Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó

Témaindító: Gabi, idő: Máj 30, 2005
Lapozás: OK   30 / 50
(#) adam21. hozzászólása Máj 16, 2014 /

Valaki?
(#) Johnycorp válasza adam21. hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia.

Általánosságban érdekel vagy konkrét riasztó típusról szeretnél infókat?
Vannak közös dolgok, elvek, de a megoldás egyes gyártóknál különböző.
Paradox, DSC, Bosch, stb.. mind a saját megoldását alkalmazza a zónákok az EOL, DEOL használatára. Bár az érzékelők jó része (analóg) mindegyikre ráköthető.
(#) adam21. válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia!

Igazság szerint fele-fele arányban szeretnék infókat. Először is általános dolgokat(itt gondolok azokra a fogalmakra amelyek minden központnál megegyeznek). Mivel otthon egy PowerWave 4 zónás központom van, szóval ha a gyártókat nézzük akkor inkább ez, valamint DSC.
Pl.: A hétvégén két dolgot fogok megcsinálni:
1. A központra rákötni a vezetékes analóg telefont, amire már választ adtak itt.
2. Mivel 4 zónás a központ és szükségem van +1 érzékelőre, ezért úgy gondoltam, hogy egy zónán két érzékelő fog működni. A mostani érzékelők típusa SWAN QUAD, amit meg pluszba rá akarok kötni az DSC BV-300. (http://www.smarthome-products.com/productspecs/DSC/BV-300-Manual.pdf)

Kérdés hogy így működni fog-e?

Persze, vannak általános dolgok, melyek megegyeznek minden hasonló kategóriájú központnál:
-230V Ac / 16-18V AC transzformátorról jár
-12V 4-7Ah zselés akkumulátort tölt
-Rővidzárvédett BELL és AUX 12V DC kimenetek
-Bizonyos szintig kezelőről programozhatóak
-A legtöbb típus manapság modulokkal bővíythető (zóna, pgm, rádiós vevő, kommunikátor, ...)
-A zónákon ellenállásokat figyel (EOL és DEOL)

Amennyiben négy zónás a központod, akkor ha hírtelen jól néztem, kétféle módon kötheted rá az ötödik érzékelőt:
-Sorbakötöd az egyik meglévővel (egyszerű, de nem tudod melyik riaszt a kettő közül, valamint az EOl ellenállást át kell gondolnod!)
-DEOL alkalmazásával és programban való beállításával csinálhatsz 4 újabb zónát.

Ilyen központod van?
Crow PowerWave4

Igen ilyen központom van. Tehát ha egy zónáról akarok két érzékelőt működtetni akkor szükségem van ellenállásra? Vagy mehet a nélkül is? Mi azaz EOL ill. DEOL?

Amennyiben eddig is korrektül volt bekötve, akkor volt minden zónában egy érzékelő és vele sorban egy 2,2kohm EOL (End Of Line resistor = vonalvégi lezáró ellenállás). Ezzel figyeli a rendszer, hogy jó-e a vezetékezés. AZ EOL korrekt módon az érzékelőben elhelyezendő!
A DEOL a dupla lezáró ellenállás. Ezt akkor használjuk, ha egy fizikai zónára két érzékelő megy. Két ellenállás értékkel megkülönböztetjük a két érzékelőt (ha tudja ezt a funkciót a központ).

Két érzékelőt egy zónára úgy köthetsz, hogy sorba kötöd őket (kontaktusokat). Legjobb megoldás esetén az EOL ellenállást két kettőre cseréled (2,2kohm/2=1,1kohm, ami 1kohm gyakorlatban). Minden érzékelőben az eredeti módon sorbakötsz egy ellenállást a kontaktussal. Miért jó ez?
Lásd a mellékelt képet. Kisebb esélye van egy olyan zárlatnak, ahol látszik a körben az EOl, de nem jelez a PIR.
(Lehet, hogy nálad az érzékelők tamper köre külön zónára megy. Egyébként az a korrektebb megoldás, mivel az eleht 24 órás zóna).

deol.jpg

(#) zaza99 hozzászólása Máj 16, 2014 /

Hello Johnycorp! A regisztrációs hiba megszüntetésére van ötleted?
Bővebben: Link
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia.
Nem szereltem még be ilyen modult, de ha jól látom távoli elérést biztosít IP-n keresztül.
Egy routerre kell kötnöd, mely az internetre van kötve.
Fix IP kell neki (pl: router 192.168.1.100-192.168.1.199 között oszt DHCP-vel, akkor legyen neki 192.168.1.200).
Majd a routerben port átirányítást kell beállítani, hogy a WAN oldalról érkező kéréseket a szükséges portokon ide irányítsa majd. (pl:80, ha más nem foglalja, használja)
Ekkor már helyileg a 192.168.1.200:80 (a :80 ilyenkor el is hagyható, mert a 80-as a szabványos böngészőport) címet pingelve válaszolnia kell.
Interneten keresztül való eléréshez szükség lehet dyndns vagy no-ip használatára.
(#) zaza99 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Igen ez mind meg is van, és ennek ellenére mégis hibákat irogat. Hozzáteszem tökéletesen működik különben. Lehetséges hogy a távfelügyelet hiánya miatt irogat? Amennyire lehetett letíltottam pedíg.
Másik kérdésem, a kódóknál a Máster partíció 1-2 kód mire való? A leírásban nem találok semmitse róla.

Az a két Master kód teljes jogokkal rendelkezik a többi kód felett (mint a normál Master kód), de csak az adott partíción belül. Ez főleg akkor lehet jó, ha például két közös bérleményként kiadott üzletet szolgál ki a rendszer. Így a teljes hatókörű Master kód a tulajdonosnál maradhat. Viszont a bérlők tudnak kódokat adni az alkalmazottaknak könnyen.

Az IP modul a távfelügyelet nem megfelelő beállítása/hiánya miatt irogathat hibákat még. Elméletileg pedig kikapcsolható.

Tehát állítsak be kódot a master parcíciókba is vagy ha üresen hagyom akkor sem sebezhető a rendszer?

Köszönöm a választ! Ilyen EOL ellenállásnak minden érzékelőn kell lennie? Az érzékelőkbe biztos, hogy nincs külön ellenállás, de holnap megnézem a központba is.

Ez a felhasználás módjától függ. Alapvetően, ha a fentebb leírthoz hasonló eset nem áll fent, akkor nem kell. Üresen hagyhatod. Ha van benne valami de-fault kód, akkor töröld ki. A Mester kód mindenre jogot ad, még ezek felett is. Meg PC-ről úgyis programozható. Ha nagyon félted, akkor állítsd be a panelban és a Winloadban a Pnael ID és PC Password kombót. Ekkor csak akkor lehet a központhoz csatlakozni, ha a panelban és a Winloadban is ugyanaz van megadva.

Egy jó-tanács: Bár van rá lehetőség, de a panel programozásakor ne kapcsold be a Telepítő zár lehetőséget (valamely címen ez a 147 értékű adat). Ekkor ugyanis, ha valamiért resetelni szeretnéd a programot a panelen alapértelmezettre, NEM fogja engedni!

EOL ellenállásnak illene benne lennie. Ha eddig egy érzékelő volt a zónán, akkor ott kell lennie. Vagy pedig HELYTELEN módon a központban helyezték el anno. Bár lehet, hogy ki is lehet a programban kapcsolni az EOL-t (szintén helytelen megoldást választott anno aki csinálta).

Az EOL lényege tulajdonképpen az, hogy ha valaki elvágja a kábeleket akkor is riasszon? Megnő(vagy lecsökken) az impedancia?

Köszönöm.

A jelentéskódokkal mit tudok csinálni?

16:27-kor írtam egy választ. Ahhoz csatoltam egy képet.
Jól láthatod rajta, hogy a központ ZONE és COM pontja közé egy soros kör csatlakozik. Ha az ellenállás az érzékelő(k)ben van, akkor egy kábel zárlat esetén a központ nem látja az EOL(oka)t és riaszt, ahogy illik is neki. Hiszen neki 1kohm+1kohm ellenállást "kell látnia". Ha az EOL a központban van, akkor a terepen történt kábelzárlat kisöntölheti az érzékelőket és a központ ezt nem veszi észre. Hiszen már így is csak a vezeték volt a terepen.
Tehát:
1+1kohm-ot (~2,2kohm) lát: Zóna OK
szakadás: zóna nyitva -> riasztás (bekapcsolt állapotban, kivéve a tamper, ami 24 órás)
zárlat: (~0 ohm): zóna zárlat -> riasztás (bekapcsolt állapotban, kivéve a tamper, ami 24 órás)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 16, 2014 / 1

Attól függ, hogy használod-e távfelügyeleti jelentésre:
Nem: ne foglalkozz vele.
Igen (Egyedi, pl: Ademco express). töltsd ki a távfelügyelettől kapott kódtábla alapján)
Igen (Contact ID): szabványos kódtáblát használ. elvileg ekkor nem kell módosítani. Ha nem küld jelentést, akkor kell a SZABVÁNYOS Contact-ID kódokkal feltölteni. Lásd Programming Manual megfelelő függeléke.

Köszönöm!
Újabb fogalom ami számomra ismeretlen. Mi az a 24 órás tamper kör? A SWAN QUAD érzékelőmbe van ilyen csatlakozó, de nincs bele csatlakoztatva semmilyen kábel.

Nos, alapvetően minden KORREKTÜL bekötött rendszerben egy érzékelő két vezetéken megkapja a 12V tápfeszt. 2 vezetéken az a kontaktusa (relé) ül, mely mozgásérzékeléskor bontja a zóna hurkot. A fedelében lévő kapcsoló (tamper) pedig akkor bontja a kört, amikor szétszedi valaki. Tehát ha a fedélkapcsoló olyan zónára van kötve, ami 24 órás, akkor a rendszer kikapcsolt állapotában is jelzi a "szabotázst". Sajna nálad ez nem így van kötve. Érzékelni ugyan fog (elméletileg), de a rendszer megbontását nem jelzi. Jó kis kókler volt aki csinálta, sajna.

Hát sajnos akkor mégsem tökéletesen lett megcsinálva... Ha van tamper kör akkor is riaszt ha nincs élesítve a rendszer és megbontom az érzékelő fedelét?

Egyébként most nézem az általad korábban linkelt PowerWave 4 bekötési vázlatát, ott ha jól látom a tamper kör sorba van kötve az ellenállással és a relé egyik érintkezőjével így alkotva egy soros kört.

Igen, a rajzon sorosan van kötve. Az is egy megoldás, bár nem az igazi, hiszen csak élesített állapotban jelez.
Valamiért úgy vettem ki, mintha így lett volna nálad kötve. Ezek szerint sehogy sincs. A központon van elvileg tamper zóna bemenet.

Valódi különálló tamperkör esetén a rendszer kikapcsolt állapotában is riaszt a megbontásra valóban.

A központon a tamper bemenet a TMP feliratú csatlakozó? Oda menne be az összes érzékelő tamperje?

Igen.
Tulajdonképpen az összes érzékelő tamper (fedél) kapcsolója sorosan kötve oda érkezik.
Sajnos ennek a módszernek van hátránya.
A vezetékhurok hossza igen hosszú is lehet (vezeték ellenállás), valamint nem tudod megmondani riasztás esetén, hogy melyik is jelzett. nehezebb a hibakeresés.
Ezért jó az a megoldás, ahol a hurokban mindenképpen van egy ellenállás (2,2kohm), ezt nyitja "szakadtra" a tamperkapcsoló az érzékelőben. A mozgásérzékelés pedig ehhez a 2,2kohm-hoz rak hozzá még egy ellenállást.
Lásd: doksi érzékelők bekötése tamperrel a 6. oldal tetején (8 zóna tamperrel)
(#) adam21. válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Ma próbálkozok rákötni a vezetékes telefont a központra. A központ line in-be megy a vonal és a line outból pedig a vezetékes telefonom. A központon keresztül átmegy a vonal, mert tudom a vezetékes telefont hívni, a központon bekapcsoltam a telefonhívó engedélyezését.(doksi 56. old. p185e 1e on állapotba tettem) A programozói módból kilépve mégis jelzi a telefon hívó hibáját. Mit kell még esetleg bekapcsolni?
(#) adam21. válasza adam21. hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Most valahogy eltűnt a hibát jelző system led villogása. Letiltottam a telefonhívás engedélyezést(miközben a vonal rajta volt) és utána engedélyeztem. Valahogy jó lenne megbizonyosodni róla, hogy működik is. Csak nem akarom a szomszédok agyára menni a vinnyogással. Program módba valahogy le lehet tiltani ideiglenesen a riasztó szirénáját?
(#) adam21. válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Valamint megpróbáltam a hármas zónára rákötni még egy érzékelőt. Ma megnéztem a központba a bekötéseket is. Egy ellenállást találtam benne ami a doksi ábrája szerint (4.oldal) a 0V és a TMP csatlakozó között volt. Az érzékelőkből jövő 4 kábel közül 2 megy a tápra, 1 a zóna csatira és még egy a 0V csatira. Na már most ezt követve próbáltam meg rákötni az 5.-dik érzékelőt. A 3-as zónára szerettem volna, méghozzá úgy, hogy a tápot azt a NEG, POS csatira kötöttem, az harmadik kábelt a hármas zóna csatijára és a negyedik kábelt pedig a 0V csatira. Viszont így nem működött a dolog ugyanis, nem hogy nem érzékelt az 5.dik érzékelő de a hármas zónán eredetileg is rajta lévő érzékelő sem működött. A rajzot elnézve nem a 0V' csati lenne a közös pont? Szóval nem azon kellene hogy legyenek az érzékelők?
(#) Johnycorp válasza adam21. hozzászólására (») Máj 18, 2014 / 1

A 0V és a TMP között azért van ellenállás, mert lezárja vele a zónát. Ugyanis ezek szerint nem használták ki (sajnos). Itt mekkora ellenállás van? Szin kódos?

A zóna bekötés, ha jól értettem meg a leírásod, akkor nem fog működni így.
Nézd meg a csatolt képet. Lerajzoltam az eredeti bekötést, ahogy kellene és azt is, ahogy kivettem a leírásodból a bekötést.

A zónáknál tehát sem az érzékelőben, sem a központban nincs ellenállás, csak a 0V és TMP között?

deol.jpg

(#) adam21. válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Az általad csatolt rajzon lévő 3. rész szerint valósítottam meg. Akkor ezért nem működött. Ahogy látom akkor a két érzékelő úgymond sorosan van egymással. Csak a 0V és TMP között van ellenállás, most azt így meg nem mondom milyen, de ha jól emlékszem szín kódos.
A 0V' és a 0V között van különbség? A bekötési rajz szerint a 0V'-be kellene mennie az érzékelőknek, nálam viszont a 0V-be megy.

Valószínű, hogy ebbe a tamper körbe benne van a sziréna is, ugyanis amikor áramtalanítottam a központot(220V-ot), és a központról lehúztam az akksit, akkor egyből bekapcsolt a sziréna is, szóval gyorsan vissza a az akksi hogy elhallgasson. Ezt már tegnap nem tudtam kipróbálni, de ha a központba a kezelőn belépek a programozói módba, ilyenkor kiiktatja a tampert is?
(#) Johnycorp válasza adam21. hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Mint ahogy ezt már korábban is írtam és rajzoltam, csak úgy működhet, ha a két érzékelőt sorba kötöd. Párhuzamos bekötés is létezik, de nem így, hanem két ellenállással (pl. BOSCH).

A 0V' és 0V között lehet különbség. A rajz szerint illik kötni a zónákat. De mivel működik, így lehet hogy a panelen a kettő össze van kötve. Ha ellenállásmérővel összecsipog a kettő, akkor jó. Úgy kell lennie, hiszen most is működik így bekötve. Azért ellenőrizd. A négy zóna 0V-ba érkező vezetékét át is kötheted a 0V'-be. A 0V-ban csak a TMP párja maradjon. Ott elvileg az ellenállás egyébként 2,2kohm-os, ami színkóddal:p,p,p,e.

A sziréna ezért visított:
Gondolom ez olyan sziréna, ami hang-fény jelzős. Amikor bent levetted a 230V-ot és az akkuról lehúztad a sarukat, akkor nem kapott a sziréna tápellátást tovább. Ezért jelzett.
Akku van benne. Nézd meg a szirénától jövő kábel ereit, hogy hova vannak kötve!

A programba való belépés a központok 99%-nál nem iktatja ki a tampert (HomeLink-nél viszont igen, de az más tészta).
Következő: »»   30 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem