Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Még lehet emlékeztem a problémámra, ami SMPS I. tápnál áll fenn. Sajnos csak az érettségi miatt került parkolópályára ez és nem azért mert megoldódott. Nagy szükségem lenne a segítségetekre, mivel már fogalmam nincs mi leht a hiba oka és elég sok pénz fekszik benne. Főleg hogy csak arra a két darab FET-re elkölöttem már több ezer forinttot. Az SMPS táp első verziója A probléma: A két IRF3206 áteresztő FET rendszeresen elfüstöl. Amint kicserélem a táp tökéletesen működik, de két amper környékén a sajnos már megszokott dolog történik.A FET-ek tönkremennek és a kimeneten megjelenik a teljes tápfeszültség.(kb. 54 volt , ha jól emlékszem) Viszont ameddig ez nem történik meg addig minden működik. ( áramkorlát, fesz. szabályozás...) Az előszabályzó működését minden esetbe leellenőriztem és működött.( kb. 0,6v feszültségkülönbség a megfelelő kondenzátorok lábai között.) A hütésen is javítottam kicsit és Alkotó tanácsait megfogadva a műanyag szigetelő gyűrű elhagyásával oldottam meg. (Gyakorlatilag beszorítottam őket két hűtöborda közé.) Az újabb próba során 2 amper környékén meg tönkrementek a FET-ek. Pót alkatrész nem volt és az érettségi is közeledett így nem tudtam vele foglalkozni. Valakinek van ötlete a dologra? Nagyon hálás lennék bármiféle segítségért. Előre is köszönöm mindenkinek!
Ha visszább olvasol, akkor találsz pár megoldást. Például áramkorlátos indítást!
Természetesn az első indítás(ok) mindig áramkorláttal történtek, de nem találtam semmit.
Esetleg az L2 tekercsnek lehet ehhez bármi köze? Bár a leírás alapján csináltam, de nem tudom, hogy megfelelő-e a gyűrű.
Vettem pár FET-et, így ha valakinek lenne valami ötlete, van próbalehetőség.
Ki is cseréltem őket. Ezen kívül kicseréltem az IRF530-at bár úgy tűnt, hogy tökéletes.
Néhány dolgot szeretnék megkérdezni: -Eddig a négyvezetékes kimenthez tartozó átkötéseket nem vágtam át. (most ez is megtörtént) Ez okozhatott bármi problémát? - Az előszabályzó működésének ellenőrzésére teljesen elegendő a megfelelő kondenzátorlábak közti feszültség mérése? Terhelni ne mertem, mivel érdemi változtatást nem csináltam, így elég valószínű hogy újra a szokásos történne.
Még annyit hozzátennék, hogy a kritikus 2 amaper környéke előtt olyan 1-1,5 ampernél sípoló hang hallható. Az áram növekedésével erősödik a hang majd megszűnik.
Most minden máűködik, de 2 wattnál többet nem mertem kivenni belőle. ![]()
Nagyon sajnállak hogy nem segít senki, ha értenék hozzá biztos segítenék, de sajnos nem tudok.
![]()
Hát sajnos az SMPS I. táppal már sajnos nem sokan foglalkoznak
![]()
Én nem építettem ilyet, de a helyedben az előszabályozóra gyanakodnék. Amikor 1,5A körül sípol fogd meg a 100uH tekercset abbahagyja-e, nem melegszik-e. Nem tudom milyen tekercset raktál bele (saját tekerés, milyen mag, drótvastagság).
Terecs bolti. Elméletileg azzal nem lehet gond.
Az előszabályzó működéséné lelvileg elég ellenőrizni a feszültségkülönbséget. A gond, hogy ez elvileg jó... A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
És ha tapogatod nem melegszik valahol?
Ha gyanús az L2 vedd ki, és tegyél a helyére rövidzárat, úgy is működnie kellene.
Holnap délután megnézem.
L2 okozhat egyáltalán ilyen problémát? Ahogy olvastam a leírásban az a zavarszűrésben játszink inkább.
Nem, nem okozhat, de hallgassunk a megérzésedre
![]()
Dehogynem okozhat! A fojtótekercset semmiképp nem szabad kivenni, anélkül az előszabályozó nem tud működni! Eszébe ne jusson senkinek se hogy rövidzárat tesz be a helyére!
SMPS I. kimeneti zavarszűrőjéről volt szó (L2).
Ohh bocsánat, csak kicsit fentebb még a 100uH-ről volt szó. A kimeneti közös módosú szűrőt ki lehet hagyni.
Kivettem a tekercset. 1,5 amperig terheltem. Többett nem tudtam kivenni. Elszaladok venni valami 12 vagy 24 voltos izzót. Bár nem tudom miért ne menne tönkre megint, mivel kétlem, hogy a tekercs okozhatná.
Állítsd be a 1,5A-t és fogdosd végig nem melegszik-e valami, a zúgás honnan eredhet ( ha lefogod halkul).
Vettem egy kis aranyos 50 wattos 12voltos halogén izzót. 2 ampernél már azt hittem valamiféle csoda történt, majd mikor még 2,5 ampernél is működött és már kezdett parazsalni az izzó már ámuldoztam, hogy miért működik még mindig. Óvatosan feljebb tekertem a feszültséget mert még mindig csak 3-4 voltról ment és akkor kis kattanás, panelműszeren 54 volt és az izzóba sötétség költözött.
Még két lehetőség. Kérdés, hogy a többi alkatrész meddig tolerálja. Némi tapasztalat: Következő kísérletre megpróbálok beszerezni egy alu lapot és javítani a hűtésen, mert már kezdtek eléggé melegedni a bordák. ( kézzel még megfogható) Azt ugyan tudom, hogy a hűtés nem lesz elég nagyobb teljesítmény mellett, de szerintem még helyt kéne állnia. 6-7 wattnál :O
Mert türelmetlen vagy
![]() Ha már kiveszed a feteket, próbáld ki úgy, hogy csak Q6-ot rakod be (a szabályozót), a tekercs utáni kondikra (C25-26) adj egyenfeszültséget (akár egy 9V-os elemről, vagy adapterről) és úgy teszteld (így viszont melegedhet a fet). Ha rendben működik, akkor rakd be a Q7-et és figyeld melegszik-e. Nyugodtan hagyhatod pár percig terheletlenül, majd kis terheléssel, nem melegszik át olyan gyorsan, tehát hagyjál neki időt melegedni. Tapogasd meg a visszacsatolásban részt vevő diódákat is, nem melegednek-e?
Ez sajnos így van.
Legközelebb megcsinálom a leírtakat, de az lehet, hogy csak jövő hét szerdán lesz. Fránya érettségi ![]() Szerk.: Most látom, hogy ezek szerint ne normális, hogy így melegszik? Végre valami anomália amiből indulni lehet. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Betettem a Q6-ot és egyenfeszt kapott, de sok dolog nem történt.
A FET nem melegedett és a feszültség meg is állt a FET-nél. a Kimeneten nem mérhető semmi.
Már igen.
![]() A FET-ek nem melegedtek terhelés nélkül és terheléssel sem. a Q7 teljesen hideg maradt míg a Q6 alig érezhetően langyos, de valószínűleg a mellette lévő 7912 és 7805 miatt, mivel azok fűtöttek. Terhelés pár ellenállást raktam rá 250mA és 5 volt. Nagyobb feszültség terheléssel már ne jött ki az elemből... A 7912 és 7805 IC-ken kívül más nem melegedett. Esetleg próbáljam meg nagyobb terhelés mellett?
A Q7-et be sem kellet volna rakni
![]() Rakj vissza mindent, és terhelés nélkül hagyd 10 percig menni melegszik-e valami, ha nem kis terhelésen ( 1A ) ugyanígy. Az alkatrészeket is figyeld a nyákon.
Az előbb véletlen kiamaradt, hogy első próbaként a Q7 nem volt bent, de akkor sem melegedett.
Terhelésnél mennyire számít a feszültség?
Terhelés nélkül nem melegszik semmi.
Nem tettem vissza a hűtőbordát, hogy könnyeb legyen megmondani mi melgszik és mennyire. A bordák hiánya miatt az 1 Ampert csak csak nagyon kicsi léptékkel kezdtem közelíteni. 130mA-ig jutottam. Itt Q6 alig lett langyos. A Q7 viszont kézzel már alig-alig volt foghat 1-2 máodpercig. ~60 fok. Más nem melegedett. Kivéve persze a 7805, 7812 és 7912 IC-ket. Itt viszont 7812 sokkal jobban, mint a 7912. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |