Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   530 / 1210
(#) Stynson hozzászólása Máj 31, 2014 /

LINK

Ezt a kis egyszerű kapcsolást szeretném összedobni, a kérdésem, hogy LINK_pic

ilyen pic-el is kivitelezhető-e? és ha igen melyikek a nekem kellő input/output lábak?
(#) Bell válasza Stynson hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Ha egy konkrét programhoz másik PIC-et választunk, értelemszerűen meg kell változtatnunk a programot is. Eltérés lehet a portok számában, elnevezésében, a konfigban és sokmindenben.
Első projektnek eléggé összetett, de lehet tanulni belőle.
Az adatlapból kiderül, hogy melyik lábakat tudod használni. A Vcc, Vss kiesett, a GP3 csak bemenetként használható. A többi lábat ki- és bemenetként tetszőlegesen használhatod. A TRISIO-val, az adatirány regiszter bitjeivel állíthatod be.
(#) holex hozzászólása Máj 31, 2014 /

Amikor nyitott kollektoros érzékelőket csatlakoztatunk egy mikrokontrollerhez egy hosszabb vezetéken keresztül, akkor a felhúzóellenállásokat a vezeték mikrokontroller vagy érzékelő felőli végéhez érdemes tenni?
(#) vicsys válasza holex hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Ez attól függ... Ha nagyon zavart a környezet, én a szenzorhoz tenném, az árnyékolást meg a uC felőli végénél kötném be.
(#) icserny válasza holex hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Én a mikrovezérlőhöz tenném a felhúzást és hosszú vezeték/zajos környezet esetén a kapcsolást úgy méretezném, hogy a lehúzás legalább 10 mA-t vigyen el. Vicsys kolléga javaslatával azért nem értek egyet, mert a gyakorlatilag nulla közeli áramfelvétellel járó feszültségjel hosszabb távon történő szállítása érzékenyebb lesz a zajra.
(#) tomi52 válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Köszönöm a választ, ez volt a gond. Van külső táp, először megpróbáltam azzal, és miután így működött, megtaláltam a megfelelő beállítást is, hogy a PICkit3 adja a tápot. Éedekes, a PIC18-nál ezt nem kellett külön állítani, vagy esetleg valamikor régebben állítottam, és már nem emlékszem rá.
(#) don_peter hozzászólása Máj 31, 2014 /

Srácok be akarok üzemelni egy buzzert és valamiért nem megy pedig elvileg jó a bekötése.
Egyelőre csak szimulációban létezik a kapcsolás.
Véleményetek szerint is jónak kellene lennie vagy valamit kihagytam?

buzzer.JPG

(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Kérdés, hogy mit kap a buzzer felirat felől...
(#) vicsys válasza icserny hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Elméletben így van. Gyakorlatban, jártam úgy, hogy a "kimenő" tápfesz "elfogyott" a vezetéken és nem akart jó lenni a felhúzás. Amikor átraktam a szenzorhoz, már jó lett. Persze, így látatlanban nem egyszerű jósolni...
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Pic magas szintet. (5v-ot)
16F684-es PIC-el adok ki egy jelet.
Pl:
  1. #define BUZZER          RA5             // Hang engedélyező
  2. BUZZER = 1;        //Ezzel kiadjuk a jelet

Kipróbáltam a szimulációt 1K-s ellenállás nélkül is: úgy sem jó..
Az RA5-ös láb egyénkánt a PIC-en a OSC1-es láb lenne, de kikapcsoltam a konfigurációban.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

A szimulátorban tegyél a 337 helyett egy NPN nevű tranyót. Én a relével jártam így, nem akarta behúzni. A valóságban persze megy...
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Sajnos a sima NPN-el sem működik.
Gyanítom itt a szimulátor gyengélkedik.
Az ellen állás végén vagy is a tranzisztor bázisa előtt 1v-on csücsül.
Szóval elvileg a tranzisztor kapcsol, de a buzzer nem szólal meg..

Gyorsan leteszteltem és igazam volt.
A tranyo működik rendesen és egy ledet tud is kapcsolgatni, de a buzzer nem szólal meg.
Mindegy majd a led-el állítom be a csipogás gyakoriságát.
Köszi a segítséget.
(#) ktamas66 válasza don_peter hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Nem lehet, hogy inkább valami frekvenciát vár (nem egyen szinteket).
(#) don_peter válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

A led-et simán kapcsolgatja.
A buzzer külön feszre kapcsolva szól rendesen.
Szóval gyanítom inkább a szimulálással lesz a gond.
(#) Bell válasza holex hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Én mindkét helyre tennék, így nem lesznek nagy impedanciás lezárások egyik oldalon sem.
(#) Tas84 válasza don_peter hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

12V 12ohm a buzzer alapból. Vagy kisebb bázis ellenállást tegyél be vagy növeld meg a buzzer ellenállását a beállításiban, akkor szólni fog
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Jól van bekötve a valóságos tranzisztor? Ha a kollektor és az emitter fel van cserélve, akkor inverz aktív állapotban dolgozik és az áramerősítési tényezője kicsi.
(#) tomi52 hozzászólása Máj 31, 2014 /

Egy újabb kérdés: MPLABX-XC16 párosnál mit kell beállítani, vagy feltölteni, hogy assembpy listát is kapjak? Valamilyen szimbólumokat hiányol.
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Még nem építettem meg a valóságban, csak a szimulátorban.
A nyákot most tervezem hozzá.
Minden mással működik a tranyó így az jól van bekötve.

Tas84 : Bázis ellenállás nélkül sem szollal meg.
Többit holnap kipróbálom.
Köszi..
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Urak!
Nézegettem ezt a relé bekötést és nem értem miért van kihozva a relé középső lába.?
Bővebben: Link

Mi változik azon a lábon? (vagy az csak ellenőrzésre van, hogy nyitott vagy zárt állapotban van?)
(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Azt a lábat kapcsolja a meghúzástól függően az egyik vagy a másik szélre, azaz így tudod megoldani, hogy valami 1 percig menjen vagy pont, hogy ne menjen !
(#) don_peter válasza kissi hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Linkeltem egy képet.
Ez alapján gondoltam, hogy csak 4 lába van a relének. (Gondolom akkor több variációban léteznek relék és a levilágító nyákon egy 5lábú van)
Eredetileg úgy gondoltam, hogy az átfolyó áram hatására húz be a tekercs mellyel átengedi a másig végén a feszültséget és így világítani kezd a led.

De akkor itt egy más típusú reléről van szó amellyel 2 állású kapcsolás jön létre, ha jól értem.
A középső lába lesz a pozitív vagy a negatív pólus?

Közben megnézve a képet rájöttem, hogy én SPNO jelű relét használtam, a levilágítós pedig SPDT jelzésű.
Gondolom ezek lesznek akkor a típus jelölők.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014

rele.JPG

(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2014 1 /

Én ezt néztem meg, ott láttam, hogy Vicsys kolléga milyen relét használt! A középső lábára azt kötöd, amit kapcsolni akarsz ( ha a fogyasztó egyik vége folyamatosan GND-t kap, akkor kapcsolni a +Ut-t kell, ha fordítva, akkor fordítva ! )!
(#) don_peter válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Akkor erre úgy gondoljak mint egy 2állású sima kapcsolóra nem?

Ha a default állapot felőli oldalra nem kötök semmit akkor az lesz a kikapcsolt állapot és amelyik részén jelre zár a relé az a fele lesz a bekapcsolt állapot.
Ezt azért mert nekem csak 1oldali kapcsolás kell ami a 12v-ot megszakítja vagy továbbítja.
(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Persze, a relé az egy vezérelt kapcsoló, ami adott esetben több áramkörös és morzés is lehet !
(#) don_peter hozzászólása Jún 1, 2014 /

Köszi srácok, ebből már ki tudok indulni...
(#) SzervízMacska válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Igazán nem értelek. Ha van egy reléd, pillanatok alatt kimérhető műszerrel, de akár próbalámpával is. De ennek a pichez mi köze?
(#) don_peter válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

PIC-el hajtom meg a relét, csak ennyi köze van hozzá.
Sajnos még nincs relém, éppen most akarom megrendelni és ezért kérdeztem, hogy tiszta legyen a dolog.
(#) tomi52 válasza tomi52 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Megtaláltam!
(#) Birs Alma válasza mps hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Kösz a segítséget! Megcsináltam, és működik remekül is.

Azért az fura, hogy ha ezt a PIC12F675 -ös GP4 portjára kötöm, akkor minden tökéletesen. (A másik vége az autó gyújtáskapcsolójához megy, így le tudom olvasni, hogy bent-van-e a kulcs. a kapcsolóban.) Szóval teljesen rendben, jól működik is a GP4 porton. A GP5 porton viszont nem

Van valami különbség a két port működése, programozása között?
Következő: »»   530 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem