Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Probléma a kábel TV-vel

Témaindító: Varga Péter, idő: Szept 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 7
(#) dbase válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Kábeltv nem ráz mert földelt! Menj ki az utcára és nézd meg. A tvd ráz visszafele, mert benne van a szokásos 2kondis zajszűrű a test-nulla-fázis közt, és fél tápfesz van az antenna csatlakozó testjén.
Fel sem engednek a villanyoszlopra semmi fém dolgot, ha nincs rákötve a 0-ra.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) pucuka válasza dbase hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Semmi sincs bedugva, és ha a kézfejemet érintem, bizony bizsereg.
Amúgy a túl sok földelés sem jó, különösen nagyfrekvencián, igen könnyen földhurok alakulhat ki. Akkor meg megint ugyanott vagy. A villám egyszerűen meggerjeszti a földhurkot, és a különböző pontokon rákötött berendezések földjei között jelentős potenciál különbség lehet. Egy TV torony villám védelme meglehetősen kritikus, ott azért megoldották, nemigen szokták a berendezéseket cserélni. Pedig a villámok sűrűn csapkodnak. Persze, ha elcseszik (erre is volt példa) ugrálnak is le az IC -k kalapjai a villám előtt.
Az oszlopon levő elosztó doboz fémházát nem a nullára kéne kötni, hanem saját villámvédelmi földjére. Akkor esetleg nem lenne földhurok. Dehát nálunk eszement módon mindent földelnek, és aztán jő a csodálkozás.
(#) dbase válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Előfordulhat, hogy közös oszlopról kaptok jelet a szomszéddal, ugye csillagpontos és 4-5 vagy több oszloppal visszább van az utcai 0-zás. Ha a szomszédnál van rajta 2-3 tv rögtön összeadódnak az áramok, plusz kint párhuzamosan megy a kábeltv a fázissal, és indukálódik is benne így fesz.Mérj rá a kábeltv testje és a te földelésed közt mekkora a fesz!
(#) pucuka válasza dbase hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Nem látod át a problémát. Miért kellene az érintésvédelmi földhöz képest mérnem, mikor bizsereg, az égvilágon semmi közöm az érintésvédelmi földhöz nincsen. Az x. emeleten piszok messze van a földpotenciál. Persze egyenáramon, és 50 Hz -en még esetleg megáll, bár ott sem mindíg.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Mivel a TV-k kettős szigetelésűek, az egész egyszerűen elugorhat a földhöz képest akármilyen potenciálra, de ha agyon lenne földelve, akkor bizony elpárologna a bemenete. A modem meg hátulról, a számítógép felől kapja a földet. Annyi is neki.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Márpedig a modern lapos TV-k (majdnem) mind földeltek (3 polusu IEC hálozati kábel).
(#) mineral válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Köszönöm a válaszokat.
@pucuka Igen légvezetékes hálózat van. A villanyoszlopokon van a kábel az egész településen.
Megmértem és földpotenciálon van a bejövő koax árnyékolása.
Néztem az elosztó szekrényembe túlfeszültség védőt. De 30.000 forintot egy kicsit sokallom. Persze ha a hálózaton lévő számítógépek tv-k árát nézem akkor nem. De lehetne egy kicsit olcsóbb is...

@Massawa A Tv-k bírják. Mert az szinte sehol sincs rákötve a pocsék kínálat és minőség miatt... De a nővéremék Tv-je most bírta a gyűrődést.

Mentségére legyen most a cégnek az hogy az egyik közeli szomszédom garázsába vágott a villám. Szép kis lyukat ütve a tetejére. Így nem csoda a sok modem elhalálozás.
(#) Massawa válasza mineral hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Nagyon valoszinü, hogy pont azért meg tönkre a modem meg az ethernet kártya, mert a kábelTV tisztességesen földelve van, de sem a villamos hálozat, sem a PC-k nincsenek, igy ezekböl indul ki a végzetes áram. Jobb boltokban kapni hálozati elosztot amiben ethernet átmenet is van. Ezek nem annyira drágák - néha a Lidl meg az Aldi is árul ilyen elosztot. Ezekben van némi védelem és a gyárto biztositást is vállal, ha ilyen eloszton keresztül károsodna valami.
Nekem van, de eddig soha semmit nem jelzett ( van benne egy LED), igaz nálunk a kábelek mindenütt a földben vannak.
Pl. Ilyen

Itt meg egy olcsobb:
Stekker

Az meg nem jellemzö, hogy kevesebb a TV mint a modem ( mindenütt forditva van).

Majd a héten megkérdezek néhány nagy kábelest mennyire jellemzö náluk, hogy meghalnak a viharban a modemek.
(#) pucuka válasza mineral hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Idézet:
„Megmértem és földpotenciálon van a bejövő koax árnyékolása.”

Igen, egészen addig, amíg nem jön egy kövérkés villám. Gondolom nem földelési ellenállást mértél.
De mindegy is ha földhurok van, akkor már csak az a kérdés mikor jön. Földhurok, meg könnyen van, arra a hálózat tervezőjének kell figyelemmel lenni. Ha ő elmulasztotta, akkor szinte lehetetlen a helyzet, lehet imádkozni.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Azért érdekes az egészben, hogy nem a TV-k mennek tönkre, amikböl nagyságrenddel több van egyenesen a kábelTV hálozatához kötve, hanem a modemek stekunder oldala ( LAN kimenet).
Szoval egyáltalán nem biztos, hogy kábetTV hálozata van rosszul tervezve/megépitve.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Több szakember egyöntetü véleménye, hogy az árnyékolt LAN kábel okozza a kábelmodem halálát a villámlások alatt.
Érdemes lenne kicserélni árnyékolatlanra. Rosszabb nem lehet.
(#) martin66789 hozzászólása Máj 27, 2014 /

Sziasztok
Lenne egy problémám. Az Uniporttól kapjuk a tv- jelet és az internetet vezetéken. Kétszintes házban élünk és én leköltöztem az alsó szintre, vittem a gépemet meg egy antenna vezetéket is lefelé. A házban 3 Tv van. A padláson nemrég cserélték ki az antenna osztókat egy 5 kimenetűre mert akkor még onnan ment ki a internethez és a 3 tv-hez, de most hogy leköltöztem az alsó szintre egy picit módosítottam. Az internet koax kábelt is vittem le magammal és ott egy ruterről hoztam fel a szülőknek az internetet ( nekem gyors internet kell a sok online játékhoz, nem akartam hogy hozzám 20m vezetékről jöjjön az internet). Ezzel nincs is baj.
A padláson az elosztóból az egyik tv-hez menő kábelt nem is piszkáltam az maradt úgy ahogy volt. Viszont ami hozzám jött tv kábel azt elvettem mert annyi nem fért volna le a csövön a falban. Ezt úgy oldottam meg hogy ami a második tv-hez menő kábel végére vettem egy 2-es elosztót így abból az egyik kimenet megy a fönti másik TV-hez és a másik kivezetésére meg a hozzám lefele menő vezetéket kötöttem be. ( mellékelek róla egy képet a jobb megértés érdekében).
Egy olyan problémám van most a rendszerrel hogy ha az én monitoromra rá van kötve a számítógépem HDMI- kábele akkor a két fönti Tv-n elkezd becsíkozni a kép, de nekem meg szép képem van, pedig még fönt laktam addig folyamatosan a TV-re volt kötve a számítógép HDMI kábelen keresztül és nem volt semmi probléma vele.
Samsung SyncMaster T22B300 típusú LED-es HDTV monitorom van. Fönt meg még régebbi képcsöves TV-k az egyik valami Nile Line a Másik meg Samsung a típusukat nem tudom.
Mi lehet a probléma ?
Már egy csomószor újra összetettem a drótokat cserélgettem a helyüket is de semmi javulás, csak ha a TV monitoromon nincs rákötve a gépem.
(#) dbase válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Ezt úgy hívják hogy földhurok. Nézz utána másik témában, és építs a koaxra a tv elé egy földhurok leválasztót elsőnek.Nem nagy valami 2 kondi és csatlakozók.
(#) Inhouse válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Idézet:
„nekem gyors internet kell a sok online játékhoz, nem akartam hogy hozzám 20m vezetékről jöjjön az internet”

Mindegy, nem lesz ettől gyorsabb a te interneted. 150m-is jó az UTP, az, hogy 5m, vagy 10, vagy 20 mindegy.
A kábeltv-s osztók kimenetei általában nem egyformák, a kábelmodem-hez menő spec, annak azon kell lennie, nem cserélendő fel a TV kimenetekkel.
A rajzodon a router gondolom a kábelmodem, a switch pedig a router lenne, csak kicsit belezavarodtál.
A földhurok elkerülésére szoktak a jobbféle szerelők leválasztót betenni, egy kis fém henger F dugóval és aljzattal a két végén. Valószínűleg az most nem azon a helyen van, ahol lennie kellene és eddig volt. Vagy ha nem volt, akkor most keletkezett egy olyan hálózat, ahol ez kialakulhatott. Vegyél egyet, vagy építs; ahogy javasolták és szereld be!
Esetleg gondot okozhat még földelt készülékeknél a földelés hiánya, lehet, hogy a földszinten egy földeletlen aljzatot, vagy egy anélküli elosztót használsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) martin66789 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Igen kis henger cuccok vannak az összes kábel elején a végén nincsen. Amikor cserálték fent az elosztót tettek be kis hengereket. A internetet nem piszkáltam az ott van ahol volt és azon nincs is olyan kis henger cucc. Mikor a tv-khez vittem le a drótot leszedtem a fém hengereket és meg is címkéztem hogy melyik melyikre való és ugyanúgy visszatettem.
Az egyik tv-n sincsen földelés mind normál 2-es villásdugó van gyárilag. Az a helyzet hogy eddig meg semmi probléma nem volt a költözés után van ez.
Én legelőször mikor rájöttem hogy ha a gép VGA kábelét le veszem a monitoromról úgy mindenhol szép tiszta a kép de ha vissza bedugom akkor jön a csíkozás nem tudom hogy most a gépből érkezik valami amit nem szeret.
(#) Massawa válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Azért a koax kábelek is okozhatnak ilyen balhét. Nem tudjuk milyen hosszuak az uj kábelek. A kábelTV csatlakozoi aránylag pontosan vannak méretezve és nem mindig birnak el sok hosszu kábelt meg elosztót (amin legalább 3 dB-t vesztel - ami gyakorlatilag 50%!). Szoval kicsit bonyolult a dolog, föleg, ha nem értesz hozzá.
A legjobb ha szolsz a szerelönek, az le tudja mérni és el tudja dönteni mit kell és hogyan csinálni.
A másik TV-k azért is mutathatnak zavart, mert kevesebb a jel a bemeneten ami miatt a tuner jobban nyitva van igy sokkal érzékenyebb.
(#) martin66789 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Koax kábelnek pont annyit használok ami éppen hogy elér.
(#) Massawa válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Az lehet akár 20-30 m is........
(#) martin66789 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

A problémát sikerült megoldani. A második elosztó ami felém is adja a tv jelét az elé tettem egy FLOMATIK HPF80S HIGH PASS FILTER 85~1000MHz-es és megoldotta a kép csíkosságát, sőt szerintem sokkal élesebb is lett a kép mint volt.
(#) dbase válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Köze nincs hozzá, csak véletlen jött össze. Árnyékolási problémád volt szerintem és most éppen érintkezik. Ez a szűrő azért van hogy a tv ágba kell rakni és csak 85-1000MHZ ig engedi át a jelet. Mivel a net visziránya 85 alatt megy azt nem engedi át, ha bekötöd a modem elé nem lesz net. Ez a szűrő ha nincs net a házban kint van az oszlopon, ha van net bekerül egy 2-es osztó és a tv ágba kerül. A lényege zajos tvk ne zavarják a netet. Volt olyan helyzetünk 2-3 utcában egy háztól kijövő zavar leültette a viszirányt bazi zajos lett, és nem volt net, mert kiszedték a szűrőt.
(#) Inhouse válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Idézet:
„Az internet koax kábelt is vittem le magammal és ott egy ruterről hoztam fel a szülőknek az internetet”
Idézet:
„A internetet nem piszkáltam az ott van ahol volt és azon nincs is olyan kis henger cucc.”
Most akkor nem piszkáltad, vagy levitted?

Idézet:
„Az egyik tv-n sincsen földelés mind normál 2-es villásdugó van gyárilag.”
Az könnyen lehet, de a számítógépen, monitoron van.

Idézet:
„Az a helyzet hogy eddig meg semmi probléma nem volt a költözés után van ez.”
Gondolom nem az eddig használt emeleti konnektorokból mennek lent a cuccok...

Idézet:
„Én legelőször mikor rájöttem hogy ha a gép VGA kábelét le veszem a monitoromról úgy mindenhol szép tiszta a kép de ha vissza bedugom akkor jön a csíkozás nem tudom hogy most a gépből érkezik valami amit nem szeret.”
Húzd ki a koaxot a TV-ből és láss csodát!
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) martin66789 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

De én néha szoktam rajta tv-t is nézni és nem szeretném minden tvzés előtt bedugni a koaxot.
A internetet ugyanott hagytam bedugva arra értettem , csak le lett húzva a drót egy szinttel lejjebb.
Most ahogy bekapcsoltam azt a High Pass Filtert látszatra szebb lett mindenhol a kép is mint volt. De csinálok képet az elosztóról is hogy mi hogy van.
(#) martin66789 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Készítettem képeket az elosztóról. A padláson a fekete vezeték a villanyoszlopról érkező koax kábel. A padláson ami össze van tekerve koax kábel az az internet kábele csak hosszú mert ahol ezelőtt volt oda hosszabb lett téve. A padláson lévő első elosztó 5 - 1000MHz-es és a két tévé felé menő drótra 85 - 1000MHz-es hengert tettek.
A második elosztó is 5 - 1000MHz-es és ez elé tettem én be a FLOMATIK HPF80S HIGH PASS FILTER 85~1000MHz-es hengert.
A képen látszik még egy kék színű vezeték az az UTP kábel ami a másik géphez vezet 20m hosszúságú ás a koax kábelek mellett fut végig föl a falban.
A monitorom elé még máskor egy koax toldót kb 1,5m-est tettem be mert a fehér koax nagyon kemény volt és féltem hogy kitöri a monitorból az antenna foglalatot.
Remélem így már picit érthetőbb a rendszer felépítése.
(#) Inhouse válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Azért írtam, hogy próbáld ki, hogy meglássuk, hogy ez-e a baj. Ha igen, valóban egy földhurok leválasztót kell csak közé raknod. Vagy veszel, vagy csinálsz.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Azért 6 - 700 megára csinálni, elég húzós.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

A 2 kondis leválasztó is működik, nem kell hozzá pilótavizsga.
(#) dbase válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Dobd ki a fekete toldó vezetéket mert az szokott lenni többségében a gagyi.
Ha elvágod látszik nincs is benne sokban árnyékolás. Nem azt mondom hogy tuti, de többségében az gagyi. De attól még földhurok lesz a hunyó.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

A gond az, hogy a reflexiókkal nem tudsz mit kezdeni. Ahhoz hogy kis értéken tartsad, igen precíz munka kell. Az analógnál ez nem volt akkora gond, de a digitális adásoknál pár mm is sokat számít, tekintve a magas frekvenciából adódó rövid hullámhosszt. Ebben az esetben a balunok, kapacitív elválasztásokhoz elosztott paraméteres mikrohullámú technikát kell(ene) alkalmazni, ami otthoni körülmények között az asztalsarkán elég nehéz kivitelezni.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Csak a nem egy potenciálon levő testek kapcsolódása miatt keletkező földhurokra gondoltam a 2 kondis leválasztással. Legtöbbször ez a baj, ezt pedig meg tudja otthon próbálni. Ha nem sikerül, akkor igazán nem bukott vele sokat...
(#) vtsoftware hozzászólása Júl 27, 2014 /

Sziasztok!

Csatoltam egy rajzot az itthoni kábel TV bekötésről.
A gondot az okozza, hogy ha az USB-s keverő össze van kötve a Keverőpulttal és az Erősítő hangerőszabályzóját max.-ra tekerem búgást hallani, ha lejjebbtekerem nem hallatszik.
Ugyancsak nem hallani semmi búgást, bárhogy állítva az Erősítőt, ha az Elválasztót szétkötöm az Elosztótól.

Az Elválasztó bemenete (A) és a Rádió kimenetnének (B) GND pontja közt 75V AC-t mérek.
Ugyanakkor az Elválasztó ki- és bemenete közt diódavizsgálattal nézve nincs összeköttetés, azaz azt rendben levőnek gondolom.
Ez alapján építettem...

A földelések a házban rendben vannak, de a minihifi, a kábelTV-s modem/router, a TV, a keverő nem földeltek. (Bár ez lehet mindegy is...)

A galvanikus leválasztót anyagi okok miatt kénytelen vagyok elhagyni, azt próbáltam ugyebár helyettesíteni a 10nF/10nF-es elválasztóval.

Szóval, a kérdésem.
Hogy lehetne azon problémát kiküszöbölni, hogy az erősítő ne búgjon és ne csípkedjen ha vihar esetén kihúzom?
Persze azon kívül, hogy nem nyúlok oda ahol tudom, hogy megcsíp. (Óhatatlan és kellemetlen... )

Előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014

koaxsch.png

Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem