Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pufferkondi erősítőbe
 
Témaindító: Dj Sanzi, idő: Márc 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Pafi válasza szamóca hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
(Hát ezt a hozzászólást is legkönnyebben törléssel lehetne kijavítani.) A kondenzátorban nem teljesítmény, hanem energia tárolódik (mértékegysége: Joule), mértéke: E=U*U*C/2.

Idézet:
„Az ökölszabály szerint 100w-onként 10000mikro.”


Szégyen és gyalázat, hogy ezt akár csak idézetként is leírtam, de valahogy hivatkozni kellett rá. Na szóval: ezt kell sürgősen elfelejteni!!!

Hiszen ha igaz lenne, akkor ugyanolyan topológógiájú erősítőhöz kétszeres tápfesz esetén 4-szer akkora kapacitás kellene (mivel a kimeneti teljesítmény U*U/R-rel arányos), pedig ez a te számításod alapján is 16-szoros energiát jelentene a kondenzátorokban, ami aránytalanul nagy a teljesítményhez képest!

A kondi kapacitását az erősítő topológiája (egytápfesz/kéttápfesz, hidalt/egykimenetű), osztálya (A(ellenütemű és együtemű), AB, D), és a terhelő impedancia határozza meg, valamint egy képletbe nem foglalható tapasztalati konstans, ami nem is konstans, hanem konstruktőrfüggő.
(#) Pafi válasza miklosch hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Idézet:
„általánosságban milyen távol szereljem egymástól a jelkábelt és a tápkábeleket, hogy a mágneses tereik ne zavarják egymást?”


Nem létezik ilyen szabály. Lehetnek közvetlenül egymás mellett minden gond nélkül, és okozhat gondot 20 cm-es távolságból, is. A kölcsönös induktivitásra vonatkozó elveket kellene átnézni, és a rendszert részleteiben megvizsgálni, vagy simán bízni a jószerencsében. Esetleg kísérletezni.

Hát hogy ez a 17,85 honnan jött ki? Na jó, tudom: számolás eredménye, csak eltévesztetted a nullák számát. 1,8 mohm (ilyen pontosságú bemenő adatoknál 4 értékes jegyet kiszámolni teljesen értelmetlen). Csakhogy ezen 1 A áram mellett 1,7 mV esik, és ha ez a bemenetre jut (ezt a földhurok intézheti el neked), akkor a jel/zaj viszony katasztrofális lesz. 5 uV-nál nagyobb zavarnak egy jó erősítő bemenetére nem szabad bejutnia.
(#) Pafi válasza Pafi hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Ja, kimaradt még a közös elkóról járó csatornák száma.

Konkrétan sztereó, 4 ohmos, AB osztályú erősítőhöz 2*20000 µF tökéletesen elegendő.
(#) miklosch válasza Pafi hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
A toroidhoz visszatértve, meg tudnád mondani, hogy hol érdemes csináltatni?
(#) Pafi válasza miklosch hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Én az inducomptól szoktam volt rendelni.
(#) pid1951 hozzászólása Jan 4, 2008 /
 
Sziasztok!
Van 25V AC-m ezt szeretném pufferelni, de ez 35,6V DV-ben.

Olcsón tudék szerezni 4x22.000µF-ot de a kondik csak 35V-osak.

Szerintetek 2x120W-od erősítőbe kibírájk a kondik.
Elrendezés 2x22.000µF a +V ágba, ugyanennyi a -V be!

?
(#) Pafi válasza pid1951 hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Idézet:
„Van 25V AC-m ezt szeretném pufferelni, de ez 35,6V DC-ben”


Biztos ez? Lemérted? Általában 25 V AC-ból 34 V körüli DC szokott létrejönni.

4 ohmos hidalt végfokokat építesz?
(#) Pafi válasza Pafi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Idézet:
„4 Ωos hidalt végfokokat építesz?”


...vagy miért kell ekkora puffer?
(#) pid1951 válasza Pafi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nem, ez egy tranzisztoros 120W-os erősítő, de mivel a hangfalaim 8Ω-osak, ezért olyan 70-80W körül fog leadni.
Lemérni nem mértem most veszem meg a trafót; egy 320VA-os toroid, 2x25V szekunderrel-lesz, csak ismereteim alapján számítgattam.
Azonban 25AC=35,6V DC, de ebből lejön 2x0,6 a kétutas egyenirányító miatt, tehát marad 34,4 és még egy pici esik a kondikon is tehát olyan 34 marad.
Akkor el is bírhatná a 35V-os elkó nem???

Szerinted felesleges bele ekkora puffer?
Ezzel a kérdéssel mindig, mindenki gondba van, többek között én is...
Csak azért mert ha már van akkor mért ne tegyem bele?!
(#) Einstein válasza pid1951 hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szerintem nagy esély van arra, hogy az elkó pont egy kicsivel kap nagyobb feszt(1-2V, a hálózat is inog egy kicsit, tehát simán lehet)és akkor egy jó nagyot durranhat.(Lehet hogy nem, de én inkább nem tenném be azokat, de majd a többiek megmondják.)
És jó melegek lennének.(amúgy is)
(#) Pafi válasza pid1951 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
8 ohmhoz elég lenne 2*10000 µF is, és akkor egy ezresből kijönnek az új, 50 V-os kondik. Bár valószínűleg a 35 V-ossal sem lenne baja, hacsak nem magasabb nálatok a hálózati fesz, vagy gagyi az elkó.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
nekem egy "lehet elég hülye"kérdésem lenne... Ha a pufferkondival baj van, akkor recseghet az erősítő??? (nem tom műsszerrel mérni, mert nagy...) a végfokra gyanakszok még.. de a kondi, mintha picit fel lenne fúvódva.. de nem tom
(#) patexati válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Ha nincs megfelelő puffer akkor recseghet az erősítő!Ha púpos akkor biztos nem tudja pufferelni a névleges értékével az erősítőt!CSeréld ki de nagyob feszültségű legyen legalább 20%-al mint a táp feszültsége!
(#) Peti_85 válasza pid1951 hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szia, ha viszont sorosan kötöd a kondikat, akkor elvileg dupla annyi fesztűrést csikarsz ki belőle, viszont feleannyi kapacitás, ami jelenesetben is bőven elég, tehát ha tényleg olyan olcsó, akkor megér egy próbát!
(#) szilva válasza patexati hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Való igaz, szerintem a gyanús kondit mindenféle méricskélés nélkül kell ilyenkor cserélni. Ha az új, biztosan jó pufferrel is recseg, akkor lehet majd tovább vizsgálódni.
(#) tgpetrjan hozzászólása Jan 8, 2008 /
 
sziasztok
erősítőépítés közben vagyok és nem tudok pár dolgot első trafó egyenírányításom lesz ugyhogy nem leba..ni ha hülyeségeket beszélek nah akkor az a kérdésem hogy a graetz(tuti rosszul írtam le)kapcsolásba egybeépített vagy 4 db külön diódát vegyek
+/-70v 1500 w os trafót kellene egyenirányítani
és mekkora kondikat tegyek bele
(#) blokkmetal hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Kérdésem van:
Búghat attól az épített erősítőm (1db TDA7294), hogy 4700µF-os kondik vannak a tápban puffernek? Csak ezek voltak itthon. Szóval érdemes -e beszereznem nagyobbakat (10000uF) a probléma megoldására?
A búgás állandóan jelentkezik, állandó hangerővel, ha nincs bemenet akkor is. Egy új toroid trafón keresztül kapja a villanyt.
(#) mex válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Teljesen rövidrezárt bemenetnél is búg?
(#) blokkmetal válasza mex hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Igen, akkor is.
(#) blokkmetal válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Most találtam itthon még 2db ugyanolyan 4700-as pufferkondit. Azt még mellérakhatom talán. Azokat ebben az esetben párhuzamosan szokás ugye?
(#) mex válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Igen párhuzamosan. A pufferkondik feszültsége megfelelő? Mennyit lehet terheletlen kimenet esetén mérni rajtuk?
(#) blokkmetal válasza mex hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
+35.5 illete -35.4-et mértem. A kondik 63V-osak.
(#) blokkmetal válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Na dejó, 1978-as magyar gyártmányú kondik amiket találtam, és semmi nincs rájuk írva hogy a 2 láb közül melyik pozitív meg melyik negatív...
(#) mex válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Ha a kondi csavaros rögzitésű akkor a kivezetéseket (forrfüleket) tartó szegecs fejébe van beleütve a + jel.
Egyébként ha terheletlenül is búg akkor szét kell nézni a huzalozás környékén,illetve hibás nyákterv is okoz ilyet...
(#) vilmosd válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Hali
Ez nem a tap szuretlensege. Vmi foldhurok v gerjedes. Ha nincs meghajtasod es bug akkor esetleg rossz arnyekolas. Probald meg az erosito kozvetlen bemeneten (a panelon ) rovidrezarni. Ha pl a bemeneten az arnyekolt vezeteken tud folyni aram akkor bizony szep 50 hz-es hangot fogsz hallani a hangero szabalyzo allasatol fuggetlenul.
Esetleg kapcsrajz?

Udv Vili

(#) vilmosd válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Ezeket felejtsd el!
Udv Vili
(#) blokkmetal válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Itt a He-n található aktív mélyládát építem, ha lól emlékszem Vicsys kollega tette közzé. Azt a panelt készítettem el, végigcsipogtam rajt multival, "elvileg" jó.
Még csak a végfokot próbáltam ki, a TL074-est még nem kötöttem be.
(#) blokkmetal válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Haladás. Még mindig búg, de így hogy bekötöttem még 2 puffert, mikor teljesen kitekerem nem recseg, gondolom jobban bírja árammal. A huzalozással majd ügyködök még, végignézem a lehetőségeket. Asszem innentől nem ebben a témában kellene folytatni.
Köszönöm az eddigi segítséget, meg hogy foglalkoztatok a témával!
(#) gabesz86 hozzászólása Szept 24, 2008 /
 
Hali!

Egy egyszerű tda-s erősítőt építek s rákérdeznék, hogy a nagyobb pufferkondik (pl. 4700uF) után szokott lenni egy pici kondi is néha. Ez miért kell? Láttam már olyat is, hogy 3-4 4700u-s kondi s mind után egy pici kondi is. Mé kell az?
Meg szokott lenni egy kisebb tekercs is a greatz után. Ez azért kellene, hogy ne hirtelen terhelje a tápot a sok kondi, meg egyáltalán az áramkör hirtelen áramfelvétele? Miféle tekercsecske kellene ehhez? Honnan lejmoljak?
(#) NémethBálint hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy számítógép hangfalból kiszedett picike erősítőm. Azért szedtem szét, mert kevés volt a teljesítménye. Az eredeti trafóból 2x10VAC jött. A két kéket összekötöttem, a feketét hagytam és rákötöttem egy 12 voltos akkumulátorra. Ment szépen, 2 db 200 wattos 8 Ohmos hangfalat kötöttem rá kimenetnek. De nem szól elég hangosan, ezért gondoltam hogy akkutöltőről fogom üzemeltetni. Ugyan az "csak" 10 voltot adott le, de picit hangosabb volt vele. Még mindig nem elégedtem meg ezzel a teljesítménnyel, raktam az erősítővel párhuzamosan egy 25 V 2200 MF kondit, és egy kistévét. Ettől mindjárt 13 volt lett, és eléggé megjött a hangja. Az akkutöltőt átállítottam magasabb feszültségre, így 15 volt lett. Ezzel már rendesen dübörgött, de csak kb 10 másodpercig, utána nem szólt. Ezért raktam rá egy kis CPU hűtőt. Így a hűtést is megoldottam. Most ott tartok hogy még hangosabb kéne. Ha rendesebben adok neki, akkor már 13 volt lesz a feszültség.
Ezekszerint kicsi a pufferkondi?

Egyébként az erősítő 2x 15 Watt, és a kistévében van egy 4300 MF-os kondi.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem