Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Miért volna az? „egy darabot rendelni mindig drága.”
Üdv mindenkinek! Akadt egy kis problémám az LCD-vel kapcsolatban. Parancs módban nem hajlandó törölni az LCD tartalmát, ilyenkor mi lehet a hiba? Próbáltam a cikkek közt leírt kapcsolással is (DIP kapcsoló) illetve PC LPT portról is, de nem reagál a törlés parancsra, minden más parancsot és adatot viszont szépen fogad. R/W lábat a testre kötöttem. Valakinek esetleg ötlet?
Írd tele szóközzel! Az is törli a képernyőt...
Gondolkoztam azon is, de ha mondjuk kihasználom a 2*16 karaktert, akkor is szóközzel töröljem le az egészet?
Hello, a törlés parancs végrehajtásához 40-szer annyi idő kell, mint a többihez. Nem ott van a hiba?
tisztába vagyok vele de gondolom nem 5 másodperc a késleltetés. parancsban kiadtam 00000001 és vártam 5 másodpercet Enable H szinten, és nem reagál rá
Az LCD az Enable lefutó éle után kezdi feldolgozni az adatot/parancsot.
Üdv!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ami ezen a NewbieHack.com-on található kód az LCD-hez az működik e az RC 2002 A-E kijelzővel is vagy valamit módosítani kéne benne? Ha igen, akkor mit? SB
Üdv!
Egy jó ideje szivok ezért segitségetek szeretném kérni egy 4x20-as LCD-vel kapocslatosan. HD44780-as chippel van szerelve és 16 pines lába van a csatl-nak. Nos kézzel szeretném meghajtani elég lenne annyi hogy csak kiir egy pár karaktert, de arra sem tudtam rávenni. Kontraszt állitása 4,7k-s potival frankón megy. 1-es 16-os láb földre lett téve (egyik a háttérbilágitás másik a kijelzőé) 2-es 15-ös láb +5V-ra téve (egyik a háttérbilágitás másik a kijelzőé) 4-es láb RS és 5-es láb RW földre téve 6-láb EN (kapcsolóval +5V-ra tesz ha nyomva van tápról) 7-10 láb földre húzva (D0-D3) 11-14-es láb dip kapcsolóval +5V-ot ad a rendszernek a tápról (D4-D7) Nos tápot ráteszem megjelennek az inicalizáló sorok. Dipet bármire kapcsolom utána 6-os lábon EN-el nyugtázom semmi sem történik. Vanm esetleg valakinek egy sorrendje hogy mit ronthattam el? Vagy a bekötés nem tettszhet a rendszernek? Köszönöm előre is segitségetek.
Ennek a kijelzőnek elég bonyolult init része van. Ha jól emlékszem talán a 6-7. beírás után hajlandó érdemben foglalkozni veled.Először el kell neki magyarázni ,hogy 4 biten birizgálod ,aztán hogy milyen kiírandó formátumot akarsz, utána talán hogy hova ,majd jöhetnek a karakterek.(ráadásul azokat is két félből összerakva.) .Ráadásul a magyarázkodáshoz az RS lábat is használnod kell,tehát a folyamatos földre kötés biztosan nem jó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
A karakteres (HD44780 kompatibilis) modulok adatvonala DB0..DB7 kétirányú, pl. a Busy Flag olvasásakor ezt ki is használjuk. A kérdésem az, hogy ha mikrokontrollerrel összekötöm és véletlenül hibázok, azaz a kontroller és az LCD adatvonala is kimenet lesz, ez okoz problémát, vagy van a LCD kijelzőkben védőellenállás? Úgy látom, közvetlenül szokták hajtani, nem szokás ellenállásokat tenni a kontroller és LCD adatvezetékei közé.
Ha megfigyeled sok vezérlés nem is olvas az LCD-ről (R/W lába GND-re van kötve), a Busy-t nem olvassák, hanem nagyobb végrehajtási időt hagynak, így egy lábat elspórolnak, az LCD adatvonalai pedig mindig bemenetek.
Talán ha az R/W láb polaritását elkötöd, ami a legtöbb esetben egy darab drót.( kis ideig kibírja ha szerencséd van.)
Nem fog menni, mert mielött bármit is ki tudsz irni a displayre, azt megfelelö üzemmodba kell kapcsolni. (Egy sereg adat bekülése az R/S meg az EN jelek segitségével).
Ha ez sikerül akkor utánna azt is el kell intézni, hogy hova kerüljön a DATA bemeneteken bállitott kode (a kurzort elöbb megfelelö helyre kell mozgatni.). Szoval ilyen primitiv modon nem igen tudsz a displayre valamit felirni. El kéne olvasnod a display leirását.
Bocs ez inkább izenahogyishivnak lett szánva.
Köszi! Végül úgy döntöttem, hogy egy jumperrel GND-re kötöm az RW-t, nem fogom olvasni, csak írni az LCD-t, de ha esetleg mégis később meggondolnám magam, akkor jumper másik állásában az RW elérhető marad.
Egyszerübb talán, ha keresel egy kész szubrutin könyvtárat ( van egy csomo AVR-LCD ). Ezek megoldják a háttér kommunikáciot, neked meg csak a tartalomrol kell gondoskodnod.
Frissült az általam írt LCD driver, több új lehetőség is került bele: karakteres LCD driver
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Sziasztok! Hátha valaki hasznát veszi.
Kijelző vezérlés 5 pinnel (pl. PIC12F675). És "Ha már lúd,legyen kövér!" ![]() Természetesen, mindkét kapcsolás tesztelve. ÚHH, most látom rosszul rajzoltam,a C1 az RS lábon van! Bocs. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
Sziasztok!
Van egy pár kínai 16x2 karakteres LCD kijelzőm, amit nemsikerül életrekelteni. Próbálkoztam már mindennel, de most már megpróbáltam arduinoval, példakóddal. Mindent úgy kötöttem be, ahogy le van írva. A V0-ra egy zenert kötöttem nyitóirányban egy ellenállással sorban. Valami 0,8V esik a diódán, ez van a V0 ra vezetve. Ezt csinálja Látszik, hogy valamit csinál. Elméletileg szöveget kellene csúsztatnia. Rosz lenne a kijelző?
Zener diódát záróirányban szokás használni. Itt egy kép, hogyan kell a V0 lábat mehgajtani. Bővebben: Link Harmadik láb.
Így van.
Be volt kötve potméterrel is. Annyi változott, hogy állandóan voltak kockák, vagy csak néha, mint a videón.
Az LCD panel hátulját le tudnád fényképezni?
Vss-V0 1kohm-mal összekötve nekem jól olvasható képet ad egy hasonló. itt kb 0.37V ot mérek. Ut=4.15V.
Annyiban megnyugtató a dolog, hogy nem 3,3 V-os modult hajtasz (mert az U3 IC nincs beültetve. Egy ~10 kOhmos potméterrel türelmesen tekergetve szerintem működnie kell.
Holnap megpróbálom. Eredetileg az Attila féle pic-es panelmérőhöz akartam, de abban sem működött nekem, csak ugyanígy. Azthittem, hogy a PIC hibás, vagy a komunikáció nincs meg, de végigvillogattam a portokat meg kisípoltattam és jó volt.
Egyébként a kockákból kimaradnak néha vonalak.
Ha nincs 10K, akkor jó kisebb/nagyobb is?
Igen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |