Fórum témák
» Több friss téma |
Értem Köszönöm szépen a gyors választ. Olvastam a mikrolépést is itt az oldalon de azzal nem nagyon vagyok tisztába, hogy mire is való valójában?! Ebben tudnál egy kis helyreigazítást adni?
Meg szokták adni hogy a motornak egy lépéséhez tartozó szöget pl:1,8' ez az elterjedt, vagyis ha 360' (teljes körbefordulást) elosztod a lépés szögel megkapod mennyi lépés kell egy teljes fordulathoz 360':1,8'=200, vagyis 200 lépés kell egy teljes fordulathoz.
Na jelen esetbe a teljes lépés 1,8' a mikrolépés pl:1/4, 1/16 ez aszt jelenti hogy a teljes lépést vagyis a 1,8' még hányad részre osztja, pl 1/16 lépés az 1,8'/16=0,1125' lesz 1 lépés, vagyis 360/0,1125=3200 lepésből tesz meg egy teljes fordulatot, és ezt még lehet fokozni 1/16,1/18...stb ami azt jelenti hogy több ezer lepésből tud megtenni egy teljes fordulatot kicsit hihetetlen, de lehetséges. Ennek ugye van előnye és hátránya, legfőbb előnye a sima futás nem rángat ami rendkívül jó dolog egy bazi nagy szerkezetben amiben kb 4 motor dolgozik egyszerre ( azt ugye nem kell mondani mit tud tenni 4 motor ami egyszerre rázza a vasszerkezetet). Hátránya: minél nagyobb részre osztod a léptetést annál lassabb lesz a géped, és annál nagyobb lesz a lépésvesztésed, ezt a golyós orsó menetemelkedésével tudod korrigálni, vagy áttétele kell. Nagyából ennyi, ha valamit rosszul tudtam javítsatok ki, még én is kezdő vagyok a témába.
Szerintem a gép legnagyobb sebességét elsősorban a motorok ill. a mechanika határozza meg. A mikrolépések esetleg akkor lassítják be, ha az elektronikus rész iszonyatosan lassú. Bár a mai leglassabb vezérlők is esetleg csak a rossz beállítás miatt lehetnek olyan lassúak.
Ahan értem, így már mindjárt másabb a dolog...
Sziasztok!
Én is kezdő vagyok, és a mikrolépésekhez lenne kérdésem, ha már így belelendültünk. Próbaképpen összeraktam egyet a Kulzol-féle TB6560-as vezérlőből (ld. kb. a 47. oldal ebben a topicban) egy 3,5 Amperes, vaterás-öregnyomtatós-ezerforintos motorhoz, és egyelőre impulzusgenerátorral hajtva "laborkörülmények" között szórakozom és okosulok. (Maga a vezérlő egyébként egyszerűen tökéletes.) Namármost, amíg csak sima 200 lépéses módban játszottam, tátottam a számat a nyomatéktól és a fordulatszámtartománytól. Egy kb. 15mm-es fogaskerék van a tengelyen, és nulla fordulatszámtól 600-ig (2kHz Step) egyáltalán nem bírom lefogni (ipari kesztyűben, izomvászonnal...), kivéve a 200..300Hz körüli esetet, ami nyilván a terheletlen motor rezonanciája, mert ott magától is szaggat. (Onnan gondolom, hogy rezonancia, hogy ha próbálom lefogni, akkor megjavul, hisz elrontom a mechanikus "időállandókat", és ott is kicsavarja a kezem szaggatás nélkül.) Persze nagyon lassú esetekben már erősen érezhető, urambocsá' zavaró az 1,8 fok/lépés, 600-as fordulat fölött meg elvész a nyomaték, és jönnek a lépésvesztések lefogáskor. Ez persze így rendben is van. Nézegettem szkóppal az áramokat, szinkronban a Step jellel, módfelett szemléletes és tanulságos játék. Na ezután gondoltam, hogy kipróbálom a mikrolépéseket. Arra számítottam, hogy minden belassul, mint Malacka ellenszélben, de sima lesz, valamint gyenge. Hát, ami a simulást illeti, az bejött. Értelemszerűen minden módban fokozatosan, de most nézzük az 1/16-odot. Hihetetlenül finom ott a mozgás, és persze a hang is nagyságrenddel lágyabb. Csakhogy a nyomaték mintha nem akarna elveszni ![]() De akkor ez most hogy van? Rosszul olvastam valahol, hogy lépésfelezésnél/negyedelésnél... csökken a nyomaték? Lehet, hogy csökken, csak még így is a lefoghatatlan részben marad, és kéne szerkesztenem egy nyomatékmérőt? Ha nem számottevően csökken, akkor meg miért nem helyből osztott-lépésesek a vezérlők? Szóval, ilyesmiken dilemmázok. Tudom, ennél nagyobb bajom sose legyen, de valaki, aki belemélyedt már ebbe, fel tudna világosítani? Üdv.: Zoli A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
Szia!
Azért lehet valami a nyomatékcsökkenésben. Ha belegondolsz, a mikrolépésekkel a vezérlő egy kétfázisú szinuszos jelhez hasonló valamit állít elő. Azonos amplitúdó esetén az effektív áramerősség így a gyök ketted része, a teljesítmény pedig a fele a négyszögjelhez viszonyítva. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
Igen, nekem is ez a bajom. Egyébként prímán látszik is a szkópon a szinuszok közelítése, és az is, hogy a két tekercsre kapcsolt áramok különbsége mindig közel ugyanakkora. Nyilván ez is sokat dob a sima járáson. Az is egyértelmű, hogy az a különbség kisebb, mint a +100% és -100 százalék közötti az egészlépéses módban. Effektív értéket nem mertem gyök kettővel számolni, mert ha kinagyítom a szinuszt, akkor valójában ott is megy izmosan a chopper minden órajel alatt, tehát valakik jól kitalálták ezt a vezérlést.
Mindenesetre, én óriási nyomatékesésre számítottam, ehhez képest 1/16-odosban is lefoghatatlan. Ennek persze én örülök a legjobban, de szakmai kíváncsiságból valahogy összetökölök egy nyomatékmérőt, vagy kisebb névleges áramú motorral is teszek egy próbát... Jut eszembe, (lehet, hogy off) valaki csinált már valami egyszerű, szellemes módon nyomatékmérést? Én valami olyasmire gondoltam, hogy teszek a tengelyre egy pont 10cm sugárnál kifúrt rudat, a másik vége alá pedig (ésszerű csillapítással) egy konyhamérleget...
A Planet-CNC-s vezérlő programmal kapcsolatban szeretnék egy kérdést feltenni, hogy ha a hardveres végállásokat kihagyom, akkor szoftveresen van-e lehetőségem bekorlátozni a munkaterületet? Látom hogy van benne valami ilyesmi, de nem sikerül beállítanom. Mikor a véghelyzetbe ér az adott tengely, rózsaszínnel jelzi a koordinátán hogy itt a vége, de nem tiltja a mozgást.
![]()
Üdv mindenkinek!
Rendelkezésemre áll 1-2 tucat NJM3775D2 típusu motormeghajtó. Segítségeteket szeretném kérni, hogy hogyan tudnám ezt legegyszerűbben Step/Dir módszerrel irányítani? Segítségeteket előre is köszönöm, Szabi.
Sziasztok!
Ez az LPT kártya(Link) használható ezzel a motorvezérlővel (motorvezérlő)? Vagy esetleg tudtok megbízható lpt kártya kapcsolást adni (mach3-hoz)? Üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
Szerintem ennek a vezérlőnek nem kell LPT leválasztó, mert mintha optó-s lenne a bemenete...
Ezzel a kipurcant levalaszto kartyaa csatoloval adtak a motorvezerloket, a baj az, hogy az lpt csatoloelszallt az egyik motorvezerlommel esmagaval rantotta a pc lpt portjat is.
A kipurcant lpt levalaszto helyere jo lenne az elozoekben belinkelt? A kipurcant opto csatolos volt? Maradt 3db motorvezerlom, fel szeretnem oket hasznalni. Ha a masik nem jo akkor mit ajanlasz? Koszi
Szia!
Nekem is ilyen LPT csatolóm van. Hogyan szállt el? Mi történt?
Első élesztéskor a 3 rákötött motor magas frekvencián sípolt, tartóáram volt rajtuk. Újra átnéztem a bekötéseket, majd megint egy próbálkozást tettem az élesztésre de csak 1 motorvezérlővel s egy motorral(szerencsére), a motorvezérlő elfüstölt, a csatolón pár ellenállás is elszállt, a pc lpt portja is ledobta a láncot.
Majd az eset után egy másik vezérlőbe(V típusú piros) ugyan úgy bekötöttem a motorokat és az jó.
Nem tudom mond-e valamit a kép de belinkelem A kép
Közben meg is jött a cucc Szingapúrból, olvastam róla rosszat is és jót is de úgy vagyok vele majd magam megtapasztalom. Az eddig a gépre költött 4000Ft után nem nagyon volt kedvem 8 meg 10-en ezrekért venni egy vezérlőt. Ezt licitáláson 1500-ért elhoztam, ez nagyjából 1db STK ic ára, aztán majd meglátjuk hogy hogyan fog muzsikálni. Legalább az LPT leválasztó is megspóroltam, mert ebben alapból van opto. Úgy gondoltam a végállások rés optósak lesznek, és a vészkapcsolóval együtt az USB 5V-járól fognak menni, itt nincs szükség leválasztásra hiszen teljesen külön áramkör lesz mint a meghajtó. Ez így járható út, vagy van valakinek jobb ötlete? (természetesen nem a 80Ft-os optó megspórolása a cél, de ha egyébként nincs szükség rá akkor nem szórakozom még ezzel is)
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
Néha kihagy az egyik tengely motorja (L297/298 vezérlö). Mit érdemes még megnézni mielött kicserélem ama 2 IC-t. Érdekes, hogy mindig akkor zavarodik meg, amikor 2,-, ill. 3-szor kellene marni ugyanazt az ábrát ( vastag anyag miatt). Az elsö réteget hibátlanul kimarja.
Ha az első réteget hibátlanul kimarja, akkor az IC-k valószínű jók. Talán kontakthiba lesz valahol, esetleg túlmelegszik valamelyik alkatrész, és bekapcsol a hővédelem. De lehet hogy csak arról van szó, hogy nincs elég nyomaték az adott motorban. Próbáld meg kisebb fogásmélységgel, több fogásból kimarni az ábrát. Esetleg vegyél vissza az előtolásból.
Azon már én is gondolkodtam, hogy a tuĺaramvédelem tesz be. Az érdekes az, hogy akkor veszt lépést amikor nincs leterhelve, azaz befelyezi az elsö marást majd vissza megy az elejére, de ekkor már hibásan kezdi ujra. Már egyszer volt ilyen bajom, de akkor megjavult, de elfelejtettem mitöl ( lehet, hogy más volt az elötolás.)
Akkor a sebességet nem bírja. Valószínű magasabb feszültséget igényelnének a motorok a gyorsjárati fordulatszámon. Próbáld ki, hogy G0 helyett G1-gyel pozícionálsz vissza. Lassabb lesz ugyan, viszont pontosabb.
Eddig ment, és semmit nem változtattam csak egy uj alakot kezdtem el marni. Az alap beállitások maradtak, csak a munkadarabhoz jellemzö dolgokon változtattam. A nullpontot hibátlanul megtalálja ( szabad mozgások sebessége a régi és nem gyors ).
Sziasztok!
A következőt tapasztaltam. Bizonyos fordulatszám tartományokban a marómotor (48V 300W DC motor 7 kHz-es PWM-mel hajtva) bezavar a mellékhajtásnak. X irányú mozgásnál időnként az Y és a Z tengely is megmoccan. Ha kisebb vagy nagyobb fordulatra váltok, illetve ha bárhol megszakítom a marómotor áramkörét a jelenség megszűnik. A marómotor külön tápegységről megy, és optocsatolóval van leválasztva. Hogyan tudnám ezt a jelenséget kiküszöbölni? Gondolom valamilyen zavarszűrő kellene közvetlen a motor elé, de milyen kapcsolás lenne a leghatékonyabb?
A hálózati kábel és a marómotor kábele kivételével az összes kábel árnyékolt. Azóta raktam a motor elé egy házilag barkácsolt zavarszűrőt (kondi+ferritkarika). Látszólag javult a helyzet, simán fut a gép a kritikus fordulatszámnál. Hétfőn lefuttatok egy tesztprogramot, akkor majd kiderül, hogy jó lesz-e így.
Igazából az érdekelne, hogy miként lehet az ilyen motor előtti zavarszűrőket méretezni.
Hali!
A marómotor kábele szerintem a pwm miatt nagyot szór, azt nem tudod árnyékoltan vinni?
Most sodort érpárral van bekötve. 8x0,26 ill. 12x0,26 árnyékolt kábelhez tudok hozzájutni. Ezek ugyan jelkábelek, de ha több szálat párhuzamosítanék, akkor szerintem bírná a motor áramát.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy nincs-e véletlenül valamelyikőtöknek vagy nem használtatok-e a mellékelt képen látható V-type léptetőmotorvezérlőt? Problémám akadt vele, lehet, hogy csak szoftveres állítás kellene hozzá vagy ilyesmi. Ha esetleg valaki ért hozzá tudna segíteni nekem? Persze elküldöm a hibát részletesen, képekkel.
Szia!
Hátha tudok segíteni! Ha igen, örömmel teszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |