Fórum témák
» Több friss téma |
Hidd el! Jó dolog az az árnyékolt kábel!
Persze alap hogy az kell bele, nekem nem az van benne még sincs egy pici zúgásom sem.
Nem azt írtam hogy felejtse el, de ha nincs kéznél épp más ezzel sem fog zúgni. A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Szia! Azoknál a hidaknál amelyiket kitből összeraktál a stand by mute funkció működik? Konkrétan arra volnék kíváncsi hogy hogyan működik ez a funkció , mert nálam a tervben eredetileg is pluszra van kötve a tápfesz be kapcsolása után már üzemkész.Tehát oda egy +kontakt is elég vagy folyamatosan +ra kell kötni ?
Szia! Igen működik! Van egy 2 tüskéből álló csatlakozó (jumper), ha azt nem zárom rövidre meg sem szólal az ic csak Standby "készenléti üzemmódban van". És igen működik! Egy kapcsolóval akár ki is vezetheted a készülékház elejére ezt a funkciót.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
Üdv megint! Megépítettem a clip jelzőt igaz bipol elkóval. Az élesztés sikeres volt, azt leszámítva, hogy bekapcsoláskor felvillan a led de kialszik. A referenciafeszültség 4,46V. Aztán a - táphoz hozzáérintve a bemenetét világít. Rákötöttem a kimenetre a dióda lábát de nem reagál. A hídvégfokkal még mindig 4ohmot hajtok. Át kéne méretezni vmelyest? Vagy a jelkimenet gnd-ját is be kéne kötni a clip áramkörbe?
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Adott egy +/- 25V-os trafó. Sorosan kötve 2db 10000µF-os 50V-os kondival egyenirányitva dióda hiddal 73V körül ad le. Miért lehet ez?
Sztem tegyél fel a motyóról képeket. Utána szerintem gyorsan választ kaphatsz. A kondikat úgy tudom párhuzamosan szokás kötni.
±25=50V Ac egyenirányítva pufferelve *√2=71V DC
Igen, ezt kellene lefaragnunk 35-40V DC-re.
![]() Hogyan tudnánk? ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
A clip jelző valóban villan bekapcsoláskor. A jelkimenetnek ehhez semmi köze, a híd egyik (tetszőleges) hangszórókimenetét kell rákötni.
A híd 4 ohm terhelése kívül esik az ésszerű terhelés határán ezért becslésem szerint duplázni kell a referenciafeszültséget. A részletekkel kapcsolatban szívesen állok a rendelkezésedre a témájában.
Megoldható, de nem szükséges. A végfok működéséhez szimmetrikus feszültségre van szükség. A jelenlegi felszereléseddel előállítható kb. +-35V. Ezen az oldalon a lap alja felé ott van ennek mikéntje, Tápellátás címszó alatt. Egy Graetz-el is megoldható, kettővel szerencsésebb, de kipróbálni egy is jó. Tessék olvasgatni a témát, esetleg építsd meg a 73V-hoz reloop egytápos változatát (bár ehhez is máshogy illene kötni a kondikat, lásd linkelt oldal).
Szia.
Ez a feszültség 1db TDA7294-hez tökéletes! Lesz min. 70W-od 8ohmon, és kb. 80W-od 4ohmon. Miért kellene ezen lefaragni? Szerintem még hidat is ráköthetsz, ha csak 8ohmmal terheled, akkor meg kijön 120W min. Két ilyen hidalt csatorna a trafóra, ha legalább 250W-os, és lebontod a házat.
Igen, ugyan igy. Viszont a trafomon 4db kimenete van. Viszont nem tudom melyik a test mert 2db minusz, 2db plusz van rajta.
A transzformátoron nincs pozitív és negatív kivezetés, legfeljebb a tekercs kezdetét szokás jelölni. Egyenfeszültséget majd csak egyenirányítás után nyersz belőle.
A tekercs kezdet azért érdekes, mert a szekunder feszültségek csak akkor adódnak össze ha kezdetet kötsz össze tekercsvéggel. Ezt érdemes méréssel is ellenőrizni!
Lényegében arra akarok kilyukadni, hogy egyenirányitás,puffereles után a 73VDC Megfelel a TDA7294-nek? Vagy sok?
És, hogy a traforol, hogy lesz testem? ![]()
Lapozz vissza 1-et vagy 2-t. Ott látod a képeim között: az én trafómnak is 4 "kimenete" van. Ebből 2 összekötve a két szekunder tekercs 1-1 fele ad 1-et ami úm. mesterséges test lesz. Egyenirányítás után ahhoz képest fogsz mérni + és - feszültséget.
A kondenzátorokat süsd ki valamilyen terheléssel, mert a töltésüket sokáig képesek megőrizni, becsaphatja a mérésedet. A 25VAC egyenirányítás, pufferelés után nem lesz több 34VDC-nél. Vagy nem is 25 az a 25
![]() A 1. ábra szerint ellenőrizd, hogy a szekundereket helyesen kötötted-e össze, a két szekunder feszültségnek össze kell adódni. A 2. ábrán láthatod miként alakulnak ki a tápfeszültség csatlakozási pontok. Itt kell megismételnem, hogy a puffereket ismét ki kell sütni mikor az erősítőt rákötöd! (a felkiáltó jel nem véletlen)
hali
megépítettem a reloop által felrakott kapcsolást, és ugyanazt tapasztaltam, mint a régivel, tda2030-as topikban már leírtam a gondjaim. a hővédelem nem hinném, hogy 50-60 fok körül már bekapcsolna, és attól csipogna az erősítő nagyobb hangerőn. a laptopból kijövö jelet megpróbálom valahogy majd megmérni, csak váltót nem tud ennyire kicsit mérni a multiméterem, szereznem kell másikat, de megoldom valahogy.
Szia! Az 50-60°C elég magas, és ez a csak a tok, vagy a hűtőborda hőmérséklete. Az IC belseje könnyen elérheti a 150°-ot, és bizony leszabályoz. A TDA7294-nek ±40V tápfeszültségnél nagyon hatékony hűtést kell biztosítani, lásd leszorító kengyel, hűtőtönk.
Írd le, vagy fényképezd le jelenleg milyen hűtést alkalmazol!
Holnap küldök képet, az lesz a legegyszerűbb.
Sziasztok! Nemrég cseréltem TDA 7294 ICket egy hídkapcsolásban, beraktam a primerbe egy 100W os égőt, és kipróbáltam. Az erősítő működik, csak van valami alapzaj és mostmár az égő is ég. Mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
Szia! Zaj jellege, rövidre zárt bemeneti viselkedés? Tudod, ahogy szoktuk
![]()
Nem olyan egyszerűnek tűnik....
Az egyik végfokról levettem a tápot, a másikat próbáltam csak most. Megnéztem, nem kap féltápot, a GND hez képest nincs DC a lábakon, továbbá a primerbe beraktam egy 100W os égőt. Keverőn kis hangerőn szépen működött, de mikor ráengedtem a zene elhallgatott, és az égő teljes fényerővel égett. Gyorsan kikapcsoltam, és leszedtem az összes szekunder vezetéket a diódahídról, és ügyeltem hogy ne érjenek össze. Bekapcsoláshor ugyanúgy égett az égő...
Írtad, hogy az előtét lámpa világít, azt értem is. Az előbbiekre tudsz válaszolni? Kikapcsolt állapotban mérhető zárlat a táplábak és a kimenet között?
Szóval a primer oldalon van ellenállása ha az égő be van téve. Anélkül a diódavizsgáló visít és 47 ohmot ir ki. Holnap megújult erővel elkezdek majd méricskélni, megnézek mindent.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
A 47 ohm-ot a 13,14,15 lábak között mérted?
Hali!
Az 50-60°C-ot a multiméterrel mértem, mással nem tudtam. A mérő résztét csavarral odafogattam a hűtőbordára, a képen látszik mellette a csavar helye, majdnem közvetlen mellette volt, vagyis a hűtőborda hőmérsékletét mértem. Mögötte van egy ventillátor, ami befelé szívja a dobozba a levegőt, keresztben az elejénél alul van egy kis ventillátor, ami pedig kifele fújja, elvileg jó a szellőzése, és szerintem a hűtőborda is elég kellene hogy legyen, de javíts ki ha tévednék. Esetleg próbálhatok hangot felvenni arról, amit mondtam, de nem tudom hallatszódna-e. (a tápnál a + és - ne tévesszen meg, jó van bekötve, csak a régi erősítőmből szedtem ki a csatlakozókat, és nem javítottam még át őket) A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Szóval legutoljára csak egy végfokot kötöttem be, az szép tisztán ment, mikor ráengedtem akkor kigyulladt teljesen a primerbe az izzó azóta akárhányszor bekapcsolom állandóan ég.
Minden szekunder szálat lekötöttem, csak a testet nem. 3 toroid van ebből kettő egyik végfoknak, és a harmadik a másik végfoknak. Az összes trafó primerje párhuzamosan van bekötve, 4,9 ohm az ellenállásuk (az este ezt láttam 49-nem mert fáradt voltam.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |