Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2272 / 3993
(#) richt3r hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok! Elromlott a PC-m kapcsolóüzemű tápja, nagyfrekin sípol, gondolom a stab körben hibás valamelyik elkó. Hogy tudnám kimérni multival, hogy hol a hiba úgy, hogy ne csapjon agyon az áram? Földponttól viszonyítva kéne mérni gondolom. Van olyan pont, amire semmi esetben sem szabad rámérnem?
(#) silent15 hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok, valaki tudna ajánlani magyar nyelvű oldalt, amin le van írva a passzív hangváltó működése?
Közönöm!
(#) gkari válasza silent15 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Pl,: "Csabai: Hangtechnika amatőröknek"- ben vannak receptek. Ha akarod, írj privátot, e-mail-ban(ben) elküldöm(darabolva, mert 4Mb).
(#) ttindian hozzászólása Márc 27, 2014 /

Heló.

Valahol itt a fórumon olvastam hogy egy energia takarékos égő elektronikájára ha rákötünk egy kapcsoló üzemű táp tekercset kész van egy kapcsoló üzemű tápunk , hova lehet azt rácsatlakozni ?

Esetleg ha valaki tudja hogy hol van ez a hozzászólás , de emlékeim szerint egy hirdetésben volt mind hozzászólás.
(#) lukacsp válasza kérdező hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Igen, kösd le nyugodtan. Semmi köze a működéséhez, csak jelző funkció.
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Holnap lekötöm.
De közben meg kiderült, hogy miért is dobták ki. Nem tölt. Az invertere tökéletes, de tölteni nem akar. Bár nekem konkrétan nem is kell szünetmentes, hanem csak mint inverter. Az akkuknak csinálok egy töltőt. Az invertere bírja a folyamatos üzemet, vagy inkább nagyobbítsam meg a hűtőbordákat, +ventilátor? Át akarom dobozolni, és hordozhatóvá tenni. Egyébként mikor kipróbáltam, vitte a hűtőt is, annak ellenére, hogy négyszögjelet ad.
Még egy kérdés: a zselés akkumulátort fel lehet tölteni egy 15V körüli trafó + 12V 5W izzó segítségével? A trafó természetesen kap graetz-et. Puffer kell akkumulátortöltéshez?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) silent15 válasza gkari hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Szia, köszönöm, de nem kell, ez a könyv megvan nekem. Magozok majd belőle

Néhány szünetmentest már megvizsgáltam folyamatos üzem kérdéskörében, és a kvázi színuszosak, mint amilyen neked is van, lazán tudják a folyamatos üzemet hűtőfelület megnövelés nélkül, hiszen kisfrekvenciás kapcsolóüzemben használja a FET-eket, elhanyagolható disszipáció van ilyenkor.
A hűtőt nem javaslom. Az olyan motorok ami a hűtőszekrény kompresszorát is hajtja, ugyan átmenetileg elműködnek az ilyen tápról, de hosszú távon szinte biztosan károsodnak, ezért a táplálásukat ilyen inverterről nem javaslom.
Fel lehet tölteni ilyen tápról amit írsz, de ilyenkor neked kell vigyáznod, nehogy túltölts. Jobban jársz, ha vagy veszel (5-6ezer pénzért) automata töltőt, vagy építesz egyet az itteni akkutöltő témában található kapcsolások közül egyet.
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Akkor inkább építek normális töltőt, mert már robbant fel nálam telefonakku. A hűtő csak próba volt. Hogyan károsítja a motort? Túlmelegszik? Át dobozolom az egészet. Kap külső 24V csatlakozási lehetőséget is (Ha pl. két sorba kötött 12V-os autóakkumulátort teszek rá, elmegy róla egy csöves erősítő is, ha épp ilyenre van szükség.)

A váltakozóáramú villanymotorok úgy vannak kitalálva, hogy szinuszos táplálásról működnek, így alakul ki bennük a szép egyenletes forgó mágneses mező. A kvázi színuszos inverter által előállított jel kb. 30-40% jelalak torzítású színusz. A motorban a mágneses forgómező nem lesz olyan szép egyenletes, mintha tiszta színusszal lenne táplálva, így kevesebb energiát tud mechanikai energiává alakítani. Ha az egyszerűság kedvéért feltesszük, hogy a betáplált elektromos energia ugyanannyi a két esetben, akkor a nagy jelalak torzítású jellel táplált esetben a veszteség nagyobb lesz, ez a különbség pl. tekercs melegedés formájában jelenik meg. A tekercs rendszer túlmelegedése leégeti a tekercset, a motor tönkremegy.

Várjál, akkor most 12/230V, vagy 24/230V ez az inverter?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) Sanyi220v hozzászólása Márc 28, 2014 /

Valaki tudna nekem segíteni hogyan kel bekötni ezt a kocsierőssítőt? Lényegében a + és a - az világos, de így nem indul el, van egy harmadik is, ami ugy van feltüntetve hogy REMOVE ott a bekötési rajz, de én csak egy táppal akarom beindítani. miért nem indul el? azt a harmadikat is be kel kötni?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) kadarist válasza Sanyi220v hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Szia!
A remote-t kösd a pluszra.
(#) Sanyi220v válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Köszönöm, én is így tudtam, de semmi esetre sem akartam kiégetni. biztos ami biztos.
(#) kadarist válasza Sanyi220v hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Ha így nem működik az erősítő, akkor el van romolva. A kis kék biztosíték jó?

Igen jó. minden jó mégsem megy.

Oké már működik. csak nem volt kontakt a két csavarnál. Köszönöm a segítséget.
(#) richt3r hozzászólása Márc 28, 2014 /

Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy 5x5-ös LED áramkört milyen logika alapján tudnék vezérelni? Alakzatokat szeretnék kirajzolni, pl: + vagy - jelet. Köszönöm!
(#) ramon94 hozzászólása Márc 28, 2014 / 1

Sziasztok. Van egy USB-s routerem aminek tudom ki/be kapcsolgatni az USB portját ami 5V-os..és szeretnék ezzel egy 12V-os eszközt bekapcsolni relé segítségével. LMR 1-5D relé és egy 1N4148-as dióda megfelelő lenne erre a célra? A diódát hogyan kell bekötni?

Előre is köszi.
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

24/230V-os. Két db. 12V-os akkumulátor van benne sorbakötve. Nincs ráírva, hány Ah-sak. Majd mutatok képet a cuccról. A lényeg, hogy 24V-ból tudok csinálni 230-at, és akár kinn a mezőn is be lehet táplálni egy csöves rádiót. (Persze ez csak egy példa. )
(#) nedudgi válasza ramon94 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Így. A tranzisztor valószínűleg nem kell.
(#) Szárnyas válasza ttindian hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Szia!
Itt olvashatsz róla: Bővebben: Link
(#) Szárnyas válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Bár lehet, hogy a cikk folytatásában esik szó az elektronikus fénycsőelőtét felhasználásával készült kapcsolásról: Bővebben: Link

Itt a fórumon meg a digitális forrasztóállomás topicjában találsz konkrét, megvalósított kapcsolást. Egy-két hozzászólás, amiben ismertetve van: Bővebben: Link , Bővebben: Link , Bővebben: Link
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Itt vannak a képek a cuccról. Természetesen új dobozt kap, és a kimenete sima konnektor lesz, a bemenet meg 24V. Az akkumulátor kb. hány Ah-s lehet?
(#) BEMcorp válasza kérdező hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Én a töltőáram maximumából olyan ~10Ah-snak tippelném.
(#) Wind-Storm hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok!

Sajnos nem akaródzik működni a LED driver IC
http://www.kepfeltoltes.hu/140328/kapcs_www.kepfeltoltes.hu_..
Nézzétek el a beültetési rajz-szerű alkotásomat, számomra így jobban áttekinthető.
Ha valaki tudja a megoldást, annak előre is köszi!

PR4402 adatlapja: http://www.hestore.hu/files/pr4401.pdf

kapcs.png

(#) kérdező válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Köszi.
A 10Ah körüli nem rossz.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Szia!
Nem jó a linked! A mellékelt rajz mit ábrázol?
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Szia!

Ez egy nimh akkut töltő napelemes áramkör, melynek sötétedéskor magától be kéne kapcsolnia.
Nálam jó a link, de akkor itt a teljes adatlap: http://www.hestore.hu/prod_10028783.html
Az elrontott képfeltöltéses linkem az véletlenül maradt bent.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Nem az a link, hanem a képfeltöltéses a rossz. Furcsállottam, hogy hogy ez az akkumulátoros kép miért van a LED-drájveres kérdéshez mellékelve, ezért kérdeztem rá.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

A LED drivert csak azért linkeltem, mert bepasszintva az áramkörbe nem működik és hátha ki lehet venni belőle valamit, hogy mi lehet az oka.
Következő: »»   2272 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem