Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   483 / 607
(#) ftgeri válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2014 3 / 2
 
Tehát ha valaki mindig igyekszik saját tervet készíteni az csak beképzelt lehet? Nem lehet, hogy csak szimplán ambiciózus és szeretne továbbfejlődni?
Azt sem tudom, hogy hol írtam olyat, hogy bárkinél is jobb paneltervet tudok készíteni... sőt biztos vagyok benne, hogy nem tudok! De pont ez a lényeg, hogy minden egyes paneltervvel (még azzal is ami nem sikerül) fejlődjek, tapasztalatot szerezzek (mint ahogy ebben az esetben is)! Ha mindig a más tervét csinálnám meg, akkor hol marad a fejlődés? Sehol!
Tény, hogy így, ebben a formában elég nagyképűen hangzik (ha bár semmi ilyesmi nem volt benne).
(#) reloop válasza ftgeri hozzászólására (») Ápr 20, 2014 / 4
 
Nézd, vázolj fel egy elképzelést ha ebben leled örömöd, elég egyelőre egyetlen csatornát megrajzolni. Rá tudunk mutatni milyen hibák merülnek fel benne.
Ez itt egy kis házi kötelező olvasmány Király Tibor jóvoltából. Tartsd szem előtt, hogy a látszat ellenére minden vezetősáv egy kicsi ellenállás, egy kicsi induktivitás és a közeli vezetőkkel pedig kondenzátort képez.
A tervezés részletei kitárgyalásának ez a táma ad otthont.
Látom a bemutatott munkádon a hatalmas lelkesedést és a végtelenül kevés tapasztalatot, majd meglátjuk mi sül ki belőle.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Hát igen kell mindenhez a vállalkozó kedv. Egy két alkatrészt be kell fektetni és az időt is . El sülhet jól is , és tapasztalathoz jut az ember akor is ha épp nem működik.
(#) boris92 hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Üdv.
Olyan gondom van, hogy az egyik TDA végfokom valami oknál fogva berántja a hangszórót.
Szerintetek mi lehet a hiba forrása ?
(#) pinyó39 válasza boris92 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /
 
Szia!
(A fő hiba hogy kihagytad a hangszóróvédelmet és kinyírod a hangszóródat.) DC feszültség van a kimeneten, mérd meg a táp és a kimenő feszültséget. Az IC elszigetelted a hűtőbordáktól, ha van szigetelés sorja nem szúrta e át, rendesen tud hűlni...?
(#) zotya1983 hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Üdv srácok! Építettem öcskösnek is egy kittből tda7294 szimpla sztereót.
1-1 panel.Eddíg tökéletesen üzemelt,tegnap előjött az egyik felén a zúgás a hang eltűnt és picit átterjedt a másik felére is. A táp egy kis videoton ra szériás rádióerősítőből való 2X24 voltos Ac ben.Ötlet? Én agynítom hogy a táp kondi billent el valamelyik oldalon ugyanis nem is egyformák voltak benne meg régi sz..rok az egyik felében...
Viszont jó hallgatózást a következő MXhez
(#) boris92 válasza pinyó39 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Olyan hangszóróval próbáltam ami semmire való,ráér azt kinyírni. Néztem a bordát szakadás vizsgálóval és semmi probléma ott. Vajon mitől lehet ?
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 / 1
 
Szia! Tégy bele valami legalább 2200µF-es kondit ami a tápfeszültséget tűri, és meglátod az eredményt.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Köszi! Megoldódott,elfelejtettem az egyik felén a gnd t ráhúzni az ac re, nem szedődtem szét mert nehézkes szerelni olyan dobozban van,ráhúztam azon a felén amelyik bajos volt a kondik közös virtuális gnd jét ami eddíg a levegőben lógott a búgás eltűnt és szól rendesen.
Így most nem lebegőpontos a táp.Nem tudja elhúzni. Ám azon a felén 2X6700 mikrofarad (70v) van. De elképzelhető hogy ez csak ideíg óráig megoldás mert azok a kondik már rosszalkodtak,műhelyben bömböltetni jó neki így is amíg megy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
KÉP 1
KÉP 2

Elkészültem a monóblokkal tda 7294 híd, véglegesen. Minden a helyén.
Sajna már dc védelem nem igen fért be a dobozba.
(#) bencikusz válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 / 2
 
Ebben a dobozban, még rengeteg hely van Bőven befér még a DC védelem.
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 / 1
 
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Ebbe a dobozba még befér kétszer ugyanez a végfok lazán, nem hogy egy DC védelemnek ne lenne hely. Az más lapra tartozik, ha nem akarsz bele rakni. De azt nem kell a helyhiányra fogni.
(#) zotya1983 válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Ami késik nem múlik Ma is simítgattam rajta pár dolgot pl kapott az aktív hűtés egy kis "szabályzót" teljesítményellenállás formájában,hogy ne pörögjön olyan gyorsan és halkabb legyen.Holnap kap kivez jelzőt is,ha már megvan neki a táp,viszont sajnos ez a kis táp belecsempészett egy nagyon pici zajt de ez csak csutkára tekeréskor jön ki és annyira lényegtelenül pici hogy nem is igazán foglalkoztam vele még.Azért biztos hogy nem a ventillátor kelti, mert teljesen elszigetelve a trafót a gépháztól hogy fémesen ne érintkezzenek picit "szűnt" ez a búúúú hang... És ha kikötöm a trafót akkor teljesen megszűnik.A kakaót ugyanarról a csatlakozóról kapja mint a toroid.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Szia! A ventilátor szereti zavarni a környezetét. A tápjára kötött 10-47µF szűrés általában segít. Fontos, hogy a motorhoz minél közelebb iktasd be a kondit.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Már próbáltam, mint ahogy írtad is,hiába növelem a kondik számát,Ha a venti ki van kötve akkor is bezavar a transzformátor amikor csak üresben megy.Ha leválasztom a kis segédtrafót akkor nincsen zúgás, de annyira kis mértékű hogy ha kitekerem teljesen a hangerőt csak akkor hallatszik picit.Nem a venti zavar be sajna...
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
A ventilátor két vezetékére kötötted a 10µF-ot? Egész közel a ventilátor házához? Reloop erre utalt.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
A trafó nem minden irányba szór egyforma intenzitással, próbáltad elforgatni?
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Szia! A fejhallgató-erősítődről jutott eszembe az elforgatás.
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Nálam tökéletesen bevált, és számomra jelentős tanulságot is hordozott az építés. Az igazi fejtörés a tesztelés módjának a kitalálása volt.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Igen, mi több az egészet betekertem szigetelőszalaggal. A baj az hogy sajna hely nincs neki így könnyedén rászór a jelkábelre sőt a jelbemenetre is Lehet hogy veszek inkább gyárilag árnyékolt trafót, vagy megpróbálom bedobozolni és úgy építem be hátha..
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Igen oda kötöttem de 47 mikrot. A ventillátor kiiktatásakor is ott van a pici trafózaj, a venti abszolúte nem zavar be.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
"Betekerted szigetelő szalaggal...". Ne bolondozz! A mágneses szórás ellen a szigetelő szalag nagyjából semmit sem ér. A szórás általában elég határozott irányban történik, ezért javasolta Reloop a trafó elmozdítását a jelenlegi helyéről. Ez legtöbbször forgatást jelent, és általában nullázni lehet vele az indukció vonalak káros szóródását.Ismétlem magam, a "szóró" trafót el kell mozdítani a jelenlegi helyéről.
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Rendben, megpróbálom,és írok mi a fejlemény.
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 / 1
 
A trafó jelenleg a létező legrosszabb helyen van. Mutatok példát a megoldásra.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy tudsz segíteni egy DC védelem kiválasztásához hidalt verzióhoz? Van e esetleg valami bevált megoldás erre?
(#) lukacsp hozzászólása Ápr 26, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Mindíg is szemeztem a reloop féle egytápos megoldással, és sok olvasgatás után úgy döntöttem, hogy megkérem Alkotó-t, gyártson nekem ehhez paneleket. Azért döntöttem így, mert jobb panel tervet úgy gondoltam nem tudok kitalálni, legfeljebb csak berajzolnám ugyanezt, és legyárttatnám, aminek ugye valljuk be, sok értelme nem lett volna.
A héten postázta nekem a paneleket, és már nagyon ki akartam próbálni, ezért beültettettem egyet AVI európai szabvány szerint (Ami Van Itthon) . A telepközép beállító tranzisztorok pozíciójába TO-92 tokozású tranzisztor lenne való, de nekem csak BC301, BC303 volt itthon, ezért provizórikusan azokat raktam be, ami kissé rontja az amúgy meglehetősen igényes kivitelű panel látképét.
Tápnak - szintén csak egy mérés-hallgatás erejéig - egy AET453 trafója (2x24VAC), graetz híd, és csupán szerény 2200 µF szolgált.
Mérési eredmény: 65W @ 8 Ohm, 1kHz, THD < 1%
Meghallgatás alapján: igen dinamikus, tiszta hangzás!

Meglepetés: ilyen szerény tápszűrés mellett nulla brumm, és bőven van dinamika.

Mindenkinek ajánlom ezt a konstrukciót!
Teszek fel pár képet.
A beültetés esztétikai hibáit muszáj leszek a lányomra fogni, mert vele csináltattam. 5 éves.
(#) reloop válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Szia! Köszönöm megtisztelő figyelmedet az áramköröm iránt. Ha kerül egy LED a fiók mélyéről, próbáld ki a Clip jelzőt is!
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Alkotó volt kedves szépen megrajzolni az elgondolásomat, sárga alapon látható. Egyetlen hátránya, hogy független 9,5VAC-t igényel, cserébe gazdaságosan üzemelteti a 12V-os relét, és tápot biztosít az aktív hűtésnek.
(#) lukacsp válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Nézd, aki érti a koncepciót, annak szerintem mindenképp vonzó ez a táp megoldás. A panel terv szintén követi az összes tankönyvi és tapasztalati szabályt. Azt mondhatnám, hogy minden egyben van amitől valami jó lehet: tervezési szabályok betartása, és innováció.

Mivel több ilyen panelt is gyártott nekem Alkotó, most azon agyalok, hogy kéne csinálni egy "bi-amping" megoldást a korábban készített aktív cross-om, és a végfokok segítségével. Még sosem próbáltam ki a kedvenc Pioneer hangsugárzómat "bi-amping"-al, de a neten sokat olvastam róla, hogy megtáltosítja a hangsugárzókat. Esetleg egy sub-ot is beszerzek hozzá, és akkor már a hangkép talpa is rendben lesz. (3 éven belül elkészül.)
(#) reloop válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Itt majd felmerül egy kérdés, hogyan fogod a négy, vagy öt csatornát táplálni. Az lenne az igazi, ha minden csatorna külön szekundert kapna. Lehet egyetlen táp és egyetlen felező is elég, eddig két csatornát házasítottam ily módon össze - ez semmilyen problémát nem okozott.
Következő: »»   483 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem