Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   73 / 115
(#) Melphi válasza mate_x hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Értem, és azt lehetne tudni mi alapján válasszam meg a tápegységet a motorokhoz?
(#) varttina válasza Melphi hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Minél nagyobb sebességet szeretnél, annál nagyobb tápfeszültséget kell alkalmaznod. Inkább a motorokat meghajtó teljesítményfokozat határolja be a tápfeszültséget, mintsem a motorok típusa.
(#) Melphi válasza varttina hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Akkor a cél ic áramgenerátoros üzemmódba hajtja a motort. azért kell nagy feszültség, hogy nagy áram lehessen, vagyis a feszültség szintjét úgy szabályozza, hogy a motornak meg legyen a megfelelő áramerősség, mert ugye ha jól tudom az áramgenerátoros üzem arról szól hogy a feszültséget szabályozza figyelve a kimenő áramot?
(#) Melphi hozzászólása Feb 9, 2014 /

Rendben, sajnos még mindig nem kaptam választ arra, hogy miként kellene megválasztani a tápegységet, de biztos van valami szabálya, mert nem akaszthatok a szabályzóra sem akármekkora feszültséget, de már tudom miért is kell nagy feszültség?
(#) jocipoci válasza Melphi hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Úgy tudom hogy a motor feszültségénél max. 20X feszültség lehet,de befolyásolja a vezérlő ic bemenő feszültsége. De ha tévedek javítsatok ki.
(#) Melphi válasza jocipoci hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Na ez már jól hangzik, így már megint előrébb vagyok.
Köszönöm.
(#) Melphi hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok!
Sokan beszélnek Motion féle vezérlőkről, és nagyon dicsérik is, de ki ez a Motion, sajnos sehol egy cím vagy telefonszám? A vezérlőiről sem találok semmi leírást?
Valaki lenne kedves és kisegítene?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) mex válasza Melphi hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

A sárgán azt írod, hogy drágállod, inkább saját alkatrészeidből építkeznél...
Hidd el jobban jársz ha veszel egyet a "motion"-tól.
Nekem is Tőle van, és nagyon jól teljesít. Előkaparom a címet, és megírom magánban.
(#) hotib válasza Melphi hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Motion. A nevére kattintva minden lényeges információ (másoknak is)
Ma válaszoltam én is Neked (akkor még nem tudtam, hogy Neked) Persze, ha mindenképpen építeni akarsz, értem én azt is.
(#) Melphi hozzászólása Feb 11, 2014 /

Köszönöm.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 11, 2014 /

Némi értelmezési kérdésem volna. Valahogy nem akaródzik megértenem, hogy hogyan kell beállítani ezt a kütyüt.

CNC digital display

Azért berakom ide is a rövid leírást, beállítást:

This product comes standard with HY-TB3DV-M driver board, using the appropriate cable docking HY-TB3DV-M driver board corresponding to digital interface, digital products obtained directly from the drive plate into the 5V power supply, no external power supply is
Steps
A: Use the appropriate cable docking HY-TB3DV-M driver board and then open the corresponding digital display interface, power switch, 3-axis digital display origin 0
B: Set each axis 0. 1MM amount required pulse
1: Press Setup (STP) button, 3-axis digital display flashing display area, said the state has entered the set
2: Press the 0 key to clear the corresponding bit axis, the corresponding axis display area plus 1 to 0. 1MM value of the required amount of stop pulse.
3: Press Set (STP) button, 3-axis digital display area without blinking, that is set OK, exit the setting mode, display the status of work into
C: 3-axis display real-time display synchronized 3-axis coordinate value
D: display status of work to 0 by the corresponding axis key, the corresponding axis display coordinates to 0

Setting an example: If the X-axis 0. 1MM pulse required is equal 10, Y-axis 0. 1MM pulse required is equal 20, Z axis 0. 1MM pulse volume equal to the required 30.
1: Press Setup (STP) button, display blinking, into the set state
2: X-axis under the key 10 to 0, X-axis digital value equal to 10
3: Press the Y axis to 0 under the key 20, Y-axis digital value equal to 20
3: Z-axis to 0 by the next key 30, Z-axis digital value equal to 30
4: Press Setup (STP) key, display stops flashing to exit the setting mode
5: Setting success. Will automatically set the parameters permanently stored until the next set will be refreshed after the success of setting parameters

Köszönöm a segítséget.
(#) vanzerr hozzászólása Feb 22, 2014 /

Sziasztok!

Tesztelgettem egy kicsit az USBCNC vezérlőt EZT.

Először egy TB6560-as vezérlővel és egy 1,9Nm-es léptetőmotorral próbálgattam. 31-32 V-ról hajtva 50%-os áram esetében szinte melegedés nélkül működik, viszont 75%-os áram esetén, terhelés nélkül már elég jelentős a TB.. melegedése.

Ezután kipróbáltam MSD 50 4.2-es meghajtóval, hát mit mondjak, maga a megtestesült tökéletesség.

Egy dologra viszont rendkívül kényes, az pedig a vezetékek elrendezése. Én árnyékolt kábeleket használok, de viszont így is előfordult az, hogy "zakatolva" járt a motor. Először megijedtem, hogy valami baj történt, de a vezetékeket igazgatva megszűnt ez a hülye hangja a motornak.

Sajnos az I2C bemenetre a kijelzőt nem tudom megcsinálni, a mellékelt kapcsolási rajz alapján nem akar működni a "coordinate display".
(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Idézet:
„Sajnos az I2C bemenetre a kijelzőt nem tudom megcsinálni, a mellékelt kapcsolási rajz alapján nem akar működni a "coordinate display".”

Ez az I2C dolog engem is nagyon érdekelne, csak nekem kicsit más a vezérlőm kinézete. De szerintem a szoftver kb. ugyan az. Semmi használható infót nem találok róla. Regiszter kiosztás lenne a legfontosabb, de még azt sem tudom, hogy maga a vezérlő master vagy slave-ként viselkedik. Amit jó volna még megoldani, ha tudja a vezérlő, nem csak a koordináta kijelzést, hanem enkóderes mozgatást.
(#) abalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Én is néztem ezt a kijelzőt, én úgy értelmezem a beállítást, hogy a 0.1mm-hez tartozó impulzust kell beállítani minden tengelyen.
Például ha az X tengely ahhoz hogy 0.1mm-t tegyen meg, 20 impulzust kell kiadni a vezérlőnek, amit számol a kijelző.
Ez a 20 impulzus nekem úgy jött ki, hogy pl 4mm-es menetemelkedéssel 1.8 fokos léptetőmotorral számolva 1/4-ed lépésben vezérelve:
egy teljes fordulathoz 800 impulzus szükséges, az 4mm-es elmozdulást jelent. Akkor 1mm-nél 200 impulzus, 0.1-nél pedig 20 impulzus. Remélem jól számolok.
De mivel még nekem nincsen ilyen kijelzőm, csak nézegettem, hogy jó lenne-e nekem, így ez csak feltételezés.
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Lehet benne ráció, jó gondolat. Mi van akkor, ha valakinek 12X3-as orsója van? Ebben az esetben 1/4-ed mikrostep esetén 800/3 mm = 266.666 lépés/mm ebből 0.1 mm esetén pedig = 26.666 lépés / mm.

Ezt a kijelzőt viszont csak egész számokkal lehet kalibrálni. Szóval én sem igazán értem.
(#) Schnitt válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Ez szerintem csak elméleti probléma, elég, ha a szoftver kezeli a tizedeseket, megjeleníteni meg elég egész lépésre kerekítve.
Gondolj bele, ha 0.1 mm több mint 26 lépésből jön össze, akkor 1 mikrolépés kisebb mint 0.004 mm elmozdulás a tengelyen. Na, ha valaki ilyen pontosságú mechanikát épít otthon, ami 4 ezrednél kisebbet kottyan az egyrészt nagyon elvetemült, másrészt használjon 2-vel, 4-gyel vagy 5-tel osztható menetemelkedést, vagy 3-mal osztható lépésszámú motort.
Mellesleg emelem a kapalom előtte.
(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Ma megpróbáltam kimérni az I2C buszt. Hiába engedélyeztem a programban az aktuális poziciót küldje ki, mozgattam a tengelyeket, de a 18F4550-nek egyik lábán sem találtam adatot, és órajelet ami a buszra utalna. Létezik hogy kicsi kínai nem tette a firmware-be bele? Vagy valamit rosszul állítok be? Ez eléggé elszomorít.
(#) vanzerr válasza abalazs hozzászólására (») Feb 25, 2014 /

Elképzelhető, hogy a kicsi kínai "elfelejtette" beletenni, de azért ne felejtsük el, hogy ez elvileg egy klón. Viszont elég jól működik a többi funkciója.

Én megpróbáltam többször a kijelzőt feléleszteni, de nem sikerült sehogy sem. Ha két soros kijelzőt teszek rá nem csinál semmit, ha 4 sorosat akkor a 3. sorban egy számlálószerű valami el kezd számolni ha jól emlékszem 12-ig. Ez érdekes...
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 26, 2014 /

Nekem az a furcsa, hogy szkóppal nem tudtam mérni sehol sem I2C-re utaló jeleket. Normális leírást pedig szintén nem találtam a kis csatlakozókról.
(#) Bubu54 hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok,

Erről a Motion féle CNC vezérlőről esetleg van valakinek kapcsolási és panelrajza?

Üdv Bubu...
(#) Melphi válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Szia!
Nagyon ne keresd, ezt a vezérlőt Motion találta ki azért hogy pénzt keressen vele, nem hinném hogy ki adná róla az adatokat.
(#) Bubu54 válasza Melphi hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Hello,

értem, köszi, és nem tudod hogy hol lehetne őket beszerezni esetleg?
(#) Zoli_bácsi válasza Bubu54 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

A sárga fórumon lehet megtalálni motion kollégát. Ott fel lehet venni vele az email-es kapcsolatot.
(#) sprofan hozzászólása Márc 13, 2014 /

Sziasztok!
Meg tudja mondani nekem valaki hogy unipoláris vezérlőnél pontosan mit is jelentenek ezek az üzemmódok?
2-phase, 1-2 phase, W1-2 phase, 2W1-2 phase, 4W1-2 phase
(#) Zoli_bácsi válasza sprofan hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

200, 400, 800, 1600, 3200 lépés
(#) sprofan válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 13, 2014 /

Tehát ha jól értem akkor végülis ez a microstep így:
2-phase= full step, 1-2 phase= half step, W1-2 phase=1/4, 2W1-2 phase=1/18, 4W1-2 phase= 1/16. Ha ez így van akkor már mindjárt érthetőbb a dolog számomra, de így ezekkel a jelölésekkel még nem találkoztam.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
(#) sprofan válasza sprofan hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Sikerült hozzájutnom szemtelenül olcsón 3 STK672-höz a hozzá tartozó gyári panelokkal passzív alkatrészek nélül. Remélem szépen viszi majd a gépet, csak várjam meg mire ideér. Ha az árát nézzük mindenféleképp megérte, van valakinek tapasztalata ezzel az ic-vel?
(#) Bubu54 hozzászólása Márc 20, 2014 /

Sziasztok,

Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek, van két fajta CNC vezérlő amit kinéztem a neten és szeretnék róla véleményt, hogy érdemes-e vele foglalkozni?

Bővebben: Link - Bővebben: Link

A válaszokat előre is köszönöm. Üdv. Bubu54...
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
(#) Melphi hozzászólása Márc 20, 2014 /

Szia!
Az első link felejtős, a kék színű vezérlő tele van hibákkal, ha ilyen akarsz venni akkor pirosba keresd a v-type névre hallgat, ami a kézi vezérlőt illeti állítólag ez a legalja minőség azt ismét nem ajánlom.
A második linkről meg csak annyit, hogy biztos Kínából akarsz készletet rendelni, ha valami bedöglik és gariba ki kellene valamit cserélni, akkor nem tudom mire mész a kis csinguval.
Ha már ebben a vezérlőben gondolkozol, mindenképpen ezt kell keresni, ez a piros a v-type aminek már minden hibáját a kéknek kiforrta.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Itt is ezt árulják.
Vagy itt.
Ezt olvasd el!
És ezt feltétlen nézd át, itt írják le hogy mi a különbség a kék és a piros vezérlő között.
Következő: »»   73 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem