Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   478 / 607
(#) ELKO26 válasza reloop hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
A 7294 elmegy sima +-gnd tápról is?
(#) reloop válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Ha a szimmetrikus tápra gondolsz, akkor az feltétlen kell neki. Az egytápos kapcsolás mesterségesen hoz létre egy hidegített pontot a két pólus között, gyakorlatilag az is szimmetrikusnak tekinthető.
(#) zotya1983 válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Elmegy róla, de nem ajánlom főként nem a hídkapcsolásnál, úgy összeomlik a tápod mint a sicc. Épp a napokban csináltam ilyet hogy 2 pólusról csináltam +- gnd-t, még csak fel sem kellett tekernem a hangerőt és elhúzta az egész tápot - irányba a + on semmi feszültség csak néhány volt maradt. Tehát a lebegőpontos táp nem igazán stabil megoldás,mindenképpen kell a 2 szekunder.
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Ez alapvetően nem így van. Itt az Én építésem ebből, ami kifogástalanul működik nálam napi használatban, és számos "hangoskodás" bizonyította, hogy szó sincs semmiféle összeomlásról.
Nagyon stabil, nagyon hangos, nincs vele semmilyen negatív tapasztalatom.
FONTOS! Itt nem egy szekunderből van előállítva a +- táp, hanem a növelt szekunderből egy lebegő GND-t hozott létre Reloop.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Szia!
Ez a jelföld leválasztás 10 ohm-os ellenállással úgy néz ki jó lesz. Persze nem úgy ahogy eredetileg gondoltam, de előbb pár szó az előzményekről.
Ezt az egyszerű tervet annak idején azért készítettem, hogy egy már meglévő erősítő elavult, vagy pótolhatatlan alkatrészű végfokát ki lehessen vele váltani. Azért is törekedtem a kis méretre, hogy a panel tartását jószívvel az IC lábaira lehessen bízni. A kísérletek során megfigyeltem, hogy az adatlapon ajánlott 1000µF kondenzátorok helyén egy nagyságrenddel kisebb kapacitás is gerjedésmentes működést biztosít. Az ötlet Elliott-tól származik.
Több visszajelzést kaptam, hogy sztereó készülékbe építve a kialakuló földhurok búgást eredményez. Ebben közre játszik a panelen lévő helyi tápszűrés, mely még a kapacitás csökkentése után is képes a földre, ami egyben jelföld, rádolgozni. Ezt a szűrés által a földhurokba bevitt brummot a hídkapcsolásnál is tapasztaltam.
Két, vagy többcsatornás közös tápegységű erősítőben nagy szolgálatot tesz a jelföld leválasztása, már-már a dual-mono-val vetekszik. Nemrég egy 2.1 erősítőben vizsgázott igen jó eredménnyel. Bővebben: Link
Adott volt a feladat, hogy kéne egy szimmetrikus tápos híd-tervet készíteni, mely kizárólag a szükséges minimális szolgáltatást tudja, de azt maximális üzembiztonsággal. Ehhez tartottam fontos kiegészítőnek a jelföld kezelését.
Az első probléma amibe beleütköztem, hogy a készenlétet és a némítást vezérlő bemenetek referencia pontját [1-es láb] a jelföldtől külön kell kezelni, mert ez mérésem szerint 5mA-t emésztett fel ami 50mV-ot ejt a 10 ohm ellenálláson, úgyhogy ez a terv ment is a levesbe. Mint a mellékelt képek egyikén látod a panelt át kellett szabni.
Számomra ez volt az első alkalom, hogy a visszacsatolásból elhagytam a kondenzátort. Úgy néz ki büntetlenül megtehető. Négy IC-t kipróbálva 20mV kimeneti egyenfeszültséghibánál nagyobbat nem találtam, ami szerintem még bőven lemegy. A továbbiakban a sima kapcsolásból is száműzni fogom. A felüláteresztő szűrő szerepéről le lehet mondani, igény esetén a bemeneti csatolóra lehet ezt a feladatot testálni.
Szokás a híd második felének neminvertáló bemenetére [3-as láb] a normál bemenetnek megfelelő, de testre kötött RC tagot rakni. Ezt már az egytápos hídnál is elhagytam, itt sincs rá szükség. Az eredő kimeneti DC hibát ennél a kapcsolásnál is mérsékelte. Ugyan az alkatrész szórás is közrejátszhatott, de ez az 1-2mV a kedvezőtlen irányban is elment volna.
A sok alakítgatás eredményeként egy féli üres panelt kaptam, de a berögzött elrendezési megoldásaim miatt teljesen leblokkoltam, hogyan lehetne normál alkatrészsűrűségűre átvariálni.
Igen jól jönne, ha kisegítenél egy elrendezési ötlettel!
Az áramkör hozza formáját, a népszerű Wijdeven TE330 toroid 2x24Vac névleges feszültségű szekunderéről 150W-ot ad le 8 ohm-ra a szinusz határolás közelében. Ekkor az egyenfeszültségű tápot ±30V-nak mértem. Szóval papírforma szerint.
A papírformáról jut eszembe, annak idején tanácsodra mértem az egytápos 50V-os hidat, melynek eredménye 86W volt. Most nekifutok szimmetrikus 50V-nak TDA7293-mal. Elvileg annak az egy IC-nek is kéne hozni ezt a teljesítményt. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy az IC kimenetének kétszer akkora jelváltozást kell elszenvednie, ami nagy eséllyel növeli a torzítást.
Mellékelem az "Egyszerű híd" jelenlegi állását.
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 26, 2014 2 /
 
"A 7294 elmegy sima +-gnd tápról is? " Ebből arra következtettem hogy csak 1 szekunder áll rendelkezésére ELKO26 kollégának, ebben a felállásban elhúzza mint a rongyot a tda 7294-es pedró féle híd.(legalábbis nekem ráhúzta a - ra és lerogyott)
Ezt bármikor bebizonyítom neked akár videó tesztben is.
Természetesen ha 2 szekunderünk van és ebből állítunk elő egy hideg pontos, nálam is ez a megoldás van, remekül működik.
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Kér ezen vitázni. A tény makacs dolog, és hidd el kifogástalanul működik. Itt a kapcsolás, és ha ránézel fogod látni, éppen 1 db szekunder kell hozzá. Nincs középmegcsapolás, hanem virtuális GND van. Valahol Reloop részletesen leírja miért jó ez így, én csak a sikeres építők egyike vagyok, illetve egy paneltervvel támogattam a dolgot.
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Úgy látom, megint okosabb akarsz lenni, mint két szakmabeli.
Senki nem beszélt a pedró féle valamiről.

Itt a link amikről szó van: reloop egytápos híd, reloop egytápos
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 26, 2014 1 /
 
"Reloop és Alkotó nyákterveit megtalálhatod mint egytápos hídast mint szimmetrikus táplálású kapcsolásban."... Ott van a mondatomban csak olvasni kellene a sorok közt, ne csak nézz láss is.
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 26, 2014 1 / 1
 
Ha mindenki beismeri, hogy igazad van, akkor abbahagyod KÉRLEK a topic beszennyezését ilyen hozzászólásokkal? Tanulni járjál ide, ne oktatni, mert utóbbi nem áll neked jól.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) ELKO26 hozzászólása Márc 27, 2014 /
 
Terveztem egy,egy és egy két graetz-es szimm.tápot,tényleg a két graetz-es a jobb?
(#) Alkotó válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
A mellékleteket nem tudom itt megnyitni, de a kérdésedhez adok egy kis segédinformációt.
A "jobb" jelző nehezen definiálható általában is, de a hangtechnikában különösen az. Számos példa van arra, mikor egy műszakilag kifogásolható megoldás, a végső hangképben nagyon kellemes eredményt hoz, és a fordítottja is igaz, mikor egy erősítőt remek paraméterűnek mérnek, csak éppen nem szól jól.
Az én legnagyobb felismerésem ebben a témában a puffer mennyiség. Azt hihetnénk a sok puffer az csak jobb lehet, közben egy ésszerű kisebb sokkal jobb hangot eredményez, levegősebb, lendületesebb lesz az eredmény.
Király Tibor elemezgeti a dupla híd használatának előnyeit, sőt javasolja is ennek használatát, de nagyon-nagyon jó erősítők garmadája létezik ahol nem ilyen megoldást választottak.
Véleményem szerint, a TDA7294 nagyon jó lehet egyetlen híddal történő egyenirányítással is. Ettől nagyságrendekkel többet számít egy ideális felépítés megtalálása párosítva a jó huzalozással.
(#) reloop válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Olvasd el! A tápellátás fejezetre különösen felhívom a figyelmedet.
(#) ELKO26 válasza reloop hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Ok,itt vannak telóval fényképezve.
(#) reloop válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Itt van pár hozzászólással előrébb egy profi táppanel. Javaslom azt másold le!
(#) pont válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
A két graetz-es a vezetékezése sem szerencsés, csak a szűrés után kellene közösíteni, és a szükséges elkók is jóval nagyobbak. Először rakd magad mellé az összes alkatrészt és úgy tervezz.
(#) zotya1983 válasza ELKO26 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Parancsolj,én is ezt használom többek közt, és remekül működik!

DSC_0193.jpg
    
(#) reloop hozzászólása Márc 27, 2014 / 1
 
Így már barátságosabb az elrendezés?
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Ezek mind szépek és jók, de életemben nem vasaltam még nyákot És sajnos nem tudom hogyan kell...
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Márc 29, 2014 /
 
Sziasztok! Immár én is tulajdonosa vagyok egy működőképes sztereó 7294hídkapcsolásnak , még egyszer köszi a terveket. Először kétszer 15voltos egyenáramú táppal indítottam , a trafó elé sorosan egy 60w220v izzót kötöttem. Az izzó csak be kapcsoláskor villant fel majd ezután mégcsak nem is parázslott. Utánna kétszer 24voltos váltóáramú trafóval próbáltam ami egyenirányítás pufferelés után kétszer 33.5voltot adott. A nyugalmi áram ha jól mértem a tápban 90miliamper volt . A hangtisztaságán kellemesen csalódtam ,próbára ezzel a feszültséggel 8óhmos videoton hangfalakkal szólaltattam meg . A hűtő bordát így oldottam meg ahogy a fotón van , és ez a profil lesz majd az erősítő alja így kapnak függőlegesen helyet rajta későbbiekben a további panelek , (egyenirányítás pufferelés, hangszóró védelem, ledes kivezérlés jelző és hangszínszabályzó) A hűtő bordán helyet kapott egy kb 10mm vastag és 10cm rézsín darab is aminek tekintélyes súlya van, de talán ennek is köszönhető hogy az ic-k kb 20perces teszt során igaz nem teljes hangerőnél abszolút nem melegedtek. Egyébként most nem rég tudtam szerezni régi ki bontott erősáramú elosztókból 10cm széles alu sineket , mivel ez az anyag jó villamos vezető , így tehát jó hő vezető képességű is kisebb alu sineket rá fúrva és ki polírozva jó kis hűtő bordákat csinálok majd belőllük. A nyák tervet a biztis hídnak nem tudom ki tervezte de szerintem nagyon jó az elrendezése , és a biztosítékok is jó ötlet rajta így ezekkel a védő diódákkal kombinálva.
Jelenleg egy hangszínszabályzó kapcsolást keresek , ha tudnátok ajánlani hozzá azt megköszönném .

100_1986.JPG
    
(#) reloop válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Szia! Gratulálok a sikeres építéshez!
Várj csak! Fog ez melegedni ha rendesen meghajtod. Mennyit is?
Épp most mértem egy hidat 2x24Vac trafóról táplálva. A kimenő teljesítmény 8 ohm-ra kereken 150W. A felvett áram ekkor a P=I2R képletből visszafejtve 4,3A. A 150W terhelés hatására a tápfeszültség ±30V-ra esett, tehát a felvett teljesítmény ekkor (P=U*I) 260W.
A 260W és a 150W különbözetéből lesz a veszteségi hő amit el kell vezetned, ez esetedben 110W.
Úgy tekintsd ezt a fűtőteljesítményt mint 2 db 50W pákáét. Na ezt kell kézzel még épp elviselhető hőmérsékleten tartani - nem kis feladat. Ventilátor nélkül aligha úszható meg, ezt vedd számításba! Az iménti számítás csak egy csatornára vonatkozott.
Hangszínszabályzás tekintetében keress rá az LM1036 témára!
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Kösziszépen! Akkor ez esetben tényleg jobb lett volna az általad közölt hőfok szabályzós ventilátoros hűtéssel ellátott hidat meg építeni. Ezzel nem voltam tisztában. Jelenleg itt hangfal problémáim is vannak mert a vidi hangfalaim csak 50watosak ez egy cleopátra erősítőhöz használatos abból van itthon egy jó állapotú darab de én jobban örülök ennek a kapcsolásnak most , ráadásul ez az első komolyabb erősítőm így sztereóban építve előtte egy urbános quad ot raktam össze tőlük vásárolt panelel. A táp kialakításával nem vagyok tisztában még, illetve hát azon gondolkozom hogy szükséges e csatornánként külön gratz híd pufferekel vagy pedig egy gratz híd amiből van ithon egy gyári 10amperes és utána kötnék 10000mikrós kondikat,ez volna a két híd tápja. Bár amit le írtál ebből nézve csatornánként 4.3amper tehát teljes hang erőnnél 8.6 majdnem határon van a terhelhetősége. Ventilátort lehet majd a profil alá fogom el helyezni víz szintes helyzetben. Mostmár rá érek vele bütykölgetni lényeg működik
(#) lukacsp válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Márc 30, 2014 / 1
 
Szerintem teljesen jól el lehet otthon zenélgetni egy 50W-os Videoton hangsugárzóval. A 150W végfokot meg ésszel kell használni, és akkor nem fogod lehajtani a hangsugárzót, ám cserébe szépen, dinamikusan fog szólni.
Figyelmedbe ajánlom: végfok teljesítményekről SZVSZ
(#) zotya1983 hozzászólása Márc 30, 2014 /
 
Hát ésszel kell hajtani a tda 7294 hídat ez tény, én szobában nem tudtam kivezérelni még teljesen, mert elviselhetetlen hangos.Bár nem is szobába terveztem megépíteni jó szolgálatot tesz majd hajtani a 15" mélyeket és a toppokat is
(#) gabesz.mi074 válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Szépen szól velük . A vidi a szerintem jó dolgokat csinált mikor még működött . Amúgy a hangszórókon már ki kelet cserélni a peremnél lévő gumírozott szivacs szerű anyagot illetve hát nem tudom miből volna az , és hát az egyik hangfalnál a kis hangszórók nem működnek csak a nagy szól benne. Ki van szakítva belőle a vezeték, ez így került hozzám ,de még vannak hozzá kapható alkatrészek.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Márc 31, 2014 /
 
Itt többen is írtátok ha a táp egyik oldala megszakad mondjuk szimmetrikus táplálás esetén akkor el szál az ic. Én már jártam TDA2030al így de semmi gond nem lett. Minden esetre oda kell figyelni akkor erre a dologra
(#) zotya1983 hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Nekem véletlenül volt olyan is hogy totális full gerjedés, mert nem zártam a bemenetet és természetesen még meg is érintettem, ugrottam akkorát hogy csak na a hangerőtől de szerencsémre megmaradt a hangfal és a vég is.
(#) Szpisti hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Nemrég ígértem, hogy a HK-ból rendelt TDA dupla hídas panel ha megérkezik, referálok róla.
Ránézésre nagyon gusztusos , nem kézi forrasztású profi kidolgozású a holmi.
Egy dolgon vigyorogtam, a bemeneti csatoló kondi WIMA feliratos, de egyértelműen saját hamisítvány - persze ettől még lehet jó.
A mérések is ezt bizonyítják, elsőre indult mindkét csatorna.
A beépített kis sil tokos ic inétzi a bekapcsolási késleltetést, és a kimeneti táp figyelését. Mindkét funkció működik szépen.
Én a végfokot egy sztereo keyboard kombóba (hangszer erősítő) szánom, szerintem bőven elég lesz .
A tápfeszem 2x23V váltó, a csatlakozókon 2x24V felirat olvasható.
Ebből nálam 8 Ohmon 31V jön ki anélkül hogy beütné a fejét a jel. Ez 120W szinusz műterhelésen. Mikor klippel, teljesen szimmetrikusan teszi.
Hanggenerátorom 18 Hz-től indul és 30kHz-ig megy. Ebben a tartományban teljesen lineáris az átvitel mindkét csatornán..
A maximális kivezérléshez pontosan 500mV bemenő jel szükséges.
A fotón látható trafó 220VA-es, ami elvileg kicsit alulméretezett ide, de gyakorlatilag 2x50-70W-nál nagyobb jelet úgysem fogok folymatosan kivenni velőle.
A háttérben látható kupit kéretik nem észrevenni
(#) reloop válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Kösz a beszámolót, ezek szerint korrekt termék.
Következő: »»   478 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem