Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Én régen varrógépbe való tűvel pontoztam. Kapható belőle elég vastag ami nem hajlik könnyen, de egyébként is elég szívós anyagból van és mint a neve is mutatja tű hegyes! Pici kalapáccsal szép pontokat lehet vele csinálni.
Idézet: Én pont fordítva csináltam: először pontoztam (rajz alapján) és azt rajzoltam körül tussal, vagy alkoholos filccel.„olyankor a furatok helyét utólag ütöttük rá (én legalább is) a forrfejek közepére.” Bocs a közbeszólásért
Hello!
Tud valaki olyan mostanában kapható laminálót ami megeszi a nyákot buherálás nélkül, vagy minimális megbütyköléssel? Üdv.
OL289-es modell az enyém. Már nem emlékszem, hol vettem, de valami gagyi helyen Tecso vagy Aldi?
Tud melegen és hidegen is laminálni. Valami biztit kellett csak rövid idő elteltével kihajítani belőle, mert alul volt méretezve és kiolvadt. A nyákot remekül viszi.
Nekem a tescos nem eszi meg, túl vastag neki.
Nekem is Tacskós van. Hiba nélkül megeszi a nyákot. A két szélén a feszeítő rugót kell csak kivenni.
Én még csináltam hozzá egy saját hőfok szabályzót. 3 éve hiba nélkül üzemel. Amikor olcsó volt be is szeretem még egy darabot alkatrésznek.
Az a baj már nem árulnak a tescoban. Legalábbis én kettőbe is néztem(fogarasi, köki), és nem volt. Se aldiban, se lidlben. Végül az electropark weboldalán találtam 5ezer valamennyiért. De két hét, mire náluk lesz, meg kellett rendelnem. Nem tudom mi tart eddig, talán kínából küldik hajóval?
Kár volt megrendelni. Szerintem a vaterán biztos van. A lidl-ben időszakosan néha kapható csak, nem állandó termék. Én amit ott vettem, az simán viszi, nem kellett semmit buherálni. Ha befér a lukon, a gumihengerek között is átfér szerintem. Ezek általában rugós megoldással vannak megoldva. Vaterán kérdezz rá az eladótól, hogy belefér e az 1.5mm vastag panel.
A fotó eljárás nem határozza meg azt, hogy a furat közepén van e pont vagy nincs, azt a nyákfilm legyártásánál te határozod meg. Gerberben ha jól emlékszem alapban nincs, eagle-ban is be-ki kapcsolható, mint egyébként az sp-ben is. Ha cnc-vel fúrsz, akkor nem is szabad bekapcsolni, ha meg furatgalvanizálni akarsz, akkor kifejezetten káros, mert ha nem pont akkora fúróval fúrsz mint a kis köröcske a forrpont közepén, akkor nehéz lesz galvanikus kapcsolatot létrehozni a két oldal között.
Olvasd már el légyszíves a kérdést még egyszer, amire válaszoltam! Szerinted a kérdező sp-vel vagy eagle-val dolgozott, nyomtatott , és van cnc-je? Az általad leírtakkal tisztában vagyok, de itt másról volt szó.
A válasz neked ment, mert az hogy furat közepén van e luk vagy nincs, annak az ég egy adta világon nincs köze ahhoz, hogy az fotó eljárással, vasalással, kézi rajzolással vagy közvetlenül nyák nyomtatással, esetleg gravírozással, vagy lézeres megmunkálással készült a nyák. Az kizárólag attól függ, hogy a nyáktervezőben, be van e állítva a furat láthatósága vagy sem, illetve kézi rajznál hagy a e a forrpont közepén egy pici pontot vagy sem.
Akkor biztos. Ritkán szokott lenni a Teszkóban. De elkalpkodják.
Szép estét!
Érdeklődni szeretnék , hogy valakinek sikerült e már tintasugaras nyomtatóval nyomtatott áramkört rávasalni nyáklemezre ? Ha igen szeretném megkérdezni hogy sikerült ? Milyen papírral? Üdv
Még soha, senkinek.
Amíg a hőre lágyuló műanyag alapú tintát el nem kezdik forgalmazni a tintasugaras nyomtatókba....
Hát én mondtam, hogy nem olcsó a vasalásos technika, ha valakinek eleve nem áll rendelkezésére egy jó lézer A tintasugaras nem jó, mert a vasalásos a tonerport olvasztja vissza a nyákra, tintásnál meg nincs mit visszaolvasztani. A tintáshoz viszont jó a fotó technika, csak fóliára kell nyomtatni.
Idézet: „Hát én mondtam, hogy nem olcsó a vasalásos technika, ha valakinek eleve nem áll rendelkezésére egy jó lézer” A tintasugaras nyomtató üzemeletetése jóval drágább, lézer kevésbé költséges és még most is lehet venni olcsón, régi, stabil lézer nyomtatót. Toner is olcsón kapható, általában 2000 oldal nyomtatására elegendő. Fotózáshoz is jobb a lézer, mert a toner porát nitró alapú lakkok oldják és használatával kontrasztosabb maszk készíthető ...
Az olcsó lézer nem biztos , hogy jó .Általában az olcsó lézer kategória az az alacsony kategóriás nyomtatók ,amiknek a minősége a papíron talán nem annyira , de nyákhoz már észrevehető a minőség különbség egy közép , vagy felső kategóriás nyomtatóhoz képest.
Igen persze sokan mondják azt , hogy elég az a 600 dpi , viszont tudom , vagy tudjuk , hogy ez kevés .Bizonyos esetekben lehet elég , de ha véletlenül olyan nyákot kellene készíteni ami viszonylag sok olyan vonalat tartalmaz , ami vékony , akkor 600 dpi már nem elég .A kevés dpi , azt eredményezi vékony vonalaknál , hogy fogazott lesznek a szélek , és azért tűnnek el sokaknál a vékony vonalak , azt feltételezve , hogy a mondjuk vasalás , vagy laminálás nem lett jó.Pedig ha nagyító alatt megvizsgálva a kinyomtatott rajzolatot , akkor látszanak a dolgok ami persze alámaródást , és szakadást eredményez.
Azt nem tudom kinek mi az olcsó, de azt tudom hogy kb. 5 éve hogy ennek a Brothernek az elődjét 16e-ért vettem. Azóta az eredeti toner kifogyása óta kétszer utángyártottat vettem (kb. 3500-4000 Ft) , ugyanúgy perfekt tudok laminálva nyákozni vele. De pauszra is nyomtam már tqfp chiphez nyákot, és lehet hogy mikroszkóp alatt recés a 0,3-as vezető széle, de az áramkörök azóta is működnek.
Nagyjából képben vagyok a HP és Canon lézerekkel , a cégben pár százat már elnyűttünk, de merem állítani hogy ezért a pénzért a Brother tesó nagyon jó vétel volt. De tintasugarasból is öt éve ezt a márkát nyúzom, és soha semmi gond vele, pedig napi szinten használjuk őket hárman a családban. Megjegyzem semmi érdekeltségem a cégnél, csak megosztottam a tapasztalatomat.Ez az újabb kiadás már drágább picit
Ez majdnem 30.000Ft! Senki nem fog beruházni ennyi pénzt évi egy két nyákért! Én nem ennyit csinálok, mégis nyomdában állítatom elő a filmet, most 580ft egy A4 széles 40cm magas film. Az 50. ilyen filmnél hozná be az árát, csak persze nyomtatóval a büdös életbe nem lehet olyan fedettségű filmet csinálni mint amilyenek a nyomdai filmek. Azért 50 különböző nyákrajz egy mezei amatőrnél nem fordul meg, de szólj ha Te már az 51. különböző nyákodnál tartasz.
Ha van már egy tintasugarasa, akkor vesz hozzá dry fóliát, meg 5000-ért egy laminálót, és le van tudva a probléma. Az még mindig 23.000Ft-al olcsóbb mint ha venne egy lézert. Ez a baj a vasalással. Nekem sincs itthon olyan lézerem amire rá merném bízni az ügyfelek nyákjait, meg hát azért valljuk meg őszintén, ha a nyákgyárak találnának egy olcsóbb jobb módszert a nyák előállításra mint a dry film, és az a vasalás/laminálás(itt ugye ugyan úgy kell lamináló, méghozzá buherált hőfokszabályzóval) akkor Ők is vasalnának. Összegezve, akinek van otthon jó minőségű lézere 600*600dpi feletti, az tud csak vasalni, és biztos szép nyákok készülnek, akinek nincs, az meg csinálhat levilágítást, ahhoz egyáltalán nem kell semmilyen nyomtató, ha hajlandó 580Ft-ot áldozni a filmre. Egyébiránt marhára elfogyott a dry fóliám, talán ha 10 méter maradt, lassan kéne rendelni, ha valaki bevállalja akkor a lenstar KFT-nél lehet kérni, 300méter aminimum mennyiség, 2db 150-es tekercsen, megint elég lenne 2 évig a társaságnak. Amikor még jó 2-3 éve vettük, akkor 66Ft-ra jött ki egy A4 ára. Cirka 420db A4-es jön ki a 28.000Ft-ból Egyébként régebben csináltam tintasugarassal maszkot, csak 2-őt kellett egymásra rakni. Persze a nyomdainak a közelébe sem jött, de ha valakinek az van otthon megpróbálhatja, talán a pauszra még jobb is mint a lézer. Idézet: „a toner porát nitró alapú lakkok oldják és használatával kontrasztosabb maszk készíthető ...” Nekem pont az a problémám, hogy nagyon lyukacsosan nyomtata a lézernyomim :S Egy Lexmark e250d-m van, pont erre a célra vettem, de mellé fogás volt. 3 fóliát szoktam egymásra rakni, úgy már jó. Valamint ha egyszer már átment a fólia a nyomtatón, utána már sokkal csúnyábban nyomtat rá. Ez nem tudom miért lehet. Ez a nitró lakkos kontrasztosítás hogyan működik? Idézet: „nyomdában állítatom elő a filmet” Hol van ez a nyomda, ha tudhatom? Budapesten? Szívesen kipróbálnám!
Tudnátok abban segíteni, hogy itt: Bővebben: Link a PCB bottom layer .png Bővebben: Link képet kinyomtattni .pdf-be mérethelyesen, hogy a kijelző és az IC-k normális lábtávolsága lenne. Apropó kijelző: az ugye nem jól van a rajzon és fordítva van, vagy csak én látom rosszul? Köszi!
Használtan lehet találni olcsón, jót is. HP LASER4 és SAMSUNG SCX-4521F amit használtan vettem és jól működnek. Tintás CANON MG2550 amit használok, de ez lényegesen gyengébb, pedig új..
Sima papírra nyomtasd, majd vékonyan akrilan lakkal fújd le, picit feloldja a festéket beivódik a papírba, tökéletes fekete takarást biztosít. Papír is áttetszőbb lesz, a jó fedés miatt a levilágítás idejével sem kell játszadozni, mehet neki hosszabb ideig, akár 10perc is lehet.
Én sem igazán értem miért kell vackolódni nitrolakkal, pausszal vasalással meg egyéb furfangokkal. A nyomdai tecnikában legalább 0,05mm pontossággal kell dolgozni, különben a négy színű nyomtatásnál a minőségben már nagyon meglátszik. Nem véletlenül használják a lézer levilágítóval készült hagyományos filmeket. Brutto 540Ft-ért világítanak le egy A/4-es filmet, és még csak oda sem kell menni, mert pdf-ben elküldhető az anyag és + 200-ért másnap elsőbbségivel kipostázzák a kész, profi minőségű filmet.
Pédául itt. Idézet: „Én sem igazán értem miért kell vackolódni nitrolakkal, pausszal vasalással meg egyéb furfangokkal.” Részemről egyszerű a magyarázat: amíg ezeket a rendeléseket végigcsinálod, addig beültetett panelem van, mérésekre kész állapotban. Film használatának akkor látom értelmét, ha kipróbált kapcsolást készítünk, esetleg több példányban, ebben az esetben még gazdaságos is lehet.. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
Idézet: „Ez majdnem 30.000Ft! Senki nem fog beruházni ennyi pénzt évi egy két nyákért!” Egy lézer nyomtatót nem azért szoktak venni egy háztartásba, hogy évi 1-2 nyákot legyártsanak. Abban azért ugye egyetértünk hogy a tintasugarasnál sokkal jobb beruházás egy laser printer? Szoktak azzal irományokat, kottákat, tervrajzokat, sablonokat, és millió mást is printelni. Nem vagyok egy nagyüzemi gyártó, de nem az 51.-en, hanem a 200.-on is túl vagyok az elmúlt 5 évben. A feladattól függően pauszra P20 fölé, vagy lamináláshoz műnyomóra. Ettől függetlenül volt olyan projektem, amiből 5-6 próbaverzió készült otthon laserrel, és mikor azt mondtam, piacképes, elvittem nyomdába. Nekem 380Ft/A4-ért megcsinálták. De oda el kell menni, egyeztetni a részleteket, várni 1-2 napot, stb. Idő+benzin (vagy posta)= pénz,így az is benn van 1000 Ft-ban. Nem is azt mondom, hogy egy középiskolás, aki most próbálkozik először, pár nyák miatt vegyen egy "drága" lasert. De ha belegondolok, hogy egy tepsifon ára 2x annyi, mint a nyomtatóé, hát meggondolnám melyiket válasszam Egyébként sokszor ki lehet fogni a jó öreg HP Lj4-et használtan 5-8 ezerért. Egy felújító készlet 14e, és megvan egy huszasból a hosszútávú nyomeszoló. |
Bejelentkezés
Hirdetés |