Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM antenna kérdés
 
Témaindító: Gál Norbert, idő: Aug 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) hg5cfj válasza szokola hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Üdv
Javaslom, hogy inkább egy jó antennát rakj ki, lehetőleg minél magasabbra. Egy erősítő a zajt is erősíti adott esetben tehát ahogy az állomás jele, vele együtt a zaj is erősebb lesz. Magyarországon egy jobb antennával elég sok rádióadót lehet fogni. Antenna üzletekben lehet még kapni FM rádió antennákat, azok erősítő nélkül is kitűnő minőséget produkálnak. A koax bekötésénél fontos mind az árnyékolás és a meleg ér (középső vezeték) bekötése, Különben nincs megfelelő vétel. A TV antennák nem alkalmasak az FM rádió adók vételére a frekvencia különbség miatt.
Üdv Samu
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) pucuka válasza hg5cfj hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Ha át van hangolva a vevője, (amire nagy esély van, mivel írta, hogy "régi") akkor szerinted akármilyen antennával mit fog venni?
(#) hg5cfj válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
A helyzet a következő:
A rádiófrekvenciás vevőknél - legyen az bármilyen eszközben használt - a működési, vételi frekvenciára hangolt antenna szükséges. Az antenna tulajdonképpen egy adott frekvenciára hangolt "tekercs", ami az adott frekvencián, vagy frekvencia sávon rezeg. A rezonanciája összefüggésben van az antenna fizikai méretével. Tehát teljesen mindegy, hogy át van-e hangolva a vevő vagy nincs akkor is olyan antenna szükséges ami arra frekvenciára van hangolva mint a rádió vevője.
Javaslom az Antennakönyvetott sok mindenre választ kaphatsz
Üdv Samu
(#) Leraz válasza hg5cfj hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Sziasztok.
Szerintem teljesen félreértitek egymást.Az igaz,hogy a vevőantenna jó ha az adott frekvenciára van méretezve de ha a készülék nem fogja azt a frekvenciát, tehetsz akármilyen jó antennát rá akkor sem fog ja venni a kívánt állomást.
(#) szokola hozzászólása Szept 9, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget.
Béna voltam, nem vettem észre az FM antenna kivezetést.
Bedugtam a koaxot jó helyre és jön minden.

sorry
(#) Leraz válasza Leraz hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Azt meg nem is említem,hogy jónak ajánlgatod azt a könyvet...
Na, én többek közt ezekért adtam vissza a hívójelem!!!!
(#) gerasz88 hozzászólása Feb 19, 2014 /
 
Sziasztok egyáltalán nem értek ehez a rádiózáshoz de szeretnék vásárolni egy olyan antennát és rádiót amivel akár egy 60km re lévő rádióállomást be tudok fogni 1emeleten lakom egy panelba gondolom itt előny a magasság kivitelezhető lenne e ez ?? és hogyan menyiből ??
(#) hg5cfj válasza gerasz88 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Szia
Ha a háztetőre akarod rakni az antennát akkor azt javaslom, hogy a lehető legnagyobb nyereségű antennát tedd fel. A tetőszint felett legalább három méterrel legyen az antenna. Fontos a jó minőségű antenna kábel azaz minél kisebb legyen a csillapítása, lévén hogy nagyon hosszú a levezető kábel (kb. 50m). Az antenna erősítőt a legvégső esetben javaslom csak, a vett jellel együtt a zajt azonos mértékben erősíti. Az árakat inkább nem írnék, nagyon változó.
(#) gerasz88 válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
hát sajnso a háztetőre nem tudom felrakni csak az erkélyre tudom !
(#) hg5cfj válasza gerasz88 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Értem. Ez némileg korlátozza a vételi lehetőséget, de a rádiózás a kísérletezésekről szól. És a balkon antennákkal is lehet csodát művelni. Itt is fontos a jó nyereségű antenna. Fontos hogy az antenna minimum lambda/4 távolságra legyen a faltól. Ilyenkor reflektorként működik a ház fala. A kábel minőségét itt sem szabad elhanyagolni, bár a rövidség miatt nagyobb kompromisszumok is köthetők.
(#) gerasz88 válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
rendben de akkor milyen antennát kábelt és FM rádiót javasolsz ?? egy minihifi átforasztott antennával elegendő lehet ??
(#) hg5cfj válasza gerasz88 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Nem tudom mit jelent az hogy átforrasztott antenna. Lehet kapni antenna boltokban antennát, számtalan webáruház létezik. Ha FM adásokat akarsz hallgatni akkor egy mini hifi is meg teszi. Ha magad akarsz építeni antennát ahhoz is találsz irodalmat a neten. A 2méteres amatőr sáv antennáinak az átméretezésével jó antennák gyárthatók. Javaslom a HB9CV típusú két elemes antennát. Annak ellenére, hogy yagi kinézetű az antenna, kismértékben körsugárzó. Könnyen méretezhető. Ime egy Bővebben: Link az oldalamról itt elég beírni a frekit és megkapod az összes méretet.
(#) gerasz88 válasza hg5cfj hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
hát kétlem hogy én eszt meg tudom csinálni de azért köszi a próbálkozást !
(#) eta111 hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Segítséget kérek.
fm Antenna

15 km-re bp-től tavaly, családi házban, még minden fm árádió-állomás bejött.
Azt hiszem idéntől van, hogy a 3 közszolg kivételével mind elveszett, a közszolg is gyengébb lett, recseg. Kérdeztem a Hatóságtól, ott azt mondták, nem intézkedtek ez ügyben, azaz nem az ő művük ez, nem direkt szívatják a keresk rádiókat, inkább vszínű épült valami arra, vagy a jel útjában, mondjuk egy lakópark...
Technics tunerem van, tavalyig megtette az ezeréves szalagkábel amit csak bedugtam a koax aljba. Tegnap meguntam a sistergést, és találtam otthon (vagy 6 db) régi tévés UHF-VHF átlakítót koaxba. A szalagkábelt a VHF-be dugva sokat javult a vétel, de még mindig kevés az adó, és némelyik recseg. Az antenna a szobában van, hiába lógatom ki a házból, nem javul a vétel, magasabbra is tettem, de persze nem a ház fölé.
A Ráday u. üzletben azt mondják 3600-ért van valami szobaantenna, erősítővel, megfelelően hangolva, az jó, de nem lehet meghosszabbítani a kábelt, pl padlásra nem tehetem fel. Nekem rendes vétel kell, ami nem recseg és a zene is szépen szól, zúgás stb. nélkül

Gondoltam arra,
1. meghosszabbítom többszörösére a szalag (dipól) antennát, azt olvastam, ez segít – de nem tudom hányszorosára, és a hosszú kábelt hogy helyezzem el.
2. veszek egy 300/75 átalakítót (a tévés persze nem erre a fr-ra van hangolva) – ilyen is van az üzletben de kis áramköri lap formájában, „nyersen”.
3. megveszem az ajánlott szobaantennát.
4. vagy mást...

Mi lenne a jó megoldás?
(#) kadarist válasza eta111 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Szia!
Végy egy normális dipólantennát koaxkábellel. Ez a legegyszerűbb megoldás.Ajánlatok.
(#) pucuka válasza eta111 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Leginkább a tunered érzékenysége csökkent. 15 km Bp. -től nem egy nagy távolság, és nem változott semmi ami indokolná a jelenségedet.
(#) eta111 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Igen, erre én is gondoltam korábban, csak most valahogy elfelejtettem, mert sosem volt ilyesmire példa a "praxisomban".
Holnap kipróbálom, van egy másik tunerem, mielőtt vennék egy antennát.
(#) eta111 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
köszönöm
(#) pucuka válasza eta111 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Attól még egy jó külső antennát vehetsz, ártani nem fog.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
A tuner is tönkre mehetett, de leginkább az elektronikus szemét tesz be. Az FM tunert leülteti a közeli erös jelszint, amitöl annak csökken az érzékenysége. Ez a közeli erös jel jöhet akár a kábeltv csatlakozojábol is vagy a TV tuneréböl. Manapság a kabeltv-sek nagyon aktivan használjak a 110-170 MHz közötti tartományt, amik sok FM tunernek betesznek. De az is lehet, hogy a külföldi adok kezdtek el erösödni a helyi adok körül, amivel szintén nem tud kezdeni semmit sem a rádio sem a hatoság...
Nálam pl. a PC ülteti le a DX FM vételt. Ha kikapcsolom minden megy
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Az ilyesmi ellen is segítség lehet a magas külső antenna. Sajnos, a KTV is bezavarhat, ezt érdemes zavarként bejelenteni. Vonatkoznak rájuk is zavarsugárzási előírások. De azért egy vevő blokkolásához igen nagyszintű jelek kellenek.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Sajnos a kábeltv-s aligha tehet arrol, ha házon, lakáson belül mindenféle száritokötélen vezeti a haziur a TV jelét az egyik helységböl a másikba.
Arrol sem igen tehet, ha az FM rádio tunere érzékeny a 110MHz-s jelre....
Persze a jo tetöantenna sok mindenen segit ( meg sajnos ronthat is, nálam itt ott nagyon beszolnak a 100-140km-re levö szomszédos ország adoi, a szobaantennába viszont nem)
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Arről a KTV -s nem, de a háziurat is lehet kötelezni a zavarforrásának megszüntetésére.
(#) Bandesz2 hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Gyula központjában földszinti irodában (szűk utca, 3 emeletes épületek) a hifi csak két magyar adót képes fogni (Dankó és Kossuth). Erősebb román adókból nagyobb lenne a választék... Szobaantenna megoldás lehet? Mire kell figyelni szobaantenna vásárlásnál?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) hg5cfj válasza Bandesz2 hozzászólására (») Máj 9, 2014 / 1
 
Üdv
Hiába a szoba antenna távolabbi adókat nem fog venni. Ha másként nem megy, a lehető legközelebb kell helyezni az antennát az ablakhoz, ideális eset, ha minél közelebb van a tetőhöz. Azonban van esély, hogy így sem lesz garantált a siker ha csak az ablak közelében lehet rakni. Ha nagyon zárt az udvar és az iroda fölött sok emelet van, kétséges, hogy távolabbi adók is vehetőek legyenek.
Samu
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) Bandesz2 válasza hg5cfj hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Köszi a választ!
Ezek szerint talán érdemes lenne próbára áthozni a 100 méterre levő boltból egy antennát, hátha szerencsém lesz, mint venni egyet és utána bosszankodni.
(#) hg5cfj válasza Bandesz2 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Igen érdemes kísérletezni, pláne ha adnak egy antennát a próbára. Ha van olyan antenna amibe van egy erősítő azzal is érdemes próbálkozni. Néha meglepő helyeken működik jól az antenna. Még egy tipp: ha sikerül úgy kirakni az antennát, hogy kívül a faltól úgy 1,5m-re legyen, az általában sokat hozhat.
(#) GalAniita hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Kezdők tudatlanságával írok most nektek, így elnézést és türelmet kérek mindenkitől. Üzletekben érdeklődtem, de nem kaptam hozzáértő segítséget senkitől. Van egy Salon Kecskeméten, ahol dolgozom és a helyi Gong Rádión kívül semmi más nem jön be legnagyobb sajnálatomra. A Music Fm-et és Class Fm-et szeretném nagyon, ha sikerülne befogni valahogy. Emeletes házak alatti üzletről van szó és a helyi rádió kp-ja kb 200 m-re van tőle. Tudnátok vmilyen jó megoldást javasolni? Internetet és TV-ét nem szeretnék oda bevezetni.
Nagyon köszönöm előre is a válaszotok!!
(#) kadarist válasza GalAniita hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Szia!
Van lehetőség külső antennát felszerelni?
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Úgy értem, hogy az épület külső falára.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem