Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2278 / 3992
(#) aramis válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Bocs rosszul tettem fel a kérdést. ez már egy 5voltos kész töltő csak ugy gondoltam valahogy lelehet csökkenteni 3 voltra
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Mire akarod használni?
(#) aramis válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Van egy HP photosmart most nincs idehaza semmilyen akku vagy elem és megakarom javítani a kapcsolóját valami gigszi van vele
(#) pucuka válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Ezt úgy hívják, hogy rotary enkóder. (az egér görgője is az) Sajnos, csak mikrovezérlővel működik, úgyhogy nem lesz egyszerű dolgod.
(#) SzT3 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

A mikrovezérlővel kezdek elég szépen megbarátkozni.. azzal nincs is gond ( annyira )
Meg aztán vagy szervót vagy léptetőt vezérelne mert egy manuális antenna forgató lenne.
De akkor úgy keresek hogy Rotary enkoder....
Amúgy szimulációba már kezd úgy ahogy jól működni de ott gombokkal..
De miért van egy olyan érzésem hogy ez az enkoder nem úgy működik mintha pörgetés közbe pöcögtetném a jobbra vagy a balra gombot!
(#) pucuka válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Mert a nyomógombnál egyértelmű a helyzet. Az enkódernél is van két (vagy több) kapcsoló, amit tekerés közben pöcögtetünk, és a kapcsolók zárási idejének egymáshoz viszonyított idejéből tudható, hogy merre tekertük. (felfelé, vagy lefelé)
(#) SzT3 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Azt hiszem hoyg akkor keresnem kell rá példa programot flowra... illetve egy kicsit bensőségesebb kapcsolatba kell kerülnöm ezekkel az enkoderekkel!
mondjuk még nem nagyon találtam boltot ahol emberi áron lehet kapni!
(#) enmate95 hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Sziasztok! Megépítettem ezt a kapcsolást Bővebben: Link
minden rendben is van vele kivéve azt hogy elég halk nem tudja teljesen meghajtani a fülhallgatómat. Tudna valaki küldeni hozzá egy végfok rajzot?
(#) pucuka válasza enmate95 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

LM386 segít, de innen választhatsz mást is.
(#) enmate95 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Én lm386-ra gondoltam de az a baj hogy a már kész lm386-os erősítőm nem működik vele és nem tudom miért. Nem lehet hogy a bemeneti kondenzátorok miatt?
(#) kérdező hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Sziasztok!
Egy szünetmentes tápot dobozolok át. A trafó vasmagját átfúrhatom 4-es fúróval a 4 sarkán? Vagy ez hátrányosan befolyásolná a működését? Esetleg a rögzítés egy rövidrezárt menetként viselkedne, és rontaná a hatásfokot?
(#) pucuka válasza enmate95 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Működnie kellene. Legfeljebb lehet, hogy halk, azt pedig egy előerősítővel (akár IC -sel, akár tranzisztorossal) meg lehet oldani.
(#) enmate95 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Értem. Köszönöm szépen.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Szia!
Ellenjavallt: de ha nagyon jó minőségű (keményfém), éles! fúród van, nagy kárt nem csinálsz. A lemez elég kemény, sima HSS fúró nem szereti (sorjáz, vaszárlat!). Ha mégis kifúrod, szigetelőcső,-alátét ajánlott a csavarokra! Jól össze kell szorítani, kenni, hogy a sorja ne nyomódjon a lemezek közé.
(#) kérdező válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Akkor inkább hagyom. Körbeszorítom alumíniumlemezzel, és akkor nem lesz gond. Így lenne jelentősége annak, hogy körülötte van egy "menet"?
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Körülötte lehet, az csak árnyékol. A szigeteletlen csavar; vaszárlat, veszteség, stb.
(#) Atesz857 hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Sziasztok! Van egy olyan jellegü gondom hogy,épitettem egy nagyon egyszerü beléptetöt ami ugy néz ki hogy, van egy keybord aminek 4 számjegye van bekötve és ezekkel lehet sorban feltölteni 4 darab elkot ha helyes a sorrend az utolso bekapcsol egy tranzisztort ami bekapcsol egy autos központizárat ami behuz. Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne növelni a behuzás idejét? A trafo dc12v 200ma az elkok 16v 1000uf a tranyo egy nte393. Illetve még azt szeretném megkérdezni hogy mi a jelentösége a bázisra bekötöt ellenállásnak? Mert az most nincs rajta. Elöre is köszönöm hogyha valaki veszi a fáradtságot!
(#) proli007 válasza Atesz857 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Hello! A tranzisztor bázisellenállása korlátozza a bázisáramot. Ha ezt nincs benne, akkor egy pillanat alatt kisül a kondi. De jó ha a tranyó nem sértődik meg érte. Viszont lerajzolhattad volna, mert így elég nehéz elképzelni, de tanácsot adni meg főképpen.. üdv!
(#) kérdező válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Köszi a választ.
(#) Atesz857 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Ok köszi a választ majd probálok rajzot csinálni de mivel nemigazán értek a dologhoz nemtudom mennyire fogod fogjátok tudni kibogozni megfejteni. Az utolso kondin amugy olyan 3 volt van csak az gondolom elég mert kapcsol a tranyo.?
(#) Atesz857 hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Ime a rajz.

DSC00247.jpg

(#) cupika97 hozzászólása Ápr 5, 2014 /

Sziasztok. 2N3904 PNP tranzisztort mivel lehet helyettesiteni?
szerk: Ezek közül valamelyikkel? BC174, BC182, BC190, BC546

Hello! Így ha megnyomsz két kondi között egy gombot, és a kondik egyforma kapacitásúak, akkor a töltésük megfeleződik. Vagy is a feszültség mindig a fele-fele lesz.
Mellesleg..
- Mi van, ha valaki rossz gombot nyom meg? Semmi?
- Mi van, ha minden nyomógombot megnyomnak? Tönkre megy a tranyó, vagy a táp?
- Vagy is bázisellenállás mindenképpen kell. De az csökkenti a bázisáramot, így akollektoráramot is.
- Azt nem is írtam, hogy a nyomógombok tönkremennek..
üdv!
(#) Atesz857 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Meglátásod szerint mekkora ellenállás kellene?

Nem igazán tudom megmondani. A tranyó egy böszme kapcsoló tranzisztor, kis áramerősítéssel. Ismerni kellene a motor áramát is amit hajt, és a tényleges áramerősítés értékét is. Én minden esetre egy emitterkövető fokozatot alkalmaznák előtte, és úgy bázis ellenállást..
(#) Kolti0 hozzászólása Ápr 6, 2014 /

Sziasztok.
Miért melegszik a körfűrész villanymotorom? Negyed óra használat után nem állja el a kezem a motort. Egyáltalán mennyi az üzemi hőmérséklete? Piemme 220V 2.2kw
KB. húsz méteres hosszabbítóról fűrészelek de nem vékony keresztmeszetüről.
(#) q765 válasza Kolti0 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Nem zajos? Csapágyak rendben vannak? Próbáld újrazsírozni őket, hátha megoldja a problémád!
(#) usane válasza Kolti0 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Üzemi kondenzátoros?
Ha igen akkor megfelelő értékű a kondi?
(#) Kolti0 válasza q765 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Nem zajos. Új motorról van szó.
(#) Mircsof hozzászólása Ápr 6, 2014 /

Sziasztok!
Láttam itt a honlapon 1 olyan programot amiben, ha megadom 1 trafó méreteit (vas mag) akkor kiszámolja az értékeit.
Most viszont nem találom sehol valaki tudna linkelni egy ilyet?
Előre is köszönöm a segítséget!
Következő: »»   2278 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem