Fórum témák
» Több friss téma |
Ha Q7 meleg, akkor ott komoly gond van. Én az SMPS labortáp második verziójából szedtem ki több ampert hűtőborda nélkül, ugyanis itt a FET kapcsolóüzemben kell, hogy működjön.
Ha neked melegszik a Q7, akkor vagy nem nyit ki rendesen, ---> kevés a táp az 555-nél? Vezetékszakadás? Zárlat a Drain elektródán? Vagy csak szimplán nem működik az előszabályozód, és lineáris üzemben (félig kinyitva) próbál menni a FET, ezért disszipál... Földhöz képest (10000µF-os kondi negatív pontja) kellene mérni egy feszültséget Q7 Gate lábán.
Az 555-nél 13,3 Voltot míg a Q7 gate lábán 1,5 Voltot mértem.
Szkópod van? Rá kellene mérni arra a Gate lábra vele.
Ha picit terheled a tápot, növekedik-e a Gate lábon a feszültség?
Nincsen sajnos.
Ha terhelem felmegy 2 voltra.
Úgy elég nehéz a helyzet.
D18-at szedd ki a helyéről. R61-et cseréld ki kb. 5 ohmra. Mérj újra terhelés nélkül és terheléssel a Gate lábon. Nézd, hogy Q7 melegszik-e ? Biztos hogy nincs elcserélt / elültetett alkatrész?
Kivettem a diódát és kicseréltem az ellenállást, de a mért értékek nem változtak és továbbra is melegszik a Q7.
Az még érdekelne, hogy miért mértél 13.3V-ot az 555 tápján, mivel ott 16V-os zener van.
Foglalatban van az 555? Ha kiveszed, megmérnéd a tápját a helyén?
Az 555 nem melegszik? R4 és R50 értéke? Nincsenek felcserélve?
Egy fényképet tehetnél be róla.... A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Nem éreztem melegnek az IC-t. A két ellenállás pedig nincs felcserélve.
Képet csak holnap tudok felrakni.
Az 555 nem volt fordítva betéve? Vagy pontosan milyen típusú az IC? Biztos hogy NE555?
Jó irányba áll az IC és NE555. (sajnos)
Látom azért haladt a dolog
![]() Ha már fényképezel, én arra a 100uH-re is kíváncsi lennék.
Csináltam pár képet.
A tekercsre azért húztam fóliát, hogy ne érjen össze véletlen más alkatrészekkel a környékén. A Q7 mellet látható ellenállást tegnap vettem ki ideiglenesen. Vissza lesz ültetve a panelba. A mellette lévő üre lyuk pedig a D18. Az is vissza lesz ültetve. A képek.
Ettől nem lettünk sokkal okosabbak. Bárhol lehet zárlat/szakadás a panelen.
Másik 555 IC-d van?
Kicseéltem az IC-t.Nem tudom, hogy ez okozta-e, de a 47k-os R50 ropogósra sült...
Szerk.: sikerült ezt ráfektetnem a panel aljára az ideiglenes ellenállást(R61)... ( Grat Tardief) A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Ez meglepő (a 47k leégése). Ellenőrizd a zener jól van-e beforrasztva. Vedd ki az 555-öt és mérj feszültségeket: IC tápja 16V, a Z14-en 18V-nak kell lenni. Ellenőrizd az R4 100 Ohm-ot is. Mekkora a bejövő egyenfeszültség?
Azért égett le, mert a nyák felöli oldalra forrasztottam egy ellenállást. A képen azt hiszem látszik is. Ez ráhajlott a panelra és ott zárlatot csinált.
Kivettem a 10000µF-os konndit helyére egy 100µF-os kondit tettem. ( máshogy nem tudtam volna kicserélni az ellenállást.) Az ellenállás cserélve lett. Illetve előbbi hozzászólásban írtam, hogy az 555 is. Kipróbáltam a tápt és 150-200mA között megint előjött a sípoló hang. 200mA felett megszünt. Most 500mA-t vettem ki a tápból és sem a Q6 sem a Q7 nem melegedett. egyáltalán nem. Tegnap még 300mA után mikor megfogtam sercegett az ujjam. Most van az ujjamon hűtőzászló alaku hólyag. téglalap közepén egy kerek lyukkal ![]()
Tamás kérdéseire is válaszolhattál volna.
![]() Mindegy, ha jól értem volt egy zárlat ami meg lett szüntetve és most már nem melegszik a Q7. Ez mindenképpen nagyon jó, de azért még mérd meg hogy mekkora tápfeszt kap most az NE555! De szerintem valószínűleg most már meg lesz a 16V. Erre utal hogy a Q7 most már nem melegszik (és a Q6 sem) vagyis az előszabályozó rendesen működik. Ez esetben a tápod végre jó. A sípolást pedig felejtsd el, az teljesen normális. A fojtótekercs vezetéke okozza ahogy mozog a benne átfolyó áram hatására.
Szaladok méricskélek kicsit.
-Az a zárlat nem volt ott korábban. Az vélelten tegnap került oda.
555IC 13,3 volt
![]() És D14-nél is 16,6 Voltot mérek.
A probléma az, hogy a (0.6 Wattos) 47k-s ellenállás leégetéséhez sokkal nagyobb feszültség (több, mint 150 volt) kell. Ez bizonyítja, hogy ellenállások fel vannak cserélve!!!
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
A tápod pedig azért sem működik rendesen, mert nincs meg az 555 tápja sem. Minél hosszabb a kitöltési tényező, annál lejjebb esik a tápja, és nem tudja rendesen kinyitni Q7-et, ami ezért disszipál...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Bocs. Hülyeséget írtam. A 100ohm-os ellenállás égett el.
Viszont biztos hogy jó helyen van mind kettő.
R4-et cseréld ki kisebbre, 50 ohm körülire /pl. tegyél rá alultól még egy 100 ohmost/ és mérd meg a zenereken a feszültségeket.
Sziasztok!
Mikor én is javítottam a tápom állandóan 13v mértem az 555-ön, már mindent kicseréltem és egyszerűen nem jött ki a 16v már teljesen merültem az idegtől, a lényeg az volt hogy kiszedtem 10000uf elkót és emiatt volt csak 13v-om, mikor visszaforrasztottam újra megjött a 16V-t. Vagyis nem volt rossz a táp csak hiányolta az elkót. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Szia!
Na ennek örülnék. Vissza is rakom az elkót és megmérem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |