarok csak a magnó szerelési cuccaival van elkülönítve. Mondjuk én szeretem őket javítani, nem megélhetési kontár vagyok.
(#) CHZ válasza megott hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Valóban nem ártana, szerencsére nekem nem kell, nem én javítom a készüléket.
(#) etm hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok! Olvasgatom a problémákat,hozzászólásokat,és annyi lenne a hozzáfűzésem a dologhoz,hogy akkor is meggyűri a magnó a szalagot,ha már a fejen be van kopva a szalag okozta nút,és ettől nem feszül eléggé a szalag.Ezt az ember a körmével tudja észlelni a fejen.Régebben sokat javítottam őket,és küszködtem ezzel a problémával én is. Üdv!
(#) didyman válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

A forgófejnek sok problémája van a pontos pozícióval, ha az azimuthoz hozzányúltál, lehet, hogy pont azzal idézted elő-ezek kicsit macerásabb jószágok, a tekeréssel könnyen lehet, hogy a fej széli vezetők kikerültek a szalagpálya síkjából. Gépkönyvben remélhetőleg le van írva a szalagpálya beállításának menete, azzal próbáld meg elsőnek orvosolni, ha eddig nem gyűrte. A képen is látszik, hogy nincs síkban már a két törlőfejjel sem a fej..

fej.JPG

(#) Tomi94 válasza didyman hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

A szalag biztosan felfekszik a fejre, mert a tekercs közepén már egyrészt nem gyűr, másrészt teljesen tisztán, középről szól a műsor.. Ami a képen látszik, ott csak egy törlőfej van, az is forog a kombináltfejjel együtt, a másik oldali csak egy műanyag szalagvezető. A törlőfej keskenyebb, mint a másik, de ennyi különbség a másik oldalon is van amúgy, nem elcsúszva van szerintem. Kopás az van rajta valamennyi, de láttam már használtabbat is tökéletesen működni más mechanikákban.
(#) didyman válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Aha, este nagyban az a kép olyannak tűnt, mintha. Ettől függetlenül nincs síkban. Bejelöltem a képen a kombifej két szélét, nem látod, mennyivel van odébb? Nem a (most már) törlőfej keskenyebb mivolta a gond. Tekertem a képen, korrigáltam a perspektivikus torzulását és ennyi maradt. Ez nem egyenes. Az azimut itt másodlagos, az sajnos idővel, kopással elmászik. Az a gond a forgófejesekkel, hogy a forgástengelyük síkja középen van, így a fej szélén a szalagvezető a pálya síkján kívülre kerül, ha a forgatás pozíciója változik. Ehhez jön hozzá a fej kopása, az abban lévő vájú tovább ront a helyzeten. Próbáld visszatekerni oda, ahol volt és nézd meg, hogy úgy is gyűri-e.
(#) Massawa válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 17, 2014 1 /

Ha jol látom ez egy dual capstanos gép. Ez általában kizárolag matt hátso felü szalaggal megy. ( nekem is van egy high end Sony dual capstanos gépem, az is ezt csinálja vadiuj korátol, pedig abban a fejek sem forognak)
Szoval szerezz egy olyan kazit ami matt felületü a hátso oldalán ( általában a drágább japán szalagok voltak ilyenek).
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) topoja hozzászólása Márc 17, 2014 /

Üdv!
Van egy Technics rs 474-es oda vissza játszo magnóm.
A problémám az hogy a felvevős résznek a visszajátszása 1-2 másodperc mulva kikapcsol.
És a F03 Hibát ír.A csévélés is meg áll.Jobb oldali lejátszás gond nélküli.a kazit is meg forditja,de ki is kapcsol a leírtak alapján.
Üdv
(#) Tomi94 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 17, 2014 / 1

Ha úgy vesszük, végül is 'dual capstan', de egyszerre csak az egyik tengely hajtja a szalagot, az irányváltás miatt van benne kettő.. A szalagtípustól egyébként függ a hiba, de pont Sony szalagokkal még minddel csinálta, amit eddig bele mertem próbálni.
(#) Massawa válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Bocs, akkor nem szoltam semmit. Akkor valoban a csévélö spulni feszitését kell beállitani, illetve a fejeket is.
(#) didyman válasza Massawa hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Ez érdekes annak fényében, hogy mennyi két hangtengelyes gépet használok fényes szalagokkal. Ennek technológiailag sincs alapja, gyártóktól sem láttam még ilyen korlátozást.
(#) Massawa válasza didyman hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Nekem is van egy néhány (DENON meg SONY), A Denon vagy 20 évvel fiatalabb mint a SONY, és hajdanán a studioban is volt 2, szinte mindegyik ugyanezt csinálta. Akkoriban sokat tárgyaltam a szalaggyártokkal mert sem a magno-, sem a szalaggyárak nem akartak érdemben foglalkozni a kérdéssel, mi meg komoly bajban voltunk, mert csak bizonyos szalagok feleltek meg.
Ugy a Denonban mint a SONY-ban és az akkori studio magnokban is elektronikus szalagfeszités volt, és nagyot sokat kisérleteztünk, hogy be lehet-e állitani más szalagra. Néha sikerült (nem mindegyiken), de többnyire nem..
Késöbb elismerték, hogy a szalagfeszités függhet a a hordozo kialakitásáról (különben minek gyártották volna akkoriban a legdrágább szalagokat matt háttal).

Végül ebben maradtunk, igy volt egy papirunk a szállitok felé, hogy milyen szalagot szállitsanak.
Ma már persze ez nem aktuális, a Denon még ugy ahogy üzemben van a SONY meg már csak mutatoba.
(#) mapi65 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Helló, bocsi hogy belekotyog de ezek a fajta Sony oda-vissza játszó gépekkel az is lehet gond hogy a fejszerelvény hengeres tartó perselye (amihez a rugó hozzányomja) a fejszerelvény forgózsámolyát (két kis kiálló dudor) megkophatnak és a forgózsámoly palástja is kopott lehet és ezek összeadódnak és kilép a szalag a szalagvezetők síkjából (egyébként az egyik ilyen vezetőben a szalagvég szenzor is benne szokott lenni) ha jól emlékszem. A főtengely csapágykopások is sodorhatják a szalagot valamelyik irányba.Szerintem az ilyen kopásokat nem lehet egyszerűen javítani. Nekem van pár ehhez hasonló deckem ( SonyTC WR 820 és TC RX 77) ezek is hasonló kivitelűek és computeres vezérlésűek. Gondolom a vezérlésnek a mechanikai áttételeket is beleértve nincs köze a szalagpálya ilyenirányú hibájához. Szerencsére még ezidáig egyik sem gyűri a szalagjaimat.
(#) kreol32 hozzászólása Márc 31, 2014 /

Sziasztok egy Aiwa ad-f850-essel lennének mechanikai problémák aki ért hozzá írna egy e-mailét amiben tudunk egy pár szót váltani előre is köszönöm!!
(#) megott válasza kreol32 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Írd ide, több szem többet beszél Mi a gondod vele?
(#) kreol32 válasza megott hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Az a baj ahogy beáll a fej és megmozdult a szalag benyomom a lejátszás gombot elkezd hajtani a motor de viszont amit hajt kerék az már nem forog és a többi sem aztán pedig azonnal lekapcsol 1 mp után ugyanez tekerésnél is. Talán a szíj túl régi és megnyúlt azt ki szeretném cserélni valaki tudna esetleg boltot mondani ami nem netes hol tudnék venni illetve ha más baja van segíteni. Szíj hosszát kiszámoltam 282mm kell viszont ez nem átmérő a szíjat ami méretre van ott mindenhol átmérő van megadva ? Választ előre is köszönöm!
(#) Massawa válasza kreol32 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 / 1

A szij átméröjét pofon egyszerü kiszamitani a hosszából:

D=L/pi

(#) megott válasza kreol32 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Amire még érdemes odafigyelni a szíj szélessége (mivel itt laphosszíjról beszélünk) valamint vastagsága, lehetőleg minél inkább közelítsen a gyári értékhez. A minőségét már nem ismerem pedzegetni, Sininél kapsz jót, a HQ-s sokszor csak félmegoldás. Mondjuk ezt az ára is tükrözi.

Siniről adnál egy linket mert kerestem de nem találom és az a kérdésem hogy kiszámoltam az átmérőt 90mm érdemesebb ennél kicsivel mondjuk 2mm-rel hosszabbat vagy nincs értelme és mehet a 90-es szíj szélessége 5mm vastagsága pedig 0.8mm. Esetleg szerinted más baja lehet a decknek vagy valószínű hogy csak a szíjjal van baj ?

A Sini címe: http://www.sini.hu/ igaz itt csak viszonteladóként tudsz vásárolni.
Neked szerintem erre a szíjra lenne szükséged, ha a régi nyúlását is beleszámítjuk igaz ez a HQ-nál van, http://www.hqelektronika.hu/product/b_f88_5_48 és kicsit kompromisszumosabb megoldás.

Ez kicsi mert én nem a régi szíjat mértem hanem kiszámoltam hogy pontosan mekkora szíj kell és úgy 90-es átmérő jött ki. Szerintem 92mm-es lenne tökéletes mert ha feszül akkor szerintem az nem jó a hajtásnak szerintem. Vagy is olvastam hogy valakinek úgy nem hajtott jól .

Akkor legelőször mérj egy rendes kerületet skálahúrral pl, utána számolgatunk és nézelődünk szíj után!
(#) elektrorudi válasza megott hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A SINI oldalán ez olvasható:
Idézet:
„Ennek a Webáruháznak a felépítése szakembereknek (szervízek, viszonteladók) készült. Viszont most már magánszemélyek is tudnak vásárolni az áruházban.”
(#) megott válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Igazad van, akkor így egyszerűbb.
(#) kreol32 válasza megott hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Meg van lemertem a kerületet és 282mm.
Következő: »»   58 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem