Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1028 / 1387
(#) kaqkk válasza kirally hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Csak tippeltem de egy próbát megér.Arra gondolok hogy az aceton nem mosta le a trutyit tejesen egy nagyon vékony "filmréteget" rajtahagyott a rézen és attól nem működik az ónozó ...
(#) Szpisti hozzászólása Máj 21, 2014 /

Én csak azt nem értem, minek még ónozni, ha maszkoljuk? A maszkolásokat úgyis mind beforrasztod, és a rézhez a forrasztás tuti stabilan fog kötni. De ha az ónozás itt-ott nem 100%-os, akkor leválhat a forrasztás, csak hibalehetőség. Szerintem.
(#) kirally válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

SMD-nél nem igazán lehet minden padet előónozni, vagy csak óvatosan, nagyon vékonyan, mert ferdén fog beforradni az alkatész.
(#) papus51 válasza kirally hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Szia!
Kaqkk-nak lesz igaza. Valószínűleg maradt rajta egy nagyon vékony film réteg. Ha a lemosók nem segítenek, azt javaslom, hogy pár pillanatra tedd vissza a marató folydékba és utána próbáld a kémiai ónozót.
(#) papus51 válasza Beles hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Szia! Most olvastam csak a hozzámszólásod. Biztos, hogy jó helyre címezted, mert nekem nem sok közöm van az általad beidézett sorokhoz.
(#) gulasoft válasza papus51 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Az lehet, hogy amikor ezt tervezték még nem volt nyáktervező de hát azóta eltelt 30 év!!! Azóta nem csináltak jobbat?
(#) nagym6 válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Mert jobbat nem lehet csinálni, csak más alakzatút. Semmi baj azzal a nyáktervvel, ha pld. a HP, Tektronix, Fluke, stb. élvonalbeli technikákhoz is jó volt. Mert azok is így néznek ki. Sokkal időtállóbb, mint a mai indokolatlanul hajszálvékony vonalak, parányi pad-ek, amikor bőven lenne hely.
(#) nemgyuri hozzászólása Máj 22, 2014 /

Fényképezőgépekben, tabletekben stb használnak hajlékony "átlátszó" NYÁK-okat, amik egyben szalagkábelek is. A réz vezetékekhez kellene hozzáférnem. Egy próbadarabon próbáltam a fedőréteget eltávolítani kromofág, észter-, szintetikus-, celloxin-higítóval valamint kaparászással.
Nekem egyik sem sikerült! (kb 3cm széles darabon 50 vezetékhez kellene hozzáférnem)
Van valakinek használható módszere?
(#) pisti89 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Ezt hogy lehet megcsinálni?
(#) mex hozzászólása Máj 22, 2014 /

(#) nagym6 válasza nemgyuri hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Én ilyen megoldással találkoztam: "fedőréteg" csak egy másik fólia az átlátszó nyákon enyhén ragasztva. Vékony hegyes késheggyel kétfelé lehetett választani. Pontosabban megkezdeni, utána lehúzható volt a rézoldalról a fólia.
(#) nemgyuri válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Köszi megpróbálom.
(#) gulasoft válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 23, 2014 / 1

Ki beszélt itt hajszálvékony vezetőkről és mini pad-ekről? Pont ez az a panel, amit nagyon szépre is meg lehetne csinálni, mert ez most úgy néz ki, mintha valami 10 évesnek odaadták volna, és filctollal össze kellett volna kötnie a pontokat.
Komolyan besorszámozod az összekötendőket, és a 9 éves lányom szebben összeköti őket.
Megfordult már nálam néhány Alkotós quad panel, ha azok között meg e között énekelni lehetne a különbséget Én lennék a következő voice nyertese!
(#) nagym6 válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2014 / 1

A mai trend, a sokszor indokolatlanul hajszálvékony vezetők, mini pad-ek, én ezt látom a mai stílusban sokszor. A régivel nem volt olyan, hogy hamar elkorrodál, páka, vagy alkatrész kihúzása leszedi a mikro pad-et. Sok ilyet javítottam, de régi görbevonalas nyákkal talán sosem volt gond, még máig sem. Ezért idenkededem inkább a mai stílustól. Ha meglátom egy javítandó készülékben, hogy régi görbevonalas, már megnyugvás, egy hibafajta kizárva. Aki ehhez is szokott, azt nem zavarja, ez csak esztétikai kérdés. nekem tetszik a régi is.
(#) CHZ válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Nagyobb hajlítások, kerekítések körcikk segítségével, kisebb ívek a vezetősávok kijelölt pontjainak elhúzásával.
(#) pisti89 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Értem, köszi
Nem könnyű így tervezni vagy csak szokatlan
(#) pisti89 hozzászólása Máj 24, 2014 /

A napokban kipróbáltam a Lötstop fóliát végre, 5. alkalomra sikerült is.
(Kb 1 év alatt semmi baja sem lett a hűtőben papírhengerbe csomagolva)
Próbák során lefolyó tisztítóval hívtam elő, de vettem inkább NaOH-t.
Próbáltam rákeresni, de a biztonság kedvérét leírná valaki a megfelelő oldat töménységét?
Valahol 1 teáskanál---1/2l víz arányt olvasta---az jó lehet vagy az már túl tömény.
Segítségeteket előre is köszönöm
(#) kaqkk válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

A lötstop fóliát nátrium karbonáttal (mosószódával ) kell előhívni . Én 5- 6 kávéskanállal teszek másfél liter vízbe és melegen (35-38 fok) használom .
(#) pisti89 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Én azt olvastam, hogy mind a 2 jó hozzá.
Esetleg valaki aki NaOH-t használ?

Köszi
(#) kaqkk válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Valamit összekeversz..A P20 hoz használnak lúgot előhívónak , a DRY-hoz és az octamex lötstop hoz a mosószóda való (egyébként 230Ft fél kiló , tehát nem drága)
(#) pisti89 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Lehet én keverem, de a lefolyótisztítóval ment, ami több mint 33% NaOH
Az a baj, hogy most vettem 1kg-ot
Akkor hétfőn veszek mosószódát
Köszi a segítséget.
(#) papus51 válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Szia!
A lötstop-hoz is és a dry-hoz is 1%-os, 40°C-os mosószóda oldat kell az előhíváshoz. Az NaOH lekaphatja a fennmaradó réteget is. Üdv.
(#) gulasoft válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Azért ne dobd ki a HaOH-t sem, mert a dry-t a maratás végén azzal tudod leszedni, és ha valamit elrontasz a löt-ön akkor beégetés előtt azzal le tudod mosni az egészet. (Nálam van olyan cirka 10*-es töménységű egy kétliteres flakonban, abba berakom 1 percre a nyákot, kiveszem, berakom a mosdóba, lepermetezem sima vízzel, és egyszer csak felreped az egész, és majdnem egyben le lehet mosni, így az a 2 liter már több mint egy éve használatban van, hiszen a lemosandó cucc nem abba kerül, hanem a lefolyóba)
(#) holex hozzászólása Máj 27, 2014 /

Miután kimarattam a NYÁK-ot mivel jelöljem be a furatok helyét? Ha pontozóval odaütök neki, attól nem lesz baja? A furatokat mekkora fúróval csináljam? Le kell ezután kenni valamivel a NYÁK-ot, vagy ráér majd az alkatrészek beforrasztása után lakkal lefújni?
(#) Mdavid válasza holex hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Ha olyan a nyákrajzod, amin a furatok helyét lemarod, akkor tök egyszerű. A pontozótól nem lesz baja. A furatokat meg alkatrésztől függően 0,7 (vagy 0,8)-1-1,2. Én max ezeket használom.
Csak akkor fújd le, ha nem forrasztod rögtön. Én Akrilán lakkot használok.
(#) Szpisti válasza holex hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Kérdésedből arra következtetek, hogy azt a nyákot nem fotoeljárással hanem kézi festegetéssel készítetted. Különben fotózáskor a furatokat jelölő kis lyukak a rézfelületen eleve megvezetik és jelölik a fúrás helyét.
Régebben sokan így csináltuk mi is, olyankor a furatok helyét utólag ütöttük rá (én legalább is) a forrfejek közepére.
Ehhez nekem leginkább egy vékony (0,6 vagy hasonló) fogfúróból készült pontozó vált be.
Vagy bármilyen 2,5-3 mm-es szárú, de a végén elvékonyodó pontszerű hegyesre köszörült keményfém lehet. Ennél vastagabbal ha megütöd, a fólia feljöhet a hordozóról. Az ütés erősségét is csak finoman!
A furatokat kezdetben 1-es, vagy 0,8-as fúróval , abba nagyjából minden belemegy.
A maratás után érdemes lekenni denszeszben vagy acetonban oldott fenyőgyantával , miután polírpapírral letisztítottad a réz felületeket.
Majd forrasztás után a maradványokat lemosod denaturált szesszel, és ha működik minden, akrilánnal (vagy Plastic sprayvel) lefújhatod.
(#) pisti89 válasza papus51 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Igen, sajnos 1 perc alatt nálam is lekapta a lefolyó tisztító viszont 15-20mp alatt előhívta csak nem épp a legszebb minőségben.
Azóta már vettem mosószódát is, napokban tesztelem.
gulasoft-nak:
NaOH-t nem dobom ki, mert sok más célra is felhasználható a háztartásban

Köszönöm a segítséget
(#) Alkotó válasza holex hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

A pontozó kritikus eszköz. Lehet belőle kellően kicsit is készíteni, és létezik olyan ütőerő, ami nem tesz kárt semmiben, de ez általában mind-mind felesleges.
Ha nem eleve CNC-s a gyártás, akkor a legcélszerűbb olyan "filmet" használni, ahol a furatok helye egy kis köröcskével adott. Ilyenkor a rézréteg vastagsága bőven nyújt olyan peremet, ami halál biztosan megvezeti a fúrót. Ez egy nagyon jó, barátságos megoldás, javaslom alkalmazni.
Másik lehetőség, ha nincsenek a furathelyek jelölve a rézrétegben, ha egyből "nekimész" fúróval, mindenféle középpontjelölés nélkül. Valamilyen elmászkálás lehet, de ezek mértéke minimális gyakorlat birtokában is bőven elfogadható általában. Itt a forrpontok adhatnak támpontot, aminek jó szemmel és jó fúróalkalmatossággal nem nehéz a közepét eltalálni.
Illetve az elején kellett volna említenem, a gyártatás lehetőségének megfontolását is. Az otthoni panelgyártás csak látszólag olcsó és gazdaságos, de ha utána számolsz, akkor elég nehéz versenyezni azokkal, akik direkt erre szakosodtak. Itt nem a tényleg gyári profikra gondolok, mert ott 1-2 panel azért durvába kerül, hanem azokra a fórumtársakra, akik jól felkészültek a panelgyártásra, és felkínálják ezt a lehetőségüket másoknak is. De nem árt néhány árat bekérni, mert van néhány valóságtól elrugaszkodott "kisgyártó" is.
(#) holex hozzászólása Máj 27, 2014 /

Sima vasalós NYák-készítésről van szó, nem fotós eljárás.
Megfontolom, hogy megcsináltatom egy itteni emberrel. Tudnál írni pár nevet?
(#) Mdavid válasza holex hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Az apróhirdetések oldalon beírod, hogy nyák és kiadja őket. *
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Következő: »»   1028 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem