Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia!
IRF644-el próbáltam, de STW20NK50Z megy majd bele, mindkettőben van dióda. Az IRF644 csak 250v-os, de kb 40 volt ami most szaladgál rajta.
És ha bent a főtrafó akkor mi van a gate lábakon és a gate meghajtó trafón? Csak kíváncsi lennék rá. Gondolom ez a Ge Lee féle teljeshidas gép?
Üdv.: Zoli! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Igen, ez a Gee Lee féle gép.
Az van amit feltettem, abban a sorrendben ahogy leírtam. Első kép gate trafó, és ugyan ez van a gate lábakon is. Üdv.:Ati
Még nem dobozolva, de kész a maci eleje is.
Üdv.: Zoli
Azt sejtem, hogy a kijelző az áramot mutatja, de alatta a LED mátrix mi célt szolgál?
Valami szerintem el van kötve. A gate trafó jelének a kép szerint kellene kinézni, az első eset az amikor kicsi a trafó mágnesező induktivitása (kevés a menetszám), a második pedig amikor már majdnem sok, az aktuális gerjesztési értékeket (EF25-ről van szó) felírtam. Annyi a különbség hogy kisebb holtidőnek kell lenni, mert ez egy 494-es meghajtás nem UCC. A főtrafón pedig rendes négyszögjelnek kell lenni némi túllövéssel (tüskével).
Nekem ezek a szkópképek nagyon nem tetszenek. A cseh teljes hidas után a vezérlést megcsináltam a 3525 helyett UCC-vel is, de a szkópon mutatott képek egészen mások. A felrakott képek csak a vezérlés elmenő képei nagyfesz nélkül, de akkor néztem nagyfesszel is és nem volt változás. Ami nálam más az eredetihez képest:
- UCC 3808-2-t használtam (az -1 helyett- ilyenem volt itthon)külön 5 V-ról meghajtva - gyűrű gate trafó van 5*13 menettel - A gate trafó meghajtásánál az eredeti BD párok helyett az MC 34151 dupla IC-t használtam, azt már 12 V-al meghajtva. - A gate trafó után még van leválasztás tranyóval, de a mostani szkópképek ezek előttről készültek.
Ha tetszenek ha nem, annak úgy kell kinézni egy egyszerű trafós meghajtással. Egy több A-es gate meghajtó IC-vel nyilván valamivel szebb, de tökéletes négyszög nem lehet mivel gate kapacitást töltögetünk. Ha az mégis olyan, akkor el kell gondolkodni egy másik szkóp vásárlásán, vagy a meglévő beállításain.
Hát az a saját megnyugtatásomra, az IGBT, főtrafó és szek. diódák hőmérsékletét hivatott megjeleníteni.
Üdv.: Zoli!
Köszi a választ!
Utána nézek a bekötéseknek! Az szerinted miért van, hogy megvan a négyszögjel a BD-k kimenetén, de ha rákötöm a gate trafót megszűnik, mindaddig míg nem csökkentem a 100ohmos ellenállásokat 50-re a BD-k előtt? Semmi nem melegszik, pedig a fetek nincsenek hűtőbordán.
Fogalmam sincs. A BD-ken nem folyhat akkora kollektoráram, hogy ne lenne elég bázisáram (több mint 100mA) a 100ohmos ellenállás miatt, annak szerintem 2-300 ohmmal is menni kellene.
Ha jól emlékszem valaki járt már úgy hogy el volt kötve a gate trafó fóliája a nyákon, és a főkörön keresztül zárlatra dolgozott a vezérlés. A gate trafó mind a 4 szekunderén nagyjából ugyanolyan jelalaknak kell lenni mint a primeren, és az egész vezérlés reléstől mindenestől nem vehet fel többet 250-300mA-nél a segédtápból (14V vagy akármennyi is az).
Szia!
Most próbáltam úgy, hogy a gate trafóra tekertem a primernek 13menet helyett 10-et de minden ugyan úgy megy ugyan olyan jelalakkal, csak a BD-k kb kéz melegre melegedtek, a gate trafó minden tekercsén tuti egyforma a jelalak, a tekercs kezdeteket úgy kötöttem be ahogy a rajzon van egymás felett a négy fet (igbt) 1,2,3,4, 1-kezdet 2-vég 3vég 4kezdet a 4,7ohm-os ellenállásra a gate-k re. Ha nincs a nagy áramú részen rajta a kb 40 volt tápfesz akkor olyan a jelalak a gate trafón mint amit te feltettél a második képen. Viszont míg nincs főtrafó addig tuti négyszögjel van a kapcsain, ha rákötöm akkor elég sajátságos jel látható. (tegnap feltettem)
Szia. Nem vagyok benne szakértő, de ha nincs bent a főtrafód és addig jók a jelek, akkor nem lehet, hogy valami a sönt környékén lesz a ludas. Mivel utána már visszaveszi a kitöltést a vezérlő IC-d. Mekkora a feszültségesés a söntön? Milyen jel van rajta? Mekkora a sönt értéke?
Hááát lehet, hogy igazad van, a sönt 8db 0,51ohm 5Watt kerámia ellenállás, (ilyet tudtam venni 39v-os táppal 0,015Volt van rajta az egyik poti végálláson 0,008 a másik végálláson, de csak ha zárlatba teszem a főtrafó szekunderét, tehát végü lis a szabályzás is működik, ha jól gondolom.
Teszek fel egy képet a főtrafóról digi szkóppal néztem, és ha a két hullámot nem nézem a fel és lefutó él végén akkor olyasmi négyszögjel kis tullövéssel amilyen Ge Lee szerint jó. (vagy nem?) A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Folyamatosan ez a jel van csak a főtrafón? Mert ha igen akkor valami nagyon nem jó. Kellene lenni egy pozitív és egy negatív félperiódusnak is, viszont a félperiódus előtt szerintem nem egészen hasznos az a negatív impulzus amit a szkóp kép mutat. A gate meghajtó trafónál hol az egyik tranzistorpár, hol a másik van nyitva. A köztük lévő holtidő alatt a 2db BD140 lenne nyitva, de mivel mindkettő a negatív ágban van így zárva marad mindkettő. Ezalatt az idő alatt a gate trafó a levegőben lóg. Utána jön a következő jel és valamelyik kör nyit. Ilyenkor van egy kis túllövés a felfutó élen. Gondolom Ge Lee erre a túllövésre gondolt. A jel megszűnése után jön a lefutó él, itt szerintem lehet egy kis negatív tüske de nem nagy. Viszont szerintem a felfutó él előtti negatív tüske az nem egészséges. Most nincs előttem az adatlap és a kapcsolás sem, de meg kellene nézni, hogy mekkora sönt feszültségnél kezd beavatkozni a vezérlés. Próbálj meg tekerni egy gate trafót 2 tekercsel az egyik legyen a bd-k felől a másikat terheld egy kondival, és nézd meg mit mutat a szkóp. Elméletileg ugyanazt kellene látnod mint aminek a főtrafón kellene lennie.
Üdv.: Zoli! A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Ez csak a félperiódus, a másik fele hiányzik. A főtrafón ilyen jelnek kellene lenni csak szimmetrikusan, azaz van felül egy ilyen, majd alul tükör szimmetrikusan egy másik, csak időben később, tehát felváltva mint ahogy az IC kimenetén vagy a gate trafón is van.
Szia!
Van pozitív és negatív félperiódus is! Az esetleg nem lehet probléma, hogy U57 maggal próbálom és magas neki a freki.
Igen van neki egy testvére is ellenkező (lefelé) irányban.
Akkor szerinted ez így jó nem baj hogy mindegyik jel felfutó élén van egy kisebb ellentétes hullám?
Nem egészen. Ha a meghajtásnak éppen be kell kapcsolnia egy átlót a főkörben, vagyis feszültséget kell kapcsolnia a főtrafóra, akkor egy átló fog vezetni a gatemeghajtó trafó primerkörében is, vagyis vezetni fog egy BD 139 és a másik félhídban a BD 140. Ha a főkörben a másik átlónak kell vezetnie, vagyis fordított feszültséget kell kapcsolni a főtrafóra, akkor a másik átló fog vezetni a főköri FET-ek közül és a meghajtótrafó primerén az előbbiekben nem vezető BD 140 és BD 139 fog vezetni. De amikor holtidő van ( vagy ha úgy tetszik egyik FET sincs bekapcsolva a főkörben ), akkor a gatemeghajtó trafó nincs magára hagyva, hanem a trafó primere rövidre van zárva. Ez úgy jön létre, hogy vagy a két BD 139 vezet, vagy a két BD 140. Nyilvánvaló, hogy ezek közül csak egy tranyó fog áramot vezetni, mert a másiknak fordított lenne az áramirány. Itt jön be az, hogy az adott tranyó melletti dióda fog vezetni, tehát a gatemeghajtó trafó egy tranyón és a másik tranyó melletti diódán keresztül lesz rövidrezárva. Az, hogy ezt a rövidzárat melyik egymás mellett levő ( tehát vagy a két BD 139, vagy a két BD140-es tranyó ) valósítja meg attól függ, hogy a meghajtó ic-nek milyen kimenete van ( nulla, vagy 12 V ) akkor, amikor éppen azt akarja, hogy ne legyen bekapcsolva egy FET sem. A gatemeghajtó trafó rövidrezárásával lehet elérni azt, hogy egyik FET se kapjon meghajtást. Ugye, ha rövidrezárjuk a primert, akkor a szekunderen is nulla fesz lesz. Ha ez a rövidzárás nincs meg, akkor egy BD139/140-es vezetés után a gatemeghajtó trafó nem lenne rövidrezárva, akkor a trafó elkezdene visszamágneseződni. Ez két diódán keresztül valósulna meg, amik fordított irányban rákapcsolják a primert a tápfeszre. Ennek eredményeként a szekunderen megjelenő feszültségre szépen bekapcsol az adott két FET. Ugye, ez nem jó...
(Le kellene rajzolnotok, az ide vonatkozó idődiagrammot, mert nekem úgy tűnik, hogy a sötétben tapogatóztok. Tehát, szabályozó ic kimenetei, BD-k kimenetei, milyen fesz kerül a gatemeghajó trafóra, mikor, merre folynak az áramok, stb. )
Szia. Köszönöm a kielégítő választ, ugyanezt akartam leírni én is csak kicsit egyszerűsítve szerettem volna leírni. Mivel ha az egyik ágon pozítív fesz. van akkor a másik ág nulla, tehát ott a bd140 van nyitva míg a másik ágon bd139. Elnézést, hogy félreérthetően fejeztem ki magam, nem volt szándékos. Viszont a BD139/140 ha jól tudom nincs dióda tehát oda kell mellé forrasztani.
Kész a maci, bent az összes érzékelő, már csak a szekunder diódák hűtőbordájára kell rácsavaroznom a kiegészítő hűtést. Hőkapcsolókat nem tettem bele, mivel a PIC úgyis figyeli a hőmérsékleteket így annak egyik lábát használtam fel erre. Ha az igbt vagy dióda hűtőbordája 85 fokot eléri akkor kapcsol a hővédelem, a főtrafónál ezt kicsit visszavettem, mivel a test és mag közé tudtam tenni az érzékelőt.
Igen, nincs bennük dióda, Ge Lee utólag rajzolta bele őket a kapcsolási rajzba.
( Én csak nektek írtam le részletesebben a működést, mert úgy tűnt, hogy azért vannak hiányosságok. De ha nincsenek, akkor jó! )
Nálam azért vannak hiányosságok,sajna!
Hát akkor próbáld meg összerajzolni amit leírtam, tedd fel ide, ha nem jó kijavítjuk. Biztosan másoknak is hasznára válik. Ez a fajta gatemeghajtás egyáltalán nem egy egyszerű dolog...
Mindenkinél vannak hiányosságok, még nálam is, hisz pont ezeket próbálom összegyűjteni különböző fórumokról és könyvekből. Nekem még az első rajz van meg valahol, amin nincsenek bent a diódák. Én IGBT-kből is olyat használnák amikben nincs dióda, mivel úgy egy toknak kell disszipálnia az összes hőt és még fűti is az IGBT PN átmeneteit. Egyébként meg az csak jó, hogy vannak ilyen emberek a fórumon akik részletekbe menően elmagyarázzák a dolgokat.
Üdv.: Zoli
Köszönöm. Remélem a tiéddel is minden rendben lesz. Én is megszenvedtem vele nemrég, igaz azt a saját figyelmetlenségem miatt. De itt a fórumon azért próbáltak segíteni rendesen, és szerintem a tiéd is jó lesz hamarosan.
Üdv.: Zoli.
Itt a többiek is elmagyarázzák.
A teljes hidashoz olyan IGBT kell, amiben van dióda. Mellé is lehet tenni, de egyszerűbb és jobb megoldás, ha co-packot használsz, ebbe bele van építve egy dióda ( ha jól tudom ), tehát, nem ugyanazt a réteget melegíti. Egyébként meg ezek nagyon sokat kibírnak, hőtechnikai okokból felesleges aggódni. A maciba nem kell diódás IGBT, a működéséből eredően. ( van a kapcsolásban két dióda, azokon megy a trafó visszamágnesezése, de a kapcsolási elrendezéből eredően teljesen más a működése )
Igen tudom, hogy elmagyarázzák a tudnivalókat és próbálnak segíteni. Ezért is szeretem ezt a fórumot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |