Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Csak tippeltem de egy próbát megér.Arra gondolok hogy az aceton nem mosta le a trutyit tejesen egy nagyon vékony "filmréteget" rajtahagyott a rézen és attól nem működik az ónozó ...
Én csak azt nem értem, minek még ónozni, ha maszkoljuk? A maszkolásokat úgyis mind beforrasztod, és a rézhez a forrasztás tuti stabilan fog kötni. De ha az ónozás itt-ott nem 100%-os, akkor leválhat a forrasztás, csak hibalehetőség. Szerintem.
SMD-nél nem igazán lehet minden padet előónozni, vagy csak óvatosan, nagyon vékonyan, mert ferdén fog beforradni az alkatész.
Szia!
Kaqkk-nak lesz igaza. Valószínűleg maradt rajta egy nagyon vékony film réteg. Ha a lemosók nem segítenek, azt javaslom, hogy pár pillanatra tedd vissza a marató folydékba és utána próbáld a kémiai ónozót.
Szia! Most olvastam csak a hozzámszólásod. Biztos, hogy jó helyre címezted, mert nekem nem sok közöm van az általad beidézett sorokhoz.
Az lehet, hogy amikor ezt tervezték még nem volt nyáktervező de hát azóta eltelt 30 év!!! Azóta nem csináltak jobbat?
Mert jobbat nem lehet csinálni, csak más alakzatút. Semmi baj azzal a nyáktervvel, ha pld. a HP, Tektronix, Fluke, stb. élvonalbeli technikákhoz is jó volt. Mert azok is így néznek ki. Sokkal időtállóbb, mint a mai indokolatlanul hajszálvékony vonalak, parányi pad-ek, amikor bőven lenne hely.
Fényképezőgépekben, tabletekben stb használnak hajlékony "átlátszó" NYÁK-okat, amik egyben szalagkábelek is. A réz vezetékekhez kellene hozzáférnem. Egy próbadarabon próbáltam a fedőréteget eltávolítani kromofág, észter-, szintetikus-, celloxin-higítóval valamint kaparászással.
Nekem egyik sem sikerült! (kb 3cm széles darabon 50 vezetékhez kellene hozzáférnem) Van valakinek használható módszere?
Én ilyen megoldással találkoztam: "fedőréteg" csak egy másik fólia az átlátszó nyákon enyhén ragasztva. Vékony hegyes késheggyel kétfelé lehetett választani. Pontosabban megkezdeni, utána lehúzható volt a rézoldalról a fólia.
Ki beszélt itt hajszálvékony vezetőkről és mini pad-ekről? Pont ez az a panel, amit nagyon szépre is meg lehetne csinálni, mert ez most úgy néz ki, mintha valami 10 évesnek odaadták volna, és filctollal össze kellett volna kötnie a pontokat.
Komolyan besorszámozod az összekötendőket, és a 9 éves lányom szebben összeköti őket. Megfordult már nálam néhány Alkotós quad panel, ha azok között meg e között énekelni lehetne a különbséget Én lennék a következő voice nyertese!
A mai trend, a sokszor indokolatlanul hajszálvékony vezetők, mini pad-ek, én ezt látom a mai stílusban sokszor. A régivel nem volt olyan, hogy hamar elkorrodál, páka, vagy alkatrész kihúzása leszedi a mikro pad-et. Sok ilyet javítottam, de régi görbevonalas nyákkal talán sosem volt gond, még máig sem. Ezért idenkededem inkább a mai stílustól. Ha meglátom egy javítandó készülékben, hogy régi görbevonalas, már megnyugvás, egy hibafajta kizárva. Aki ehhez is szokott, azt nem zavarja, ez csak esztétikai kérdés. nekem tetszik a régi is.
Nagyobb hajlítások, kerekítések körcikk segítségével, kisebb ívek a vezetősávok kijelölt pontjainak elhúzásával.
Értem, köszi
Nem könnyű így tervezni vagy csak szokatlan
A napokban kipróbáltam a Lötstop fóliát végre, 5. alkalomra sikerült is.
(Kb 1 év alatt semmi baja sem lett a hűtőben papírhengerbe csomagolva) Próbák során lefolyó tisztítóval hívtam elő, de vettem inkább NaOH-t. Próbáltam rákeresni, de a biztonság kedvérét leírná valaki a megfelelő oldat töménységét? Valahol 1 teáskanál---1/2l víz arányt olvasta---az jó lehet vagy az már túl tömény. Segítségeteket előre is köszönöm
A lötstop fóliát nátrium karbonáttal (mosószódával ) kell előhívni . Én 5- 6 kávéskanállal teszek másfél liter vízbe és melegen (35-38 fok) használom .
Én azt olvastam, hogy mind a 2 jó hozzá.
Esetleg valaki aki NaOH-t használ? Köszi
Valamit összekeversz..A P20 hoz használnak lúgot előhívónak , a DRY-hoz és az octamex lötstop hoz a mosószóda való (egyébként 230Ft fél kiló , tehát nem drága)
Lehet én keverem, de a lefolyótisztítóval ment, ami több mint 33% NaOH
Az a baj, hogy most vettem 1kg-ot Akkor hétfőn veszek mosószódát Köszi a segítséget.
Szia!
A lötstop-hoz is és a dry-hoz is 1%-os, 40°C-os mosószóda oldat kell az előhíváshoz. Az NaOH lekaphatja a fennmaradó réteget is. Üdv.
Azért ne dobd ki a HaOH-t sem, mert a dry-t a maratás végén azzal tudod leszedni, és ha valamit elrontasz a löt-ön akkor beégetés előtt azzal le tudod mosni az egészet. (Nálam van olyan cirka 10*-es töménységű egy kétliteres flakonban, abba berakom 1 percre a nyákot, kiveszem, berakom a mosdóba, lepermetezem sima vízzel, és egyszer csak felreped az egész, és majdnem egyben le lehet mosni, így az a 2 liter már több mint egy éve használatban van, hiszen a lemosandó cucc nem abba kerül, hanem a lefolyóba)
Miután kimarattam a NYÁK-ot mivel jelöljem be a furatok helyét? Ha pontozóval odaütök neki, attól nem lesz baja? A furatokat mekkora fúróval csináljam? Le kell ezután kenni valamivel a NYÁK-ot, vagy ráér majd az alkatrészek beforrasztása után lakkal lefújni?
Ha olyan a nyákrajzod, amin a furatok helyét lemarod, akkor tök egyszerű. A pontozótól nem lesz baja. A furatokat meg alkatrésztől függően 0,7 (vagy 0,8)-1-1,2. Én max ezeket használom.
Csak akkor fújd le, ha nem forrasztod rögtön. Én Akrilán lakkot használok.
Kérdésedből arra következtetek, hogy azt a nyákot nem fotoeljárással hanem kézi festegetéssel készítetted. Különben fotózáskor a furatokat jelölő kis lyukak a rézfelületen eleve megvezetik és jelölik a fúrás helyét.
Régebben sokan így csináltuk mi is, olyankor a furatok helyét utólag ütöttük rá (én legalább is) a forrfejek közepére. Ehhez nekem leginkább egy vékony (0,6 vagy hasonló) fogfúróból készült pontozó vált be. Vagy bármilyen 2,5-3 mm-es szárú, de a végén elvékonyodó pontszerű hegyesre köszörült keményfém lehet. Ennél vastagabbal ha megütöd, a fólia feljöhet a hordozóról. Az ütés erősségét is csak finoman! A furatokat kezdetben 1-es, vagy 0,8-as fúróval , abba nagyjából minden belemegy. A maratás után érdemes lekenni denszeszben vagy acetonban oldott fenyőgyantával , miután polírpapírral letisztítottad a réz felületeket. Majd forrasztás után a maradványokat lemosod denaturált szesszel, és ha működik minden, akrilánnal (vagy Plastic sprayvel) lefújhatod.
Igen, sajnos 1 perc alatt nálam is lekapta a lefolyó tisztító viszont 15-20mp alatt előhívta csak nem épp a legszebb minőségben.
Azóta már vettem mosószódát is, napokban tesztelem. gulasoft-nak: NaOH-t nem dobom ki, mert sok más célra is felhasználható a háztartásban Köszönöm a segítséget
A pontozó kritikus eszköz. Lehet belőle kellően kicsit is készíteni, és létezik olyan ütőerő, ami nem tesz kárt semmiben, de ez általában mind-mind felesleges.
Ha nem eleve CNC-s a gyártás, akkor a legcélszerűbb olyan "filmet" használni, ahol a furatok helye egy kis köröcskével adott. Ilyenkor a rézréteg vastagsága bőven nyújt olyan peremet, ami halál biztosan megvezeti a fúrót. Ez egy nagyon jó, barátságos megoldás, javaslom alkalmazni. Másik lehetőség, ha nincsenek a furathelyek jelölve a rézrétegben, ha egyből "nekimész" fúróval, mindenféle középpontjelölés nélkül. Valamilyen elmászkálás lehet, de ezek mértéke minimális gyakorlat birtokában is bőven elfogadható általában. Itt a forrpontok adhatnak támpontot, aminek jó szemmel és jó fúróalkalmatossággal nem nehéz a közepét eltalálni. Illetve az elején kellett volna említenem, a gyártatás lehetőségének megfontolását is. Az otthoni panelgyártás csak látszólag olcsó és gazdaságos, de ha utána számolsz, akkor elég nehéz versenyezni azokkal, akik direkt erre szakosodtak. Itt nem a tényleg gyári profikra gondolok, mert ott 1-2 panel azért durvába kerül, hanem azokra a fórumtársakra, akik jól felkészültek a panelgyártásra, és felkínálják ezt a lehetőségüket másoknak is. De nem árt néhány árat bekérni, mert van néhány valóságtól elrugaszkodott "kisgyártó" is.
Sima vasalós NYák-készítésről van szó, nem fotós eljárás.
Megfontolom, hogy megcsináltatom egy itteni emberrel. Tudnál írni pár nevet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |