Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Tápban láttam már olyan megoldást is, hogy ment a 494 hagyományosan fesszabályozóként az egyik hibaerősítővel, az áram korlátozása meg nem a másik hibaerősítőjével volt megoldva, hanem a primer sönt áramából képzett feszültséggel emelték fel a DT lábat, így csökkentve a kitöltést. Persze ennek a lekapcsolása így még mindig nem lesz elég gyors, de egy próbát megér kicsiben, olcsóbb kapcsolóelemekkel. Ha az SG-vel ez működik normálisan a gyári gépekben, akkor talán ezzel is meg lehet csinálni egyszerűen.
Szia. Én is láttam már érdekes dolgokat művelni 494-el. Viszont én pont azt akarom, hogy a hibaerősítőt simán a feszültség szabályozásra használni, és az áramváltó jeléből képezni egy olyan feszültséget ami csúcsáramnál 2,5V főlé emeli a softstart lábat, vagy a standby lábat vagy ott van még a compenzation láb ami egyben a hibajel erősítő kimenete. Az SG belső felépítése arra enged következtetni, hogy annak a műveleti erősítőnek ami a pwm jel kitöltését szabályozza a hibaerősítővel 3 bemenete van, 1 nem invertáló és 2 invertáló. Ebből az invertáló maga az órajel és a másik kettőlből az egyik a hibajel erősítő kimenete a másik meg a softstart/shutdown áramkör. Teát 3 láb is van amin keresztül bele tudunk nyúlni a pwm jelbe. Kis csúszás biztosan lenne az áramváltó jelében, de szerintem az bőven meg tudná védeni az IGBT-ket. Ezért akark venni 2db sg-t próbálkozni otthon próbapanelon vele. Utána meghajtok vele egy PC táp főtrafóját és rövedre zárom a kimenetet, hogy mit produkál az A/B kimeneten
Ez az elképzelés, de előtte be akarom dobozolni a macit, meg még nincs kész a hőmérséklet áram kijelző áramkör sem hozzá. Üdv.: Zoli!
Szia. Találtam SG3524-es kapcsolást. Asszem ez jó is lenne a CO-hoz, némi módosítással Viszont arra figyelni kell, hogy az SG3524 max 100mV-ot visel el az i-sense bemenetei közt. És módosítani kell a kimeneti fesz visszacsatoló ellenállásait is, meg egy potit is be kell rakni oda. De ez csak a táp része, ezen kívül még azért a CO-hoz kell néhány dolog. Pl nem tudom inek mi a szimpatikus a feszültség kapcsolására, mármint a pisztojra. Mágneskapcsolós, vagy tirisztoros kapcsolás, plusz kell még egy toló motor elektronika is. Ki lehetne esetleg egészíteni még impulzus hegesztés üzemmel is. Feszültség, áram kijelzés. Hővédelem kielzése meg még egyéb finomságok. Meg lehet csinálni analog módon is de akár pic-el is ezeket a dolgokat. Én semély szerint piccel egyszerűbbnek tartom ezeket. Ha van PWM generátora a picnek, akkor még a tolómotor sebességét is lehet azzal állítani. A/D-ket lehetne használni a beállításra (előtolás, impulzus üzemnél állítani az impulzus és szünet hosszát, ....) Persze ezeket meg lehet oldani akár 555-el is.
Üdv.: Zoli! A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
Szerintem nem kell ezt annyira elkomplikálni .Elég az ha szépen lehet a feszültséget szabályozni + megoldani hogy a pisztolyon lévő taszterral indítani az invertert is és a többi részegységet is. Vettem a TALI tól 65-ös magot most már csak a megfelelő inverter rajzot kellene találnom hozzá.
Szia!
Szerintem is fölösleges ennyire túlkomplikálni, de ha van rá igény akkor hajrá. Csatolok két szervízkönyvet, szerintem van benne érdekesség, bár nem inverteres. (Ilyenem van.)
Hát ja! A Pic, tíz-ből nyolcnak kínai, beleértve engem is.
Viszont, ha van egy jó ic-s rajz, abból még kisülhet valami működő gépezet is.
Ezzel eddig nincs is gond, holnap rendelek SG3524-et próbára rakok össze valamit belőle. Pont az a lényeg, hogy a kimeneten a CO-nál nem lehet állandóan feszültség, emiatt kapcsolni kell a kimenetet. Ezt lehetne tirisztorral vagy relével. Tirisztorral csendesebb lenne, de ha már az kerül bele, akkor lehet egyéb eztra funkciója is a dolognak, mint az impulzus hegesztés is.
AZ inverter az mehet lágyindítás után egyfolytában, hiszen elenyésző a fogyasztása üresben. Állandó kapcsolgatás nem hinném hogy használna neki, főleg, hogy indítás pillanatában már hegesztenél is. Üdv.: Zoli!
Pic-re általában saját magam írom meg a dolgokat és magam is tervezem. Lényegében nem arra gondoltam, hogy piccel megoldani az egész vezérlést, hanem inkább csak visszajelzést adni a gép működéséről. De ha azt elromlik akkor anélkül is tudd használni egyszerű üzemben, mondjuk egy jumper felteszel valahozá és akkor már nem a pic kapcsolja a tirisztort hanem egyenesen a gomb. Feszültésget meg lehetne állítani minden nélkül meg előtolást is.
Üdv.: Zoli!
A pic nekem is az.... Még programozóm sincs hozzá...
Amit csatoltam 2 esab doksit, azok is programmal dolgoznak, mivel synergic-us gép.
Amit én szeretnék kihozni ebből az nem egy programmal működő gép, hanem egy gép ami program nélkül is megy, de progival többet tud A gép lelke ugyanúgy sg3524 lenne, potival állítva a feszültség és gombra indulna a gép, vagyis engedné rá a drótra az áramot. Csak progival visszaadná mekkora fesz van épp a kimeneten, mekkora áram folyik a dróton, vagy priméren, mekkora az előtolás, esetleg impulzus üzemnél meddig megy a drót és mennyi a szünet, ......
A programos gépek program nélkül nem tudnak menni !!! Üdv.: Zoli
Értem és egyetértek. Dolgoztam már 2 olyan géppel (Fronius, Lincoln)ami eredetileg "programos" volt, de nem volt hajlandó program szerint dolgozni, csak manuálba. Nem lehet olyan nehéz akár ezt is megoldani, bár nekem nem kell csak egy egyszerű áramforrás.
Szia. Ma rendelek 3524-et, hétvégén ha lesz időm összerakom azt a kapcsolást amit utoljára feltettem. Van itthon bőven PC táp, abból tesztre használhatom belőle a főtrafót, de van még itthon ee25 magom is és nem tart soká rátekerni pár menetet. Bár először szeretném teljesen összerakni a macit dobozba.
Üdv.: Zoli
Kölcsön tudnám adni 1 hétre a vezérlését a gépemnek olyannak aki visszarajzolná. Postázni nem szeretném, szóval csak Budapest jöhet szóba.
Ez az a megoldás ami szerintem ebben a formában nem lenne jó, de ki kell próbálni.
Sokkal egyszerűbb a vezérlést tiltogatni mint a nagyáramú részt kapcsolgatni. Lehet tenni oda egy 555-öt is, és akkor el lehet tolni néhány száz ms-al az előtolást a feszültség megjelenéséhez képest.
Azt abban a formában nem tudod összerakni mert az egy push pull kapcsolás, a PC trafó meg félhíd, tehát félhídban kell meghajtani (150V-ról) mondjuk egy gate trafóval.
Az is megoldás ha csinálsz a nyák mindkét oldaláról egy jó minőségű nagy felbontású képet (akár több részletben (darabban) is), és bárki nekiállhat a visszarajzolásnak aki késztetést érez rá, akár részekre is osztható és akkor adott embernek csak az adott résszel kell szenvedni, nem az egésszel (team munka ).
Csináltam már ilyet bár az egyszerűbb áramkör volt, nem 2 perc, de nem lehetetlen. A lényeg, hogy mondjuk sprintben legyen meg méretarányosan a nyák, és szintén méretarányosan legyenek elhelyezve rajta az alkatrészek is. Onnét már csak a vezetősávokat kell berajzolni, és ha az egész kész van akkor készíthető belőle kapcsolási rajz is, illetve ki lehet nyomtatni a kész nyáktervet.
Ez egy nagyon rendes gesztus tőled!
Halásztelki vagyok, szóval Pest közel van, és minden nap járok Soroksárra, így ha lehet szó róla én szívesen megpróbálkoznék a dologgal.
Akkor készítek egy új vezérlő panelt SG3524 IC-vel.
Szétszedtem most először az enyémet darabokra és most látom, hogy ebben 3525 van.
Sokat használtam már SG3525 IC-t, ebben az a jó hogy ha még a feszültséget nem is tudnánk szabályozni de vezérelni igen, azaz egy potival lehet a kitöltést változtatni, meg amit írtam hogy a shutdown lábbal megoldható az áramkorlát is persze CO nál a maximálisra állítva amit elviselnek a félvezetők.
Szia. Igazából a shutdown lábbal bármikor ki lehet kapcsolni a zevérlést, annyi hogy a lágyindító relének nem kell oldania. Találtam egy régi XT tápot, meg egy PP06-os tápot amiben sime EE mag van, légrés nélkül. Azokat akarnám pár menettel megtekerni és BD139/140 hajtani.
Üdv.: Zoli
Szia. Ahogy elnézem a két IC 3525/3524 nem sok különbség van köztük. Annyi hogy a 3524-nek beépített I-sense bemenetei is vannak, amik kimondottam egy 100mV-os sönthöz vannak állítva. Asszem valami ilyesmit láttam az adatlapban. És ezen kívül van még hibajel erősítője is. Egyébként a kitöltés szabályozásával változik a kimeneti feszültség is?
Üdv.: Zoli! A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Persze kitöltéstől függ a kimeneti feszültség, lehet egy co-ba elég a feszültséget csak vezérelni, szabályozni nem is kell, tulajdonképpen a fokozatkapcsoló sem szabályoz a trafós gépeken.
Egy beállított értéken kell tartani a feszültséget és emellett az érték mellett nem haladhatja meg az áram a félvezetőt maximális terhelhetőségét. A kitöltéssel lehet beállítani a feszültséget és mikor terheled a gépet az elektronika próbálja ezen az értéken tartani ezt. Emiatt az elektronika változtatja a négyszögjel kitöltését. Csak azt nem tudom ez hány százalékig mehet, de ha a 2 oldalt szimmetrikusan akarom tartani akkor max 50%.
Üdv.: Zoli A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Idézet: Pedig meghaladja, csak az nem mindegy hogy mennyivel és hogy mennyi ideig. Egy 50A-es IGBT pl. elvisel 200A-t is, egyetlen impulzus időtartamra. Én is mértem a 494-es tápomon 60A-es áramtüskéket a 20A-es feten. Ezért nem jók ide ezek a vezérlők, és ajánlott inkább árammódút használni.„nem haladhatja meg az áram a félvezetőt maximális terhelhetőségét” A kitöltésen pedig nem kell lovagolni, a vezérlő alapból nem fog 50%-ig sem elmenni.
Erről beszélek már jó ideje. Ha úgy van megcsinálva hogy minimális feszültségesés van csak a névleges áramnál akkor nincs szükség feszültségszabályozásra, csak a kitöltési tényező állíthatóságát kell megoldani.
Itt pl. az oldal közepén mutatnak egy szendvics kivitelt a trafóra. Ennyire nem kell túlzásba vinni, elég ha a primer egy része a szekunder felett van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |