Fórum témák
» Több friss téma |
Tehát ha valaki mindig igyekszik saját tervet készíteni az csak beképzelt lehet? Nem lehet, hogy csak szimplán ambiciózus és szeretne továbbfejlődni?
Azt sem tudom, hogy hol írtam olyat, hogy bárkinél is jobb paneltervet tudok készíteni... sőt biztos vagyok benne, hogy nem tudok! De pont ez a lényeg, hogy minden egyes paneltervvel (még azzal is ami nem sikerül) fejlődjek, tapasztalatot szerezzek (mint ahogy ebben az esetben is)! Ha mindig a más tervét csinálnám meg, akkor hol marad a fejlődés? Sehol! Tény, hogy így, ebben a formában elég nagyképűen hangzik (ha bár semmi ilyesmi nem volt benne).
Nézd, vázolj fel egy elképzelést ha ebben leled örömöd, elég egyelőre egyetlen csatornát megrajzolni. Rá tudunk mutatni milyen hibák merülnek fel benne.
Ez itt egy kis házi kötelező olvasmány Király Tibor jóvoltából. Tartsd szem előtt, hogy a látszat ellenére minden vezetősáv egy kicsi ellenállás, egy kicsi induktivitás és a közeli vezetőkkel pedig kondenzátort képez. A tervezés részletei kitárgyalásának ez a táma ad otthont. Látom a bemutatott munkádon a hatalmas lelkesedést és a végtelenül kevés tapasztalatot, majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Hát igen kell mindenhez a vállalkozó kedv. Egy két alkatrészt be kell fektetni és az időt is . El sülhet jól is , és tapasztalathoz jut az ember akor is ha épp nem működik.
Üdv.
Olyan gondom van, hogy az egyik TDA végfokom valami oknál fogva berántja a hangszórót. Szerintetek mi lehet a hiba forrása ?
Szia!
(A fő hiba hogy kihagytad a hangszóróvédelmet és kinyírod a hangszóródat.) DC feszültség van a kimeneten, mérd meg a táp és a kimenő feszültséget. Az IC elszigetelted a hűtőbordáktól, ha van szigetelés sorja nem szúrta e át, rendesen tud hűlni...?
Üdv srácok! Építettem öcskösnek is egy kittből tda7294 szimpla sztereót.
1-1 panel.Eddíg tökéletesen üzemelt,tegnap előjött az egyik felén a zúgás a hang eltűnt és picit átterjedt a másik felére is. A táp egy kis videoton ra szériás rádióerősítőből való 2X24 voltos Ac ben.Ötlet? Én agynítom hogy a táp kondi billent el valamelyik oldalon ugyanis nem is egyformák voltak benne meg régi sz..rok az egyik felében... Viszont jó hallgatózást a következő MXhez
Olyan hangszóróval próbáltam ami semmire való,ráér azt kinyírni. Néztem a bordát szakadás vizsgálóval és semmi probléma ott. Vajon mitől lehet ?
Szia! Tégy bele valami legalább 2200µF-es kondit ami a tápfeszültséget tűri, és meglátod az eredményt.
Köszi! Megoldódott,elfelejtettem az egyik felén a gnd t ráhúzni az ac re, nem szedődtem szét mert nehézkes szerelni olyan dobozban van,ráhúztam azon a felén amelyik bajos volt a kondik közös virtuális gnd jét ami eddíg a levegőben lógott a búgás eltűnt és szól rendesen.
Így most nem lebegőpontos a táp.Nem tudja elhúzni. Ám azon a felén 2X6700 mikrofarad (70v) van. De elképzelhető hogy ez csak ideíg óráig megoldás mert azok a kondik már rosszalkodtak,műhelyben bömböltetni jó neki így is amíg megy. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Ebben a dobozban, még rengeteg hely van Bőven befér még a DC védelem.
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Ebbe a dobozba még befér kétszer ugyanez a végfok lazán, nem hogy egy DC védelemnek ne lenne hely. Az más lapra tartozik, ha nem akarsz bele rakni. De azt nem kell a helyhiányra fogni.
Ami késik nem múlik Ma is simítgattam rajta pár dolgot pl kapott az aktív hűtés egy kis "szabályzót" teljesítményellenállás formájában,hogy ne pörögjön olyan gyorsan és halkabb legyen.Holnap kap kivez jelzőt is,ha már megvan neki a táp,viszont sajnos ez a kis táp belecsempészett egy nagyon pici zajt de ez csak csutkára tekeréskor jön ki és annyira lényegtelenül pici hogy nem is igazán foglalkoztam vele még.Azért biztos hogy nem a ventillátor kelti, mert teljesen elszigetelve a trafót a gépháztól hogy fémesen ne érintkezzenek picit "szűnt" ez a búúúú hang... És ha kikötöm a trafót akkor teljesen megszűnik.A kakaót ugyanarról a csatlakozóról kapja mint a toroid.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
Szia! A ventilátor szereti zavarni a környezetét. A tápjára kötött 10-47µF szűrés általában segít. Fontos, hogy a motorhoz minél közelebb iktasd be a kondit.
Már próbáltam, mint ahogy írtad is,hiába növelem a kondik számát,Ha a venti ki van kötve akkor is bezavar a transzformátor amikor csak üresben megy.Ha leválasztom a kis segédtrafót akkor nincsen zúgás, de annyira kis mértékű hogy ha kitekerem teljesen a hangerőt csak akkor hallatszik picit.Nem a venti zavar be sajna...
A ventilátor két vezetékére kötötted a 10µF-ot? Egész közel a ventilátor házához? Reloop erre utalt.
A trafó nem minden irányba szór egyforma intenzitással, próbáltad elforgatni?
Szia! A fejhallgató-erősítődről jutott eszembe az elforgatás.
Nálam tökéletesen bevált, és számomra jelentős tanulságot is hordozott az építés. Az igazi fejtörés a tesztelés módjának a kitalálása volt.
Igen, mi több az egészet betekertem szigetelőszalaggal. A baj az hogy sajna hely nincs neki így könnyedén rászór a jelkábelre sőt a jelbemenetre is Lehet hogy veszek inkább gyárilag árnyékolt trafót, vagy megpróbálom bedobozolni és úgy építem be hátha..
Igen oda kötöttem de 47 mikrot. A ventillátor kiiktatásakor is ott van a pici trafózaj, a venti abszolúte nem zavar be.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
"Betekerted szigetelő szalaggal...". Ne bolondozz! A mágneses szórás ellen a szigetelő szalag nagyjából semmit sem ér. A szórás általában elég határozott irányban történik, ezért javasolta Reloop a trafó elmozdítását a jelenlegi helyéről. Ez legtöbbször forgatást jelent, és általában nullázni lehet vele az indukció vonalak káros szóródását.Ismétlem magam, a "szóró" trafót el kell mozdítani a jelenlegi helyéről.
Rendben, megpróbálom,és írok mi a fejlemény.
A trafó jelenleg a létező legrosszabb helyen van. Mutatok példát a megoldásra.
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy tudsz segíteni egy DC védelem kiválasztásához hidalt verzióhoz? Van e esetleg valami bevált megoldás erre?
Sziasztok!
Mindíg is szemeztem a reloop féle egytápos megoldással, és sok olvasgatás után úgy döntöttem, hogy megkérem Alkotó-t, gyártson nekem ehhez paneleket. Azért döntöttem így, mert jobb panel tervet úgy gondoltam nem tudok kitalálni, legfeljebb csak berajzolnám ugyanezt, és legyárttatnám, aminek ugye valljuk be, sok értelme nem lett volna. A héten postázta nekem a paneleket, és már nagyon ki akartam próbálni, ezért beültettettem egyet AVI európai szabvány szerint (Ami Van Itthon) . A telepközép beállító tranzisztorok pozíciójába TO-92 tokozású tranzisztor lenne való, de nekem csak BC301, BC303 volt itthon, ezért provizórikusan azokat raktam be, ami kissé rontja az amúgy meglehetősen igényes kivitelű panel látképét. Tápnak - szintén csak egy mérés-hallgatás erejéig - egy AET453 trafója (2x24VAC), graetz híd, és csupán szerény 2200 µF szolgált. Mérési eredmény: 65W @ 8 Ohm, 1kHz, THD < 1% Meghallgatás alapján: igen dinamikus, tiszta hangzás! Meglepetés: ilyen szerény tápszűrés mellett nulla brumm, és bőven van dinamika. Mindenkinek ajánlom ezt a konstrukciót! Teszek fel pár képet. A beültetés esztétikai hibáit muszáj leszek a lányomra fogni, mert vele csináltattam. 5 éves.
Szia! Köszönöm megtisztelő figyelmedet az áramköröm iránt. Ha kerül egy LED a fiók mélyéről, próbáld ki a Clip jelzőt is!
Alkotó volt kedves szépen megrajzolni az elgondolásomat, sárga alapon látható. Egyetlen hátránya, hogy független 9,5VAC-t igényel, cserébe gazdaságosan üzemelteti a 12V-os relét, és tápot biztosít az aktív hűtésnek.
Nézd, aki érti a koncepciót, annak szerintem mindenképp vonzó ez a táp megoldás. A panel terv szintén követi az összes tankönyvi és tapasztalati szabályt. Azt mondhatnám, hogy minden egyben van amitől valami jó lehet: tervezési szabályok betartása, és innováció.
Mivel több ilyen panelt is gyártott nekem Alkotó, most azon agyalok, hogy kéne csinálni egy "bi-amping" megoldást a korábban készített aktív cross-om, és a végfokok segítségével. Még sosem próbáltam ki a kedvenc Pioneer hangsugárzómat "bi-amping"-al, de a neten sokat olvastam róla, hogy megtáltosítja a hangsugárzókat. Esetleg egy sub-ot is beszerzek hozzá, és akkor már a hangkép talpa is rendben lesz. (3 éven belül elkészül.)
Itt majd felmerül egy kérdés, hogyan fogod a négy, vagy öt csatornát táplálni. Az lenne az igazi, ha minden csatorna külön szekundert kapna. Lehet egyetlen táp és egyetlen felező is elég, eddig két csatornát házasítottam ily módon össze - ez semmilyen problémát nem okozott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |