Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
A következő lenne a problémám: építettem egy hangfelvevő/lejátszó modult (isd1730-as ic-vel), kültéri használatra kell, a hangja picit gyengécskének bizonyult a 4 falon kívül. Volt egy tda2030-as mono erősítő építőkit-em, de nem nagyon lett hangosabb, ráadásul amíg nem megy az ic nagyon zavaróan búg a hangszóró. Nem tudom hogy lehetne orvosolni a problémát. A válaszokat előre is
Milyen a táp megoldása? Hogyan van összekötve a két modul? Képet esetleg tudnál feltenni?
Szervusztok !
TDA2030-at melyik gyártótól érdemes beszerezni ,és melyik kerülendő ?
Köszönöm Zoli !
Természetesen nem a gyártótól akarom beszerezni ,rosszul fogalmaztam .
Highandféle Záborszky áramkörös verziót akarom megépíteni , elsősorban fejhallgatóhoz .
Ráérő idejében pedig az a néhány W elég lenne ,váltó -hangfal kísérletekhez . Megmértem a 2x12V 17VA-es trafóm üresjárati feszültségét ,ami 14,9 V . Ez szorozva 1,41-el .21V . Mivel a Graetz hídban kettő dióda mindig sorba van kötve ,lejön belőle 1,4V .Marad még 1,6V fölösleg a 18 V-hoz .Ezt a táp kimenetére nyitóirányban kötött kettő diódával lecsökkenthetném ? Valahogy ódzkodom a stabilizátoroktól ,erre a célra .
A 17VA-es trafó terhelés hatására jelentősen ejteni fogja a feszültséget. Műterheléssel ellenőrizheted.
Az a kérdés ,mekkora az üresjárati áram . Ha nem esik le eléggé ,véleményes hogy kibírja e a TDA és az OPA .
Közben sikerült kibogarászni ,40mA . Ez nem hiszem hogy sokat ejtene rajta .
Esetleg egy 18V-os zéner ./?/
A puffer és az egyenirányító közé nyugodtan rakhatsz be 1-2 soros diódát. Ha túlzottnak bizonyult az óvatosság majd kiveszed, vagy áthidalod.
A TL071-et néztem ,az is csak 18V-ot bír .Nem árt az óvatosság .
Hali!
Le szeretném cserélni a meglévő TDA7375-ös sztereó erősítőmet 2 tda2030-ra, és lehet a tda7294 helyett is egy tda2050-es hidalt erősítőt csinálok mélynyomóhoz. A gondom az lenne, hogy a sztereónak is kevés lenne a tápom, ami +-16voltot ad le, ezért a 300wattos toroidból szeretnék nekik áramot adni, az viszont +-40V-os egyenirányítva, pufferelve. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tudnám lecsökkenteni a nekik megfelelő szintre, vagy próbákozzak asszimetrikus táppal, mert a 2050/2052 adatlap szerint 50V-ot elbír, így nem kéne trükközni. Előre is köszönöm a válaszokat!
Szervusztok !
A 2030 mekkora hűtőbordát igényel ,és közös borda esetén szükséges e izoláltan felcsavarozni őket ?
Azért, mert eddig kétféle kapcsolást is kipróbáltam, és kb fél hangerő után hallhatóan torzít, és nem tudok vele mit kezdeni. Még a reloop féle kapcsolást kipróbálom, de nincs hozzá minden alkatrészem még.
Reloop féle kapcsolást próbáld ki. Annak működni kell rendesen.
Szia! Ez a "fél hangerőn torzít" kifejezés nem ad támpontot. A potenciométer középállását jelenti, vagy a tápfeszültségből és a hangszóró impedanciából számított teljesítmény valamilyen hányadát?
Lehet azert torzit fel hangeron mert mar ott tulvezerled az erositot.
Ma fogom összerakni a reloop-osat, csak eddig időm se volt rá.
Reloop, a fél hangerőt a potméter középállására értettem, a számolást nem tudom hogy kellene, meg a tápfesznél a +-40 voltot 40 vagy 80 voltnak kell-e venni. Hx-2, túlvezérlést nem hiszem, laptopról megy, és RC-szűrővel, meg aktív aluláteresztő szűrővel is ugyanezt csinálja. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
Így megy a számolás. Azzal a tápfeszültséggel hatalmasat kellene szólnia.
Szól is, nem is kicsit, főleg hogy 4 ohmos a hangszóró, de 8 ohmossal is kipróbáltuk, ugyanez a helyzet. De torzít, és egy idő ütán "csipog" is, nem tudom jobban körülírni ami hangot kiad.
Számolást meg átnézem, erősítőt meg amit felraktál lehet ma meg is építem, és majd írok, mi a helyzet vele, köszi a segítséget mindenkinek. Témához visszatérve, még mindig szeretnék tda2050-nel sztereó erősítőt, ezt meg tudnám oldani valahogy a +-40 voltos trafóról, amiről a 7294-et hajtom?
A beszámolód alapján mindössze annyi a gond, hogy a forrásjeled magasabb mint ami az erősítő teljes kivezérléséhez szükséges, ezért jutsz már a poti fél fordulatánál a torzítás határához. A "csipog" a hővédelem is lehet. A részleteket a TDA7294 témában beszéljük meg inkább.
A TDA2050 híd garantáltan kisebb teljesítményű lesz, a 4 ohm-tól még jobban fog prüszkölni mint 7294. A jelenlegi tápod nem szerencsés hozzá.
Hat azert en valamilyen merest csak csinalnek a jelforrasrol mert igencsak tulvezerles "szaga" van a dolognak.
A jelenlegi trafód +40V-jára ezt a kapcsolást rá lehetne kötni.
Sziasztok!
2040-el építettem erősítőt, egyszer 24V-ról üzemel. Szépen szólt csak 5 perc után forró volt. Megmértem a nyugalmi áramát ami 0.5A volt. Kondi van mindenhol ahol csak lehet. Először a konstrukciómra gondoltam, mint hibaforrás, mert az egy igazi gerjedés mágnes (turretboard-os szerelés, majd teszek be képeket). Éreztem, hogy melegszik a zobel tag ellenállása, ami 1 Ohm volt. Először kivettem, megmértem, meghallgattam. Továbbra is szépen szólt, csak a nyugalmi áram lement 40mA-re, ha betetem egy 10 Ohm-os ellenállást akkor felment 70mA-re. Zobel tag nélkül gerjedne, sípolna, nem? Éppen akkor lenne nagyobb az áramfelvétele, mert gerjed, nem? Zobel tag nélkül nincs hallható gerjedés, melegedés. Ki érti ezt? u.i. Nem gyári kapcsolás, van a kimenetén egy ZsoZsó féle magas-mély-emelő visszacsatolás.
A Zobel tag ellenállása egyértelműen a gerjedéstől melegszik. A kapcsolási rajzát mutasd be légyszíves!
Igen a gerjedéstől melegszik és a 0.5A is attól lehet. De ha kiveszem akkor miért esik le a nyugalmi árama 0.5A-ről 40mA re?
A kapcsolást később tudom megmuattni, mert az otthoni gépem szét van borítva CPU és hűtő upgrade miatt.
Gyanús. Akkor már ketten vagyunk akik így gondolják.
Köszi
Szia!
Ugyan nem tudom, hogy nekem tituálod -e a "ZsoZsó féle magas-mély-emelő visszacsatolást", de ha igen, akkor valószínű a hangszóró árammal arányos feszültség visszacsatolásra gondolsz. Eléggé oda kell figyelni a figyelő ellenállás helyes földjének a kialakítására, nem nagyon szabad keverni a jelfölddel. A túlságosan nagy erősítés ezen az ágon megint csak problémákhoz vezethet, bizonyos frekiken már akkora a fázistolás a hangszórón, hogy pozitívvá válik. A zoebelt itt a hangszóró kapcsokra tedd, ne a hangszóró + figyelő ellenállásra. Az erősítőimben, ahol ezt a fajta visszacsatolást használom, nem is szoktam a zoebellel bajlódni, egyszerűen kihagyom. A dolog amúgy is szerintem gitár cuccoknál életképes, a komplexebb hangváltós terheléseknél szerintem nagyon kiszámíthatatlan. Ahogy köbzoli írja, ebbe a kapcsolásba nem kell zoebel! Szép napot mindenkinek! Zs. |
Bejelentkezés
Hirdetés |