Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Én 5*13 menetet használtam, egymás mellé tekerve. Az anyagot hibás egér vezetékéből bontottam ki, így a különböző színű vezetékek miatt egyszerű volt a bekötés.
Megmértem a kis 3E25 magot, 13000 nH körüli Al értéket mutat. Ez normális? A tiéd mennyi?
A jó nagy M2TN-C gyűrűm csak 4700 nH. Gate trafóként nem melegszik? Hány kHz-en megy a tiéd?
Oké, akkor 6A-es diódákat rakok rá. Van 2 pár ZTX 653/753 tranyóm. A BD139/140 helyett felhasználhatom a trafó meghajtására? Elvileg ilyen célra valók ezek, bár a hűtésük nem megoldható.
Előfordulhat hogy annyi, mivel mint mondottam nem éppen erre való. Melegedni attól még nem fog, legfeljebb a meghajtás sínyli meg a dolgot. De ezzel még elmegy, azokkal viszont nem amiknek nagyon kicsi Al-jük van.
Ha nem kellett más csak egy nagy meg egy kicsi gyűrű akkor szólhattál volna, annyi még van feleslegben, mindkettő TNC-s anyag.
Azokat a tranyókat nem ismerem de szerintem bőven jók, az a lényeg hogy ne legyen túl kicsi a trafó mágnesezési induktivitása (ne legyen túl kevés a menetszám), és akkor nem lesz rajtuk kezelhetetlen a disszipáció.
Ha megnézel pl. egy PC tápot abban 2SC945 van és elég, persze ott csak nx10mA nagyságrendű meghajtóáram folyik.
Az előző oldalnak a teteje felé beraktam a gyűrű és az anyag adatlapját. Az adatlap szerint kb. 9600 az AL érték (+/- 25 %), tehát lehet.
Melegedést nem tapasztaltam, mondjuk én más kapcsolást csináltam és a meghajtó nem a BD 139 - 140, hanem MC 34151 IC - na az melegedett valamennyire. A freki 64 kHz. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
Tovább sikerült folytatni, készen lett a szikra gyújtás is, levegőben szénrúd között az első szikrára ívet fog, még a szoftveren van mit bonyolítani de az alapok már most benne vannak amitől már majdnem használható lenne, a szikrától nem fagy le csak a kijelzőre kerülnek téves karakterek. Még egy pisztolyt kell vennem ára nem annyira vészes 16000Ft, csak az argon palack megvétele lesz necces.
Nem szép, nem erőgép de eddig működik.
Az IGBT-k alatti söntöt mekkorára méretezted? Az a néhány párhuzamos smd ellenállás elég oda?
Sziasztok. A maci project ismét folytatódott. Pc tápról hajtottam meg a vezérlést. IGBT-k nincsenek benne és a secunder diódák sem. Viszont nem tudom pontosan hogyan is kellene indulnia a gépnek. Nekem a sárga led (antistick) pillanatra bevillan, piros (hővédelem) 3-4 másodpercig világít, majd kivilágít a zöld, behúz a főrelé és kb. 1 s-el utána kialszik a piros led. Csatolok pár képet. Csináltam képet az IGBT-k gate kisütő fet gate-jén is. Ezen kívül lenne még egy kérdésem felétek. Gondolkodtam kicsit a vezérlés tápján. Mi lenne ha mondjuk 1-2 ellenálláson keresztül a főkör tápjával feltöltenék egy kondik utána egy stabkockával ezt küldeném a vezérlésre majd miután beindul a főtrafó az egészet 2db átkapcsoló relével átkapcsolnám a főtrafóról generál és egyenirányított feszültségre?
Üdv.: Zoli
Elég, de hűteni kell. A méretezéshez van ohm törvény, abból lehet disszipációt is számolni. Teljesen letekert áramnál folyik olyan 8-9A körül rajta, vagyis 4-5W körül disszipál. Nagyobb áramon meg arányosan több, most nincs előttem a rajz hogy számolgassak.
A lábas 2W-osokból szerintem jobb megcsinálni (4-5db elég), csak azzal az a baj hogy 0,1ohmosnál nem nagyon kapni kisebbet, így elég macerás kirakni a 0,064ohmot (ha annyi). Persze az átlag disszipáció ennél kisebb, mert teljesen feltekert potinál sincs még közel sem max kitöltés.
Éppen azt számolgattam, azért is kérdeztelek meg. Ha 25A-rel számolok, akkor a 0,064 Ohm-on 1,6V esik, ami 40W disszipációt jelent. Jelenleg egy 8db 0R51/5W ellenállással tervezett nyáknál tartok. Jó ez így? Vagy túlzás?
Csak úgy irányításként 0.1 Ω 5W = 7 A kb
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Számításaim szerint ez 4,9W. De mit is akartál ezzel "csak úgy irányításként"?
Remélem nem az Ohm törvényt akarod elmagyarázni. Nem véletlenül kérdeztem Ge Lee fórumtársat, hogy a tapasztalatai alapján mondjon valami irányértéket
Üdv!
Minek? Sok gép így működik, hogy a segédtáp végül is a főtrafóról szuperál. Azonban ez hátrány is, nekem is van ilyen gépem, de marhára nem szereti a hosszabbítót. Nincs meg a kellő "delej", akkor csak taknyol, még ívet sem lehet fogni vele. Amúgy a fórumon sokat volt emlegetve a segédtáp fontossága és "függetlensége", hogy mennyire legyen stabil és megbízható. Ez a maci annyira egyszerű (,de nagyszerű) szerkezet, hogy ezt csak bonyolítani lehet és az építés sikere, a használhatósága is ebben rejlik szerintem.Szóval jobbnak tartom a külön tápot dvd táp, épített kapcstáp, trafós stabkockás miegymás ez már majdnem mindegy.
Köszi a tanácsot. Egyébként nekem is elő van készítve egy 12V 3A impulzus üzemű táp erre a célra, ami majd a dobozban a vezérlés felett lesz rögzítve (110V-ról már megy). Ezenkívül a panelon kialakítottam egy egyszerű tápot (dióda, kondi) a ventilátorok számára. Ez majd a főtrafóról megy A bemeneti graetz hűtése viszont a segédtápról. A jelalakokhoz mit szóltok? Jók lesznek?
Az enyém a 8db 1W-os SMD-vel megy évek óta, persze hűti őket a ventilátor. A 40W az túlzás, de nem baj ha túlméretezed.
Pl. a tesztek idején amikor még sem doboz sem ventis hűtés nem volt és megkergettem 150A körül, akkor az SMD-k elindultak a nyákon, a 8-ból 3 arrébb csúszott 1-2 millimétert, vagyis olyan melegek voltak hogy megfolyt rajtuk az ón. Azért javasoltam inkább a 2W-ost, az a nagyobb felületén több hőt tud elvezetni. Annál nincs is olyan hogy kiforrasztja magát, inkább szétég rajta a fémréteg és megszakad.
Sziasztok. Tegnap elfelejtettem feltenni még az IGBT-k gate-jenin lévő jelalakokat. Csatolok 2db képet. Az 1-es a pozitív ágban lévő IGBT-kről készült kép, a 2-es a negatív ágban lévőké. Ezekhez mit szóltok?
Oké köszi. Akkor marad így a nyák, a 8db 5W-os ellenállással
A 3808-nak minimálisan mekkora feszültség kell a söntről hogy jól szabályozzon? Van valami "tól-ig" irányérték, vagy inkább kísérletezzek? Az egészet kb 4,5kW csúcsteljesítményre tervezem.
Az ellenállás söntös áram mérésnek nagy hátránya hogy nem ad galvanikus leválasztást, meg veszteséges de legalább működik. Szinte ezt a kapcsolást építem most a CO hegesztőmhöz, a söntöt áramváltóval szeretném kiváltani, szinte már működik is csak az UCC3808 nak a 0,5V áram lekapcsolási feszültsége a CS lábon ha itt a feszültség túllendül 0.75V felé akkor az ic lekapcsol és softstart-tal indul, sajnos ez elő is fordult az áramváltónál, ezt úgy sikerült megoldani hogy a CS láb és GND közé Si dióda lett bekötve, így jó, csakhogy a dióda nyitófeszültsége csak szobahőmérsékleten ennyi, nem tudom lehet-e kapni 0,6V-os feszültség referencia IC-t, lehet másik vezérlőt kell használni pl UC3875 IC-t.
Előttem már leírták, de minden lényeges adat megtalálható az IC adatlapján.
Ha nem túl kicsi a kimeneti fojtó, és a CS láb előtti integráló tag sem túl gyors, akkor annak nem kellene túllendülni. Én még sosem tapasztaltam hogy átment volna overcurrent módba, vagy csak nem vettem észre, bár az a kieső néhány ms feltűnt volna.
Talán meg van mi a gond. Mivel még csak kisérletezek szedett vedett feteket raktam bele. Mivel nem egyforma sebrsséggel kapcsolnak így lehet rajta tüske meg nem egyforma a jel. Szkóppal néztem. Ha megjönnek az igbtk akkor többet tudunk.
Jó lenne, ha a úgy méreteznéd a söntöt, hogy 500mV a legnagyobb áram mellett essen rajta, és utána az IC belső referenciáját rángatnád el egy potival az 1-es lábon.
Ezenkívül söntnek nyugodtan használhatsz egy 55V-os fetet is megfelelő csatorna ellenállással, csak kösd át a DS-t egy 100mohm-os 2W ellenállásal, G meg a segédtápon.
De jó ötletnek hangzik! Milyen fettel próbáltad? Melegedéskor növekszik az Rds, vagy ez nem lényeges?
IRFZ44-48 540 stb...
Melegszik, IGBT-k bordájára kell rakni, úgy ad egy hőkompenzálást is, minnél melegebb annál kevesebbet tud. Érdemes meleg állapotra méretezni a max. áramot.
Sziasztok. A project folytatódott. Viszont akadt egy kis gondom. Kellene még rendelnem pár alkatrészt. Többek közt secunder oldali diódákat, de sajna nálunk nem találtam 60apu04-es diódákat. Helyette van 60epu02 amit tudnák bele rendelni. Adatlapja szerint picit gyorsabb és nagyobb impulzus áramot bír ki, viszont max 200V-ot. Szerintetek mehetne ez is bele? Mivel nincs még meg a főtrafó így nincs szkóp képem, hogy mekkora tüskék lehetnek rajta. Egyébként mit szóltok az előző szkóp képekhez? Jók lesznek?
Üdv.: Zoli!
Akkor jó a szkóp képed ha 10nF kondenzátorral leterheled és a négyszögjel lefutó éle meredek marad. Használj diódának RURG6030CC típust ennek darabja a ret-nél csak 460Ft nettó, nekem beváltak meg gyáriban is láttam ilyen diódákat.
Az nem RURG3060CC? Mert ilyen van, amit te írtál, az nincs
|
Bejelentkezés
Hirdetés |