Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp

Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   9 / 27
(#) Tardief hozzászólása Máj 8, 2014 /

Sziasztok!
Még lehet emlékeztem a problémámra, ami SMPS I. tápnál áll fenn.
Sajnos csak az érettségi miatt került parkolópályára ez és nem azért mert megoldódott.
Nagy szükségem lenne a segítségetekre, mivel már fogalmam nincs mi leht a hiba oka és elég sok pénz fekszik benne. Főleg hogy csak arra a két darab FET-re elkölöttem már több ezer forinttot.
Az SMPS táp első verziója
A probléma:
A két IRF3206 áteresztő FET rendszeresen elfüstöl. Amint kicserélem a táp tökéletesen működik, de két amper környékén a sajnos már megszokott dolog történik.A FET-ek tönkremennek és a kimeneten megjelenik a teljes tápfeszültség.(kb. 54 volt , ha jól emlékszem) Viszont ameddig ez nem történik meg addig minden működik. ( áramkorlát, fesz. szabályozás...)
Az előszabályzó működését minden esetbe leellenőriztem és működött.( kb. 0,6v feszültségkülönbség a megfelelő kondenzátorok lábai között.)
A hütésen is javítottam kicsit és Alkotó tanácsait megfogadva a műanyag szigetelő gyűrű elhagyásával oldottam meg. (Gyakorlatilag beszorítottam őket két hűtöborda közé.)
Az újabb próba során 2 amper környékén meg tönkrementek a FET-ek. Pót alkatrész nem volt és az érettségi is közeledett így nem tudtam vele foglalkozni.
Valakinek van ötlete a dologra?
Nagyon hálás lennék bármiféle segítségért.
Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) sny válasza Tardief hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Ha visszább olvasol, akkor találsz pár megoldást. Például áramkorlátos indítást!
(#) Tardief válasza sny hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Természetesn az első indítás(ok) mindig áramkorláttal történtek, de nem találtam semmit.
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Esetleg az L2 tekercsnek lehet ehhez bármi köze? Bár a leírás alapján csináltam, de nem tudom, hogy megfelelő-e a gyűrű.
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Vettem pár FET-et, így ha valakinek lenne valami ötlete, van próbalehetőség.
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Ki is cseréltem őket. Ezen kívül kicseréltem az IRF530-at bár úgy tűnt, hogy tökéletes.
Néhány dolgot szeretnék megkérdezni:
-Eddig a négyvezetékes kimenthez tartozó átkötéseket nem vágtam át. (most ez is megtörtént) Ez okozhatott bármi problémát?
- Az előszabályzó működésének ellenőrzésére teljesen elegendő a megfelelő kondenzátorlábak közti feszültség mérése?
Terhelni ne mertem, mivel érdemi változtatást nem csináltam, így elég valószínű hogy újra a szokásos történne.
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Még annyit hozzátennék, hogy a kritikus 2 amaper környéke előtt olyan 1-1,5 ampernél sípoló hang hallható. Az áram növekedésével erősödik a hang majd megszűnik.
Most minden máűködik, de 2 wattnál többet nem mertem kivenni belőle.
(#) Melphi hozzászólása Máj 15, 2014 /

Nagyon sajnállak hogy nem segít senki, ha értenék hozzá biztos segítenék, de sajnos nem tudok.
(#) Tardief válasza Melphi hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Hát sajnos az SMPS I. táppal már sajnos nem sokan foglalkoznak
(#) ktamas66 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Én nem építettem ilyet, de a helyedben az előszabályozóra gyanakodnék. Amikor 1,5A körül sípol fogd meg a 100uH tekercset abbahagyja-e, nem melegszik-e. Nem tudom milyen tekercset raktál bele (saját tekerés, milyen mag, drótvastagság).
(#) Tardief válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Terecs bolti. Elméletileg azzal nem lehet gond.
Az előszabályzó működéséné lelvileg elég ellenőrizni a feszültségkülönbséget. A gond, hogy ez elvileg jó...
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014

És ha tapogatod nem melegszik valahol?
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Ha gyanús az L2 vedd ki, és tegyél a helyére rövidzárat, úgy is működnie kellene.
(#) Tardief válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Holnap délután megnézem.
L2 okozhat egyáltalán ilyen problémát? Ahogy olvastam a leírásban az a zavarszűrésben játszink inkább.

Nem, nem okozhat, de hallgassunk a megérzésedre . A hiánya biztos nem okoz hibát.
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Dehogynem okozhat! A fojtótekercset semmiképp nem szabad kivenni, anélkül az előszabályozó nem tud működni! Eszébe ne jusson senkinek se hogy rövidzárat tesz be a helyére!
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 16, 2014 / 1

SMPS I. kimeneti zavarszűrőjéről volt szó (L2).
(#) Attila86 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ohh bocsánat, csak kicsit fentebb még a 100uH-ről volt szó. A kimeneti közös módosú szűrőt ki lehet hagyni.
(#) Tardief válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Kivettem a tekercset. 1,5 amperig terheltem. Többett nem tudtam kivenni. Elszaladok venni valami 12 vagy 24 voltos izzót. Bár nem tudom miért ne menne tönkre megint, mivel kétlem, hogy a tekercs okozhatná.
(#) ktamas66 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Állítsd be a 1,5A-t és fogdosd végig nem melegszik-e valami, a zúgás honnan eredhet ( ha lefogod halkul).

Vettem egy kis aranyos 50 wattos 12voltos halogén izzót. 2 ampernél már azt hittem valamiféle csoda történt, majd mikor még 2,5 ampernél is működött és már kezdett parazsalni az izzó már ámuldoztam, hogy miért működik még mindig. Óvatosan feljebb tekertem a feszültséget mert még mindig csak 3-4 voltról ment és akkor kis kattanás, panelműszeren 54 volt és az izzóba sötétség költözött.
Még két lehetőség. Kérdés, hogy a többi alkatrész meddig tolerálja.

Némi tapasztalat: Következő kísérletre megpróbálok beszerezni egy alu lapot és javítani a hűtésen, mert már kezdtek eléggé melegedni a bordák. ( kézzel még megfogható)
Azt ugyan tudom, hogy a hűtés nem lesz elég nagyobb teljesítmény mellett, de szerintem még helyt kéne állnia. 6-7 wattnál :O

Mert türelmetlen vagy . Nem kéne annyira melegednie, ezért mondtam, csak 1,5A-t állíts be, már ott is érezni kellene a melegedést, és mérni a feszültségeket. Először is melyik FET melegszik és szál el először (szerintem mondjuk Q7).
Ha már kiveszed a feteket, próbáld ki úgy, hogy csak Q6-ot rakod be (a szabályozót), a tekercs utáni kondikra (C25-26) adj egyenfeszültséget (akár egy 9V-os elemről, vagy adapterről) és úgy teszteld (így viszont melegedhet a fet). Ha rendben működik, akkor rakd be a Q7-et és figyeld melegszik-e. Nyugodtan hagyhatod pár percig terheletlenül, majd kis terheléssel, nem melegszik át olyan gyorsan, tehát hagyjál neki időt melegedni. Tapogasd meg a visszacsatolásban részt vevő diódákat is, nem melegednek-e?

Ez sajnos így van.
Legközelebb megcsinálom a leírtakat, de az lehet, hogy csak jövő hét szerdán lesz.
Fránya érettségi
Szerk.: Most látom, hogy ezek szerint ne normális, hogy így melegszik? Végre valami anomália amiből indulni lehet.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014

A tudás a legfontosabb, sok sikert!
(#) Tardief válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Betettem a Q6-ot és egyenfeszt kapott, de sok dolog nem történt.
A FET nem melegedett és a feszültség meg is állt a FET-nél. a Kimeneten nem mérhető semmi.
(#) ktamas66 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

A segédtáp azért rajta van, ugye.

Már igen.
A FET-ek nem melegedtek terhelés nélkül és terheléssel sem. a Q7 teljesen hideg maradt míg a Q6 alig érezhetően langyos, de valószínűleg a mellette lévő 7912 és 7805 miatt, mivel azok fűtöttek. Terhelés pár ellenállást raktam rá 250mA és 5 volt. Nagyobb feszültség terheléssel már ne jött ki az elemből...
A 7912 és 7805 IC-ken kívül más nem melegedett. Esetleg próbáljam meg nagyobb terhelés mellett?
(#) ktamas66 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

A Q7-et be sem kellet volna rakni .
Rakj vissza mindent, és terhelés nélkül hagyd 10 percig menni melegszik-e valami, ha nem kis terhelésen ( 1A ) ugyanígy. Az alkatrészeket is figyeld a nyákon.

Az előbb véletlen kiamaradt, hogy első próbaként a Q7 nem volt bent, de akkor sem melegedett.
Terhelésnél mennyire számít a feszültség?

Terhelés nélkül nem melegszik semmi.
Nem tettem vissza a hűtőbordát, hogy könnyeb legyen megmondani mi melgszik és mennyire.
A bordák hiánya miatt az 1 Ampert csak csak nagyon kicsi léptékkel kezdtem közelíteni.
130mA-ig jutottam. Itt Q6 alig lett langyos. A Q7 viszont kézzel már alig-alig volt foghat 1-2 máodpercig. ~60 fok. Más nem melegedett. Kivéve persze a 7805, 7812 és 7912 IC-ket. Itt viszont 7812 sokkal jobban, mint a 7912.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Következő: »»   9 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem